Connect with us
Enterijer

Inspirativna rasveta za ugostiteljske objekte – restorane, barove, kafiće, kafeterije

Osvetljenje ima veliki uticaj na raspoloženje gostiju, bitno utiče na njihovo ponašanje i osećaj zadovoljstva ili nezadovoljstva u vezi sa celokupnim iskustvom u restoranu. Zato je izbor rasvete jedna od najvažnijih stavki u dizajnu enterijera svakog ugostiteljskog objekta.

Istraživanja su utvrdila da isti ambijent, samo sa različitom rasvetom, vidno utiče na pojavu sledećih emocija kod gostiju: udobnost, prijatnost, relaksiranost, zadovoljstvo, sreću, uzbuđnost, kao i depresivnost, razdraženost ili nervozu. Istraživanja su utvrdila da isti ambijent, samo sa različitom rasvetom, vidno utiče na pojavu emocija kod gostiju, kao što su prijatnost, relaksiranost, zadovoljstvo, sreća, uzbuđnost, kao i depresivnost, razdraženost ili nervoza. Zato, kada se radi na dizajnu ovakvog enterijera treba dobro razmisliti o izboru rasvete, jer ona može da stvori potpuno drugačiji utisak i atmosferu od one koja je prvobitno zamišljena.

Pored toga treba uzeti u obzir i više aspekata koji su vezani za samo funkcionisanje i koncept restorana. Da li radi pretežno u prepodnevnim satima ili najviše gostiju ima uveče? Da li je osnovni koncept restorana veća fluktuacija gostiju sa kraćim zadržavanjem ili je namenjen za duže večere sa intimnijom atmosferom? U prvom slučaju će jača svetlost reflektora i spotova izazvati osećanje užurbanosti i brzog pokretanja, dok je za duže večere nabolja opcija meka, prigušena svetlost stonih lampi i visilica. Nisko, meko osvetljenje bez odsjaja, pruža intiman ambijent idealan za moderne restorane i barove. U tom slučaju viseća rasveta može dobro da se kombinuje sa stonim lampama, koje emituju intimno svetlo na područje stola, kao što je kolekcija lampi Eeden.

Fleksibilna bežična rasveta za spolja i unutra

EEDEN Molto Luce je serija lampi minimalističkog dizajna, koja se posebno ističe inovativnom tehnologijom i funkcionalnošću. Zahvajujući tome što se puni na baterije, što se fleksibilna glava lampe skida i postavlja na mnoštvu dodataka, Eeden lampa ima mnogo varijacija i može biti postavljena bilo gde. Stavite je na terasu restorana kao visoku i vitku podnu lampu ili pričvršćenu šiljkom u saksiju za cveće ili travnjak, ili zaista okačite na granu, balkon ili suncobran pomoću konopca, nema ograničenja u opcijama, što omogućava veliku kreativnost u dizajniranju rasvete.

Ova rasveta ima IP65, pa je pogodna i za spoljašnje uslove gde može da se nosi i sa neočekivanim pljuskovima. Kada se baterija isprazni, EEDEN se može jednostavno napuniti pomoću USB-C. Kao posebnu prednost ističemo da je cela serija lampi dimabilna, pa je intenzitet svetlosti moguće podsiti u skladu sa zahtevanom atmosferom.

Eedem stona lampa

Eedem stona lampa / foto: E.L.L

Eeden mala stona lampa sa svetlosnom glavom prečnika 126mm, zauzima malo prostora, dok emituje mekanu, belu svetlost jačine 2700K – 3000K. Satenska bela glava je postavljena na metalnu osnovu koja je dostupna u 4 boje, crna, zelena, antracit i braon.

Eeden podna lampa sa visinom od 1300mm je dobar izbor dodatnog svetla na tersama restorana, a njena verzija sa kočićem je idealna za otvorene bašte, gde se može pobosti u zemlju, travnjak ili čak na obalu jezerceta.

Viseća lampa Eeden je fantastično rešenje za otvorene bašte restorana i kafea, jer se savršeno uklapa u prirodni ambijent. Zahvaljujući tome što ne traži izvor struje i što je zakačena samo za konopac, može se postaviti na bilo koju konstrukciju iznad stolova, pa čak i na granu. Konopac može biti u crnoj ili crvenoj boji i kao i sama svetiljka otporan je na spoljašnje uslove.

