Connect with us
Gra─Ĺevina

Serbian Demolition Association – Neophodna edukacija kadrova u ─Źitavom sistemu

SDA ─Źlanica EDI – Europian Decontamination Institute

Poslovi ru┼íenja, dekontaminacije i recikla┼że u godinama za nama, i pored brojnih izmena zakona opet su ostali zapostavljeni, zakonski neregulisani i verovatno ostavljeni za neka bolja vremena.

Prate─çi evropske trendove, nekolicina privrednika osnovala je Srpsku asocijaciju za ru┼íenje, dekontaminaciju i recikla┼żu u ┼żelji da se i Srbija priklju─Źi evropskoj porodici u ovoj oblasti kako bi ove poslove podigla na ve─çi nivo, u─Źestvuju─çi u stvaranju nove industrije koja egzistira u EU ve─ç dugo vremena i deo je cirkularne ekonomije u gra─Ĺevinarstvu.

Jer pored ru┼íenja otpad stvaraju i poslovi na adaptaciji, renoviranju, rekonstrukciji, sanaciji, odr┼żavanju, iskopima, kao i remedijaciji tla. Kako ova oblast nije zakonski definisana, pomenuti poslovi se obavljaju mimo kontrole, u neregulisanim uslovima. Ali nije zakonska regulativa jedina koja nedostaje u ovoj oblasti, nego i edukacija kadrova, od projektanata do izvo─Ĺa─Źa, i institucija nadle┼żnih za ovu oblast.

Srpska asocijacija za ru┼íenje, dekontaminaciju i recikla┼żu (Serbian Demolition Association) je zvani─Źan ─Źlan EDA ÔÇôEuropian Demolition Association i pozicionirana je kao centar za jugoisto─Źnu Evropu, ┼íto va┼żi i za EDI-Europian Decontamination Institute, ─Źiji ─Źlanovi su nacionalne Asocijacije najrazvijenijih zemalja ─Źlanica EU.

EDA egzistira ve─ç 40 godina i deo je svih EU institucija koje donose va┼żne odluke, naro─Źito po pitanju poslova koji su u njenoj oblasti delovanja. U tom smislu saradnja izme─Ĺu SDA i EDA se ogleda u organizaciji rada, projektima, izve┼ítajima, zakonima, propisima, protokolima, pravilnicima, edukaciji, sertifikaciji. U okviru svojih delovanja imamo punu podr┼íku EDA, samim tim i EK, jer se na┼í rad i zasniva na tim pravilima, prave─çi svoj nacionalni model na osnovu tradicije i iskustava koje posedujemo i koji treba ugraditi u zakonske okvire.

Izme─Ĺu ostalog, na┼ía asocijacija bila je saradnik na pisanju Protokola o recikla┼żi 70% otpada od ru┼íenja i gra─Ĺenja koji je izdala Evropska komisija kao neobavezuju─çi dokument, za sada. Imaju─çi u vidu da su ovaj procenat razvijene zemlje EU ve─ç dostigle i prestigle, o─Źekivanja su da ─çe ubrzo biti i obavezuju─çi, tako da SDA ve─ç ima iskustva na regulisanju ove oblasti.

Na poziv Evropske komisije, u─Źestvovali smo u projektu ÔÇ×ParadaÔÇť koji je vezan za edukaciju, obuku i trening, kao i sertifikaciju u oblasti opasnih materijala u gra─Ĺevinarstvu, kao i za predradnje ru┼íenja objekata u kontekstu cirkularne ekonomije u gra─Ĺevinarstvu.

Srpska asocijacija za rusenje

Foto: pexels-henry-&-co / Srpska asocijacija se zala┼że za poseban tretm materijala dobijenih iz ru┼íenja, posebno o onima koji se recikliraju, kao i vo─Ĺenju protokola o kori┼í─çenju i zbrinjavanju otpada nastalog u gra─Ĺevinarstvu

Evropska asocijacija vrlo je zainteresovana da nam pomognu u izradi izmena i dopuna naše zakonske regulative i implementaciji već postojećih EU pravila.

Imamo stalne kontakte sa drugim nacionalnim Asocijacijama sa kojima sara─Ĺujemo, razmenjujemo iskustva, od kojih dobijamo sve vrste pomo─çi i koji nas pose─çuju u punom kapacitetu i prenose svoja znanja i iskustva na┼íim ─Źlanovima i zainteresovanim strankama. Izdvojili bismo posete i prezentacije ┼ávedskih i Finskih kolega koje su bile vrlo interesantne posetiocima, i na kojima je bilo i dosta pitanja.

