Connect with us
Budu─çnost

Uvo─Ĺenje ÔÇ×pametnih komponentiÔÇŁ u instalacije kanalizacije ÔÇ×pametnih gradova budu─çnostiÔÇŁ

1. UVOD

Koncept pametnih gradova budu─çnosti omogu─çuje prikupljanje, prenos, obradu i analiziranje podataka o vodovodnoj i kanalizacionoj mre┼żi putem informativnih i komunikacijskih tehnologija. U okviru strategije razvoja pametnih gradova potrebno je osmisliti i isprojektovati mre┼żu ÔÇ×pametnih elemenataÔÇŁ na instalacijama vodovoda i kanalizacije koji bi pomo─çu odre─Ĺenih senzora prikupljali potrebne podatke o protoku, kvalitetu, brzini, pritisku i ostalim potrebnim komponentama pitke, tehnolo┼íke i otpadne vode. Ovakav pristup je neophodan zbog pove─çanog stepena urbanizacije u ─Źijim uslovima ─çe obezbediti pobolj┼íanje kvaliteta ┼żivota. Radom su obra─Ĺena merna mesta (njihov broj i lokacija), vrste podataka koji su potrebni (tipovi senzora), potencijalni korisnici, kao i konstrukcija i instalacioni uslovi pametnih elemenata. Opisani su benefiti ovog pristupa i interakcija sa ostalim sistemima pametnih gradova.

1.1 Vodovod i kanalizacija u pametnim gradovima

Industrija vode i otpadnih voda, kao i mnoge druge, trenutno prolazi kroz proces transformacije kori┼í─çenjem ICT-a i stvaranjem podataka u realnom vremenu. Cilj je pove─çanje operativne i menad┼żerske efikasnosti, smanjenje tro┼íkova i emisije ugljenika, kao i pove─çanje energetske efikasnosti i smanjenja zaga─Ĺenja kroz pametno online merenje klju─Źnih parametara vode.

U Evropi postoji 3,500,000 km mre┼ża distributivne vodovodne mre┼że (EUREAU, 2009). Vodoprivredna preduze─ça suo─Źavaju se sa brojnim izazovima. U narednih 10 – 30 godina moraju biti rehabilitovani veliki delovi mre┼ża za distribuciju vode ┼íto zahteva hitne intervencije i optimizaciju ovih investicija. U mnogim zemljama postoji potreba za pobolj┼íanjem kvaliteta vode a ─Źesto evropska direktiva o pitkoj vodi nije ispunjena u pogledu mikrobiolo┼íkih i hemijskih parametara, ┼íto predstavlja pretnju ljudskom zdravlju.

Na kraju, treba efikasnije koristiti resurse za proizvodnju i distribuciju vode. Ve─çinom distributivnih vodovodnih mre┼ża se ne upravlja aktivno u realnom vremenu, nego se koristi reaktivan pristup proizvodnji, upravlja se pritiscima u crpnim stanicama po unapred zadatim grafikonima, kvalitet vode proverava uzorkovanjem, a reaguje se na osnovu rezultata laboratorijskih analiza, ┼żalbi kupaca i signala zdravstvenih ustanova ovla┼í─çenih za kontrolu kvaliteta.

Kontinuirana merenja nisu uobi─Źajna praksa, optimizacija je nemogu─ça bez njih i zbog toga se gube ogromni resursi:

  • curenje i gubici vode (gubici vode u rasponu od 5 – 50% ukupne proizvedene vode, izvor EU);
  • ekonomi─Źno gazdovanje imovinom i proizvodnja vode;
  • optimalno upravljanje pritiscima (potencijal ┼ítednje je 10 – 15% potro┼ínje energije za distribuciju i dodatne u┼ítede: smanjen broj curenja kao rezultat smanjivanja nepotrebno visokih pritisaka i prolaznih uticaji koji su uzrok curenja ).

Evropsko partnerstvo za inovacije na vodama (EIP Water) prepoznalo je ove izazove i utvrdilo slede─çe prioritete rada vezane za probleme na distributivnoj vodovodnoj mre┼żi:

1. Tematski prioriteti

– tretman vode i otpadnih voda uklju─Źuju─çi obnovu resursa
– voda i njena veza sa energijom

2. Prioriteti ukrštanja sa drugim tehnologijama:

– sistemi za pra─çenje procesa i dono┼íenje odluka uz kori┼í─çenje povratne sprege
– pametne tehnologije.

