Connect with us

Novosti

Svetski stakleni divovi ne mogu bez ove male komponente

Objavljeno

:

Staklena fasada na neboderima

Neboderi su karakteristične znamenitosti u gradovima širom sveta. Svoju estetsku lepotu i lakoću duguju staklu kao građevinskom materijalu. Staklo stvara impresivne panorame, omogućava ulazak maksimalne dnevne svetlosti i relativno je pristupačno.

Principal Tower

Principal Tower, neboder završen sredinom 2019. godine u Londonu, čini impresivan trg na obrisu grada, elegantnom staklenom fasadom visokom 162 metra i 50 spratova.

Staklena fasada je od ključnog značaja za filigranski izgled ovog gigantskog objekta, a za dizajn je bila zadužena čuvena britanska arhitektonska firma Foster and Partners. S obzirom na dimenzije strukture, svaki detalj fasadne zidne zavese morao je da se isplanira – sve do distancera, nevidljivog građevinskog elementa koji igra važnu ulogu u izgradnji zastakljenih nebodera. Distancer poboljšava izolaciju staklenih panela i drži na stalnoj paralelnoj udaljenosti jedne od druge.

Fasada od stakla na neboderima

Svaki detalj morao je da se isplanira do detalja

Što su klimatska opterećenja nebodera raznovrsnija, to više umanjuje izgled fasade zgrade. Osim što ružno izgledaju, napetosti u ivicama mogu dovesti do gubitka kvaliteta i čak uzrokovati pucanje stakla. Zamena oštećenih okna povezana je sa izuzetnim naporima i troškovima, posebno kod veoma visokih zgrada.

SWISSPACER Air: Jedinstveno rešenje za visoke zgrade

SWISSPACER je razvio ekonomično, industrijsko rešenje za ovaj problem. Mali, metalni rukav sa integrisanom specijalnom membranom, SWISSPACER Air, postavlja se u prostor između staklenih ploča. Kod izolacionih staklenih jedinica koje su opremljene SWISSPACER Air-om, sve razlike u pritisku se kontinuirano izjednačavaju kako bi se osiguralo da građevinski elementi stignu na gradilište bez gubitka kvaliteta. Ovo je i glavna prednost, naročito kada se koriste velike količine komponenata za nebodere. S jedne strane to osigurava kvalitet i vek trajanja ugrađenih prozora i fasadnih elemenata, a s druge pojednostavljuje logistiku u procesu izgradnje, jer razlike u visini između mesta proizvodnje i upotrebe ili duž transportnih pravaca takođe mogu izazvati naprezanja kod izolacionog stakla i oštetiti ivice.

Proizvodi SWISSPACER-a nalaze se u mnogim poznatim neboderima širom sveta – fasada MoMA u Njujorku, „Gherkin“ u Londonu, u madridskom Torre de Cristal ili u Torning Torso u Malmeu. Komponente SWISSPACER Air koje licencira DIBt otvaraju nove mogućnosti za planiranje, dizajn i izgradnju budućih staklenih divova na vrlo opušten način.

fasada od stakla na neboderima

SWISSPACER Air omogućava sporo izjednačavanje pritiska u višeslojnom izolacionom staklu i sprečava klimatska opterećanja

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstraße 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno