Connect with us
Enterijer

Lampe – rasveta kao dekorativni element i odraz ličnog stila

Dobro osmišljena rasveta poboljšava funkcionalnost prostora i ulepšava ambijent, a posebno kada se radi o privatnom stanu. Pravi miks različitih tipova rasvete i više nivoa osvetljenosti igra veliku ulogu u uređenju enterijera. Ponekad želite samo diskretnu svetlost pored sofe ili fotelje za čitanje, a nekada želite da osvetlite celu prostoriju. Lampe su najjednostavniji i najefikasniji način kombinovanja različitih nivoa osvetljenosti i štimovanja atmosfere. Takođe, odabir stonih, podnih i zidnih lampi je odličan način da se da pečat prostoru i izrazi svoj lični stil.

Stone lampe

Stone lampe su najmanje zahtevna kategorija jer im je uvek lako naći mesto na nekom stočiću, komodi ili radnom stolu. Koliko god se činilo jednostavno izabrati stonu lampu, ipak treba obratiti pažnju na dve osnovne stvari prilikom odabira – veličina lampe i stil izrade. Velikom lampom ne treba opteretiti mali sto ili komodicu pored kreveta, kao što će mala lampa ostati nevidljiva na velikoj površini i u kombinaciji sa drugim dekorativnim elementima. Ako tražite manje lampe za stočić pored kreveta ili pored fotelje za čitanje, naša preporuka su lampe svedenog dizajna, a inovativne tehnologije i funkcionalnosti, kao što su lampe Scave T i Teo austrijskog brenda Molto Luce.

Lampa Scave T ima elegantan dizajn i jednostavne linije, dok je jedinstvenom čini veliko kružno postolje, na koje možete odložiti knjigu ili neki drugi predmet koji vam je potreban na dohvat ruke.

Stonu lampu Teo sličnog, minimalističkog stila, izdvaja transparentni svetleći abažur u koji je integrisano led svetlo. Inovativna tehnologija i jednostavan dizajn uz materijale vrhunskog kvaliteta, čine ovu lampu savršenom za noćne stočiće.

Stone lampe Scave T i Teo Molto Luce

Stone lampe Scave T i Teo Molto Luce / foro: E.L.L.

Osim ako nije iz nekog specifičnog razloga zamišljena kao fokusna tačka prostorije, lampa bi trebalo da se svojim stilom uklopi u dizajn enterijera, da sa njim bude u harmoniji, kako bi se postigao balans u izgledu enterijera. Da li je eneterijer uređen u minimalističkom, mediteranskom ili elegantnom, raskošnijem stilu, uticaće ili čak opredeliti izbor lampe. U moderne enterijere sa svedenim dizajnom se najbolje uklapaju stone lampe minimalističkog dizajna, koje nisu masivne i svojim izgledom neće narušiti prostor ili progutati komodu na kojoj se nalaze.

Lampe kao što je Atollo Oluce će se ukopiti u različite stilove, zahvaljujući jednostavnim linijama i prepoznatljivom dizajnu koji podseća na pečurku. Ova lampa je evergrin, odoleva vremenu i stilovima u dizajnu enterijera, jer se radi u više dimenzija i boja, od jednostavne bele do raskošne zlatne.

Atollo Oluce

Atollo Oluce / foto: E.L.L

Enterijeri koji su prozračni, imaju notu mediterana u sebi, najbolje se kombinuju sa lampama sličnog stila i laganih materijala. Španski brend rasvete Aromas ima savršene primere lampi sa svetlim prozračnim abažurom i interesantnim osnovama od keramike i stakla. Nežne, pastelne boje i oblici lampi Noa i Otem svojom pojavom ne opterećuju prostor, dok ostavljaju utisak prozračnog morskog ambijenta.

Stone lampe Aromas

Stone lampe Aromas / foto: E.L.L

Podne lampe

Podne lampe su veoma prilagodljiv i višefunkcionalan element rasvete, možete ih postaviti u bilo koji ugao kuće i koristiti kao ambijentalno ili radno svetlo. Pored onih uobičajenih sa visokim vratom i platnenim abažurom, savijenih, sa dugačkim lukom, pojedini dizajneri i proizvođači rasvete su pokazali zavidnu kreativnost i inovativnost baš u segmentu podnih lampi. Ugao za čitanje je već dugo popularan element u uređenju stana, a tu je, pored fotelje, podna lampa osnovni element lepote i funkcionalnosti. Italijanski proizvođač rasvete Karman je dizajnirao podne lampe Alfred sa poličicama, čija je praktičnost tolika, da se pored knjiga i magazina, mogu koristiti za saksije sa cvećem ili za postavljanje peškira i kozmetike u salonima lepote.