SmartWater4Europe doprinosi uvo─Ĺenju EIP vode ubrzanjem inovacija, prioritetno u oblastima koje doprinose re┼íavanju dru┼ítvenih izazova, pobolj┼íanju konkurentnosti Evrope i doprinose stvaranju radnih mesta i ekonomskom rastu. Osim toga, ponudu i potra┼żnju treba povezati, kao uzrok i posledicu, samo se na takav na─Źin mo┼że ubrzati prihvatanje inovacija i uvo─Ĺenje tr┼żi┼íta.

Tr┼żi┼íte SmartWater4Europe se brzo razvija i to ne samo u Evropi, o─Źekuje se da ─çe pametno merenje vode generisati kumulativne investicije od 7,8 milijardi dolara do 2020. godine, a njegova snaga le┼żi u sposobnosti da ponudi vodovodnim preduze─çima puteve prema operativnijim upravlja- njem tro┼íkovima i smanjenju zaga- ─Ĺenja, uz istovremeno pobolj┼íanje upravljanja uslugama i snabdevanjem.

sistem za kontrolu

Slika 2: Prikaz pametne hidrotehni─Źke mre┼że

2. Primena ÔÇ×pametnog merenjaÔÇŁ (Smart meteringa) u kanalizaciji

2.1. Koncept ranog otktivanja i prevencije zaga─Ĺiva─Źa

Inteligentni sistemi u kanalizacionoj mre┼żi predstavljaju napredne sisteme za upravljanje otpadnim vodama i pra─çenja zaga─Ĺiva─Źa od strane lokalnih vlasti, vodovodnih preduze─ça i korporacija. Pristup uvo─Ĺenja ÔÇ×pametnih koponentniÔÇť u kanalizacionu infrastrukturu menja na─Źin na koji op┼ítine i kompanije razmi┼íljaju o upravljanju otpadnim vodama. Umesto da se reaguje na kontaminaciju, prikupljanje potrebnih podataka u realnom vremenu i njihovo ─Źuvanje i obrada nam omogu─çuju kreiranje jedinstvenog proaktivnog re┼íenja koje spre─Źava akcidentne doga─Ĺaje, odnosno pojavu zaga─Ĺenja. Pametna merenja u kanalizaciji nam omogu─çuju upravljanje otpadnim vodama i kreiranje inteligentnog, sveobuhvatnog sistema koji pobolj┼íava kvalitet otpadnih voda, smanjenje tro┼íkova odr┼żavanja i stvaranje novog prihoda.

Sistem menad┼żmenta kvaliteta otpadne vode se razvio iz potrebe koja je postojala u industriji za kompletnim re┼íenjem od po─Źetka do kraja procesa koje bi moglo automatizovati procese, minimizirati zahteve za radnom snagom i maksimizirati efikasnost. Korisnicima je potrebno konsolidovati bazu podataka, smanjiti zaga─Ĺenje, identifikovati izvor kontaminacije i zaga─Ĺiva─Źe.

// Sveobuhvatno re┼íenje kontrole kvaliteta optadne vode nudi sistem za pra─çenje i upravljanje kanalizacijom ┼íirom ─Źitavog grada, predvi─Ĺa doga─Ĺaje zaga─Ĺenja i radikalno smanjuje tro┼íkove.

Pru┼żaju─çi kompletan pregled, sistem koristi pametne jedinice koje se ┼íire i strate┼íki postavljaju ┼íirom naselja. Softver prati podatke, nude─çi potpunu i preciznu up-to-minutnu sliku, automatski, brzo i efikasno reaguju─çi u realnom vremenu. Rana detekcija je od presudnog zna─Źaja za spre─Źavanje zaga─Ĺenja i u┼ítedu tro┼íkova pre─Źi┼í─çavanja. Proaktivna, preventivna tehnologija blokira zaga─Ĺiva─Źe a postoje i neposredne posledice, odmah se generi┼íu prihodi od onih koji su odgovorni za kontaminaciju.

