Connect with us
Arhitektura

Svetlost, izgled i maksimalna funkcija ÔÇô Las Golondrinas, Torremolinos/ES

Elegantan Las Golondrinas na ┼ípanskoj Costa del Sol stvara privatnost za svoje stanare sa ofsetnim rasporedom svojih prostorija i nudi najbolje uslove osvetljenja tokom celog dana. Trajna energetska efikasnost prozorskih krila Nova-line po meri iz FINSTRAL-a obezbe─Ĺena je izolacionim staklima konstruisanim pomoc╠üu odstojne ┼íipke sa toplim ivicama SWISSPACER Ultimate.

Okrug La Carihuela Torremolinos u ┼ápaniji poznat je po aktivnom ┼żivotu na pla┼żi leti. Na samo 50 metara od ┼íetali┼íta uz pla┼żu, mladi arhitektonski biro Eido je izgradio impresivnu zgradu sa impozantnom fasadom od aluminijuma, stakla i keramike. Na tri nivoa kreirali su jedanaest individualno dizajniranih apartmana za odmor i penthaus apartman na krovu. Time su postigli balansiranje otvaranja enterijera prirodnom svetlu i pogledu na more, istovremeno ih ┼ítitec╠üi od ┼żarkog mediteranskog sunca i ne┼żeljenih upada u privatnost.

Ekspresivna arhitektura

Izvla─Źenje najboljeg iz uske parcele bila je maksima arhitekata. Oni su ekspresivnim gestom otvorili zgradu prema jugoistoku, put i pla┼żu: struktura sa terasastim prostorijama i velikim zastakljenim povr┼íinama okrenuta je prema jutarnjem suncu. Moc╠üni zidovi odvajaju stanove kako bi stvorili osec╠üaj intimnosti i privatnosti. Oni deluju kao sredstva za za┼ítitu od sunca i pru┼żaju hlad i hladnoc╠üu kada je sunce najintenzivnije. Raznovrsni dizajn zastakljenih balkona nagove┼ítava individualne rasporede, koji u stvari predstavljaju nepogre┼íivu arhitekturu apartmana za odmor. Na zadnjem delu zgrade, ravna fasada stvara ravnote┼żu i ima velike prozore za unakrsnu ventilaciju i kontinuirano osvetljenje.

Fasade impozantne zgrade dizajnirane su kori┼íc╠üenjem tri materijala: velike, providne staklene jedinice, otporne na vremenske uslove, svetlec╠üe svetlucave aluminijumske plo─Źe i robusne kerami─Źke obloge u boji zemlje na lo─Ĺama

Photo: FINSTRAL

Staklene fasade stvaraju ritam

Unutar svojih stanova, stanari bi trebalo da imaju osec╠üaj da su tik uz more. Unutra┼ínjost je predvi─Ĺena da se stapa sa spolja┼íno┼íc╠üu, zbog ─Źega je jugoisto─Źna fasada u potpunosti zastakljena kako bi zadovoljila zahteve investitora. Prozori od poda do plafona visine 2,65 metara stvaraju sobe obasjane svetlo┼íc╠üu, dok je pogled spolja nesmetan zahvaljujuc╠üi prozorima koji prakti─Źno nemaju okvir. Koliko su razli─Źiti rasporedi, toliko su razli─Źite i dimenzije prozorskih otvora: svaki stan u Las Golondrinas ima prozor razli─Źitih veli─Źina. Stoga je tra┼żeno re┼íenje po meri koje je ispunilo i zahteve za termi─Źkim i akusti─Źnim svojstvima, kao i estetske zahteve arhitekata.

Termi─Źki i estetski savr┼íeno

Arhitekte su se odlu─Źile za spoljno skriveno prozorsko krilo Nova-line iz FINSTRAL-a, zbog ─Źega je nemoguc╠üe otkriti da li je u pitanju otvara─Ź ili fiksno zastakljivanje. Jo┼í jedna prednost potpuno staklenog izgleda fiksnih prozora i prozora koji se otvaraju je u tome ┼íto okviri skrivenih krila izgledaju u┼że u celini, sa samo oko 7 centimetara ┼íirine. Ovaj pristup ne samo da stvara elegantnu estetiku, vec╠ü i propu┼íta mnogo vi┼íe dnevne svetlosti u zgradu. Dvostruko izolaciono zastakljivanje napravljeno od gotovo neutralnog mediteranskog stakla kombinuje efikasnu za┼ítitu od sunca sa visokom propusno┼íc╠üu svetlosti i tako─Ĺe ispunjava stroge specifikacije za┼ítite od buke za Las Golondrinas sa staklima razli─Źite debljine. Arhitekte su se opredelile za bele, satenisane, plasti─Źne profile zbog odli─Źne otpornosti na vremenske uslove, koji efikasno podnose slani morski vazduh i obec╠üavaju minimalne tro┼íkove odr┼żavanja. Na kraju, ali ne i najmanje va┼żno, satensko bela povr┼íina prozora Nova-line dobro se uskladila sa drvenim podovima u svetlim enterijerima.

Severozapadna fasada izgleda dobro strukturisana i omogućava puno dnevne svetlosti duboko u stanove kroz velike prozorske otvore. Odstojne šipke sa toplim ivicama iz SWISSPACE minimiziraju gubitke toplote i hladnoće na ivici stakla.

Photo: FINSTRAL

Energetski efikasan zahvaljujući distancerima

Stakla izolacionih stakla su opremljena distancerskom ┼íipkom visokih performansi SWISSPACER Ultimate. Ovo ima veoma nisku toplotnu provodljivost (lambda vrednost) na ivici izolacionog stakla, dok njegove odli─Źne vrednosti psi obezbe─Ĺuju odgovarajuc╠üi nizak koeficijent prenosa toplote (U vrednost) za prozore i fasade. Prema ift smernicama VA-17 1 i VA-08/3, ovo ─Źini SWISSPACER Ultimate jednom od najboljih svetskih distancera sa toplim ivicama. Topla ivica impresionira i tehni─Źki i vizuelno: visoka stabilnost ┼íupljeg profila obezbe─Ĺuje konstantnu paralelnost rama, dok film pru┼ża vi┼íegodi┼ínju funkcionalnost i dug radni vek. Time se izbegava stvaranje kondenzacije i na taj na─Źin smanjuje opasnost od bu─Ĺi, ─Źime se doprinosi znatno pobolj┼íanoj udobnosti ┼żivota. Distancerske ┼íipke su dostupne u razli─Źitim ┼íirinama do 36 mm. Tako─Ĺe impresioniraju velikom paletom boja u 17 razli─Źitih boja. Mat povr┼íine tako─Ĺe daju distancerima elegantan i diskretan izgled.

Projekat: Apartmani Las Golondrinas
Lokacija: Calle Salvador Allende, La Carihuela, Torremolinos/ES
Investitor: Comoli, Málaga/ES
Arhitekta: Eido Arkuitectura, Torremolinos/ES
Prozori: FINSTRAL FIN-Prozor Nova-line 77
Distancer: SWISSPACER Ultimate
Završetak: 2021

www.swisspacer.com

SWISSPACER Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Contact: Katrin L├╝ckhoff
Sonnenwiesenstra├če 15
CH-8280 Kreuzlingen
katrin.lueckhoff@saint-gobain.com
www.swisspacer.com