Connect with us
Energetska efikasnost

Kako prepoznati kvalitetnu stolariju?

Sirovinski sastav jedan je od faktora koji presudno uti─Źu na kvalitet stolarije. Vrsta sastojaka i njihov procentualni udeo u masi za pravljenje profila spadaju u najva┼żnije uslove koje je neophodno ispuniti da bi proces proizvodnje rezultirao dobijanjem aluminijumske i plasti─Źne stolarije visoke klase, otporne i dugotrajne. Ve─çina klijenata u kupovinu se upu┼íta ne znaju─çi ba┼í mnogo (a ponekad gotovo ni┼íta) o materijalima za proizvodnju stolarije, o tome kako se ÔÇ×pona┼íajuÔÇť kroz upotrebu i o tome koja se to stolarija zapravo mo┼że nazvati kvalitetnom. Iako podrazumeva mali kurs hemije i fizike, traganje za odgovorima na ta pitanja ne mora obavezno biti komplikovano, a svakako je vrlo korisno za bolje informisanje vas, na┼íih ─Źitalaca, i sledstveno za mudrije postupanje onih me─Ĺu vama kojima predstoji upravo ova va┼żna kupovina, kada za to do─Ĺe vreme. Pre svega treba znati da se nijedna od ove dve vrste stolarije ne sastoji 100% od aluminijuma i PVC-U, ali naziv nose po dominantnoj sirovini koja je u profilima najvi┼íe zastupljena i ─Źija svojstva i karakteristike uzimamo za su┼ítinska svojstva finalnog proizvoda.

Thoha Dil, PVC-U prozori

Aluminijum je hemijski element iz grupe zemno-alkalnih metala koji se dobija preradom rude boksita. Odlikuje ga veliki afinitet prema kiseoniku zbog ─Źega ne mo┼że dugo da opstane u atomskom obliku ve─ç ubrzo po─Źinje da oksidira, ali formiranjem tog povr┼íinskog sloja aluminijum-oksida metal prakti─Źno sam sebe ┼ítiti od korozije. Antikorozivnost i mala gustina (osobina koja ga svrstava u lake metale), ali i ─Źinjenica da je najzastupljeniji metal u Zemljinoj kori, bili su osnovni razlozi iz kojih je ba┼í aluminijum izabran kao materijal za izradu stolarije.

Me─Ĺutim, prozori i vrata ne mogu se praviti od sirovog aluminijuma, ve─ç od aluminijumskih profila koji se dobijaju putem obradnih procesa ekstruzije i eloksa┼że.

Ekstruzija ili presovanje u najkra─çem predstavlja oblikovanje usijane metalne mase istiskivanjem pod pritiskom kroz ─Źetvrtasti ili cilindri─Źni rezervoar na ─Źijem se kraju nalazi ─Źeli─Źna matrica ─Źiji oblik odre─Ĺuje oblik budu─çeg profila na popre─Źnom preseku.

Foto: www.prozorivrata.com

Budu─çi da je kristalni aluminijum krt i lomljiv ne mo┼że se kao takav ubaciti u proizvodnju, pa stoga sastavni kvalitet profila direktno zavisi od legure aluminijuma koja se ekstrudira. Nominalno se sve legure aluminijuma mogu presovati, ali neke od njih bolje ÔÇ×trpeÔÇť obradu od drugih i zato se ─Źe┼í─çe koriste. Za ekstruziju su idealne legure koje u sastavu osim aluminijuma imaju jo┼í magnezijum i silicijum, ali u malom procentu. One pripadaju seriji 6000 i poznate su po tome ┼íto daju smesu dobre ┼żilavosti, laku za oblikovanje. Uprkos tome ┼íto aluminijum prirodno odoleva koroziji, ekstrudirani profili se moraju podvrgnuti ve┼íta─Źkoj oksidaciji jer je taj prirodni za┼ítitni sloj tanak, a sama povr┼íina profila estetski neadekvatna.

Kako da prepoznate kvalitetan PVC prozor pro─Źitajte na slede─çem LINKU.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.prozorivrata.com