Connect with us
Arhitektura

Ma: Kina da pravi zgrade koje se oslanjanju na tradiciju!

Portal www.dezeen.com razgovarao je sa Ma Iasongom, arhitektom i ko-osnivačem kompanije MAD. Ono što je on primetio i pomenuo kao nešto što njemu u Kini najviše smeta je činjenica što Kineski gradovi i dalje kopiraju arhitekturu iz drugih zemalja. Ko-osnivač MAD-a kaže da bi kineski gradovi trebalo da koriste više od tradicionalne arhitekture zemlje, a ne da se okreću stilu zapadnih zgrada.

Chaoiang Park Plaza

Chaoiang Park Plaza

On je ukazao na potrebu da se u Kini ljudi kroz edukaciju i neki osvrt na istorijske činjenice same zemlje, kroz neki folklor i tradiciju kojom je Kina zaista bogata, prave i zgrade koje će više ličini na kineske nego na one iz Zapadnih zemalja. Čak, rekao je, i samo gledanje tradicionalnih zgrada može pomoći zemlji da razvije savremeni stil koji je jedinstveno kineski.

Ma, koja vodi pekinšku arhitektonsku firmu MAD, kaže da je stopa razvoja u Kini bila tako brza da nije dozvolila vreme za pojavu nove forme kineske arhitekture. „Razvoj u Kini je ogroman – brzina i kvantitet ne dozvoljavaju da razmišljate previše, pa je lakše i brže koristiti iskustvo sa drugih mesta“, kaže on u filmu koji je Dezeen snimio za Roial Institute of British Architects na Međunarodnoj konferenciji RIBA u Londonu.

Međutim, Ma veruje da postoji puno toga da se nauči iz arhitekture kineske prošlosti. „Kina  ima tradicionalne gradove, sa dugom istorijom“, kaže on. „Oni su tako lepi i planirani pametno, zovem ih baštama na gradskom nivou. Na primer, u Pekingu su planine, vode, jezera, mostovi, kule, i to je dugo bio veoma poetičan grad“.

www.dezeen.com

Foto: www.dezeen.com

„Kako ova tradicionalna filozofija – za koju mislim da je veoma napredna – transformiše buduće gradove?“ on pita. „Mislim da nas vodi do nove rute, pored zapadne tipologije.“ Ma je to prezentovao kroz projekat najvećeg parka u gradu. „Chaoiang Park Plaza je upravo prezentacija o tome kako preneti tradicionalnu kulturu u novi format u modernoj arhitekturi“, kaže Ma.  „Umesto da izgradim granicu između grada i parka, pokušao sam da dizajniram ovu zgradu kako bi izašao iz prirodnog pejzaža. Pogledaš na kulu, ponekad izgleda kao kamen, ponekad izgleda kao planina.“

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com