Sistem online kontrole kvaliteta pru┼ża pogled pti─Źje perspektive na ceo grad i predstavlja potpunu kartu onoga ┼íto se de┼íava na terenu u bilo kom trenutku, u realnom vemenu. Podaci se ─Źuvaju jer nema potrebe za brisanjem kriti─Źnih informacija, po┼íto podaci koji su potrebni za kvalitet otpadnih voda, pla─çanje i a┼żuriranje osoblja na terenu dolaze direktno do korisnika.

Inovativne, samoaktiviraju─çe ÔÇ×SmartÔÇŁ jedinice nadgledaju kvalitet otpadnih voda u realnom vremenu i omogu─çavaju automatsko uzorkovanje i upravljanje procesima, kako bi se spre─Źio akcidentni doga─Ĺaji zaga─Ĺenja. Senzori su postavljeni na strate┼íke ta─Źke za pra─çenje izvora zaga─Ĺenja, ┼íirom grada, od udaljenih lokacija direktno do centra. Instalacija je brza i jednostavna bez infrastrukturnih zahteva. Sistem se mo┼że instalirati tako da efikasno funkcioni┼íe godinama, neprekidno prenose─çi informacije bez potrebnih izvora energije.
Jedinice sme┼ítene u ┼íahtovima otpadnih voda locirane su visoko u za┼ítitnom ku─çi┼ítu, za┼íti─çene od bilo kakvog o┼íte─çenja i neovla┼í─çenog pristupa, uz odr┼żavanje njihove osetljivosti na najmanju promjenu nivoa pH. Antena emituje signal koji se ┼íalje neprekidno, i aktivira se samo kada registruje zaga─Ĺenje.

// Ovaj potpuno automatizovani sistem dramati─Źno smanjuje potro- ┼ínju resursa, bez tro┼íkova elektri─Źne energije i bez radne snage i potrebe za odr┼żavanjem ili pra─çenjem.

zaga─Ĺenje

Slika 3: Jedinica sa senzorima za registrovanje zaga─Ĺenja

2.2 Elementi pametne kanalizacije

Primarni cilj ÔÇ×Smart meteringÔÇŁ-a u kanalizacionoj mre┼żi je efikasno upravljanje otpadnim vodama i kontrola zaga─Ĺiva─Źa, ┼íto podrazumeva zna─Źajno umanjenje ne─Źisto─çe lokalnih otpadnih voda i isporuka ┼íto ─Źistije reciklirane vode. Da bi se ovo postiglo potreban je sistem za upravljanje otpadnim vodama ─Źije su komponente prikazane na slede─çoj slici [4].

  1. Osmatranje, uzimanje uzoraka i analiza – Smart Sensor System (sistem sa pametnim senzorima), podrazumeva monitoring stepena toksi─Źnosti vode, otkrivanje akcidentnog doga─Ĺaja zaga─Ĺenja u trenutku kada se dogodi (u realnom vremenu), i uzimanje toksi─Źnog uzorka za analizu.
  2. Prikupljanje podataka i analiza – analizira se ta─Źna kompozicija mrlje zaga─Ĺiva─Źa, sa granularnom precizno┼í─çu, u najranijoj fazi kontaminacije vode kako bi se pomoglo brzom otkrivanju izvora toksi─Źnosti.
  3. Identifikacija zaga─Ĺiva─Źa – prati se hemijski trag prema specifi─Źnim izvorima zaga─Ĺenja i ┼íalje odgovornom licu za pojavu zaga─Ĺenja
  4. Izvr┼íenje-pravna regulativa – automatsko izra─Źunavanje kazni prema lokalnoj regulativi, formiranje zvani─Źnih obave┼ítenja i slanje kaznene naknade preduze─çu ili licu koje je izazvalo zaga─Ĺenje.
sistem za kontrolu

Slika 4: Elementi sistema za kontrolu, detekciju, otkrivanje i spre─Źavanje zaga─Ĺenja

