Connect with us
Gra─Ĺevina

IZ UGLA IZVO─ÉA─îA RADOVA: Fizi─Źki najzahtevnije gradili┼íte u Srbiji, na kojem su in┼żenjeri dnevno prelazili i po 10 kilometara

Za ─Źasopis ÔÇ×GRENEF – Gra─Ĺevinarstvo & Energetska EfikasnostÔÇŁ govori Predrag Jeremi─ç, dipl.in┼ż.gra─Ĺ. Project Manager, GP ÔÇ×GradinaÔÇŁ

Predrag Jeremi─ç

Predrag Jeremi─ç dipl.in┼ż.arh., Project Manager GP Gradina

Na jednom stru─Źnom skupu slu┼íao sam gospodina Predraga Jeremi─ça dipl.in┼ż.gra─Ĺ. iz GP ÔÇ×GradinaÔÇŁ i li─Źno bio fasciniran podacima, brojevima i slo┼żeno┼í─çu ovog poduhvata. Zamolili smo ga da uradimo intervju i prezentujemo na┼íim ─Źitaocima sam proces izvo─Ĺenja. U javnosti su se uglavnom mogli ─Źuti osnovni podaci, a nas je ipak vi┼íe zanimao utisak o projektu iz ugla glavnog izvo─Ĺa─Źa radova.

Predrag Jeremi─ç: ÔÇ×Godinu dana po otvaranju tr┼żnog centra Galerija, kod svih u─Źesnika u ovom projektu je prisutno ose─çanje ponosa i neverice da smo bili sposobni kao tim zavr┼íiti ovaj objekat u ugovorenom roku i zahtevanom kvalitetuÔÇŁ.

Gra─Ĺevinsko preduze─çe ÔÇťGradinaÔÇŁ je u rekordnom roku zavr┼íilo gradnju najve─çeg objekta ovog tipa u celom regionu. Na po─Źetku ─çemo krenuti sa brojkama. Ukupna povr┼íina objekta TC Galerija je 302.000 kvadrata, dok povr┼íina pripadaju─çe parcele iznosi 6 hektara. Objekat ima dve podzemne eta┼że, ukupne povr┼íine 103.000 kvadrata ÔÇô dok je zauzetost podzemnih nivoa 63.000 m2.

Ukupna nadzemna povr┼íina iznosi 145.500 m2 sa zauzeto┼í─çu od 60.000 m2. Iznad zemlje, nad prizemljem objekta izgra─Ĺena je gara┼ża sa 6 nivoa povr┼íine 53.500 m2. Ukupna povr┼íina lokala je 93.000 m2 dok se javni prostor prostire na 39.000 m2. Tr┼żni centar ima 450 lokala i 50 restorana.

Arhitektonsko re┼íenje inspirisano duhom i ulicama Beograda donosi eksterijer od kamena i stakla i unutra┼ínje podove i fasade sa─Źinjene od prirodnih materijala, zahvaljuju─çi kojima ┼íetnja kroz Galeriju daje utisak posetiocu da se nalazi napolju.

Izgradnja tr┼żnog centra Galerija

Ceo kompleks ─Źine 2 zgrade:
1. TR┼ŻNI CENTAR
2. GARA┼ŻA (sa 3.600 parking mesta)

Veza izme─Ĺu parking prostora i tr┼żnog centra ostvarena je putem 6 lobija u kojima se nalaze putni─Źki liftovi, eskalatori i toaleti. Posetioci imaju na raspolaganju 14 putni─Źkih liftova, kao i 58 pokretnih stepenica, koji sa mre┼żom od 51 mosta povezuju 7 ÔÇ×ostrvaÔÇŁ unutar tr┼żnog centra.