SDA je u okviru promovisanja principa NOVE INDUSTRIJE u okviru ru┼íenja, dekontaminacije i recikla┼że potpisala Sporazume sa Akademijom In┼żenjerskih Nauka Srbije-AINS i Privrednom Komorom Gra─Ĺevinske Industrije Srbije-PKGIS.

Vodili smo se potrebom za ja─Źanjem kapaciteta privrede i nauke, kori┼í─çenjem inovacionih re┼íenja u vidu projekata, novih materijala u praksi, kao i potrebom za specifi─Źnom edukacijom jer se u ovim poslovima stvaraju potpuno nova zanimanja.

Krovni zakon za ove delatnosti, po na┼íem mi┼íljenju je Zakon o planiranju i izgradnji, ali i ostali zakoni iz oblasti za┼ítite ┼żivotne sredine, kao i oblasti radnih odnosa i zdravlja na radu. Potreba za regulisanjem je sve ve─ça, kako u pogledu aspekata same delatnosti, tako i produkata koje stvara, koji imaju svoju ┼íiroku primenu u kori┼í─çenju, a koji su novi materijal i mo┼że se re─çi resurs.

Sam projekat ru┼íenja morao bi dobiti zakonski okvir i tako postati obavezuju─çi. Razlozi su brojni, od dobijanja novih recikliranih materijala do za┼ítite uticaja od gra─Ĺenja i ┼żivotne sredine.

Imaju─çi u vidu da ove vrste zanimanja ne postoje u nomenklaturi, vidi se i zna─Źaj dodatne edukacije ve─ç postoje─çih kadrova i stvaranje novih. Srpska asocijacija zala┼że se za poseban tretman materijala dobijenih iz ru┼íenja, posebno o onima koji se recikliraju, kao i o vo─Ĺenju protokola o kori┼í─çenju i zbrinjavanju otpada nastalog u gra─Ĺevinarstvu.

Nagla┼íavamo da postoje Zakoni koji su uzro─Źno-posledi─Źno u vezi sa tra┼żenim izmenama, a to su:

 • Zakon o gra─Ĺevinskim proizvodima,
 • Zakon o stanovanju i odr┼żavanju zgrada,
 • Zakon o za┼ítiti ┼żivotne sredine,
 • Zakon o energetskoj efikasnosti i
 • Zakon o upravljanju otpadom.
krovni zakon

Foto: pexels-jo-kassis- / Krovni zakon ove delatnosti, po na┼íem mi┼íljenju je zakon o planiranju i izgradnji, ali i ostali zakoni iz oblasti za┼ítite ┼żivotne sredine, kao i oblasti radnih odnosa i zdravlja na radu

Deo izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji, koje bi se odnosile na ┼íiru oblast ru┼íenja, recikla┼że i zbrinjavanja gra─Ĺevinskih materijala i otpada, morale bi biti u skladu sa prethodno navedenim zakonima ali i sa evropskom strategijom koja je nezaobilazna u postupku priklju─Źenja EU.

Zna─Źajna je uloga EDA i SDA kao nacionalne Asocijacije u:

 • Edukaciji,
 • Okupljanju institucija i obrazovnih subjekata,
 • Sertifikaciji,
 • Nadzoru i kontroli,
 • Jeftinijoj nabavci opreme,
 • Me─Ĺunarodnoj saradnji i
 • Prezentovanju i izradi projekata na nacionalnom i me─Ĺunarodnom nivou.

Va┼żna je uloga asocijacije i dr┼żavne uprave na edukaciji i podsticanju projektanata, kao i obaveznost projektanata i investitora da koriste materijale iz recikla┼że. Sve pobrojano bi─çe mogu─çe tek nakon dono┼íenja zakonskih okvira. Preporuka od partnerskih asocijacija iz zemalja koje su lideri u ovim procesima je da se obaveznost kori┼í─çenja recikla┼żnih materijala uvodi postupno. Po─Źeti skromno od 5% ili 10%, i pove─çavati do planiranih 70%, ─Źime re┼íavamo mnoga pitanja iz samog priklju─Źivanja EU, i znatno podi┼żemo nacionalni BDP.

Ovo je oblast koja otvara mnogo mogu─çnosti. Uslov je da se za po─Źetak razdvoje otpad (materijal) od ru┼íenja i gra─Ĺenja od komunalnog otpada.

Va┼żno pitanje je da se defini┼íe vlasni┼ítvo nad materijalom od ru┼íenja i gradnje i da se Zakonom reguli┼íu prava i obaveze u─Źesnika u ovom procesu. Optimalnim izborom broja i mesta recikla┼żnih centara i deponija, ─Źuva se infrastruktura gradova i smanjuje se zaga─Ĺenje od transporta.

