Connect with us
Gra─Ĺevina

Koje su ma┼íine neophodne na gra─Ĺevini?

Na gra─Ĺevini pored radnika su vrlo bitne i gra─Ĺevinske ma┼íine koje imate. Da li su ispravne, kako se odr┼żavaju, koliko ko┼ítaju i da li ih uop┼íte kupovati? Vrlo je va┼żno da pre nego ┼íto po─Źnete sa radom na nekom objektu saznate sve o gra─Ĺevinskim ma┼íinama sa kojima ─çete raditi.

Viljuškar

viljuškar

Foto: Sab d.o.o. / Viljuškar je vrsta kamiona koji se koristi za podizanje, premeštanje i pomeranje materijala sa jednog mesta na drugo

Vilju┼íkar je vrlo korisna gra─Ĺevinska ma┼íina koja mo┼że mnogo da vam pomogne u va┼íim poslovima i da skrati vreme gra─Ĺenja ┼żeljenog objekta. Vilju┼íkar je vrsta kamiona koji se koristi za podizanje, preme┼ítanje i pomeranje materijala sa jednog mesta na drugo. Vilju┼íkar koji treba da imate je onaj koji ima mogu─çnost upravljanja zadnjim to─Źkovima ┼íto olak┼íava radove na gra─Ĺevini. Ovakvo upravljanje je dosta te┼że od klasi─Źnog, pa je zato bitno i da imate iskusnog radnika koji ─çe znati dobro da upravlja njime. Cene polovnih vilju┼íkara se kre─çu od 5.000 evra pa do 15.000 evra i mogu se na─çi malo zastareli, ali kvalitetni i dobri modeli ove ma┼íine. Dakle, ne morate da dajete mnogo novca za kvalitet. Ako ipak ┼żelite najnoviji model onda treba da izdvojite oko 50.000 evra ili vi┼íe za novu ma┼íinu.

Makazasta platforma

Makazasta platforma

Foto: Sab doo / Makazasta platforma dopušta radnicima da bezbedno rade na visinama

Makazasta platforma je jo┼í jedna gra─Ĺevinska ma┼íina koju zaista treba da imate na gra─Ĺevini. Ova platforma dopu┼íta radnicima da bezbedno rade na visinama. Dakle, ona ima mogu─çnost da se podi┼że do potrebne visine na kojoj radnici treba da rade. Platforma omogu─çava radnicima da stoje na njoj, a nekada se koristi i za brzo podizanje male koli─Źine materijala koja je radnicima potrebna za posao koji obavljaju na toj visini. Cena makazastih platforma uglavnom nije visoka kao kod drugih gra─Ĺevinskih ma┼íina. Cena makazastih platformi koje su polovne se kre─çu od 7.000 evra pa do 18.000 evra. Uglavnom se svi opredeljuju za kupovinu polovnih makazastih platformi jer je njihova cena pristupa─Źna i povoljna za ono ┼íto se dobija za nju. Cena makazastih platformi od 18.000 evra je za one ma┼íine koje nisu stare, malo su kori┼ítene i u odli─Źnom su stanju. Naravno, mo┼żete na─çi i dobre makazaste platforme sa ni┼żom cenom. Cena makazastih platformi koje su nove zavisi od kvaliteta, brenda i specifikacija koje tra┼żite od ove ma┼íine.

Servisiranje mašina

Vrlo je va┼żno da vi i va┼íi radnici budete bezbedni na gra─Ĺevini pa je tako potrebno da sve va┼íe ma┼íine redovno nosite na servis. Nekada se kvar ne prikazuje sve dok se ne desi, ali stru─Źni serviseri mogu da ga detektuju i odklone pre nego ┼íto se neko povredi. Preporu─Źuje se da se ma┼íine vode na servisiranje pre i posle svakog gra─Ĺevinskog posla. Naravno, servisiranje mo┼że da se obavi i u toku gra─Ĺevinskih poslova, ako neko primeti neki kvar na nekoj od gra─Ĺevinskih ma┼íina.

Bezbednost i sigurnost svih na gradili┼ítu je najbitnija stavka u zapo─Źinjanju svakog posla.

Kako se niko ne bi povredio bitno je da se obavljaju redovni ÔÇÖÔÇÖsistematski preglediÔÇÖÔÇÖ svake ma┼íine. Naravno, ako ne kupujete ve─ç iznajmljujete gra─Ĺevinske ma┼íine treba vam pismena potvrda da su iznajmljene ma┼íine u odli─Źnom i ispravnom stanju. Gra─Ĺevinske ma┼íine nije potrebno da sve kupite ve─ç samo one koje ─çete koristiti na svakom gra─Ĺevinskom poslu.


SAB doo
Pariske komune 26/I,
11070 Novi Beograd, Srbija
T: +381 (11) 260-43-75
F: +381 (11) 260-43-75
office@sabdoo.rs
www.sabdoo.rs