Podna lampa Alfred Karman

Podna lampa Alfred Karman / foto: E.L.L

Ali nije samo mesto za čitanje rezervisano za lampe niti je njihova jedina uloga osvetljavanje, lampe, posebno podne su značajan dekorativan element i kada su ugašene. Tako je i lampa Trepole F austrijskog proizvođača rasvete Molto Luce, sveden, a efektan dekorativni element rasvete u dnevnom boravku, pored kauča, u uglu radne sobe. Tri kraka u koja je postavljen led izvor svetlosti, deluju futuristički i donekle stvaraju utisak fantastike.

Podna lampa Trefole Molto Luce

Podna lampa Trefole Molto Luce / foto: E.L.L

Kada smo spomenuli inovativnost u dizajniranju rasvete mislili smo na primere kao što je podna lampa Elastica – Martinelli Luce. Elastične vrpce u raznim bojama, kojima je sa unutrašnje strane instalirano led svetlo, razapete od poda do plafona. Tolika fleksibilnost i kreativnost u postavljanju, kao i sistem paljenja, dimovanja i gašenja – povlačenjem vrpci, čini ovu rasvetu pravim novitetom. Da bi postigla najbolji efekat treba joj duži prazan zid i ako imate takav prostor, sa lampom Elastica sigurno dajete pečat modernog prostora i velike kreativnosti.

Elastica Martinelli Luce

Elastica Martinelli Luce / foto: E.L.L

Zidne lampe

Zidne lampe su specijalan segment dekorativne rasvete obzirom da se nalaze između podne i plafonske, što im nedvosmisleno i određuje namene. Jedna od uloga zidne rasvete je da poništi senke koje nastaju mešanjem ova druga dva izvora svetla, ali takođe i da naglasi deo u prostoriji i da osvetli neku horizontalnu površinu u slučajevima kada ne može da se postavi podna lampa. U najvećem broju slučajeva ove lampe se postavljaju iznad prostora gde se sedi, iznad sofa ili na zidu oko stolova. Koristan su rasvetni element iznad mesta za čitanje, kao i iznad slike ili umetničkog dela. Interesantan primer je vrlo funkcionalna, svedenog dizajna, lampa Duo Aromas, koja u isto vreme može da osvetli sofu i fotelju za čitanje ili neki detalj, skulpturu ili vazu koji želite da istaknete. Neretko, lampe predstavljaju samo dekorativni element kao što je kolekcija zidnih lampi Abby Aromas, kada svojim interesantnim oblicima i materijalima ulepšavaju veće površine zida, kao umetničko delo za sebe.

Zidne lampe Aromas

Zidne lampe Aromas / foto: E.L.L.

Dekorativna rasveta za dečiju sobu zna da bude pravi izazov, mada sa lampama kao što je Balloon Estiluz sigurno nećete pogrešiti. Ova zanimljiva lampa kada se montira na zid izgleda kao da lebdi, a pali se i gasi povlačenjem za konopac. Inspirativno, bajkovito i avanturistički kao što dečijoj mašti i treba.

Balloon Estiluz

Balloon Estiluz / foto: E.L.L

Kada želite neobično, drugačije, autentično Karman je italijanski brend u čijoj kolekciji ćete pronaći najzanimljiviji izbor, kao što je kolekcija Zoo sa lampama u obliku životinja. Lampa Amsterdam, koja je zapravo keramička statua buldoga koji u ustima drži sijalice, naći će idealno mesto pored ogledala u kupatlu ili u hodniku. Definitivno je jedan od detalja koji privlači pažnju i daje lični pečat prostoru.

Karman zidna lampa Amsterdam

Karman zidna lampa Amsterdam

Autentične ili jednostavne, lampe su neophodni element dekorativne rasvete. Pored toga što imaju funkciju kao dodatno, ambijentalno svetlo, lampe daju toplinu, pečat prostoru i govore o njegovim stanarima. Zato su lampe idelan način da iskažete svoj stil i ispričate svoju priču. Pogledajte veliki izbor arhitektonske i dekorativne rasvete iz ell.rs ponude, među kojima su stone lampe, podne lampe i zidne lampe poznatih evropskih brendova.

ELL logo

ELECTRO LINE LUPO d.o.o.
P.C: Prhovačka bb, Šimanovci
T. +381 22 850 160
M. +381 69 880 7291
office@ell.rs
www.ell.rs