Connect with us
Novosti

Dekarbonizacija Srbije na Me─Ĺunarodnom kongresu i izlo┼żbi o KGH 1ÔÇô3. decembra 2021.

Ugljen-dioksid je nusprodukt skoro svake ─Źovekove aktivnosti. Njegovo prekomerno ispu┼ítanje u atmosferu dovodi do zagrevanja planete ÔÇô efekta staklene ba┼íte. Kako postajemo iskreniji prema ┼żivotnoj sredini, tako otkrivamo, ta─Źnije, priznajemo razne izvore ugljen-dioksida kojima ranije nismo posve─çivali pa┼żnju.

Lo┼íe projektovana i izvedena zgrada tra┼żi mnogo energije da bi stanovi bili topli. U svetu se sve vi┼íe znanja i novca ula┼że u energetski efikasne zgrade, kojima je potrebno vrlo malo energije za rad svih sistema u njima ÔÇô a tu energiju mogu i same da proizvode, gde god ima dovoljno sun─Źeve svetlosti.

Republika Srbija je napravila Akcione planove za zelene gradove i odr┼żivu energiju i klimu. Glavna tema tih planova jesu sistemi daljinskog grejanja koji ispu┼ítaju mnogo ugljen-dioksida, ali i mnogo toplote u ┼żivotnu sredinu.

To je glavna tema panela ÔÇ×Zeleni gradovi, dekarbonizacija daljinskog grejanja, kori┼í─çenje obnovljive i otpadne toploteÔÇť koji se 1. decembra odr┼żava u okviru 52. Me─Ĺunarodnog kongresa i izlo┼żbe o KGH, u Beogradskom Belekspocentru. Svoje u─Źe┼í─çe najavili su prof. dr Zorana Mihajlovi─ç, potpredsednica Vlade i ministarka Rudarstva i energetike Republike Srbije i prof. dr Zoran Radoji─Źi─ç, Gradona─Źelnik Beograda ÔÇô ┼íto pokazuje zna─Źaj teme jedne od sesija tradicionalnog Me─Ĺunarodnog kongresa i izlo┼żbe o KGH. O ozbiljnosti tog panela govore i drugi u─Źesnici: Pol Fos, direktor Euroheat & Power, Belgija i Lars Gulev, Danska ÔÇô dveju zemalja koje su uspele da re┼íe probleme sa kojima se Srbija sada suo─Źava. Ljubomir Ma─çi─ç, Ekonomski institut, Beograd, Bojan Bogdanovi─ç, EBRD, Beograd, Petar Vasiljevi─ç, Clean Energy Solutions, Beograd, Radmilo Savi─ç, Beogradske elektrane, Amer Karabegovi─ç, Danfoss, Volfgang Kramer, Gilles i Vladimir Milovanovi─ç, Beo ─Źista energija, Beograd.

Druga velika tema Me─Ĺunarodnog kongresa i izlo┼żbe o KGH je isklju─Źenje ili smanjenje upotrebe rashladnih sredstava koja o┼íte─çuju ozonski omota─Ź UN Environment, Ministarstvo za┼ítite ┼żivotne sredine i Dru┼ítvo za KGH, pri SMEITS-u ÔÇô organizator Kongresa ÔÇô brinu o za┼ítiti ozonskog omota─Źa u Srbiji. Jo┼í od 2011. godine prvog ─Źetvrtka u decembru vrhunski stru─Źnjaci iz zemlje i sveta govore o tom aspektu za┼ítite ┼żivotne sredine. Halvart Kopen, koordinator ESA mre┼że UNEP OzonAction, Bojana Radeski, rukovodilac Grupe za za┼ítitu ozonskog omota─Źa u Ministarstvu za┼ítite ┼żivotne sredine Republike Srbije i Slobodan Pejkovi─ç, predsednik Komiteta za rashladnu tehniku, toplotne pumpe i energetsku efikasnost Dru┼ítva za KGH, u Beograd dovode svoje kolege, razmenjuju iskustva i pripremaju se za nove izazove.