2.3. Novi trendovi u koncepciji kanalisanja kao proizvod uvo─Ĺenja ÔÇ×smartÔÇŁ komponenti

Uz pove─çanu zakonsku regulativu o za┼ítiti ┼żivotne sredine i potrebu za unapre─Ĺenjem usluga za korisnike, projektovanje se navodi na uvo─Ĺenje ÔÇ×pametnihÔÇŁ komponenti, usmerenih na prikuljanje i analizu podatake, kako bi pobolj┼íali sistemi odvo─Ĺenja i pre─Źi┼í─çavanja otpadnih voda. Tradicionalno, sistemi otpadnih voda su delovali ÔÇ×pasivnoÔÇŁ sa sistemskim modeliranjem i dugoro─Źnim ciljevima zasnovanim na ve─ç istorijskim podacima, kao ┼íto su padavine, nivoi vode i podaci o potro┼ínji i broju stanovnika. Me─Ĺutim, sada postoji sve ve─çi pomak koji se odnosi na online modele koji se mogu unaprediti kroz vreme i tako obezbede zdravije i pravilnije funkcionisanje sistema otpadnih voda. Pametan sistem otpadnih voda obezbe─Ĺuje re┼íenja za pobolj┼íanje kvaliteta vode, pove─çanje energetske efekasnosti, smanjenje prekomerne koli─Źine otpadnih voda, industrijskih zaga─Ĺiva─Źa i pove─çanje ukupne efikasnosti sistema.

Kanalizacija

Foto: 6 / Kanalizacija – pametni gradovi

Postoje dva uobi─Źajena tipa sistema kanalisanja otpadnih voda: separatni – sa odvojenom sanitarnom kanalizacijom (FK-fekalna kanalizacija) koja sakuplja samo upotrebljene fekalne otpadne i ki┼ínom kanalizacijom (KK) koja prikuplja povr┼íinske vode, sa jedna strane, a sa druge kombinovani sistem-op┼íte kanalizacione sisteme (OK), koji se sastoje od jedne cevi osmi┼íljene za prikupljanje i preno┼íe- nje otpadnih voda u doma─çinstvima, industrijskih otpadnih voda i ki┼ínih voda u postrojenja za pre─Źi┼í─çavanje otpadnih voda.

// Preterane koli─Źine otpadnih voda u oba ova sistema predstavljaju pretnju pozdravlje ljudi, ┼żivotnu sredinu i rezultuju visokim tro┼íkovima odr┼żavanja tokom procesa transporta otpadnih voda, a posebno je u smislu resursa zahtevno pre─Źi┼í─çavanje jer je potrebno obezbediti radnu snagu, upravljanje sistemom, remediaciju, fakturisanje i kompenzaciju.

Preoptere─çene kanalizacione mre┼że uzrokuje zapu┼íenja, prekide u oticanju operativne i strujne kvarove. Op┼íti sistem kanalizacije (OK) nije projektovan tako da sakuplja velike koli─Źine ki┼íne vode, ─Źime se mogu izazvati izlivanja kod korisnika i poplave, kao i izlivanje zaga─Ĺene vode u okolno tlo, kao i zaga─Ĺenje podzemne vode. Suprotno od toga, separatni sistem je projektovan tako da sistem ki┼íne kanalizacije (KK) mo┼że da prelije ili propusti ve─çe koli─Źine ki┼íne vode u vodotoke ili zelenu povr┼íinu [5].

Odgovaraju─çi menad┼żment i uprav- ljanje su neophodni kako bi se smanjilo nekontrolisano ispu┼ítanje u ┼żivotnu sredinu i spre─Źila zaga─Ĺenja. Investiranje u pametne, data-uprav- lja─Źke tehnologije mo┼że pomo─çi u smanjenju rizika od zaga─Ĺenja tako ┼íto ─çe obezbediti predvi─Ĺene kapacitete, odr┼żati postoje─çu infrastrukturu, smanjiti koli─Źinu otpadnih voda u kanalizaciji, pove─çati prenosnu mo─ç i tretman ki┼íne vode i obavestiti javnost u slu─Źaju akcidenta.

// Tehnologije ÔÇ×pametne otpadne vodeÔÇť mogu da spre─Źe i zaustave izlivanje, i ako je to neizbe┼żno, odrede prioritete unutar sistema.

Ova re┼íenja proizilaze iz dostupnosti podataka o protoku, nivou, kvalitetu vode i vremenskim inervalima izme─Ĺu naregularnosti koje su uo─Źene kako bi se predvideli i pru┼żili a┼żurirani podaci o problemima na mre┼żi kao ┼íto su zagu┼íenja, poplave i pucanje cevi.
Pomo─çu ovih informacija korisnici mogu uo─Źiti probleme pre nego ┼íto se pojave, smanjuju─çi koli─Źinu zaga─Ĺene vode koja se izliva u okolinu.

