Connect with us
Novosti

Svetski stakleni divovi ne mogu bez ove male komponente

Neboderi su karakteristi─Źne znamenitosti u gradovima ┼íirom sveta. Svoju estetsku lepotu i lakoc╠üu duguju staklu kao gra─Ĺevinskom materijalu. Staklo stvara impresivne panorame, omoguc╠üava ulazak maksimalne dnevne svetlosti i relativno je pristupa─Źno.

Principal Tower

Principal Tower, neboder zavr┼íen sredinom 2019. godine u Londonu, ─Źini impresivan trg na obrisu grada, elegantnom staklenom fasadom visokom 162 metra i 50 spratova.

Staklena fasada je od klju─Źnog zna─Źaja za filigranski izgled ovog gigantskog objekta, a za dizajn je bila zadu┼żena ─Źuvena britanska arhitektonska firma Foster and Partners. S obzirom na dimenzije strukture, svaki detalj fasadne zidne zavese morao je da se isplanira ÔÇô sve do distancera, nevidljivog gra─Ĺevinskog elementa koji igra va┼żnu ulogu u izgradnji zastakljenih nebodera. Distancer pobolj┼íava izolaciju staklenih panela i dr┼żi na stalnoj paralelnoj udaljenosti jedne od druge.

Fasada od stakla na neboderima

Svaki detalj morao je da se isplanira do detalja

┼áto su klimatska optere─çenja nebodera raznovrsnija, to vi┼íe umanjuje izgled fasade zgrade. Osim ┼íto ru┼żno izgledaju, napetosti u ivicama mogu dovesti do gubitka kvaliteta i ─Źak uzrokovati pucanje stakla. Zamena o┼íte─çenih okna povezana je sa izuzetnim naporima i tro┼íkovima, posebno kod veoma visokih zgrada.

SWISSPACER Air: Jedinstveno rešenje za visoke zgrade

SWISSPACER je razvio ekonomi─Źno, industrijsko re┼íenje za ovaj problem. Mali, metalni rukav sa integrisanom specijalnom membranom, SWISSPACER Air, postavlja se u prostor izme─Ĺu staklenih plo─Źa. Kod izolacionih staklenih jedinica koje su opremljene SWISSPACER Air-om, sve razlike u pritisku se kontinuirano izjedna─Źavaju kako bi se osiguralo da gra─Ĺevinski elementi stignu na gradili┼íte bez gubitka kvaliteta. Ovo je i glavna prednost, naro─Źito kada se koriste velike koli─Źine komponenata za nebodere.┬áS jedne strane to osigurava kvalitet i vek trajanja ugra─Ĺenih prozora i fasadnih elemenata, a s druge pojednostavljuje logistiku u procesu izgradnje, jer razlike u visini izme─Ĺu mesta proizvodnje i upotrebe ili du┼ż transportnih pravaca tako─Ĺe mogu izazvati naprezanja kod izolacionog stakla i o┼ítetiti ivice.

Proizvodi SWISSPACER-a nalaze se u mnogim poznatim neboderima ┼íirom sveta ÔÇô fasada MoMA u Njujorku, ÔÇ×GherkinÔÇť u Londonu, u madridskom Torre de Cristal ili u Torning Torso u Malmeu. Komponente SWISSPACER Air koje licencira DIBt otvaraju nove mogu─çnosti za planiranje, dizajn i izgradnju budu─çih staklenih divova na vrlo opu┼íten na─Źin.

fasada od stakla na neboderima

SWISSPACER Air omogu─çava sporo izjedna─Źavanje pritiska u vi┼íeslojnom izolacionom staklu i spre─Źava klimatska optere─çanja

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstra├če 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com