Connect with us
Intervju

intervju: Dejan Popov – Kroz dobre ideje nastaje prostor koji ponosno nosi epitet odvažno drugačiji

Za časopis ā€žgrenef – građevinarstvo & energetska efikasnostā€ govori Dejan Popov, pejzažni arhitekta i dizajner, Landscape Factory.

Razgovaramo s Dejanom Popov, majstorom pejzažne arhitekture, kako bismo saznali viÅ”e o njegovom putu i viziji koju donosi u svet dizajna otvorenih prostora. On će podeliti svoje iskustvo i perspektivu o novim pristupima u pejzažnoj arhitekturi koji oblikuju naÅ”e savremeno okruženje.

Dejan Popov, master inženjer pejzažne arhitekture, rođen je 1986. godine, a svoj profesionalni put započeo je kao student generacije 2010. na Å umarskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, gde je zavrÅ”io osnovne i master studije pejzažne arhitekture. Tokom studija, Dejan je već bio angažovan na projektima u zemlji i inostranstvu, Å”to mu je omogućilo da stekne dragoceno iskustvo i Å”iri svoje horizonte. Od početka 2011. godine, Dejan je aktivno radio u struci, ističući pejzažnu arhitekturu kao multidisciplinarnu oblast sa fokusom na dizajn, projektovanje i primenjenu umetnost. Osnivanjem studija za pejzažnu arhitekturu i dizajn, ā€žLandscape Factoryā€, 2014. godine u Beogradu, Dejan je postavio temelje za svoj dalji profesionalni razvoj.

Njegov studio i tim okupljen pod istom idejom vodiljom je prepoznat po inovativnom pristupu pejzažno-arhitektonskom uređenju, koje uključuje sveobuhvatan konsalting prilikom implementacije ideja u otvorene prostore. Njihova strast prema dizajnu posebno se ističe, s fokusom na projektovanje i visoko poÅ”tovanje okruženja i prirode kao ključne elemente pejzažne arhitekture u savremenom kontekstu.

Dejan Popov, Landscape Factory / foto: Luka Å arac

Dejan Popov, Landscape Factory / foto: Luka Å arac

Dejane, kažite nam za početak kada ste shvatili da će pejzažna arhitektura biti VaÅ” poziv?

JoÅ” kao dete voleo sam umetnost, crtanje, skicirao sam razne stvari, Å”krabao ideje, očevim rapidografima crtao perspektive objekata i prostora. To me je dosta okupiralo, odvlačilo u neke druge svetove i na neki način definisalo. Oduvek sam se interesovao za različite prostore, enterijere i arhitekturu. Uz to, postojala je velika ljubav ka umetnosti, dizajnu i estetici. Prvenstveno sam želeo da se bavim enterijerima, ali sam kasnije saznao za pejzažnu arhitekturu koja je na naÅ”im prostorima joÅ” uvek bila nedovoljno prisutna, pomalo nejasna i nedefinisana profesija. Bilo je tu i kritika, snebivajućih pogleda i iŔčuđavanja na moj izbor. Jako brzo, okupirali su me projektovanje, nacrtna geometrija i dizajn.

Shvatio sam da su pejzažna arhitektura i oblikovanje eksterijera veoma zanimljive grane dizajna, koje sam posmatrao kao svojevrsno oblikovanje soba i ambijenata na otvorenom. Tako eksterijer i vrtnu umetnost i danas doživljavam, kao poligon za igru, kreacije, neočekivane elemente, iskazivanje ideja i maŔtovitosti. Vremena su se promenila, i ljudi sve viŔe shvataju potrebu da budu okruženi prirodom, lepim eksterijerom i detaljima.

Kao student generacije 2010. godine, na Odseku za pejzažnu arhitekturu i hortikulturu Šumarskog fakulteta u Beogradu, zavrŔili ste i Master studijski program na istom fakultetu. Kako je izgledao početak VaŔe profesionalne karijere?

