Connect with us
Gra─Ĺevina

Za┼íto ginu gra─Ĺevinski radnici u Srbiji?

U na┼íoj zemlji na radu je za deset meseci pro┼íle i u istom periodu ove godine stradalo 79 ljudi, a te┼íko povre─Ĺeno vi┼íe od 1.200, pokazuju podaci Inspektorata za rad dostavljeni listu Novosti. Ma─Ĺutim, podaci Sindikata gra─Ĺevinarstva jo┼í su stra┼íniji i oni ka┼żu da je od pro┼ílog januara do kraja septembra ove godine stradalo je 87 ljudi, od ─Źega 32 u gra─Ĺevinarstvu.

– Za poslednju deceniju, na radu je poginulo ili umrlo od posledica povreda oko 500 ljudi, od ─Źega polovina u gra─Ĺevini – izjavio je Sa┼ía Torlakovi─ç, predsednik Samostalnog sindikata gra─Ĺevinarstva.

Postoji jo┼í jedna ─Źinjenica. Naime, veoma mali broj radnika, ili njihovih porodica, je dobio od┼ítetu, a i kada bi je dobili, ona bi bila simboli─Źna, daleko od milionskih iznosa kao na Zapadu, ka┼żu u Gra─Ĺevinskoj komori. Prema ra─Źunicama Samostalnog sindikata, za 15 poslednjih godina samo tre─çina povre─Ĺenih naplatila je ┼ítetu koja im je pri─Źinjena na radnom mestu. Jedan broj je ispla─çen od osiguranja, pod uslovom da su radili legalno i da ih je poslodavac osigurao. Drugi su morali da pokre─çu sudske parnice, koje su dugo trajale i imale ┼íarolik ishod.

Statistika pokazuje i da su do novembra ove godine inspektori doneli 4.037 re┼íenja za otklanjanje utvr─Ĺenih nepravilnosti u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i nalo┼żili 10.732 mere, kao i 752 re┼íenja o zabrani rada. Podneta su i 1.168 zahteva za pokretanje prekr┼íajnog postupka u vezi sa bezbedno┼í─çu i zdravlje na radu, kao i 28 krivi─Źnih prijava protiv odgovornih lica. ┼áto se prekr┼íajnih postupaka ti─Źe, od januara do oktobra 2019. poslodavci su ka┼żnjeni nov─Źanim kaznama u ukupnom iznosu od 237.677.200 dinara.

Do povreda i smrtnih ishoda dolazi jer je prose─Źna starost srpskog gra─Ĺevinskog radnika 55 godina i zbog toga ┼íto se na skele penju ljudi koji zbog svoje starosne dobi ili zdravstvenog stanja nikako ne bi smeli, a me─Ĺu njima ima ─Źak i onih sa dijagnozom epilepsije. Veliki broj radnika su, obja┼ínjava Rodi─ç, Turci, Pakistanci, Indusi, i niko ne zna njihove istorije bolesti, pa se samim tim i ne zna da im je dozvoljen rad na visini. Na za┼ítiti na radu po pravilu se ┼ítedi kako bi cene usluga na┼íih firmi bile ni┼że.

Izvor:Novosti