Eedem Molto luce outdoor

Eedem Molto luce outdoor / foto: E.L.L

Imajući u vidu sve pomenute karakteristike i mogućnosti ovih lampi, s pravom možemo reći da Eedem kolekcija autrijskog prozvođača Molto Luce, koju možete naći u našoj ell.rs ponudi, predstavlja savršen primer estetike i funkcionalnosti.

WOOD kolekcija za kafeterije i kafiće

Dok se u luksuzne restorane najbolje uklapaju upečatljive visilice ili raskošni lusteri, restorani modernijeg koncepta, a posebno kafeterije i kafići, zahtevaju nešto svedeniju i “prirodniju” rasvetu. Upravo takav concept proizvodnje, materijala i dizajna zastupa proizvođač rasvete Galis iz Grčke. Vođenji idejom da se drže u ekološkim okvirima, proizveli su neke od “najekološkijih”, a rekli bismo još i najprirodnijih linija rasvete, među kojima je i kolekcija WOOD.

Drvene visilice kao što su Actor, Miami i Curve su savršen izbor za kafeterije i kafiće, posebno one koji žele da stvore morski ugođaj relaksiranosti i odmora. Visilice se sastoje od tankih drvenih segmenata, između kojih je zamenjiva sijalica. Odlično su se uklopile u ambijent Coffe Dream BW kafeterije, gde svojim naturalnim izgledom i teksturom podržavaju ceo ambijent, dajući intimnu svetlost, kako i koncept bara zahteva.

Coffe dream rasveta

Coffe dream rasveta / foto: E.L.L

Pored kolekcije wood, vrlo interesantna je i kolekcija NATURAL sa rasvetom od pletenog konopa, tanke trske i ratana. Pored velikog broja modela, izdvajamo visilicu Queen Elektra od konopca i visilicu BIA u obliku latica, izrađenu od tanke trske. Savršeno će se uklopiti u ambijent rečnog restorana, konobe ili kafića na vodi.

Gallis rasveta natural

Gallis rasveta natural / foto: E.L.L

Rasveta za otvorene bašte restorana

Ukoliko restoran ima spoljni prostor, to je tek poseban izazov za pronalaženje odgovarajuće rasvete. Potrebna je rasveta koja ima mogućnost montiranja iznad stolova ili između stolova, i da svojom masivnošću ne zauzima mnogo prostora.

Odličan primer lepe i praktične spoljašnje rasvete je Gibasova serija svetiljki Dot. Izrađena od oksidiranog ili obojenog mesinga, može biti u varijanti podne lampe, sa vitkim visokim lukom ili kao viseća rasveta.

Dot spoljna rasveta

Dot spoljna rasveta / foto: E.L.L

Podna Dot lampa je toliko elegantna, svedenog dizajna i zahvaljujući boji skoro neupadljiva, da bi svojim prisustvom smetala, čak nasuprot, svojom lepom linijom i kvalitetom izrade može dodatno oplemeniti prostor. Sa visinom od 216mm, izvor svetla je na tolikoj udaljenosti od stola, kao da je u ptanju viseće, plafonsko svetlo. Zahvaljujući kablu dugom 3m, Dot podna lampa se može postaviti dosta udaljeno od izvora struje, što je važno za odabir pozicije. Dot kolekcija postoji i u varijati viseće spoljne rasvete. To je viseći sistem od 4 lampe na sajli, povezane kablom koji može biti montiran između dva zida, stuba ili suncobrana. Posebnu atraktivnost ovom modelu daje mogućnost podešavanja intenziteta svetlosti, jer su svetiljke dimabilne. Elegancija i kvalitet italijanske izrade, glavne su karakteristike ove kolekcije rasvete za spoljašnje prostore.

Još modela rasvete pogodne za ugostiteljske objekte potražite na našem sajtu www.ell.rs. Ukoliko želite da razgovaramo i pomognemo u pronalaženju pravog rešenja za rasvetu u vašem restoranu ili za projekat restorana koji radite, kontaktirajte nas na office@ell.rs.

ELL logo

ELECTRO LINE LUPO d.o.o.
P.C: Prhovačka bb, Šimanovci
T. +381 22 850 160
M. +381 69 880 7291
office@ell.rs
www.ell.rs