Connect with us
Arhitektura

Ma: Kina da pravi zgrade koje se oslanjanju na tradiciju!

Portal www.dezeen.com┬árazgovarao je sa Ma Iasongom, arhitektom i ko-osniva─Źem kompanije MAD. Ono ┼íto je on primetio i pomenuo kao ne┼íto ┼íto njemu u Kini najvi┼íe smeta je ─Źinjenica ┼íto┬áKineski gradovi i dalje kopiraju arhitekturu iz drugih zemalja. Ko-osniva─Ź MAD-a ka┼że da bi kineski gradovi trebalo da koriste vi┼íe od tradicionalne arhitekture zemlje, a ne da se okrec╠üu stilu zapadnih zgrada.

Chaoiang Park Plaza

Chaoiang Park Plaza

On je ukazao na potrebu da se u Kini ljudi kroz edukaciju i neki osvrt na istorijske ─Źinjenice same zemlje, kroz neki folklor i tradiciju kojom je Kina zaista bogata, prave i zgrade koje ─çe vi┼íe li─Źini na kineske nego na one iz Zapadnih zemalja. ─îak, rekao je, i samo gledanje tradicionalnih zgrada mo┼że pomoc╠üi zemlji da razvije savremeni stil koji je jedinstveno kineski.

Ma, koja vodi pekin┼íku arhitektonsku firmu MAD, ka┼że da je stopa razvoja u Kini bila tako brza da nije dozvolila vreme za pojavu nove forme kineske arhitekture.┬á„Razvoj u Kini je ogroman – brzina i kvantitet ne dozvoljavaju da razmi┼íljate previ┼íe, pa je lak┼íe i br┼że koristiti iskustvo sa drugih mesta“, ka┼że on u filmu koji je Dezeen snimio za Roial Institute of British Architects na Me─Ĺunarodnoj konferenciji RIBA u Londonu.

Me─Ĺutim, Ma veruje da postoji puno toga da se nau─Źi iz arhitekture kineske pro┼ílosti. „Kina┬á ima tradicionalne gradove, sa dugom istorijom“, ka┼że on. „Oni su tako lepi i planirani pametno, zovem ih ba┼ítama na gradskom nivou. Na primer, u Pekingu su planine, vode, jezera, mostovi, kule, i to je dugo bio veoma poeti─Źan grad“.

Chaoiang Park Plaza

Foto: www.dezeen.com

„Kako ova tradicionalna filozofija – za koju mislim da je veoma napredna – transformi┼íe buduc╠üe gradove?“ on pita. „Mislim da nas vodi do nove rute, pored zapadne tipologije.“ Ma je to prezentovao kroz projekat najve─çeg parka u gradu.┬á„Chaoiang Park Plaza je upravo prezentacija o tome kako preneti tradicionalnu kulturu u novi format u modernoj arhitekturi“, ka┼że Ma.┬á „Umesto da izgradim granicu izme─Ĺu grada i parka, poku┼íao sam da dizajniram ovu zgradu kako bi iza┼íao iz prirodnog pejza┼ża. Pogleda┼í na kulu, ponekad izgleda kao kamen, ponekad izgleda kao planina.“

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com