Do otvorenog krova posetioce vode dva lifta od kojih je jedan autolift. Krov jednim svojim delom predstavlja tehni─Źku eta┼żu. S druge strane, on je velika atrakcija, gde je 60% ukupne povr┼íine pod zelenilom i mesto gde je mogu─çe organizovati razli─Źite vrste manifestacija (sajam automobila, koncerti). Nivo prizemlja je izuzetno interesantan zbog velikog broja restorana i ba┼íti na promenadi, uz reku Savu, kao i zbog 120 posa─Ĺenih stabala oko zgrade, visine 10 do 15 m. Ukupna zelena povr┼íina na nivou prizemlja iznosi 8.000 m┬▓.

Zna─Źajna informacija za ÔÇ×kupoholi─ŹareÔÇŁ: potrebno je prepe┼ía─Źiti 5,3 km da bi se pro┼ílo svim ulicama Galerije.

UKUPNA POVR┼áINA OBJEKTA TC GALERIJA JE 302.000 m2, DOK POVR┼áINA PRIPADAJU─ćE PARCELE IZNOSI 6 HEKTARA. VERUJEMO DA NIJE LAKO VODITI OVAKO VELIKI PROJEKAT. KAKVA JE BILA HRONOLOGIJA PROBLEMA TOKOM IZVO─ÉENJA RADOVA?

Hronologija izvo─Ĺenja radova je usko povezana sa hronologijom izazova koje je generalni izvo─Ĺa─Ź radova savladavao tokom izgradnje.

ÔÇó Na samom po─Źetku glavni izvo─Ĺa─Ź je predlo┼żio izmenu bentonitne hidroizolacije, zbog njene osetljivosti na oscilaciju nivoa podzemne vode. Usvojena je membrana ÔÇ×SIKAPROOF A-08ÔÇť

ÔÇó Zbog odliva doma─çe radne snage u Nema─Źku i velikog obima gra─Ĺevinskih radova u Srbiji, bilo je neophodno obezbediti radnike iz okolnih zemalja. U januaru 2018. na gradili┼ítu je bilo cca 100 radnika, a potrebe su iznosile 350-400 neposrednih izvr┼íilaca. Posle vi┼íe bezuspe┼ínih poku┼íaja anga┼żovanja radne snage iz Albanije, Gr─Źke, itd. ustalila se grupa iz Turske.

ÔÇó Obzirom da se PZI projekat radio paralelno sa izvo─Ĺenjem, glavni izvo─Ĺa─Ź je uo─Źio u stati─Źkom prora─Źunu, da je ugib konzola raspona 6 m, 8-11 cm, kao i da su velike vibracije na mostovima du┼żine 20-30 m (51 kom). Re┼íenje je prona─Ĺeno izmenom konstruktivnog sistema, odnosno prednaprezanjem plo─Źa (ÔÇ×post tensionÔÇŁ tehnikom). Sve plo─Źe su betonirane u dve faze, gde je prostor izme─Ĺu dva dela naknadno betoniran, po zavr┼íenom skupljanju betona. Interesantan iskustveni podatak je, da je skupljanje plo─Źa debljine cca 30 cm i ┼íirine 25 m iznosilo 2,5 cm.

ÔÇó Veliki izazov je predstavljala koordinacija izme─Ĺu razli─Źitih izvo─Ĺa─Źa. Kao primer uspe┼íne saradnje mo┼że se izdvojiti zatvaranje krova ETFE membranom. Glavni izvo─Ĺa─Ź je bio zadu┼żen za izradu betonskih oslonaca, jedan podizvo─Ĺa─Ź za ─Źeli─Źne lukove, koji predstavljaju podkonstrukciju za ETFE membranu, koju je izvodio drugi podizvo─Ĺa─Ź. Zatvaranje krova je predstavljalo veliki stimulans za dalji nastavak radova jer je otvorio mogu─çnost nesmetanog zavr┼íavanja svih zanatskih pozicija na projektu.

Izgradnja tr┼żnog centra Galerija

A KOLIKO JE UTICALA KORONA NA GRADILIŠTE?

U aprilu 2020. godine usled pojave korone na gradili┼ítu, projekat je zbog rizika od pandemije bio pred zatvaranjem. U dogovoru sa investitorom ostavljena je mogu─çnost svim podizvo─Ĺa─Źima da privremeno obustave izvo─Ĺenje radova. Broj neposrednih izvr┼íilaca se smanjio sa 1.100 na 400, dok se broj tehni─Źkih lica glavnog izvo─Ĺa─Źa smanjio sa 50 na 3. I pored toga realizacija radova, u aprilu 2020. je iznosila 5,7 mil. evra.

TC Galeriju kako u zemlji, tako i regionu, izdvaja njegova veli─Źina, ali i slo┼żenost i sveobuhvatnost in┼żenjerskog postupka.┬áZbog dimenzija objekta 380 m x 180 m najve─çi izazov u izgradnji tr┼żnog centra predstavljala je pravovremena monta┼ża opreme, kao i doprema neophodnog materijala za izradu pozicija na krovu.

Objekat je tokom izgradnje bio ispresecan mre┼żom koridora. Za sve vrste radova, svaki segment ponaosob, nabavka i isporuka materijala i opreme strogo se planirala u skladu sa rokom predvi─Ĺenim za zatvaranje koridora i demonta┼żom kranova.

Uslovi za zatvaranje koridora i demonta┼żu krana na odre─Ĺenom segmentu objekta su bili slede─çi:

  1. Podizanje svog neophodnog materijala i oprema na mesto ugradnje ili u njegovoj neposrednoj blizini;
  2. Da za preostale radove, za koje nije dostavljen materijal i oprema postoji alternativni na─Źin transporta do mesta ugradnje.

Po ispunjenju uslova za zatvaranje odre─Ĺenog dela koridora, pratila se slede─ça procedura:

  1. Demonta┼ża krana koji se nalazi u koridoru
  2. Zavr┼íavanje konstrukcije podzemnih eta┼ża (nivoi: B1 i prizemlje)
  3. Izrada mostova i skverovi na delu koridora koji se zatvara (nivoi: L1 & L2)
  4. Monta┼ża ─Źeli─Źne podkonstrukcije krova i njegovo pokrivanje ETFE membranom.

TC Galerija – Najve─çi ETFE krov na Balkanu

UPRAVO NA GALERIJI SE NALAZI NAJVE─ćI ETFE KROV NA BALKANU. ┼áTA JE USTVARI ETFE?

Lagane i providne ETFE folije (etilen tetrafluoroetilen) su karakteristika moderne arhitekture vi┼íe od 30 godina. Budu─çi da je folija fleksibilnija od stakla, ETFE se ─Źesto koristi kao zamena za staklo. Na projektu TC Galerija, krovni pokriva─Ź predstavlja vi┼íeslojni sistem vazdu┼ínih jastuka od ETFE folije. Gra─Ĺevinska fizika i stati─Źki prora─Źun konstrukcije odre─Ĺuju potreban broj slojeva folije. Debljina ETFE folije za arhitektonske svrhe je izme─Ĺu 100 ┬Ám i 300 ┬Ám (0,1 do 0,3 mm) i proizvodi se ekstrudiranjem ETFE smole. Stalnim dotokom vazduha na mestu ugradnje, sistem vazdu┼ínih jastuka od ETFE folije formira membranu. Jedinica za naduvavanje (ÔÇ×kompresorÔÇŁ) obezbe─Ĺuje da pritisak vazduha unutar jastuka ostaje konstantan kako bi membrana bila otporna na spoljna optere─çenja (ki┼ía, sneg i vetar).

ETFE jastu─Źasti krovni sistemi su isplativi u smislu ─Źi┼í─çenja, odr┼żavanja i rada. Zbog niskog koeficijenta trenja ETFE-a folije, krov je samoperiv.┬áETFE sistem jastuka ─Źesto izgleda kao da ÔÇ×lebdiÔÇŁ iznad svih ostalih komponenti, prenose─çi ose─çaj lako─çe.

Kada je ispravno projektovan, ovaj lagani sistem zahteva znatno manju potkonstrukciju od konvencionalnog staklenog krova. Tako─Ĺe, transparentna svojstva ETFE membrane i dnevno svetlo koje ulazi u tr┼żni centar mogu se iskoristiti u cilju smanjenja potreba za ve┼íta─Źkom rasvetom.

