Connect with us
Novosti

Nova platforma za digitalnu transformaciju poslovanja

Na sajtu Privredne komore Srbije po─Źetkom jula meseca ove godine javnost je obave┼ítena o tome da je kreirana nova platforma posebno osmi┼íljena za digitalnu transformaciju poslovanja.

U navedenom tekstu saznajemo, prema navodima Marka ─îade┼ża, predsednika Privredne komore Srbije i predsednika Odbora za digitalizaciju Srbije, da ─çe oko 20 miliona preduze─ça koje okupljaju evropske komore, ─Źlanice Evrokomore, ve─ç do kraja ove godine biti u mogu─çnosti da ÔÇô bez obzira u kojoj se zemlji nalaze, koriste zajedni─Źku panevropsku uslugu, to jest platformu kreiranu u cilju podr┼íke digitalnoj transformaciji poslovanja.

Prema njegovim re─Źima ovaj zajedni─Źki alat Odbor za digitalizaciju Evrokomore uspostavi─çe po uzoru na proizvod kreiran od strane Privredne komore Francuske i on se trenutno nalazi u fazi testiranja.

Naime, re─Ź je o prvoj digitalnoj online inteligentnoj platformi osmi┼íljenoj da poma┼że privrednicima i njihovim konsultantima za digitalizaciju u zajedni─Źkom radu na digitalnoj platformi poslovanja.

3. jula 2019. godine platforma je po prvi put predstavljena u Briselu na sesiji ÔÇ×Digitalna EvropaÔÇť ÔÇô kojom je predsedavao ─îade┼ż u okviru skupa ÔÇ×Conecting European ChambersÔÇť u organizaciji Evrokomore. Pomenuti skup posve─çen je povezivanju ─Źlanica Evrokomore, razmeni iskustava i primera najbolje prakse. Kako je najavljeno, uspostavljanje ove zajedni─Źke usluge bi─çe motivisano daljim razvojem i istra┼żivanjem na istu temu, a od strane vrhunskih stru─Źnjaka za digitalizaciju evropskih komora koji planiraju da se, naredni put, sastanu i razgovaraju u Beogradu.

Kada je re─Ź o digitalnoj transformaciji privrede i polo┼żaju koji Srbija zauzima u ovom aspektu, prema re─Źima ─îade┼ża, nalazimo se na nivou zemalja Centralne i Isto─Źne Evrope. ÔÇ×Mnogi privrednici jo┼í nisu upoznati sa tim ┼íta predstavlja digitalna transformacija i koliko je njen uticaj na produktivnost, proizvodnju, nabavku, prodaju i marketingÔÇť ÔÇô obrazlo┼żio je predsednik PKS nagla┼íavaju─çi da je ovo prilika za su┼ítinsku promenu modela poslovanja, a da je najve─çi izazov u tome ┼íto je ona primenjiva bez obzira na delatnost i veli─Źinu kompanije.

Izvor:Privredna komora Srbije