Connect with us
Arhitektura

Kad ka┼żemo najve─çi, najlep┼íi, najbolji na svetu mislimo na…?

Ujedinjeni arapski emirati poznati su, izme─Ĺu ostalog, po visokim neboderima i gra─Ĺevinskim zdanjima koja kao dolaze iz skore budu─çnosti. Uz Burj Khalifu, kao najvi┼íi neboder na svetu, od prvog dana ove godine otvoren je i najve─çi okvir za slike na svetu.

Dubai, zlatni ram, najve─çi na svetu

Okvir je visok 150 metara, ┼íirok 93 metra i nalazi se u Zabeel Parku u Dubaiju. Gornja galerija dubine 90-ak metara izgra─Ĺena je od stakla, istorijski je i strate┼íki locirana tako da jedna strana gleda na stari grad Deiru koji se nalaz na severu dok na ju┼żnoj strani posetioci mogu da u┼żivaju i dive se u prelepim vizurama modernog Dubaija.

Svakih sat vremena pu┼íta se svega 200 posetioca, a osim jedinstvenog razgledanja ovog grada na raspolaganju su i 3D video simulacije nekada┼ínjeg Dubaija, zatim vizija Emirata u slede─çih 50 godina, za koju moramo priznati da je fantasti─Źna i na granici nemogu─çeg, no ono ┼íto je najbolje pak je da je ta vizija za jedne Emirate, sasvim izgledna. Tu je i izlo┼żba prezentovana tehnologijom interaktivne virtualne realnost.