Na primer, kori┼í─çenjem pametnih CSO (Combined System Overflow) re┼íenja, in┼żenjeri na mre┼żi mogu odlu─Źiti o najboljem na─Źinu za odvajanje fekalne i ki┼íne kanalizacije, kao i koju zapreminu dotoka da zadr┼że u retenzijama zavisno od koncentracije zaga─Ĺiva─Źa.

// Da bi se anulirao ili bar smanjio uticaj prelivanja kanalizacionog sistema, moraju se koristiti podaci dugoro─Źnih osmatranja ili simulacioni modeli.

Senzori deluju kao sistem za kontrolu koji mo┼że da pomogne u prevenciji ne┼żeljnih doga─Ĺaja upu─çivanjem alarma upravlja─Źima sistema, ─Źime se smanjuje vreme reagovanja.

Postoje dva uobi─Źajena tipa ure─Ĺaja za nadgledanje doga─Ĺaja za prelive: Single Purpose / BasicAlarmni ure─Ĺaji (SP / BAD) i True Real-tme monitori (TRM). SP / BADs koji obezbe─Ĺuju alarmne notifikacije i smanjuju ┼íanse za prelivanjem iz sistema.

Iako su SP / BAD obi─Źno plasirani po ni┼żoj ceni, TRM sistemi su napredniji i ispunjavaju projektne zahteve. Ova re┼íenja obezbe─Ĺuju osmatranje udaljenih lokacija u realnom vremenu, dvosmernu komunikaciju izme─Ĺu menad┼żera sistema i sektora odr┼żavanja, podatke o nivou i protoku sa generisanjem izve┼ítaja. Ovakvi alati omogu─çavaju korisnicima ne samo da zabele┼że doga─Ĺaje u slu─Źaju prela┼że- nja zadatih vrednosti, ve─ç i predvi─Ĺa- nje i izbegavanje alarmne situacije (danima ili nedeljama unapred). Ovi ure─Ĺaji mogu dalje pomo─çi u preusmeravanju sredstava korisnika na podru─Źja sistema gde mu je to najvi┼íe potrebno.

// Drugi primeri inteligentnih re┼íenja za otpadne vode integri┼íu informatiku iz SCADA i GIS sistema simuliraju─çi padavine i oticaj pod razli─Źitim uslovima.

Na primer, re┼íenja za hidrauli─Źko modeliranje dozvoljavaju operateru da modelira slivove. Ovo pru┼ża ta─Źnu predstavu o terenu pomo─çu jedna─Źina povr┼íina i mapiranja povr┼íinske topografije, nivoa vode, i podataka o sistemskoj infrastrukturi. Takvi alati dozvoljavaju korisniku da istra┼żuju sve na─Źine za kontrolu sistema i pru┼ża prave informacije u svakom trenutku. Pored toga, pametne kanalizacione mre┼że mogu poslati alarmne poruke preko razli─Źitih medija, kao ┼íto je internet ili aplikacije za pametne telefone.

Pametna kanalizacija

Slika 7: Pametna kanalizacija – shema sistema

Pre usvajanja projekta pametne mre┼że za otpadne vode, mora se izraditi ÔÇ×studija opravdanostiÔÇť zasnovana na uticajima svih pojedina─Źnih elemenata, kao ┼íto su finansijske u┼ítede, uticaj na ┼żivotnu sredinu i usluge klijenata. Va┼żno je razmotriti koji su aspekti optimizovani.

Na primer, prilikom ispitivanja tro┼íkova-benefit analize prevencije zaga─Ĺenja, u jedna─Źini mora figurisati vi┼íe parametara, ne samo radna snaga koja se koristi u remediaciji, ali i tro┼íkovi javnih odnosa, izve┼ítavanje autoriteta, sporovi i kompenzacije.

// Cilj projekta Smart Water Netvorks je ubrzati razvoj pametnih mre┼ża vode i otpadnih voda ┼íirom sveta. Vi┼íe tehni─Źkih izve┼ítaja o pametnim otpadnim vodama bi─çe dostupno uskoro ─Źlanovima SWAN-a, zajedno sa studijama slu─Źajeva prakti─Źnih referenci.

Nov na─Źin upravljanja otpadnim vodama je re┼íenje u okviru jedinstvenog sistema za upravljanje alarmnim sistemima kao deo SWAN interactve arhitekture (www.swan-tool.com).