Nakon zavrÅ”enih osnovnih studija, sve mi je delovalo nemoguće, teÅ”ko pronaći posao, sebe, i uz sve to preovladavao je taj čudan osećaj bespomoćnosti i lutanja. Posle viÅ”e razgovora, nekoliko privatnih firmi i Zelenila Beograd, koji su bili zainteresovani da počnem da volontiram u okviru njihovih organizacija, počeo sam rad u jednoj firmi. Veoma brzo sam uz podrÅ”ku kolega naučio puno toga, pokazao inicijativu i preduzimljivost. Nedugo zatim, pojavila se ideja za nečim drugačijim, a nakon 3 godine sa prijateljicom sam poželeo da pokuÅ”amo da radimo samostalno. Bilo je to hrabro ludo upuÅ”tanje u nepoznato i nesigurno, jedno nestabilno tlo. Vremenom, razumeo sam i zavoleo to Å”to od samog početka neÅ”to gradimo.

Shvatio sam sve greÅ”ke kroz primer prethodnog angažovanja i implementirao od starta sve ono kako sam zamiÅ”ljao da bavljenje pejzažnom arhitekturom i eksterijer dizajnom treba da izgleda. Gradili smo identitet brenda, razvijali ga, upoznavali ljude i zanimljive klijente i saradnike, joÅ” viÅ”e cenili prijatelje koji su bili uz nas, maÅ”tali, ulagali energiju, puno vremena, bili opsesivno istrajni i marljivi, dosledni. Sve ovo, kroz vreme, davalo je rezultat i kreiranje obrisa toga kako smatram da struka upravo treba da izgleda ā€“ bilo ovde ili u inostranstvu.

Vi ste osnivač studija ā€žLandscape Factoryā€œ u Beogradu koji čine pored Vas svestrani i kreativni ljudi. Koliko je zahtevan proces prezentovanja i odabira reÅ”enja sa klijentima danas u odnosu na period od pre 10 godina, kada ste pokrenuli svoju privatnu praksu?

Upravo rad na brendu i studiju Landscape Factory omogućio mi je da neke stvari i granice postavljamo sami. Često nas pitaju koliko reÅ”enja, koncept dizajna i ideja prezentujemo klijentima, na koji način, koliko realistične modele prostora možemo da ponudimo? Činjenica jeste da je danas, nakon 10 godina LF studija, prezentacija reÅ”enja sveobuhvatnija, detaljnija, estetski i tehnički viÅ”eg standarda nego na početku. Razlog za to viÅ”e leži u tome Å”to smo i mi tokom ovih deset godina rasli, unapređivali se, radili na sebi, a ne zato Å”to je to potreba okruženja i klijenata.

Smatrao sam na početku, a danas sam joÅ” sigurniji u to, da se ne treba slepo prilagođavati ā€™standardimaā€™ i zahtevima, upadati u kockaste kalupe i slediti većinu. Svako gradi svoj put, koji će bar neko prepoznati, razumeti i ceniti. U naÅ”em studiju, radi se na samo jednom dizajnu jednog određenog prostora ā€“ nikada ne radimo viÅ”e varijanti ā€“ jer dizajneri prostor znaju da osete, da daju najbolju viziju nečega Å”to su zamislili. Svaka druga varijanta je bleda reprodukcija prvo zamiÅ”ljene vizije.

Landscape Factory

foto: Luka Å arac

Možete li nam detaljnije objasniti koncept naturalističkog i biofilnog dizajna u pejzažnoj arhitekturi?

Trend naturalističkog i biofilnog dizajna jeste jedan od interesantnijih koji se pojavio u poslednje vreme. Biofilni dizajn u arhitekturi i građevinarstvu je koncept koji joÅ” uvek nije dovoljno prisutan, a predstavlja spajanje zelene gradnje i povezivanje čoveka sa prirodom ā€“ Å”to je jedini mogući način da se stvori pametno održivo mesto za život i rad. Ovaj princip dizajna ima za cilj da stvori multisenzorne interakcije fizički integriÅ”ući prirodu u prostore na mnoÅ”tvo načina ā€“ kroz biljke, zemljiÅ”te, materijale, vodu, životinje, mirise, svetlost.

