Connect with us
Građevina

IZ UGLA IZVOĐAČA RADOVA: Fizički najzahtevnije gradilište u Srbiji, na kojem su inženjeri dnevno prelazili i po 10 kilometara

Za časopis „GRENEF – Građevinarstvo & Energetska Efikasnost” govori Predrag Jeremić, dipl.inž.građ. Project Manager, GP „Gradina”

Predrag Jeremić

Predrag Jeremić dipl.inž.arh., Project Manager GP Gradina

Na jednom stručnom skupu slušao sam gospodina Predraga Jeremića dipl.inž.građ. iz GP „Gradina” i lično bio fasciniran podacima, brojevima i složenošću ovog poduhvata. Zamolili smo ga da uradimo intervju i prezentujemo našim čitaocima sam proces izvođenja. U javnosti su se uglavnom mogli čuti osnovni podaci, a nas je ipak više zanimao utisak o projektu iz ugla glavnog izvođača radova.

Predrag Jeremić: „Godinu dana po otvaranju tržnog centra Galerija, kod svih učesnika u ovom projektu je prisutno osećanje ponosa i neverice da smo bili sposobni kao tim završiti ovaj objekat u ugovorenom roku i zahtevanom kvalitetu”.

Građevinsko preduzeće “Gradina” je u rekordnom roku završilo gradnju najvećeg objekta ovog tipa u celom regionu. Na početku ćemo krenuti sa brojkama. Ukupna površina objekta TC Galerija je 302.000 kvadrata, dok površina pripadajuće parcele iznosi 6 hektara. Objekat ima dve podzemne etaže, ukupne površine 103.000 kvadrata – dok je zauzetost podzemnih nivoa 63.000 m2.

Ukupna nadzemna površina iznosi 145.500 m2 sa zauzetošću od 60.000 m2. Iznad zemlje, nad prizemljem objekta izgrađena je garaža sa 6 nivoa površine 53.500 m2. Ukupna površina lokala je 93.000 m2 dok se javni prostor prostire na 39.000 m2. Tržni centar ima 450 lokala i 50 restorana.

Arhitektonsko rešenje inspirisano duhom i ulicama Beograda donosi eksterijer od kamena i stakla i unutrašnje podove i fasade sačinjene od prirodnih materijala, zahvaljujući kojima šetnja kroz Galeriju daje utisak posetiocu da se nalazi napolju.

Izgradnja tržnog centra Galerija

Ceo kompleks čine 2 zgrade:
1. TRŽNI CENTAR
2. GARAŽA (sa 3.600 parking mesta)

Veza između parking prostora i tržnog centra ostvarena je putem 6 lobija u kojima se nalaze putnički liftovi, eskalatori i toaleti. Posetioci imaju na raspolaganju 14 putničkih liftova, kao i 58 pokretnih stepenica, koji sa mrežom od 51 mosta povezuju 7 „ostrva” unutar tržnog centra.

Do otvorenog krova posetioce vode dva lifta od kojih je jedan autolift. Krov jednim svojim delom predstavlja tehničku etažu. S druge strane, on je velika atrakcija, gde je 60% ukupne površine pod zelenilom i mesto gde je moguće organizovati različite vrste manifestacija (sajam automobila, koncerti). Nivo prizemlja je izuzetno interesantan zbog velikog broja restorana i bašti na promenadi, uz reku Savu, kao i zbog 120 posađenih stabala oko zgrade, visine 10 do 15 m. Ukupna zelena površina na nivou prizemlja iznosi 8.000 m².

Značajna informacija za „kupoholičare”: potrebno je prepešačiti 5,3 km da bi se prošlo svim ulicama Galerije.

UKUPNA POVRŠINA OBJEKTA TC GALERIJA JE 302.000 m2, DOK POVRŠINA PRIPADAJUĆE PARCELE IZNOSI 6 HEKTARA. VERUJEMO DA NIJE LAKO VODITI OVAKO VELIKI PROJEKAT. KAKVA JE BILA HRONOLOGIJA PROBLEMA TOKOM IZVOĐENJA RADOVA?

Hronologija izvođenja radova je usko povezana sa hronologijom izazova koje je generalni izvođač radova savladavao tokom izgradnje.