U urbanisti─Źkim re┼íenjima za definisanje recikla┼żnih centara (koje donose lokalne samouprave) direktno se u─Źestvuje u razvoju nove oblasti ekonomije gradova i za┼ítite ┼żivotne sredine. Potrebno je na samom gradili┼ítu uraditi primarno razdvajanje materijala, dodatna u recikla┼żnim centrima i kona─Źno zbrinjavanje otpada na posebnim deponijama ili gradskim deponijama, kao prekrivka.

rusenje objekta

Foto: AP-pexels-khaled-akacha/ Va┼żna je uloga asocijacije i dr┼żavne uprave na edukaciji i podsticanju projektanata, kao i obaveznost projektanata i investitora da koriste materijale iz recikla┼że

Ovde sve vreme govorimo o materijalu koji se dobija kako ru┼íenjem, tako i gra─Ĺenjem, kojeg i u toj fazi ima u dobrom procentu.

Cilj je, da pored nove industrije koja je u nastajanju, o─Źuvamo prirodne resurse ( humus, pesak, ┼íljunak, kamen…), samim tim ─Źuvamo prirodnu sredinu kroz smanjenje i potpuno ukidanje divljih smetli┼íta i deponija, ─Źime smanjujemo urbanisti─Źko zaga─Ĺenje i ─Źuvamo obradiva tla, smanjujemo zaga─Ĺenja vode, tla i vazduha.

Definisanje ove oblasti podrazumeva i vo─Ĺenje ra─Źuna o javnom zdravlju putem upotrebe savremenih tehnologija.

Sa posebnim zadovoljstvom, napominjemo, da smo organizovali tri me─Ĺunarodne Konferencije u na┼íoj dr┼żavi, u Beogradu sa temama
ÔÇ×Industrija ru┼íenjaÔÇť, ÔÇ×Ru┼íenje i (ili) odr┼żivo re┼íenjeÔÇť, ÔÇ×Danas za sutraÔÇť, na kojima su u─Źe┼í─çe uzeli eminentni predava─Źi iz Evrope (Finske, ┼ávedske, Holandije, ┼ápanije, Belgije, Francuske, Italije, Engleske i Rusije). Tom prilikom predstavili smo na┼íe nau─Źne i operativne domete iz ove oblasti.

Na prvom Sajmu cirkularne ekonomije u gra─Ĺevinarstvu, u Briselu, predstavili smo se sa projektom ÔÇ×pranja smrdljivih zgradaÔÇť, ┼íto je bilo prihva─çeno sa velikim interesovanjem i iz ─Źega je proiza┼íla saradnja sa Danskim institutom koji nije imao iskustva u ovoj oblasti.
Iz svega gore navedenog vidi se zalaganje Srpske asocijacije za ru┼íenje, dekontaminaciju i recikla┼żu, zajedno sa AINS-om i GKGIS, da se u izmenama Zakona o planiranju i izgradnji na─Ĺe i ova zaboravljena privredna grana. Ova oblast i delokrug rada nove industrije pokrenula bi u budu─çnosti razvoj na┼íe privrede i nove industrijske grane.

SDA je sa svojim partnerom AINS-om predala i INICIJATIVU Vladi Republike Srbije kojom tra┼żi ukidanje eko-takse za gra─Ĺevinske firme i udru┼żenja. Razlog je ┼íto ta grana industrije ne spada u zaga─Ĺiva─Źe ┼żivotne sredine i ┼íto nigde u EU nema tog nameta za kompanije iz na┼íe industrijske grane, ve─ç je princip da zaga─Ĺiva─Ź pla─ça.

Najavili bismo i godi┼ínju Evropsku Konvenciju koja ─çe se od 10.-12. juna 2021. godine odr┼żati kod nas u Srbiji, u Beogradu, u organizaciji EDA, EDI, i na┼íe Asocijacije kao suorganizatora ovog veoma zna─Źajnog skupa.

Osim toga, paralelno organizujemo i na┼íu ─Źetvrtu Konferenciju pod nazivom ÔÇ× Nauka i IndustrijaÔÇť koja ─çe se tako─Ĺe odr┼żati u Beogradu, uz prisustvo kolega iz inostranstva, od 28-29. novembra, 2021. godine.

Autor teksta: Dejan Bojović dipl.ing. 

SRPSKA ASOCIJACIJA ZA RU┼áENJE, DEKONTAMINACIJU I RECIKLA┼ŻU
zvani─Źan ─Źlan EDA – Europian Demolition Association

SDA logo

www.serbiandemolition.org