Connect with us
Enterijer

Lampe ÔÇô rasveta kao dekorativni element i odraz li─Źnog stila

Dobro osmi┼íljena rasveta pobolj┼íava funkcionalnost prostora i ulep┼íava ambijent, a posebno kada se radi o privatnom stanu. Pravi miks razli─Źitih tipova rasvete i vi┼íe nivoa osvetljenosti igra veliku ulogu u ure─Ĺenju enterijera. Ponekad ┼żelite samo diskretnu svetlost pored sofe ili fotelje za ─Źitanje, a nekada ┼żelite da osvetlite celu prostoriju. Lampe su najjednostavniji i najefikasniji na─Źin kombinovanja razli─Źitih nivoa osvetljenosti i ┼ítimovanja atmosfere. Tako─Ĺe, odabir stonih, podnih i zidnih lampi je odli─Źan na─Źin da se da pe─Źat prostoru i izrazi svoj li─Źni stil.

Stone lampe

Stone lampe su najmanje zahtevna kategorija jer im je uvek lako na─çi mesto na nekom sto─Źi─çu, komodi ili radnom stolu. Koliko god se ─Źinilo jednostavno izabrati stonu lampu, ipak treba obratiti pa┼żnju na dve osnovne stvari prilikom odabira ÔÇô veli─Źina lampe i stil izrade. Velikom lampom ne treba opteretiti mali sto ili komodicu pored kreveta, kao ┼íto ─çe mala lampa ostati nevidljiva na velikoj povr┼íini i u kombinaciji sa drugim dekorativnim elementima. Ako tra┼żite manje lampe za sto─Źi─ç pored kreveta ili pored fotelje za ─Źitanje, na┼ía preporuka su lampe svedenog dizajna, a inovativne tehnologije i funkcionalnosti, kao ┼íto su lampe Scave T i Teo austrijskog brenda Molto Luce.

Lampa Scave T ima elegantan dizajn i jednostavne linije, dok je jedinstvenom ─Źini veliko kru┼żno postolje, na koje mo┼żete odlo┼żiti knjigu ili neki drugi predmet koji vam je potreban na dohvat ruke.

Stonu lampu Teo sli─Źnog, minimalisti─Źkog stila, izdvaja transparentni svetle─çi aba┼żur u koji je integrisano led svetlo. Inovativna tehnologija i jednostavan dizajn uz materijale vrhunskog kvaliteta, ─Źine ovu lampu savr┼íenom za no─çne sto─Źi─çe.

Stone lampe Scave T i Teo Molto Luce

Stone lampe Scave T i Teo Molto Luce / foro: E.L.L.

Osim ako nije iz nekog specifi─Źnog razloga zami┼íljena kao fokusna ta─Źka prostorije, lampa bi trebalo da se svojim stilom uklopi u dizajn enterijera, da sa njim bude u harmoniji, kako bi se postigao balans u izgledu enterijera. Da li je eneterijer ure─Ĺen u minimalisti─Źkom, mediteranskom ili elegantnom, rasko┼ínijem stilu, utica─çe ili ─Źak opredeliti izbor lampe. U moderne enterijere sa svedenim dizajnom se najbolje uklapaju stone lampe minimalisti─Źkog dizajna, koje nisu masivne i svojim izgledom ne─çe naru┼íiti prostor ili progutati komodu na kojoj se nalaze.

Lampe kao ┼íto je Atollo Oluce ─çe se ukopiti u razli─Źite stilove, zahvaljuju─çi jednostavnim linijama i prepoznatljivom dizajnu koji podse─ça na pe─Źurku. Ova lampa je evergrin, odoleva vremenu i stilovima u dizajnu enterijera, jer se radi u vi┼íe dimenzija i boja, od jednostavne bele do rasko┼íne zlatne.

Atollo Oluce

Atollo Oluce / foto: E.L.L

Enterijeri koji su prozra─Źni, imaju notu mediterana u sebi, najbolje se kombinuju sa lampama sli─Źnog stila i laganih materijala. ┼ápanski brend rasvete Aromas ima savr┼íene primere lampi sa svetlim prozra─Źnim aba┼żurom i interesantnim osnovama od keramike i stakla. Ne┼żne, pastelne boje i oblici lampi Noa i Otem svojom pojavom ne optere─çuju prostor, dok ostavljaju utisak prozra─Źnog morskog ambijenta.

Stone lampe Aromas

Stone lampe Aromas / foto: E.L.L

Podne lampe

Podne lampe su veoma prilagodljiv i vi┼íefunkcionalan element rasvete, mo┼żete ih postaviti u bilo koji ugao ku─çe i koristiti kao ambijentalno ili radno svetlo. Pored onih uobi─Źajenih sa visokim vratom i platnenim aba┼żurom, savijenih, sa duga─Źkim lukom, pojedini dizajneri i proizvo─Ĺa─Źi rasvete su pokazali zavidnu kreativnost i inovativnost ba┼í u segmentu podnih lampi. Ugao za ─Źitanje je ve─ç dugo popularan element u ure─Ĺenju stana, a tu je, pored fotelje, podna lampa osnovni element lepote i funkcionalnosti. Italijanski proizvo─Ĺa─Ź rasvete Karman je dizajnirao podne lampe Alfred sa poli─Źicama, ─Źija je prakti─Źnost tolika, da se pored knjiga i magazina, mogu koristiti za saksije sa cve─çem ili za postavljanje pe┼íkira i kozmetike u salonima lepote.

