Connect with us
Energetska efikasnost

Kako prepoznati kvalitetnu stolariju?

Sirovinski sastav jedan je od faktora koji presudno utiču na kvalitet stolarije. Vrsta sastojaka i njihov procentualni udeo u masi za pravljenje profila spadaju u najvažnije uslove koje je neophodno ispuniti da bi proces proizvodnje rezultirao dobijanjem aluminijumske i plastične stolarije visoke klase, otporne i dugotrajne. Većina klijenata u kupovinu se upušta ne znajući baš mnogo (a ponekad gotovo ništa) o materijalima za proizvodnju stolarije, o tome kako se „ponašaju“ kroz upotrebu i o tome koja se to stolarija zapravo može nazvati kvalitetnom. Iako podrazumeva mali kurs hemije i fizike, traganje za odgovorima na ta pitanja ne mora obavezno biti komplikovano, a svakako je vrlo korisno za bolje informisanje vas, naših čitalaca, i sledstveno za mudrije postupanje onih među vama kojima predstoji upravo ova važna kupovina, kada za to dođe vreme. Pre svega treba znati da se nijedna od ove dve vrste stolarije ne sastoji 100% od aluminijuma i PVC-U, ali naziv nose po dominantnoj sirovini koja je u profilima najviše zastupljena i čija svojstva i karakteristike uzimamo za suštinska svojstva finalnog proizvoda.

Thoha Dil, PVC-U prozori

Aluminijum je hemijski element iz grupe zemno-alkalnih metala koji se dobija preradom rude boksita. Odlikuje ga veliki afinitet prema kiseoniku zbog čega ne može dugo da opstane u atomskom obliku već ubrzo počinje da oksidira, ali formiranjem tog površinskog sloja aluminijum-oksida metal praktično sam sebe štiti od korozije. Antikorozivnost i mala gustina (osobina koja ga svrstava u lake metale), ali i činjenica da je najzastupljeniji metal u Zemljinoj kori, bili su osnovni razlozi iz kojih je baš aluminijum izabran kao materijal za izradu stolarije.

Međutim, prozori i vrata ne mogu se praviti od sirovog aluminijuma, već od aluminijumskih profila koji se dobijaju putem obradnih procesa ekstruzije i eloksaže.

Ekstruzija ili presovanje u najkraćem predstavlja oblikovanje usijane metalne mase istiskivanjem pod pritiskom kroz četvrtasti ili cilindrični rezervoar na čijem se kraju nalazi čelična matrica čiji oblik određuje oblik budućeg profila na poprečnom preseku.

Foto: www.prozorivrata.com

Budući da je kristalni aluminijum krt i lomljiv ne može se kao takav ubaciti u proizvodnju, pa stoga sastavni kvalitet profila direktno zavisi od legure aluminijuma koja se ekstrudira. Nominalno se sve legure aluminijuma mogu presovati, ali neke od njih bolje „trpe“ obradu od drugih i zato se češće koriste. Za ekstruziju su idealne legure koje u sastavu osim aluminijuma imaju još magnezijum i silicijum, ali u malom procentu. One pripadaju seriji 6000 i poznate su po tome što daju smesu dobre žilavosti, laku za oblikovanje. Uprkos tome što aluminijum prirodno odoleva koroziji, ekstrudirani profili se moraju podvrgnuti veštačkoj oksidaciji jer je taj prirodni zaštitni sloj tanak, a sama površina profila estetski neadekvatna.

Kako da prepoznate kvalitetan PVC prozor pročitajte na sledećem LINKU.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.prozorivrata.com