• Na samom početku glavni izvođač je predložio izmenu bentonitne hidroizolacije, zbog njene osetljivosti na oscilaciju nivoa podzemne vode. Usvojena je membrana „SIKAPROOF A-08“

• Zbog odliva domaće radne snage u Nemačku i velikog obima građevinskih radova u Srbiji, bilo je neophodno obezbediti radnike iz okolnih zemalja. U januaru 2018. na gradilištu je bilo cca 100 radnika, a potrebe su iznosile 350-400 neposrednih izvršilaca. Posle više bezuspešnih pokušaja angažovanja radne snage iz Albanije, Grčke, itd. ustalila se grupa iz Turske.

• Obzirom da se PZI projekat radio paralelno sa izvođenjem, glavni izvođač je uočio u statičkom proračunu, da je ugib konzola raspona 6 m, 8-11 cm, kao i da su velike vibracije na mostovima dužine 20-30 m (51 kom). Rešenje je pronađeno izmenom konstruktivnog sistema, odnosno prednaprezanjem ploča („post tension” tehnikom). Sve ploče su betonirane u dve faze, gde je prostor između dva dela naknadno betoniran, po završenom skupljanju betona. Interesantan iskustveni podatak je, da je skupljanje ploča debljine cca 30 cm i širine 25 m iznosilo 2,5 cm.

• Veliki izazov je predstavljala koordinacija između različitih izvođača. Kao primer uspešne saradnje može se izdvojiti zatvaranje krova ETFE membranom. Glavni izvođač je bio zadužen za izradu betonskih oslonaca, jedan podizvođač za čelične lukove, koji predstavljaju podkonstrukciju za ETFE membranu, koju je izvodio drugi podizvođač. Zatvaranje krova je predstavljalo veliki stimulans za dalji nastavak radova jer je otvorio mogućnost nesmetanog završavanja svih zanatskih pozicija na projektu.

Izgradnja tržnog centra Galerija

A KOLIKO JE UTICALA KORONA NA GRADILIŠTE?

U aprilu 2020. godine usled pojave korone na gradilištu, projekat je zbog rizika od pandemije bio pred zatvaranjem. U dogovoru sa investitorom ostavljena je mogućnost svim podizvođačima da privremeno obustave izvođenje radova. Broj neposrednih izvršilaca se smanjio sa 1.100 na 400, dok se broj tehničkih lica glavnog izvođača smanjio sa 50 na 3. I pored toga realizacija radova, u aprilu 2020. je iznosila 5,7 mil. evra.

TC Galeriju kako u zemlji, tako i regionu, izdvaja njegova veličina, ali i složenost i sveobuhvatnost inženjerskog postupka. Zbog dimenzija objekta 380 m x 180 m najveći izazov u izgradnji tržnog centra predstavljala je pravovremena montaža opreme, kao i doprema neophodnog materijala za izradu pozicija na krovu.

Objekat je tokom izgradnje bio ispresecan mrežom koridora. Za sve vrste radova, svaki segment ponaosob, nabavka i isporuka materijala i opreme strogo se planirala u skladu sa rokom predviđenim za zatvaranje koridora i demontažom kranova.

Uslovi za zatvaranje koridora i demontažu krana na određenom segmentu objekta su bili sledeći:

  1. Podizanje svog neophodnog materijala i oprema na mesto ugradnje ili u njegovoj neposrednoj blizini;
  2. Da za preostale radove, za koje nije dostavljen materijal i oprema postoji alternativni način transporta do mesta ugradnje.

Po ispunjenju uslova za zatvaranje određenog dela koridora, pratila se sledeća procedura:

  1. Demontaža krana koji se nalazi u koridoru
  2. Završavanje konstrukcije podzemnih etaža (nivoi: B1 i prizemlje)
  3. Izrada mostova i skverovi na delu koridora koji se zatvara (nivoi: L1 & L2)
  4. Montaža čelične podkonstrukcije krova i njegovo pokrivanje ETFE membranom.

TC Galerija – Najveći ETFE krov na Balkanu

UPRAVO NA GALERIJI SE NALAZI NAJVEĆI ETFE KROV NA BALKANU. ŠTA JE USTVARI ETFE?

Lagane i providne ETFE folije (etilen tetrafluoroetilen) su karakteristika moderne arhitekture više od 30 godina. Budući da je folija fleksibilnija od stakla, ETFE se često koristi kao zamena za staklo. Na projektu TC Galerija, krovni pokrivač predstavlja višeslojni sistem vazdušnih jastuka od ETFE folije. Građevinska fizika i statički proračun konstrukcije određuju potreban broj slojeva folije. Debljina ETFE folije za arhitektonske svrhe je između 100 µm i 300 µm (0,1 do 0,3 mm) i proizvodi se ekstrudiranjem ETFE smole. Stalnim dotokom vazduha na mestu ugradnje, sistem vazdušnih jastuka od ETFE folije formira membranu. Jedinica za naduvavanje („kompresor”) obezbeđuje da pritisak vazduha unutar jastuka ostaje konstantan kako bi membrana bila otporna na spoljna opterećenja (kiša, sneg i vetar).

ETFE jastučasti krovni sistemi su isplativi u smislu čišćenja, održavanja i rada. Zbog niskog koeficijenta trenja ETFE-a folije, krov je samoperiv. ETFE sistem jastuka često izgleda kao da „lebdi” iznad svih ostalih komponenti, prenoseći osećaj lakoće.

Kada je ispravno projektovan, ovaj lagani sistem zahteva znatno manju potkonstrukciju od konvencionalnog staklenog krova. Takođe, transparentna svojstva ETFE membrane i dnevno svetlo koje ulazi u tržni centar mogu se iskoristiti u cilju smanjenja potreba za veštačkom rasvetom.

Dizajn Galerije poveren je arhitektonskom studiju CRTKL iz Los Anđelesa, koji je kreirao i Fashion Show, najveći tržni centar u Las Vegasu. Ceo ETFE krov tržnog centra Galerija se sastoji od 6 lanterni i 1 kupole, ukupne površine 14.500 m2 (odnosno 186 jastuka). Jedna dimenzija jastuka je definisana rastojanjem čeličnih lukova (4,2 m), dok je druga dimenzija jednaka širini lanterne (od 19-30 m).

TC Galerija – Najveći ETFE krov na Balkanu

ČELIČNA KONSTRUKCIJA KROVA JE TEŠKA ČAK 441 TONU. KOJE STANDARDE SVE TREBA DA ZADOVOLJI?

Izrada čelične potkonstrukcije krovne ETFE membrane zahtevala je izuzetnu preciznost, kako u proizvodnji lukova tako i u njihovoj montaži. Samo savijanje čeličnih cevi se vršilo u Poljskoj zbog nepostojanja odgovarajuće opreme u Srbiji. Lukovi su potom transportovani u Sevojno na finalnu obradu. Tolerancije za montažu lukova su izuzetno oštre zbog montaže ETFE membrane.

Posao je izveden sa takvom tačnošću da nas je niz lukova, koji formira podkonstrukciju za ETFE membranu podsetio na kolonade koje se nalaze na trgu ispred katedrale Sv. Petra u Rimu. Posetilac koji stoji u centru trga ima takvu optičku iluziju da se četiri stuba u nizu (po dubini) vide kao jedan. Kao interesantan podatak navodimo da je montaža čelične konstrukcije kupole (prečnika 47 m i ukupne težine 70 tona) trajala 5 dana.

Staklena fasada na ulazu br.5 sa strane reke

PRETPOSTAVLJAMO DA JE VELIKI IZAZOV BILA STAKLENA FASADA NA ULAZU BR. 5, SA STRANE REKE?

Najveći izazov je svakako bila staklena fasada na ulazu br. 5, sa strane reke širine 30 m i visine od 17 m. Podkonstrukcija fasade predstavlja kombinaciju inoks i staklenih nosača, što znači da staklo nije samo balast već je i noseći element fasade. Ovaj podatak predstavlja veliki izazov imajući u vidu da pri dostizanju graničnih naprezanja lom stakla je nagli, u poređenju sa aluminijumskim i čeličnim nosačima koji imaju izražene plastične deformacije. Iz tog razloga stakleni nosači fasade se pre ugradnje izlažu izuzetno zahtevnom testiranju.
Sva stakla su kaljena i laminirana. Fasadna stakla širine 1,4 m i visine 3 m prihvaćena su preko 6 tačaka inoks nosačima. Ovakav sistem fasade prvi put je rađen u Srbiji.

