Connect with us
Gra─Ĺevina

Malo dalje, u budu─çnost

Na─Źin na koji specijalizovane kompanije treba da se iska┼żu i poka┼żu kao nosioci odre─Ĺenih aktivnosti, tako da budu prime─çene jeste da oblast njihovog anga┼żovanja bude zakonski regulisana, kvalifikacija vrednovana i sama kompanija dobila validan sertifikat za svoje aktivnosti.
Ovde govorimo o radovima koji nisu zakonski regulisani, ne postoje kvalifikacije za izvo─Ĺa─Źe, kao ni stru─Źne specijalizacije in┼żenjerskog kadra, iako su poslovi iz oblasti ru┼íenja objekata,iskopa, adaptacija, rekonstrukcija, odr┼żavanja, energetske efikasnosti, dekontaminacije, ve─ç odavno deo aktivnosti ve─çeg broja kompanija kod nas i deo su svakodnevnih aktivnosti, koje vi─Ĺamo na skoro svim gradili┼ítima, bilo oni iz oblasti niskogradnje ili visokogradnje.

Iz svih tih aktivnosti stvara se i otpad, koji nazivamo gra─Ĺevinski otpad, zbog njegovog mesta nastanka, iako u svom sastavu ima i elemenata komunalnog otpada kada je u pitanju izgradnja objekata i njihova zavr┼ína obrada.
Tako da mo┼żemo i definisati gra─Ĺevinski otpad-nastao izvo─Ĺenjem gra─Ĺevinskih radova, na izgradnji i ru┼íenju objekata, adaptacijama, renoviranju, rekonstruisanju stambenih i drugih objekata, odr┼żavanju i zameni infrastrukturnih objekata, kao i iskopima za stambenu i putnu infrastrukturu.

Problemati─Źno je za sve izvo─Ĺa─Źe je to ┼íto nemamo deponije za gra─Ĺevinski otpad, nisu ni predvi─Ĺene, i one bi morale da postoje u svakoj lokalnoj samoupravi. Morao bi da se zna ulaz i izlaz materijala, sa takvih ure─Ĺenih lokacija. Projektno bi morale biti posebno re┼íene.

Zna─Źi, da bi uspostavili ovaj tok otpada kao prvo bi morali razdvojiti komunalni i ovaj otpad, i da se ukine re┼íenje da se ova vrsta materijala koristi kao prekrivka komunalnog otpada.

Niz predradnji je potrebno prethodno re┼íiti kako bi ovaj materijal mogao postati koristan i upotrebljiv, i na┼í je predlog da se do sada izdate dozvole operaterima za gra─Ĺevinski neopasan otpad, kao i za opasan ukinu, jer na ovaj na─Źin se smanjuje broj manipulacija sa istim, i dobijamo novi kvalitet utvr─Ĺivanjem ta─Źnih lokacija na kojima se mo┼że dovoziti ova vrsta materijala.Naime, kada je ovaj otpad me┼ían on spada u kategoriju opasnih materijala i njegova reupotreba je te┼íko izvodljiva, tako da je samo deponovanje takvog materijala izuzetno skupo.

www.goeexplorer.org

Napominjemo da ova vrsta kvalifikacija ne postoji u na┼íoj dr┼żavi, te imamo zadatak da taj kadar stvorimo u izvo─Ĺa─Źkom delu, a samim tim i u monitoringu, i da za po─Źetak stvorimo uslove pripremom lokacija i obezbe─Ĺenjem uslova za nesmetane radove na pripremi obrade ovako dobijenih materijala.

Zakonsko postojanje upravlja─Źa otpada na gradili┼ítu, je dobro re┼íenje, ukoliko to lice pro─Ĺe kompletnu edukaciju, i po na┼íem mi┼íljenju to bi se anga┼żovanje moglo nazvati i koordinator gradnje, iz vi┼íe razloga, pre svega da se vodi ra─Źuna i o izgledu samog radili┼íta, jer je danas previ┼íe otpadaka, peska, pra┼íine koji negativno uti─Źu kako na same radne uslove tako i na okolinu.

