Connect with us
Arhitektura

Svečano otvaranje 44. Salona arhitekture

svečano otvaranje 44. Salona arhitekture

Sutra, 30.marta 2022, u 19h, u Muzeju primenjene umetnosti, je svečano otvaranje izložbe i dodela nagrada u okviru 44. Salona arhitekture.

44. Salon arhitekture će trajati od 30. marta do 30. aprila 2022. i posvećen je aktivnom odnosu prema savremenim tokovima arhitektonskog oblikovanja i delovanja u kontekstu aktuelnih društvenih, ekonomskih i klimatskih izazova.

Pored velike nagrade Grand Prix dodeljuju se nagrade u sledećim kategorijama: Arhitektura, Urbanizam, Zaštita graditeljskog nasleđa, Virtuelna arhitektura, Enterijer, Eksperiment i istraživanje, Publikacije, Arhitektonska kritika.

U cilju uključivanja različitih perspektiva i šireg promišljanja o ulozi i poziciji struke danas, koncept predstojećeg Salona je osmišljen kroz saradnju Muzeja primenjene umetnosti sa timovima Ženskog arhitektonskog društva (ŽAD) i projekta PreSalona. Osim što će dati prikaz nacionalne produkcije koja je odgovorila na kriterijume ovogodišnjeg Salona, Salon će biti platforma za intenzivnu razmenu misli, ideja i praksi oko centralne problemske teme Zaokret.

Svojevrstan zaokret učinili su organizatori Salona uvođenjem kategorija Zaštita graditeljskog nasleđa i Virtuelna arhitektura – kao polovima tradicionalnog i savremenog, kao i promenom uslova konkurisanja koja ohrabruje eksperimentalne, istraživačke i studentske radove. U sklopu ovogodišnje koncepcije, ŽAD je osmislio anketu na koju učesnici i drugi akteri iz struke mogu anonimno da odgovore i tako daju svoj doprinos izložbi i istraživanju.

U realizaciju ovogodišnje manifestacije Muzej je uključio veći broj volontera. Na ovaj način, pružili smo mogućnost mladim ljudima da steknu dragoceno iskustvo koje će im pomoći u budućem profesionalnom radu.

Prateći program Salona arhitekture 

Prateći program Salona arhitekture uvek donosi niz zanimljivih tema, događaja, gostiju i izložbi, pa tako su i za ovaj osmislili intezivan program.

Paneli, radionice i predavanja održavaće se utorkom i četvrtkom od 18h.

Stručna vođenja kroz izložbu biće sredom u 18h i subotom u 13h.

Salon će svečano otvoriti:

  • Biljana Jotić – kustoskinja, vd direktorka Muzeja primenjene umetnosti
  • Dubravka Đukanović – direktorka Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture
  • Maja Lalić – arhitektinja i suosnivačica udruženja ŽAD i predsednica organizacije Mikser

Autori koncepta su:

  • Muzej primenjene umetnosti
  • Žensko arhitektonsko društvo (ŽAD)
  • Projekat PreSalona

Za dizajn vizuelnog identiteta je odgovorna Dejana Cvetković, za dizajn prostorne postavke izložbe su zaduženi Moderni u Beogradu, a organizator je Muzej primenjene umetnosti. 

Za više informacije posetite Instagram profil Udruženja Žad,  kao i sajt muzeja.

Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karadžića 18, Beograd
tel: 011 2626 841; 011 2626 494
email: salonarh@mpu.rs
www.mpu.rs
www.salonarhitekture.rs