Connect with us
Arhitektura

Dodeljene nagrade International Gypsum Trophy

Santjago Kalatrava dobitnik presti┼żnog priznanja.

U Atini je odr┼żan 13. Saint-Gobain International Gypsum Trophy, jedan od nastarijih i najpresti┼żnijih takmi─Źenja u gra─Ĺevinarstvu na svetu koje se organizuje svake druge godine. Predstavljeno je 73 projekta iz 27 zemalja koji su realizovani do decembra 2022. godine.

Krila UAE PAVILLION

Krila UAE PAVILLION

Ovogodi┼ínji dobitnik Grand Prix priznanja je ─Źuveni arhitekta Santjago Kalatrava koji je za veli─Źanstven, prepoznatljiv arhitektonski stil Paviljona UAE (Pearl Dome) na Expo 2020 u Ujedinjenim Arapskim Emiratima dobio ovo presti┼żno priznanje.

 

Dizajn paviljona je inspiran vizijom sokola, nacionalne ptice UAE, i odra┼żava identitet i pionirski duh ove zemlje, neguju─çi ravnote┼żu i vezu izme─Ĺu pro┼ílosti, sada┼ínjosti i buduc╠ünosti. Bilo je izazovno napraviti kompleksnu sfernu kupolu za ┼íest nedelja, a na projektu povr┼íine 15.000m┬▓ postojala je minimalna koli─Źina otpada.

Kupola UAE_PAVILLION Gypsum International Trophy

Kupola UAE_PAVILLION Gypsum International Trophy

Svi predstavljeni projekti su prvo odabrani na nacionalnom takmi─Źenju. Kod svih dobitnika 15 nagrada kori┼í─çeni su inovativni proizvodi iz Isover, Rigips i Weber asortimana, a takmi─Źari su kombinovali ste─Źeno znanje i kreativnost u svojim impozantnim re┼íenjima. Ovo jedinstveno takmi─Źenje promovi┼íe izvo─Ĺa─Źe enterijerskih sistema suve gradnje i arhitekte koji kreiraju zahtevne i vrhunski dizajnirane enterijere. Tema odr┼żivosti primenjena je u svim kategorija takmi─Źenja i ─Źini 25% kona─Źne ocene projekta, dok su inovativna re┼íenja, samostalna kategorija. Sudije su uzimale u obzir zdravlje i dobrobit u zatvorenom prostoru, kao i mere preduzete da bi se smanjio uticaj projekata na ┼żivotnu sredinu.

Izgradnja UAE PAVILLION

Izgradnja UAE PAVILLION

U Atini su predstavljeni projekti iz Srbije i Crne Gore. U kategoriji NON-RESIDENTIAL predstavljen je projekat sedišta kompanije CBS International u Beogradu. U kategoriji PLASTERBOAD, Crnu Goru je predstavljao projekat Eko-efikasne zgrade u Podgorici kompanija Strabag i Cerovo.

Dobitnici nagrada International Gypsum Trophy

Dobitnici nagrada International Gypsum Trophy

Saint-Gobain International Gypsum Trophy okuplja najneverovatnija dostignuća i postavlja svetske standarde za kvalitetnu izradu sistema suve gradnje.

Vi┼íe o nagra─Ĺenim radovima na sajtu