Connect with us
Arhitektura

Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal dobitnici nagrade Pritzker za 2021.

Osniva─Źi biroa Lacaton&Vassal, arhitekte Anne Lacaton i Jean-Philippe Vassal iz Francuske, izabrani su za laureate Pritzkerove nagrade za arhitekturu za 2021. godinu,┬á koja je me─Ĺunarodno poznata kao najvi┼ía ─Źast u arhitekturi.

Francuski arhitekti Lacaton i Vassal imenovani su dobitnicima nagrade za njihov opus koji ÔÇ×odra┼żava demokratski duh arhitektureÔÇť i ÔÇ×posvec╠üenost restorativnoj arhitekturiÔÇť.┬áNjihovo priznanje je prvi put da je francuska arhitekta osvojila nagradu, a Anne Lacaton je postala ┼íesta ┼żena koja je dobila nagradu od njenog osnivanja 1979. godine.

zgrada

Par je prepoznat po svom socijalnom stanovanju, uklju─Źujuc╠üi blok kule Tour Bois-le-Pretre Foto: Philippe Ruault

Par je prepoznat po brojnim projektima socijalnog stanovanja koje su preduzeli kao direktori pariskog studija Lacaton & Vassal.┬áÔÇ×Ne samo da su definisali arhitektonski pristup koji obnavlja nasle─Ĺe modernizma, vec╠ü su predlo┼żili prilago─Ĺenu definiciju same profesije arhitektureÔÇť, rekao je ┼żiri.

ÔÇ×Modernisti─Źke nade i snovi o pobolj┼íanju ┼żivota mnogih o┼żivljavaju se njihovim radom koji odgovara klimatskim i ekolo┼íkim vanrednim situacijama na┼íeg doba, kao i dru┼ítvenim hitnostima, posebno u domenu urbanih stanova.ÔÇť

Arhitekte povec╠üavaju ┼żivotni prostor eksponencijalno i jeftino, kroz zimske vrtove i balkone koji omoguc╠üavaju stanovnicima da ┼ítede energiju i pristupaju prirodi tokom svih godi┼ínjih doba. Kuc╠üa Latapie (Floirac, Francuska, 1993) bila je njihova po─Źetna primena staklenih tehnologija za postavljanje zimske ba┼íte koja je omoguc╠üavala vec╠üe prebivali┼íte za skroman bud┼żet.┬á

Latapie

Kuća Latapie, Floirac, Francuska, 1993 Foto: Philippe Ruault

Ostale velike adaptacije koje je izvodio studio uklju─Źuju njegovu prenamenu i dogradnju nekada┼ínjeg brodogradili┼íta radi stvaranja FRAC-ove galerije savremene umetnosti Nord-Pas de Calais u Dunkerkueu.

Tako─Ĺe su izveli dve velike obnove muzeja Palais de Tokio u Parizu. Pro┼íirili su muzej za 20.000 kvadratnih metara.┬á

muzej

Studio je dva puta obnavljao muzej Palais de Tokio u Parizu Foto: Philippe Ruault

Prema ┼żiriju, odnos studija prema renoviranju i osec╠üaj blagostanja koji ljudi osec╠üaju u okviru projekata kompanije Lacaton & Vassal bili su klju─Źni faktor u osvajanju ovogodi┼ínje nagrade.

ÔÇ×Ove godine, vi┼íe nego ikad, osetili smo da smo deo ─Źove─Źanstva u celiniÔÇť, rekao je ─Źileanski arhitekta i predsedavajuc╠üi ┼żirija Pritzker nagrade za arhitekturu Alejandro Aravena.

Bilo iz zdravstvenih, politi─Źkih ili socijalnih razloga, postoji potreba da se izgradi osec╠üaj kolektivnosti. Kao i u bilo kom me─Ĺusobno povezanom sistemu, po┼ítenje prema okru┼żenju, po┼ítenje prema ─Źove─Źanstvu, po┼ítenje prema sledec╠üoj generaciji“, nastavio je on .

Lacaton i Vassal su radikalni u svojoj delikatnosti i odva┼żni svojom suptilno┼íc╠üu, balansirajuc╠üi s po┼ítovanjem, ali direktan pristup izgra─Ĺenom okru┼żenju.“

brodogradilište

FRAC Nord-Pas de Calais bio je velika obnova i proširenje brodogradilišta Foto: Philippe Ruault

Nagrada Pritzker za arhitekturu ustanovljena je u ─Źast dela ┼żivog arhitekte i smatra se najzna─Źajnijom nagradom za ┼żivotno delo u arhitekturi.

Pro┼íle godine nagradu su dobile Ivonne Farrell i Shellei McNamara, suosniva─Źice Grafton Architecst, koje su postale ─Źetvrta i peta ┼żena koja je dobila nagradu. Prethodne tri pobednice bile su Zaha Hadid, Kazuio Sejima kao deo SAANA-e i Carme Pigem kao deo RCR Arkuitectes.