DA LI JE BILO OSCILACIJA PODZEMNIH VODA I KAKVA JE BILA ZAŠTITA OD ATMOSFERSKE VODE?

Temeljna jama objekta je bila okružena sistemom od 105 bunara, čija namena je bila snižavanje nivoa podzemne vode. Po geološkim karakteristikama gornji slojevi tla predstavljaju nasip iz 19. veka kada je građena železnička stanica „Beograd”.

Pri nasipanju je korišćen prašinasto-glinoviti materijal i građevinski šut čija karakteristika je da posle atmosferskih padavina formira vodonepropusnu barijeru, što znači da se na površini zadržava ogromna količina vode, koju tlo ne upija. Iz tog razloga, ni 105 bunara nije bilo dovoljno, već je izvođač je bio prinuđen da na površini terena napravi mrežu kanala do upojnih bunara, odakle se voda prepumpavala u reku. U martu 2018. nivo reke Save je značajno porastao sa tendencijom plavljenja temeljne jame. Temeljna jama je odbranjena izradom zaštitnog bedema, koji je napravljen od džakova sa peskom i neposrednim angažovanjem svih zaposlenih glavnog izvođača radova.

KOLIKO JE PROJEKAT BIO FIZIČKI ZAHTEVAN?

Broj neposrednih izvršilaca (1.100) u piku radova zahtevao je izuzetnu kontrolu izvođenja radova. Zbog veličine objekta (302.000 m2) i zbog potrebnog prisustva tehničkog kadra na mestu izvođenja svih pozicija rada, inženjeri su svakodnevno prelazili po 10 km.

Izgradnja tržnog centra Galerija

IMAMO PODATAK DA JE U JEDNOM TRENUTKU NA GRADILIŠTU BILO ČAK 14 KRANOVA?

Kao što je već pomenuto bilo je neophodno tehnološki osmisliti mogućnost da cela površina osnove objekta (60.000 m2), bude prekrivena mrežom toranjskih kranova, kako u fazi izrade betonske konstrukcije tako i tokom izvođenja zanatskih i instalaterskih radova. Imajući u vidu da je bilo potrebno podići značajnu količinu MEP opreme na krov, koji predstavlja tehničku etažu, bilo je neophodno da se zone delovanja susednih kranova preklapaju. Na taj način su izbegnuta izolovana ostrva i omogućena je distribucija materijala na celokupnoj površini osnove objekta.

Većina kranova je bila montirana u koridorima, na mestima koja su pažljivo birana, da ne ometaju horizontalni transport po temeljnoj ploči.

TC Galerija Beograd

TC Galerija Beograd

PO SVOJOJ STRUKTURI, GALERIJA JE SKUP OD 8 POJEDINAČNIH OBJEKATA. POVEZIVANJE OBJEKATA U JEDAN STATIČKI SKLOP BIO JE VERUJEMO IZAZOVAN ZADATAK?

Tokom izgradnje kompleksa u betonsku konstrukciju je ugrađeno 130.000 m³
betona, 13 miliona kg armature i 700 tona kablova za prednaprezanje. Pored 14 kranova, gradilištu je bilo neophodno obezbediti i ogromnu količinu oplate (koja je dopremljena u 155 šlepera).

Prosečna mesečna količina ugrađenog betona je oko 5.000 m³, a u mesecima sa maksimalnom realizacijom, ta količina se pela na 7.000 m³, što je ekvivalent 14.000 m² armirano-betonske konstrukcije. Veliki inženjerski poduhvat je bila izgradnja 51 betonskog mosta, koji povezuju 7 nezavisnih celina tržnog centra Galerija i zgradu garaže kao 8. objekat. Za neke mostove na L3 nivou, visina podupiranja oplate je bila cca 20 m. Verovatno najzanimljiviji je pešački most, na nivou L3, koji sa svojih 30 m dužine povezuje dve krovne bašte, prolazeći kroz lanternu najvećeg raspona.

Za kompletnu izgradnju tržnog centra utrošeno je 5,6 miliona radnih sati neposrednih izvršilaca.