Connect with us
Gra─Ĺevina

Kona─Źno tender za Moravski koridor. U trci i srpske kompanije

Ministarka Zorana Mihajlovi─ç izjavila je da tender za izgradnju Moravskog koridora po─Źinje danas, nakon ┼íto je dve i po godine prikupljana potrebna dokumentacija. „Moravski koridor se sprema ukupno dve i po godine. Da bismo uop┼íte mogli da pri─Źamo o potpisivanju ugovora, pojavljivanju gra─Ĺevinara na nekom putu, mora mnogo toga prethodno da se uradi, od dokumentacije, geolo┼íkog istra┼żivanja, eksproprijacije“, obja┼ínjava ministarka.

Ponude se primaju danas do 8.00 sati na osnovu javnog poziva, a Mihajlovi─çeva isti─Źe da ne─çe biti prednosti niti povlastica za odre─Ĺene izvo─Ĺa─Źe, te da je Vlada Srbije svaku zloupotrebu predvidela i regulisala uz predvi─Ĺanje odre─Ĺenih sankcija kroz zakonske i podzakonske akte.

Tako─Ĺe, isti─Źe se da srpske kompanije ispunjavaju uslove za izvo─Ĺenje radova ukoliko se stvore konzorcijumi: „Ono ┼íto je problem sa na┼íim kompanijama, a to je ne┼íto na ─Źemu radimo i sa Privrednom komorom, Ministarstvom finansija i pre svega sa na┼íim gra─Ĺevinarima je da vidimo kako da se udru┼że… Drugi deo posla jeste zajedni─Źki, po meni, na┼í i njihov i to je da vidimo da li mo┼żemo da im pomognemo da kupe dodatnu opremu“, izjavila je Mihajlovi─çeva.

Prema njenim re─Źima, Vlada sprema novosti za nove kompanije, a ono ┼íto je zna─Źajno jeste ┼íto ─çe srpsko rukovodstvo doma─çim kompanijama obezbediti ulogu partnera, umesto glavnog podizvo─Ĺa─Źa: „Mi ┼żelimo da na┼íe kompanije budu partneri i to je novost na kojoj sada radimo sa svima onima koji su zainteresovani da grade puteve. Mislim da ─çemo tu napraviti dobru stvar“.

Koridor 10, Srbija

Ministarka veruje da je Vlada dosta nau─Źila kroz iskustvo radova na Koridoru 10 i auto-putu „Milo┼í Veliki“: „Da ne mo┼że da se zaklju─Źuje ugovor a da nemate projektno-tehni─Źku dokumentaciju, da ne mo┼że da se kre─çe u radove a da nemate zavr┼íenu eksproprijaciju, da ne mo┼żete da zapo─Źinjete radove a da nemate ─Źak u nekim delovima ni gra─Ĺevinsku dozvolu. Sve je to ono ┼íto je Vladu Srbije sa─Źekalo 2014. godine“.

Za kraj godine najavljeno je otvaranje deonice Sur─Źin – Obrenovac, a ┼íto se ti─Źe izgradnje ┼áumadijskog koridora, po─Źetak radova o─Źekuje se u 2021. godini.

Dok ─Źekamo realizaciju najavljenog, pi┼íite nam da li ste konkurisali za pomenuti tender i kakve rezultate o─Źekujete?

Izvor: Tanjug