Izvo─Ĺa─Źku bazu za ove radove nemamo, morali bi je stvoriti kroz MGSI i Zakon o prostornom planiranju i izgradnji, odnosno edukacijom stvoriti korpus za ovu vrstu delatnosti, pre samog stvaranja otpada, jer je tada ve─ç kasno kada se stvori, pravilno upravljati njime.I to je jedan od razloga na┼íeg zahteva za ukidanje dozvola koje je do sada izdavalo MZ┼ŻS jer i ono nema potrebne kvalifikacije za izdavanje istih.Potrebno je napraviti novu strategiju ili uraditi Plan na koji na─Źin regulisati ovla┼í─çenja koja proizilaze iz ovog upravljanja, ti─Źu se lokacija i upravljanja samih centara, pod ─Źijom upravom ─çe raditi.

To isto va┼żi i za opasne materijale u gra─Ĺevinarstvu, gde imamo operatere, ne i izvo─Ĺa─Źe radova koji bi morali biti sertifikovani, i naravno obezbediti mesta za trajno zbrinjavanje otpada koji sadr┼żi azbest, ili neki drugi opasan materijal.

Slede─çi va┼żan korak je sertifikacija firmi koje se bave ovom vrstom radova jer je dokazano i napravila ogromne probleme na teritoriji cele dr┼żave stvaranjem divljih smetli┼íta, koji u osnovi su 99% i nastale zbog otpada koji nastaje ru┼íenjem i gra─Ĺenjem i njegovim bacanjem, odnosno istovarom.

www.freepik.com

Ovo va┼żi i za velike infrastrukturne projekte, jer se ispostavilo da su i oni generatori ogromnih koli─Źina otpada, gde je na┼í fokus ba─Źen na za┼ítitu humusnog sloja koji bi se morao posebno skladi┼ítiti, ili predavati na dalju upotrebu lokalnoj samoupravi gde je i nastao, kao i opasnih materijala koji nastaju takvom vrstom radova npr. ┼żelezni─Źki pragovi, asfalt, vodovodne i kanalizacione cevi itd.Po nama bi svi akteri morali da pro─Ĺu edukaciju, obuku i trening, da bi mogli da obavljaju ovakve radove, uz strogi monitoring ovla┼í─çenih institucija.

Sve ukazuje na to da je razvrstavanje ovako dobijenog materijala potrebno izvr┼íiti na licu mesta, i obezbediti vi┼íe lokacija za razli─Źite vrste materijala, jer kada je u me┼íanom obliku ovaj materijal je neupotrebljiv za dalju obradu, ─Źak se u ve─çini slu─Źajeva klasifikuje kao opasan materijal, i tako ima druga─Źiju cenu deponovanja.

Sastavni deo prijave radova i gra─Ĺevinske dozvole za ovu oblast (ru┼íenje, dekonstrukcija, rekonstrukcija, adaptacija…) mora biti procena na osnovu tehni─Źke dokumentacije i neposrednog uvida na licu mesta izvo─Ĺenja o zapremini i sastavu predvi─Ĺenih vrasta gra─Ĺevinskog otpada, posebno opasnog otpada.Obavezno je sprovesti proceduru dekontaminacije (uklanjanja, ─Źi┼í─çenja) svih vrsta opasnih materijala pre bilo kakvih gra─Ĺevinskih aktivnosti.

