Connect with us
Arhitektura

Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal dobitnici nagrade Pritzker za 2021.

Pritzker

Osnivači biroa Lacaton&Vassal, arhitekte Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal iz Francuske, izabrani su za laureate Pritzkerove nagrade za arhitekturu za 2021. godinu,  koja je međunarodno poznata kao najviša čast u arhitekturi.

Francuski arhitekti Lacaton i Vassal imenovani su dobitnicima nagrade za njihov opus koji „odražava demokratski duh arhitekture“ i „posvećenost restorativnoj arhitekturi“. Njihovo priznanje je prvi put da je francuska arhitekta osvojila nagradu, a Anne Lacaton je postala šesta žena koja je dobila nagradu od njenog osnivanja 1979. godine.

zgrada

Par je prepoznat po svom socijalnom stanovanju, uključujući blok kule Tour Bois-le-Pretre Foto: Philippe Ruault

Par je prepoznat po brojnim projektima socijalnog stanovanja koje su preduzeli kao direktori pariskog studija Lacaton & Vassal. „Ne samo da su definisali arhitektonski pristup koji obnavlja nasleđe modernizma, već su predložili prilagođenu definiciju same profesije arhitekture“, rekao je žiri.

Modernističke nade i snovi o poboljšanju života mnogih oživljavaju se njihovim radom koji odgovara klimatskim i ekološkim vanrednim situacijama našeg doba, kao i društvenim hitnostima, posebno u domenu urbanih stanova.“

Arhitekte povećavaju životni prostor eksponencijalno i jeftino, kroz zimske vrtove i balkone koji omogućavaju stanovnicima da štede energiju i pristupaju prirodi tokom svih godišnjih doba. Kuća Latapie (Floirac, Francuska, 1993) bila je njihova početna primena staklenih tehnologija za postavljanje zimske bašte koja je omogućavala veće prebivalište za skroman budžet. 

Latapie

Kuća Latapie, Floirac, Francuska, 1993 Foto: Philippe Ruault

Ostale velike adaptacije koje je izvodio studio uključuju njegovu prenamenu i dogradnju nekadašnjeg brodogradilišta radi stvaranja FRAC-ove galerije savremene umetnosti Nord-Pas de Calais u Dunkerkueu.

Takođe su izveli dve velike obnove muzeja Palais de Tokio u Parizu. Proširili su muzej za 20.000 kvadratnih metara. 

muzej

Studio je dva puta obnavljao muzej Palais de Tokio u Parizu Foto: Philippe Ruault

Prema žiriju, odnos studija prema renoviranju i osećaj blagostanja koji ljudi osećaju u okviru projekata kompanije Lacaton & Vassal bili su ključni faktor u osvajanju ovogodišnje nagrade.

Ove godine, više nego ikad, osetili smo da smo deo čovečanstva u celini“, rekao je čileanski arhitekta i predsedavajući žirija Pritzker nagrade za arhitekturu Alejandro Aravena.

Bilo iz zdravstvenih, političkih ili socijalnih razloga, postoji potreba da se izgradi osećaj kolektivnosti. Kao i u bilo kom međusobno povezanom sistemu, poštenje prema okruženju, poštenje prema čovečanstvu, poštenje prema sledećoj generaciji“, nastavio je on .

Lacaton i Vassal su radikalni u svojoj delikatnosti i odvažni svojom suptilnošću, balansirajući s poštovanjem, ali direktan pristup izgrađenom okruženju.“

brodogradilište

FRAC Nord-Pas de Calais bio je velika obnova i proširenje brodogradilišta Foto: Philippe Ruault

Nagrada Pritzker za arhitekturu ustanovljena je u čast dela živog arhitekte i smatra se najznačajnijom nagradom za životno delo u arhitekturi.

Prošle godine nagradu su dobile Ivonne Farrell i Shellei McNamara, suosnivačice Grafton Architecst, koje su postale četvrta i peta žena koja je dobila nagradu. Prethodne tri pobednice bile su Zaha Hadid, Kazuio Sejima kao deo SAANA-e i Carme Pigem kao deo RCR Arkuitectes.