┼áta povezuje bezbednost, standardizaciju, reindustrijalizaciju Srbije, njen rurbani (ruralni i urbani) razvoj, zgrade nulte potro┼ínje energije, poljoprivredu, toplotne pumpeÔÇŽ? Prof. Marija S. Todorovi─ç, predsednica Komiteta za obnovljive izvore energije, umetni─Źki povezuje naizgled razli─Źite struke i teme, koje zajedno moraju da pomognu Srbiji da svoje resurse ─Źuva i pametno ih tro┼íi. Ove godine ÔÇô dekarbonizacija je osnovna tema sesije koju je pripremila profesorka Todorovi─ç.

Generalni pokrovitelj ovogodi┼ínjeg Kongresa je doma─çe preduze─çe Elcom Trade, Beograd, ekskluzivni uvoznik i distributer ure─Ĺaja Midea i ovla┼í─çeni diler klima-ure─Ĺaja Daikin.

Susreti kolega, razmena iskustava, zajedni─Źki nastup na tr┼żi┼ítu, prikazivanje novih tehnologija i re┼íenjaÔÇŽ osnovni su elementi izlo┼żbe koja se svake godine odr┼żava uporedo sa Kongresom. Prva nedelja u decembru je preko pola veka rezervisana za Me─Ĺunarodni kongres i izlo┼żbu o KGH. Broj kompanija koje izla┼żu stalno je trocifren, a kompanija TROX je u─Źestvuje preko ─Źetiri decenije! Ba┼í je direktor te kompanije pre vi┼íe godina zahvalio prof. Branislavu Todorovi─çu, predsedniku Dru┼ítva za KGH, ┼íto je na jednom mestu okupio sve postoje─çe i budu─çe saradnike, pa on ne mora da obilazi tada┼ínju Jugoslaviju. Ove godine TROX Austria GmbH Predstavni┼ítvo Srbija nosi titulu pokrovitelja izlo┼żbe.

REGISTRACIJA u─Źesnika, izlaga─Źa i studenata

Registracija je obavezna, bez obzira da li skup pratite onlajn ili u┼żivo.

Skup je zadr┼żao regionalni karakter i okuplja kolege i kompanije iz svih gradova biv┼íe Jugoslavije, ali i velike multinacionalne kompanije kojima je na┼í region zanimljivo tr┼żi┼íte.
Vi┼íe stotina studenata iz zemlje i sveta u─Źestvuje na Kongresu, pose─çuje izlo┼żbu, a doma─çi studenti u─Źestvuju na Nacionalnom studentskom takmi─Źenju, ─Źiji pobednik predstavlja Republiku Srbiju, Dru┼ítvo za KGH i svoj fakultet i Dru┼ítvo na REHVA-inom studentskom takmi─Źenju slede─çe godine.

Me─Ĺunarodni kongres i izlo┼żbu o KGH 1ÔÇô3. decembra 2021. organizuje Dru┼ítvo za klimatizaciju, grejanje i hla─Ĺenje pri Savezu Ma┼íinskih i elektrotehni─Źkih in┼żenjera i tehni─Źara Srbije (SMEITS). Sva de┼íavanja na Kongresu i izlo┼żbi nastavljaju se u tromese─Źnom ─Źasopisu ÔÇ×KGHÔÇť, koji je ove godine obele┼żio pola veka redovnog izla┼żenja, u mese─Źnim elektronskim biltenimaÔÇŽ

Na dru┼ítvenim mre┼żama pratite he┼ítegove:
#jasamnakgh #kghgoesonline

Društvo za KGH Srbija logo

Društvo za KGH Srbije, pri SMEITS-u
Kneza Miloša 7a/II, 11000 Beograd
T. +381 11 3230 041
office@smeits.rs
www.smeits.rs
www.kgh-kongres.rs
www.kgh-drustvo.rs