Smatra se da biofilni Å”abloni u dizajnu pejzaža poboljÅ”avaju pozitivna osećanja, smanjuju stres i povećavaju koncentraciju zbog vizuelnih afiniteta čoveka ka organskim i biomorfnim oblicima. Koncept biofilnog dizajna od suÅ”tinskog je značaja za nove planere, pejzažne arhitekte i projektante, dizajnere koji će se baviti kreiranjem novih urbanih sredina, redizajnom i ponovnom aktivacijom nasleđenih urbanih celina i stvaranjem novih ambijenata koji neće isključivati prirodu kao veoma značajan faktor u kreiranju humanijeg životnog prostora.

Predstavlja stvaranje pejzaža koji izgledaju tako kao da pripadaju prirodi uz uključivanje različitih elemenata prirode u izgrađeno okruženje. Uz autohtone biljke, projektovanje sa fokusom na stvaranje staniÅ”ta i koriŔćenje organskih oblika, barÅ”unastih formi i prirodnih materijala, dizajniranje usmereno na poglede i scene, iskoriŔćenje kapaciteta sunca i dnevne svetlosti, stvara se osećaj toka prostora, kontinuiteta i zdrave sredine.

Kako tehnologija igra ulogu u savremenom dizajnu eksterijera, posebno u kontekstu održivosti i udobnosti i kako vaÅ” tim pristupa dizajnu uređenja prostora na otvorenom? Postoji li neki poseban proces ili metodologija koju sledite?

U svetu arhitekture i dizajna koji se stalno razvija, spoljaÅ”njost objekta služi kao njegov prvi vizuelni utisak, uvod u priče koje se odvijaju u enterijeru. Moderni dizajn eksterijera postao je svojevrsno platno za arhitektonske inovacije, spajajući funkcionalnost sa estetikom. Jedan od osnovnih načina na koji se pejzažna tehnologija koristi u arhitekturi je uključivanje zelenih krovova i zidova. Zeleni krovovi i zidovi podrazumevaju sadnju vegetacije na vrhu i spoljaÅ”njim zidovima zgrade, Å”to može pomoći u smanjenju količine toplote koju apsorbuje objekat, povećanju izolacionih mogućnosti i poboljÅ”avanju stepena energetske efikasnosti. Drugi način na koji se tehnologija pejzaža koristi u arhitekturi je kroz dizajn otvorenih prostora gde pejzažne arhitekte mogu koristiti karakteristična propusna popločavanja, sitne kamene granulate, kiÅ”ne baÅ”te i druge tehnike upravljanja atmosferskim vodama kako bi minimizirali uticaj ovih prostora na životnu sredinu i promovisali održivo upravljanje vodama.

Tehnologija i pametni sistemi sve viÅ”e dobijaju na značaju u samom procesu dizajna pejzaža, od automatizovanih sistema za navodnjavanje, regulaciju sistema fontana i bazena, do pametnih sistema osvetljenja i zvuka. Na primer, elementi kao Å”to su vodena ogledala, fontane i bazeni mogu odlično poslužiti za stvaranje osećaja mira i opuÅ”tanja, dok se kroz osvetljenje i zvučne sisteme odlično postiže dramatično i impresivno iskustvo na otvorenom. U narednim godinama može se očekivati intenzivnija integracija tehnologije u pejzažni eksterijer dizajn, sa fokusom na to da spoljaÅ”nji prostori budu udobniji, pogodniji za koriŔćenje i jednostavni za ekspolataciju i negovanje. Trudimo se da kroz naÅ”e vrtove i projekte koje radimo, krajnja implementacija u realnosti bude funkcionalna, održiva i praktična. Estetika jeste važna, ali i to da eksterijer treba da živi i razvija se vremenom. Takođe, izbegavamo koriŔćenje masivnih hardscape elemenata, betoniranje prostora i blokiranje tokova atmosferskih voda, da minimiziramo upotrebu veÅ”tačkih materijala i plastike, neadekvatne i neodržive biljne vrste i slično.