Na ovom mestu bi dodali i radove na energetskoj obnovi objekata, koju bi tako─Ĺe morale da izvode gra─Ĺevinske firme koje su sertifikovane, ba┼í iz razloga ┼íto se tu radi o opasnim materijalima u gra─Ĺevinarstvu, i kada se izvode ti radovi evropska i svetska praksa je da se iz objekata uklanjaju i opasni materijali, azbest recimo.Sa druge strane treba se pripremiti i za ve─çe koli─Źine stakla, i prona─çi adekvatan na─Źin zbrinjavanja tog materijala, jer je op┼íte poznato da on uni┼ítava sve druge alate koji se koriste u daljoj obradi sirovine, kao i za drvo, naravno i za izolacione materijale, kao i za gips.Na ovoj temi treba se uskladiti sa vi┼íe ministarstava i zakona, kao npr. Zakon o stanovanju i o energetskoj efikasnosti.

Sve su ovo dobri po─Źetni uslovi za uspostavljanje stabilnog sistema, koji bi trebalo u kratkom roku da obezbedi da od tereta dobijemo vi┼íestruku korist, i stvorimo novu industriju koja ve─ç dugo obotava u svetu, sa firmama koje na ovaj na─Źin lak┼íe mogu da dobijaju poslove i van granica, jer je ovo standard u na─Źinu izvo─Ĺenja gra─Ĺevinskih radova.

foto: pbctoday.co.uk

Kao i u svim poslovima potrebno je uraditi dobar pregled objekata koji su opredeljeni za bilo kakvu gra─Ĺevinsku aktivnost, i utvrditi postojanje opasnih materijala, i grubu procenu ostalih, koja bi morala biti deo projektne dokumentacije.

Izvr┼íiti dekontaminaciju, ukoliko se ispostavi postojanje opasnih supstanci, i tek tada pristupiti daljoj eksploataciji objekata.Va┼żno je postojanje laboratorija koje su osposobljene za ovakvu proveru, jer bez tih i takvih analiza se i ne mo┼że utvrditi bezbednost materijala i njegov dalji tretman. Svi ovi procesi su uvezani i jedan bez drugog ne funkcioni┼íu.

Sa ovim smo hteli dokazati, da pre same recikla┼że je potrebno mnogo rada, da se stvori kvalitetni uslovi za dobijanje novog, zdravog i ─Źistog materijala jer kao ┼íto se vidi da je to ┼íiroka lepeza materijala koji postoje u gra─Ĺevini, i na kraju naravno potrebno je standardizovati postupke i ovako dobijeni materijal da bi mogao dalje da se upotrebljava.
Naravno, potrebno je koordinisati vi┼íe zakona iz razli─Źitih ministarstava, me─Ĺutim ako se poslovi dobro postave i napravi dobra osnova, dosada┼ínji gubitak bi stvoriop ─Źistu dobit.

Iz ovog proisti─Źe i to ┼íto su gra─Ĺevinske kompanije svrstane u srednje zaga─Ĺiva─Źe ┼żivotne sredine i na osnovu toga pla─çaju eko taksu, ┼íto u svojoj su┼ítini, one to nikako nisu, ve─ç bi to pre bile kompanije koje se bave proizvodnjom gra─Ĺevinskog materijala, jer po nekim procenama u procesu proizvodnje prroizvodnje stvaraju 40% CO2, samo u EU.

foto: rubicoin.com

Srpska asocijacija za ru┼íenje, dekontaminaciju i recikla┼żu je podnela zvani─Źnu INICIJATIVU za ukidanje pla─çanja eko takse vezane za gra─Ĺevinsku industriju (izvo─Ĺa─Źe, projektante…)

Ovakav pogled na ove delatnosti rada bi podigao vrednost i konkurentnost na┼íih kompanija jer se na ovakav na─Źin ve─ç dugo radi i razmi┼ílja u svim razvijenim zemljama sveta, i ovo je jedan od na─Źina da se vratimo tamo gde smo uvek i pripadali, na vrh liste izvo─Ĺa─Źa gra─Ĺevinskih radova.

Autor teksta: Dejan Bojović dipl.ing. 

SRPSKA ASOCIJACIJA ZA RU┼áENJE, DEKONTAMINACIJU I RECIKLA┼ŻU
zvani─Źan ─Źlan EDA – Europian Demolition Association

SDA logo

www.serbiandemolition.org