Connect with us
Građevina

Koje su mašine neophodne na građevini?

građevina

Na građevini pored radnika su vrlo bitne i građevinske mašine koje imate. Da li su ispravne, kako se održavaju, koliko koštaju i da li ih uopšte kupovati? Vrlo je važno da pre nego što počnete sa radom na nekom objektu saznate sve o građevinskim mašinama sa kojima ćete raditi.

Viljuškar

viljuškar

Foto: Sab d.o.o. / Viljuškar je vrsta kamiona koji se koristi za podizanje, premeštanje i pomeranje materijala sa jednog mesta na drugo

Viljuškar je vrlo korisna građevinska mašina koja može mnogo da vam pomogne u vašim poslovima i da skrati vreme građenja željenog objekta. Viljuškar je vrsta kamiona koji se koristi za podizanje, premeštanje i pomeranje materijala sa jednog mesta na drugo. Viljuškar koji treba da imate je onaj koji ima mogućnost upravljanja zadnjim točkovima što olakšava radove na građevini. Ovakvo upravljanje je dosta teže od klasičnog, pa je zato bitno i da imate iskusnog radnika koji će znati dobro da upravlja njime. Cene polovnih viljuškara se kreću od 5.000 evra pa do 15.000 evra i mogu se naći malo zastareli, ali kvalitetni i dobri modeli ove mašine. Dakle, ne morate da dajete mnogo novca za kvalitet. Ako ipak želite najnoviji model onda treba da izdvojite oko 50.000 evra ili više za novu mašinu.

Makazasta platforma

Makazasta platforma

Foto: Sab doo / Makazasta platforma dopušta radnicima da bezbedno rade na visinama

Makazasta platforma je još jedna građevinska mašina koju zaista treba da imate na građevini. Ova platforma dopušta radnicima da bezbedno rade na visinama. Dakle, ona ima mogućnost da se podiže do potrebne visine na kojoj radnici treba da rade. Platforma omogućava radnicima da stoje na njoj, a nekada se koristi i za brzo podizanje male količine materijala koja je radnicima potrebna za posao koji obavljaju na toj visini. Cena makazastih platforma uglavnom nije visoka kao kod drugih građevinskih mašina. Cena makazastih platformi koje su polovne se kreću od 7.000 evra pa do 18.000 evra. Uglavnom se svi opredeljuju za kupovinu polovnih makazastih platformi jer je njihova cena pristupačna i povoljna za ono što se dobija za nju. Cena makazastih platformi od 18.000 evra je za one mašine koje nisu stare, malo su korištene i u odličnom su stanju. Naravno, možete naći i dobre makazaste platforme sa nižom cenom. Cena makazastih platformi koje su nove zavisi od kvaliteta, brenda i specifikacija koje tražite od ove mašine.

Servisiranje mašina

Vrlo je važno da vi i vaši radnici budete bezbedni na građevini pa je tako potrebno da sve vaše mašine redovno nosite na servis. Nekada se kvar ne prikazuje sve dok se ne desi, ali stručni serviseri mogu da ga detektuju i odklone pre nego što se neko povredi. Preporučuje se da se mašine vode na servisiranje pre i posle svakog građevinskog posla. Naravno, servisiranje može da se obavi i u toku građevinskih poslova, ako neko primeti neki kvar na nekoj od građevinskih mašina.

Bezbednost i sigurnost svih na gradilištu je najbitnija stavka u započinjanju svakog posla.

Kako se niko ne bi povredio bitno je da se obavljaju redovni ’’sistematski pregledi’’ svake mašine. Naravno, ako ne kupujete već iznajmljujete građevinske mašine treba vam pismena potvrda da su iznajmljene mašine u odličnom i ispravnom stanju. Građevinske mašine nije potrebno da sve kupite već samo one koje ćete koristiti na svakom građevinskom poslu.


SAB doo
Pariske komune 26/I,
11070 Novi Beograd, Srbija
T: +381 (11) 260-43-75
F: +381 (11) 260-43-75
office@sabdoo.rs
www.sabdoo.rs