foto: Luka Šarac / Suzana Mitrović, Milorad Veselinović, Dejan Popov, Anđelka Slijepčević i Aleksa Đorđević

foto: Luka Šarac / Suzana Mitrović, Milorad Veselinović, Dejan Popov, Anđelka Slijepčević i Aleksa Đorđević

Koji su najveći izazovi s kojima se suočavate u radu na projektima pejzažne arhitekture, da li je to komunikacija sa klijentima ili možda sam proces izvođenja radova?

Konsalting nakon ideje, dizajna i zavrÅ”enog projekta je jako važan, tj. učeŔće osobe koja je osmislila i kreirala jedan ambijent, u nastajanju tog prostora i njegove izgradnje. Često klijenti toga nisu svesni i nemaju sluha za to da dizajner treba da bude prisutan i upućen u sve procese. Isto tako, bitna je podrÅ”ka investitora ā€“ klijenta kroz poÅ”tovanje struke i razumevanje. Potrebno nam je svima izmeÅ”tanje iz klasičnih okvira stereotipa uz razumevanje nečeg novog, hrabrost i inventivnost.

NajčeŔći izazov u poslu je pojasniti klijentu da nastajanje jednog kvalitetnog, efektnog, pravilno i dobro izvedenog eksterijera podrazumeva vreme. Najveća greÅ”ka koju često primećujem kod ljudi je, pre bih rekao osobina, nestrpljenje. U želji da Å”to pre reÅ”e neki problem ili omoguće sebi boravak na otvorenom, brzopleto naprave nekada i ozbiljne, teÅ”ko anulirajuće greÅ”ke. Ukoliko ne postoji neki plan, makar to bila i draft skica ideja, pozicioniranja i sadržaja, gotovo uvek se deÅ”avaju pogreÅ”ni koraci. Svakako je proces izvođenja radova veći izazov koji treba savladati i reÅ”avati, sa mnoÅ”tvom nepredviđenih situacija, komunikacijama, problemima i izvedbom. Razgovori i vreme sa klijentima u naÅ”em slučaju su zadovoljavajući, laki, posebno Å”to su to ljudi koji razumeju to Å”to radimo, naÅ” senzibilitet. Ovo je svakako dvosmerna ulica u kojoj se trudimo da svako ima jednako prvenstvo prolaza. Smatramo da korektni odnosi, ne treba da budu imperativ i retkost, već osnovna kultura svakog ponaÅ”anja i poslovanja.

Kako se prilagođavate klimatskim promenama i ekstremnim vremenskim uslovima u planiranju dizajna otvorenih prostora?

Ovi uticaji prilikom planiranja eksterijera postaju jako problematični za prilagoditi im se. Prirodna reakcija planete o kojoj ne brinemo već jako dugo i ponaÅ”amo se neodgovorno, za rezultat svakako pokazuje ovakve katastrofične buduće scenarije. Sagledano na mikronivou, u okvirima spoljaÅ”njih prostora i eksterijera, teÅ”ko je predvideti potencijalne jake udare i nalete vetra, ekstremno visoke i niske temperature, čak i kada im apsolutno nije vreme, ogromne količine padavina ili duge periode suÅ”e. Sve ovo predstavlja veliki problem, posebno u segmentu izbora i selekcije biljnih vrsta. Regulacijom sistema za navodnjavanje, kroz brigu baÅ”tovana koji održavaju i neguju vrtove, delimično se može nadomestiti Å”teta. Nekada, nažalost, priroda i reakcija planete su surovi i neumoljivi, te sve ostaje van naÅ”ih domaÅ”aja.