Dizajn Galerije poveren je arhitektonskom studiju CRTKL iz Los An─Ĺelesa, koji je kreirao i Fashion Show, najve─çi tr┼żni centar u Las Vegasu. Ceo ETFE krov tr┼żnog centra Galerija se sastoji od 6 lanterni i 1 kupole, ukupne povr┼íine 14.500 m2 (odnosno 186 jastuka). Jedna dimenzija jastuka je definisana rastojanjem ─Źeli─Źnih lukova (4,2 m), dok je druga dimenzija jednaka ┼íirini lanterne (od 19-30 m).

TC Galerija – Najve─çi ETFE krov na Balkanu

ČELIČNA KONSTRUKCIJA KROVA JE TEŠKA ČAK 441 TONU. KOJE STANDARDE SVE TREBA DA ZADOVOLJI?

Izrada ─Źeli─Źne potkonstrukcije krovne ETFE membrane zahtevala je izuzetnu preciznost, kako u proizvodnji lukova tako i u njihovoj monta┼żi. Samo savijanje ─Źeli─Źnih cevi se vr┼íilo u Poljskoj zbog nepostojanja odgovaraju─çe opreme u Srbiji. Lukovi su potom transportovani u Sevojno na finalnu obradu. Tolerancije za monta┼żu lukova su izuzetno o┼ítre zbog monta┼że ETFE membrane.

Posao je izveden sa takvom ta─Źno┼í─çu da nas je niz lukova, koji formira podkonstrukciju za ETFE membranu podsetio na kolonade koje se nalaze na trgu ispred katedrale Sv. Petra u Rimu. Posetilac koji stoji u centru trga ima takvu opti─Źku iluziju da se ─Źetiri stuba u nizu (po dubini) vide kao jedan. Kao interesantan podatak navodimo da je monta┼ża ─Źeli─Źne konstrukcije kupole (pre─Źnika 47 m i ukupne te┼żine 70 tona) trajala 5 dana.

Staklena fasada na ulazu br.5 sa strane reke

PRETPOSTAVLJAMO DA JE VELIKI IZAZOV BILA STAKLENA FASADA NA ULAZU BR. 5, SA STRANE REKE?

Najve─çi izazov je svakako bila staklena fasada na ulazu br. 5, sa strane reke ┼íirine 30 m i visine od 17 m. Podkonstrukcija fasade predstavlja kombinaciju inoks i staklenih nosa─Źa, ┼íto zna─Źi da staklo nije samo balast ve─ç je i nose─çi element fasade. Ovaj podatak predstavlja veliki izazov imaju─çi u vidu da pri dostizanju grani─Źnih naprezanja lom stakla je nagli, u pore─Ĺenju sa aluminijumskim i ─Źeli─Źnim nosa─Źima koji imaju izra┼żene plasti─Źne deformacije. Iz tog razloga stakleni nosa─Źi fasade se pre ugradnje izla┼żu izuzetno zahtevnom testiranju.
Sva stakla su kaljena i laminirana. Fasadna stakla ┼íirine 1,4 m i visine 3 m prihva─çena su preko 6 ta─Źaka inoks nosa─Źima. Ovakav sistem fasade prvi put je ra─Ĺen u Srbiji.

DA LI JE BILO OSCILACIJA PODZEMNIH VODA I KAKVA JE BILA ZAŠTITA OD ATMOSFERSKE VODE?

Temeljna jama objekta je bila okru┼żena sistemom od 105 bunara, ─Źija namena je bila sni┼żavanje nivoa podzemne vode. Po geolo┼íkim karakteristikama gornji slojevi tla predstavljaju nasip iz 19. veka kada je gra─Ĺena ┼żelezni─Źka stanica ÔÇ×BeogradÔÇŁ.