Osim toga, SWAN ubrzava razvoj pametnih otpadnih voda, na ─Źiju temu se organizuju brojne radionice, istra┼żiva─Źke studije i seminari. Integracija SWAN principa u projektovanje sistema za kanalisanje i pre─Źi┼í─çavanje otpadnih vode je tako─Ĺe povezana sa mnogim drugim granama industrije i njihova implementacija otvara vrata neophodnosti komunikacije izme─Ĺu razli─Źitih tehnolo┼íkih grana.

 kanalizaciona mre┼ża

Slika 5: Pametna kanalizaciona mre┼ża

2.4. Kanalizacija kao element ÔÇ×kru┼żne ekonomijeÔÇŁ

// Kru┼żna ekonomija predstavlja nov pristup koji integri┼íe ekonomiju i sistem upravljanja otpadom.

Trenutni ekonomski model ve─çine (ako ne i svih) dr┼żava i kompanija podrazumeva kori┼í─çenje resursa na┼íe planete kako bi se proizvelo ┼íto vi┼íe proizvoda od kojih ─çe najve─çi deo, na┼żalost, zavr┼íiti kao otpad. U slu─Źaju Srbije ÔÇô otpad na deponiji. Ovakav koncept kori┼í─çenja i upotrebe resursa se u teoriji naziva linearnim. Malo je re─çi da je ovo neodr┼żivo sa aspekta ┼żivotne sredine, ve─ç se radi o pristupu koji je i ekonomski neisplativ.

// Kru┼żna ekonomija mo┼że biti odgovor na narastaju─çe potrebe ─Źove─Źanstva uz po┼ítovanje granica koje na┼ía planeta poseduje: dakle, odr┼żivi razvoj u svom najboljem izdanju.

Koncept je zami┼íljen tako da vodi obnovi ekosistema, uz veliki broj inovacija i sa zna─Źajnim uticajem na navike dru┼ítva u celini. Kru┼żna ekonomija u kanalizaciji nije usmerena na problematiku dobijanja i kori┼í─çenja vode, ali i u ┼íirem smislu na pre─Źi┼í─çavanje otpadnih voda sa produkcijom mulja.

Osnovni princip cirkularne ekomonije u postrojenjima za pre─Źi┼í─çavanje optadnih voda je ponovno iskori┼í─çenje pre─Źi┼í─çene vode i materijalno i energetsko kori┼í─çenje mulja. U osnovne principe ovog procesa mo┼żemo da svrstamo u┼ítedu vode, kori┼í─çenje toplotne energije iz otpadnih voda i kori┼í─çeje energije mulja kao i njegove mase.

kruzna ekonomija

Slika 8: Shematski prikaz koncepta „kru┼żne“ ekonomije

3. Zaklju─Źak

SWAN tehnologije olak┼íavaju planiranje sistema, pojednostavljuju svakodnevne operacije i odr┼żavanje, i pobolj┼íavaju upravljanje mre┼żnim gubicima vode i njegovim kvalitetom. Ove tehnologije se neprestano razvijaju i obezbe─Ĺuju odr┼żiva re┼íenja za hidrotehni─Źke objekte.
Pored toga, softver i alati za ve┼íta─Źku inteligenciju (BI) omogu─çavaju komunalnom preduze─çu da koriste podatke iz vi┼íe diskretnih sistema. Prikupljeni podaci se onda koriste za izra─Źunavanje klju─Źnih indikatora u─Źinka (KPI-Key Performas Indicator) koji pru┼żaju ta─Źne i objektivne informacije u vezi karakeristika vode. Sposobnost da se prezentuju na razli─Źite na─Źine tako─Ĺe omogu─çava korisnicima da komuniciraju sa razli─Źitim vrstama korisnika.

// Benefiti ovakvog pristupa su merljivi sa aspekta ukupnog utro┼íka energije, resursa i sirovina. Ali ne samo toga, ve─ç i zadovoljstva korisnika i menad┼żera uklju─Źenih u pametnu proizvodnju pitke vode – vodovod i pametno upravljanje nusproduktima ovakve proizvodnje ÔÇô kanalizacija.

Autor teksta: Denisa ─Éor─Ĺevi─ç, dipl.in┼ż.gra─Ĺ. ÔÇ×PIPELIFE SERBIAÔÇŁ