Landscape Factory simbol

foto: Luka Å arac

Kako se trend minimalizma reflektuje u pejzažnom dizajnu i koje su njegove ključne karakteristike?

Minimalizam se aktivno provlači kroz dizajn enterijera, umetnost i stil života. Minimalistička arhitektura i pejzaž su joÅ” jedne oblasti u kojima čisti dizajni zaista mogu briljirati u svojoj estetici i stamenoj jednostavnoj lepoti. Kreacije minimalističkih pejzaža i minimal eksterijernog dizajna sve viÅ”e su prisutni kako dizajneri propagiraju estetiku prefinjenosti, odsustvo nepotrebnih elemenata i akcentovanje suÅ”tine kroz perfektne pojedinačne detalje. Njegov jednostavan, zen osećaj i čiste linije inspiriÅ”u arhitekte Å”irom sveta. Minimalizam ima za cilj da smanji Å”to je moguće viÅ”e vizuelnog nereda, svodeći strukture na minimum. Ovaj stil se fokusira na strukturu, svetlost, materijale i prostor. On veliča bitne strukturne elemente objekta koji se tretira, skrećući pažnju na njen najjednostavniji oblik. Poenta se svodi na koriŔćenje jednostavnosti za stvaranje jedinstvenog prostora. Pažljivo odabrani uglovi, materijali i osvetljenje se koriste za stvaranje najvećeg vizuelnog uticaja sa najmanjom količinom predmeta. Ključni aspekt u postizanju ovoga je koriŔćenje praznog prostora. Palete boja koje se koriste u ovom stilu dopunjuju koncept ā€“ manje je viÅ”e. Koriste se tonovi bele, sive, crne, bež ili drugih mirnih neutralnih boja, uz jednostavne građevinske materijale kao Å”to su čelik, kamen, beton i staklo. Minimalističke pejzaže karakteriÅ”u jednostavne, čiste linije i fokus na neopterećen prostor, skulpturalnost elemenata sa ograničenom paletom materijala, tekstura, efektnih biljaka i boja.

Kako pejzažna arhitektura doprinosi reŔavanju problema životne sredine i poboljŔanju kvaliteta života u urbanim sredinama tj. kako se pejzažna arhitektura razlikuje u urbanim i ruralnim okruženjima?

Kako klimatske promene i problemi stanja životne sredine predstavljaju goruće pitanje, sve viÅ”e pejzažista se okreće praksama održivog i regenerativnog uređenja pejzaža. Ovo uključuje koriŔćenje biljaka otpornih na suÅ”u, projektovanje kiÅ”nih baÅ”ta i retenzija za upravljanje atmosferskim vodama i koriŔćenje propusnih materijala za popločavanje kao Å”to su različite vrste behatona i kamena, vezanih i rastresitih granulata. Sveobuhvatni cilj je ne samo da se minimizira Å”teta po životnu sredinu, već i da se ona aktivno poboljÅ”a.

Poenta je stvoriti pejzaže i vrtove koji su otporni, dugoročni i ekoloŔki zdravi. SuŔtina pejzažne arhitekture i eksterijer dizajna i u okvirima urbanih sredina i u ruralnim okruženjima je ista, samo su polja rada različitog gabarita. U okviru grada, svedeni smo na manje povrŔine vrtova, terase, balkone i pribegavamo različitim reŔenjima kako bismo od minimalne povrŔine dobili maksimalni potencijal u svakom smislu. Uz to, gradovi sa sobom nose i posebne zahteve u smislu ekstremnijih uslova, posebno za biljne vrste. U prigradskim i ruralnim sredinama, prirodniji ambijent daje svoj zavrŔni pečat. Sam vrt tretiramo isto u svojim okvirima, ali okruženje, nestvarni pogledi i fokus na zdravijoj okolini preuzimaju ključnu glavnu ulogu.