Pri nasipanju je kori┼í─çen pra┼íinasto-glinoviti materijal i gra─Ĺevinski ┼íut ─Źija karakteristika je da posle atmosferskih padavina formira vodonepropusnu barijeru, ┼íto zna─Źi da se na povr┼íini zadr┼żava ogromna koli─Źina vode, koju tlo ne upija. Iz tog razloga, ni 105 bunara nije bilo dovoljno, ve─ç je izvo─Ĺa─Ź je bio prinu─Ĺen da na povr┼íini terena napravi mre┼żu kanala do upojnih bunara, odakle se voda prepumpavala u reku. U martu 2018. nivo reke Save je zna─Źajno porastao sa tendencijom plavljenja temeljne jame. Temeljna jama je odbranjena izradom za┼ítitnog bedema, koji je napravljen od d┼żakova sa peskom i neposrednim anga┼żovanjem svih zaposlenih glavnog izvo─Ĺa─Źa radova.

KOLIKO JE PROJEKAT BIO FIZI─îKI ZAHTEVAN?

Broj neposrednih izvr┼íilaca (1.100) u piku radova zahtevao je izuzetnu kontrolu izvo─Ĺenja radova. Zbog veli─Źine objekta (302.000 m2) i zbog potrebnog prisustva tehni─Źkog kadra na mestu izvo─Ĺenja svih pozicija rada, in┼żenjeri su svakodnevno prelazili po 10 km.

Izgradnja tr┼żnog centra Galerija

IMAMO PODATAK DA JE U JEDNOM TRENUTKU NA GRADILIŠTU BILO ČAK 14 KRANOVA?

Kao ┼íto je ve─ç pomenuto bilo je neophodno tehnolo┼íki osmisliti mogu─çnost da cela povr┼íina osnove objekta (60.000 m2), bude prekrivena mre┼żom toranjskih kranova, kako u fazi izrade betonske konstrukcije tako i tokom izvo─Ĺenja zanatskih i instalaterskih radova. Imaju─çi u vidu da je bilo potrebno podi─çi zna─Źajnu koli─Źinu MEP opreme na krov, koji predstavlja tehni─Źku eta┼żu, bilo je neophodno da se zone delovanja susednih kranova preklapaju. Na taj na─Źin su izbegnuta izolovana ostrva i omogu─çena je distribucija materijala na celokupnoj povr┼íini osnove objekta.

Ve─çina kranova je bila montirana u koridorima, na mestima koja su pa┼żljivo birana, da ne ometaju horizontalni transport po temeljnoj plo─Źi.

TC Galerija Beograd

TC Galerija Beograd

PO SVOJOJ STRUKTURI, GALERIJA JE SKUP OD 8 POJEDINA─îNIH OBJEKATA. POVEZIVANJE OBJEKATA U JEDAN STATI─îKI SKLOP BIO JE VERUJEMO IZAZOVAN ZADATAK?

Tokom izgradnje kompleksa u betonsku konstrukciju je ugra─Ĺeno 130.000 m┬│
betona, 13 miliona kg armature i 700 tona kablova za prednaprezanje. Pored 14 kranova, gradili┼ítu je bilo neophodno obezbediti i ogromnu koli─Źinu oplate (koja je dopremljena u 155 ┼ílepera).

Prose─Źna mese─Źna koli─Źina ugra─Ĺenog betona je oko 5.000 m┬│, a u mesecima sa maksimalnom realizacijom, ta koli─Źina se pela na 7.000 m┬│, ┼íto je ekvivalent 14.000 m┬▓ armirano-betonske konstrukcije. Veliki in┼żenjerski poduhvat je bila izgradnja 51 betonskog mosta, koji povezuju 7 nezavisnih celina tr┼żnog centra Galerija i zgradu gara┼że kao 8. objekat. Za neke mostove na L3 nivou, visina podupiranja oplate je bila cca 20 m. Verovatno najzanimljiviji je pe┼ía─Źki most, na nivou L3, koji sa svojih 30 m du┼żine povezuje dve krovne ba┼íte, prolaze─çi kroz lanternu najve─çeg raspona.

Za kompletnu izgradnju tr┼żnog centra utro┼íeno je 5,6 miliona radnih sati neposrednih izvr┼íilaca.