Podna lampa Alfred Karman

Podna lampa Alfred Karman / foto: E.L.L

Ali nije samo mesto za ─Źitanje rezervisano za lampe niti je njihova jedina uloga osvetljavanje, lampe, posebno podne su zna─Źajan dekorativan element i kada su uga┼íene. Tako je i lampa Trepole F austrijskog proizvo─Ĺa─Źa rasvete Molto Luce, sveden, a efektan dekorativni element rasvete u dnevnom boravku, pored kau─Źa, u uglu radne sobe. Tri kraka u koja je postavljen led izvor svetlosti, deluju futuristi─Źki i donekle stvaraju utisak fantastike.

Podna lampa Trefole Molto Luce

Podna lampa Trefole Molto Luce / foto: E.L.L

Kada smo spomenuli inovativnost u dizajniranju rasvete mislili smo na primere kao ┼íto je podna lampa Elastica ÔÇô Martinelli Luce. Elasti─Źne vrpce u raznim bojama, kojima je sa unutra┼ínje strane instalirano led svetlo, razapete od poda do plafona. Tolika fleksibilnost i kreativnost u postavljanju, kao i sistem paljenja, dimovanja i ga┼íenja – povla─Źenjem vrpci, ─Źini ovu rasvetu pravim novitetom. Da bi postigla najbolji efekat treba joj du┼żi prazan zid i ako imate takav prostor, sa lampom Elastica sigurno dajete pe─Źat modernog prostora i velike kreativnosti.

Elastica Martinelli Luce

Elastica Martinelli Luce / foto: E.L.L

Zidne lampe

Zidne lampe su specijalan segment dekorativne rasvete obzirom da se nalaze izme─Ĺu podne i plafonske, ┼íto im nedvosmisleno i odre─Ĺuje namene. Jedna od uloga zidne rasvete je da poni┼íti senke koje nastaju me┼íanjem ova druga dva izvora svetla, ali tako─Ĺe i da naglasi deo u prostoriji i da osvetli neku horizontalnu povr┼íinu u slu─Źajevima kada ne mo┼że da se postavi podna lampa. U najve─çem broju slu─Źajeva ove lampe se postavljaju iznad prostora gde se sedi, iznad sofa ili na zidu oko stolova. Koristan su rasvetni element iznad mesta za ─Źitanje, kao i iznad slike ili umetni─Źkog dela. Interesantan primer je vrlo funkcionalna, svedenog dizajna, lampa Duo Aromas, koja u isto vreme mo┼że da osvetli sofu i fotelju za ─Źitanje ili neki detalj, skulpturu ili vazu koji ┼żelite da istaknete. Neretko, lampe predstavljaju samo dekorativni element kao ┼íto je kolekcija zidnih lampi Abby Aromas, kada svojim interesantnim oblicima i materijalima ulep┼íavaju ve─çe povr┼íine zida, kao umetni─Źko delo za sebe.

Zidne lampe Aromas

Zidne lampe Aromas / foto: E.L.L.

Dekorativna rasveta za de─Źiju sobu zna da bude pravi izazov, mada sa lampama kao ┼íto je Balloon Estiluz sigurno ne─çete pogre┼íiti. Ova zanimljiva lampa kada se montira na zid izgleda kao da lebdi, a pali se i gasi povla─Źenjem za konopac. Inspirativno, bajkovito i avanturisti─Źki kao ┼íto de─Źijoj ma┼íti i treba.

Balloon Estiluz

Balloon Estiluz / foto: E.L.L

Kada ┼żelite neobi─Źno, druga─Źije, autenti─Źno Karman je italijanski brend u ─Źijoj kolekciji ─çete prona─çi najzanimljiviji izbor, kao ┼íto je kolekcija Zoo sa lampama u obliku ┼żivotinja. Lampa Amsterdam, koja je zapravo kerami─Źka statua buldoga koji u ustima dr┼żi sijalice, na─çi ─çe idealno mesto pored ogledala u kupatlu ili u hodniku. Definitivno je jedan od detalja koji privla─Źi pa┼żnju i daje li─Źni pe─Źat prostoru.

Karman zidna lampa Amsterdam

Karman zidna lampa Amsterdam

Autenti─Źne ili jednostavne, lampe su neophodni element dekorativne rasvete. Pored toga ┼íto imaju funkciju kao dodatno, ambijentalno svetlo, lampe daju toplinu, pe─Źat prostoru i govore o njegovim stanarima. Zato su lampe idelan na─Źin da iska┼żete svoj stil i ispri─Źate svoju pri─Źu. Pogledajte veliki izbor arhitektonske i dekorativne rasvete iz ell.rs ponude, me─Ĺu kojima su stone lampe, podne lampe i zidne lampe poznatih evropskih brendova.

ELL logo

ELECTRO LINE LUPO d.o.o.
P.C: Prhova─Źka bb, ┼áimanovci
T. +381 22 850 160
M. +381 69 880 7291
office@ell.rs
www.ell.rs