Kako biste opisali filozofiju ili viziju ā€žLandscape Factoryā€œ studija?

Kreiranje ambijenta eksterijera je imperativ koji često ne prihvata kompromise. Želja mi je da nastavim sa svojom vizijom da kroz dobre ideje nastaje prostor koji ponosno nosi epitet hrabar i odvažno drugačiji. Tako formirani eksterijeri nas nikada ne ostavljaju ravnoduÅ”nim, jer su tu upravo da ostavljaju snažan utisak i zaintrigiraju. Trudimo da ostanemo u tokovima inovacija, ali i da ostanemo verni sebi u smislu standarda koje postavljamo i estetike koju propagiramo. Filozofija LF jeste da ga čine ljudi, kreativni, nekada haotični, ali svakako autentični i drugačiji. LF su i svi ljudi oko nas ā€“ najdraži saradnici, kreativci koji nas u svemu podržavaju, naÅ”i klijenti i mi. Sinergija koja nas konektuje i pozitivna energija koja nas okružuje zasigurno uvek daju plemenite rezultate.

Landscape Factory

foto: Luka Å arac

Koliko su naÅ”i časopisi ā€žgrenefā€ i ā€žPodoviā€ važni za struku i na koji način doprinose boljem razumevanju rada pejzažnih arhitekata?

Veoma je važno da se pravi primeri stručnih praksi i kvalitetnih projekata pojavljuju viÅ”e u svim vrstama medija. Časopisi koji su dobro koncipirani, kvalitetnog i edukativnog sadržaja, poželjni su da budu prisutni kako bi se i preoblikovala svest o velikom značaju arhitekture, zelene gradnje, pejzažne arhitekture, održivosti i energetske efikasnosti na život svakog pojedinca. Pejzažna arhitektura je kao struka malo zastupljena i prisutna u medijima. Drago mi je da su tu pionirski i hrabri poduhvati Grenef-a da predstavlja, govori i edukuje o veoma važnim temama vezanim za životnu sredinu, uređeno okruženje i pejzaže.

Koji su ključni projekti na kojima ste radili u okviru ā€žLandscape Factoryā€œ studija i koje smatrate najznačajnijim u vaÅ”oj dosadaÅ”njoj karijeri?

Podjednako volimo i fokusirani smo na sve projekte koje radimo ili smo radili. Ne bih da posebno ističem pojedine, jer nama je ideja da svakom zadatku pristupamo individualno i sa jednakom pažnjom i brigom. PočevÅ”i od terasa, manjih i većih vrtova, preko većih projekata, svi su nam jednako važni i sve ističemo, jer su njihovi uživaoci ljudi. Svaki od otvorenih prostora je kreiran upravo za njih. Neki od najlepÅ”ih, brižljivo uređenih i negovanih eksterijera, skriveni su od očiju javnosti. Drago mi je da nam klijenti uvek daju nesebično poverenje i u tome da ono Å”to radimo možemo da pokažemo javnosti i na taj način svima približimo struku pejzažne arhitekture i eksterijer dizajna.

Neki od zanimljivih projekata na kojima smo radili su ā€“ parter i terasa na 20. spratu hotela InterContinental u Ljubljani, prvi urbani i edukativni vrt u Beogradu u okviru Nove Iskre ā€™Zelena laboratorijaā€™, koncept za multifunkcionalni prostor u Nemačkoj, dizajn savremenog viÅ”enamenskog prirodnog kompleksa Forest Nests u Srbiji. Veoma je interesantan i skoro zavrÅ”en eksterijer fabrike metala Animo u Vajevu na kome joÅ” radimo, kao i eksterijer medonosnog vrta u okviru Silosa Beograd – gradskog urbanog pčelinjaka, zelene povrÅ”ine i divlje baÅ”te. Inspirisana intrigantnom lepotom prirode, staniÅ”ta pogodna za pčele su svedočanstvo o moći pejzažnog dizajna u zaÅ”titi naÅ”e planete.