Connect with us
Arhitektura

Dodeljene nagrade International Gypsum Trophy

Santjago Kalatrava dobitnik prestižnog priznanja.

U Atini je održan 13. Saint-Gobain International Gypsum Trophy, jedan od nastarijih i najprestižnijih takmičenja u građevinarstvu na svetu koje se organizuje svake druge godine. Predstavljeno je 73 projekta iz 27 zemalja koji su realizovani do decembra 2022. godine.

Krila UAE PAVILLION

Krila UAE PAVILLION

OvogodiŔnji dobitnik Grand Prix priznanja je čuveni arhitekta Santjago Kalatrava koji je za veličanstven, prepoznatljiv arhitektonski stil Paviljona UAE (Pearl Dome) na Expo 2020 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dobio ovo prestižno priznanje.

 

Dizajn paviljona je inspiran vizijom sokola, nacionalne ptice UAE, i odražava identitet i pionirski duh ove zemlje, negujući ravnotežu i vezu između proÅ”losti, sadaÅ”njosti i buducĢnosti. Bilo je izazovno napraviti kompleksnu sfernu kupolu za Å”est nedelja, a na projektu povrÅ”ine 15.000mĀ² postojala je minimalna količina otpada.

Kupola UAE_PAVILLION Gypsum International Trophy

Kupola UAE_PAVILLION Gypsum International Trophy

Svi predstavljeni projekti su prvo odabrani na nacionalnom takmičenju. Kod svih dobitnika 15 nagrada koriŔćeni su inovativni proizvodi iz Isover, Rigips i Weber asortimana, a takmičari su kombinovali stečeno znanje i kreativnost u svojim impozantnim reÅ”enjima. Ovo jedinstveno takmičenje promoviÅ”e izvođače enterijerskih sistema suve gradnje i arhitekte koji kreiraju zahtevne i vrhunski dizajnirane enterijere. Tema održivosti primenjena je u svim kategorija takmičenja i čini 25% konačne ocene projekta, dok su inovativna reÅ”enja, samostalna kategorija. Sudije su uzimale u obzir zdravlje i dobrobit u zatvorenom prostoru, kao i mere preduzete da bi se smanjio uticaj projekata na životnu sredinu.

Izgradnja UAE PAVILLION

Izgradnja UAE PAVILLION

U Atini su predstavljeni projekti iz Srbije i Crne Gore. U kategoriji NON-RESIDENTIAL predstavljen je projekat sediŔta kompanije CBS International u Beogradu. U kategoriji PLASTERBOAD, Crnu Goru je predstavljao projekat Eko-efikasne zgrade u Podgorici kompanija Strabag i Cerovo.

Dobitnici nagrada International Gypsum Trophy

Dobitnici nagrada International Gypsum Trophy

Saint-Gobain International Gypsum Trophy okuplja najneverovatnija dostignucĢa i postavlja svetske standarde za kvalitetnu izradu sistema suve gradnje.

ViÅ”e o nagrađenim radovima na sajtu