Connect with us
Arhitektura

Sve─Źano otvaranje 44. Salona arhitekture

Sutra, 30.marta 2022, u 19h, u Muzeju primenjene umetnosti,┬áje sve─Źano otvaranje izlo┼żbe i dodela nagrada u okviru 44. Salona arhitekture.

44. Salon arhitekture će trajati od 30. marta do 30. aprila 2022. i posvećen je aktivnom odnosu prema savremenim tokovima arhitektonskog oblikovanja i delovanja u kontekstu aktuelnih društvenih, ekonomskih i klimatskih izazova.

Pored velike nagrade Grand Prix dodeljuju se nagrade u sledec╠üim kategorijama: Arhitektura, Urbanizam, Za┼ítita graditeljskog nasle─Ĺa, Virtuelna arhitektura, Enterijer, Eksperiment i istra┼żivanje, Publikacije, Arhitektonska kritika.

U cilju uklju─Źivanja razli─Źitih perspektiva i ┼íireg promi┼íljanja o ulozi i poziciji struke danas, koncept predstojec╠üeg Salona je osmi┼íljen kroz saradnju Muzeja primenjene umetnosti sa timovima ┼Żenskog arhitektonskog dru┼ítva (┼ŻAD) i projekta PreSalona. Osim ┼íto c╠üe dati prikaz nacionalne produkcije koja je odgovorila na kriterijume ovogodi┼ínjeg Salona, Salon c╠üe biti platforma za intenzivnu razmenu misli, ideja i praksi oko centralne problemske teme Zaokret.

Svojevrstan zaokret u─Źinili su organizatori Salona uvo─Ĺenjem kategorija Za┼ítita graditeljskog nasle─Ĺa i Virtuelna arhitektura ÔÇô kao polovima tradicionalnog i savremenog, kao i promenom uslova konkurisanja koja ohrabruje eksperimentalne, istra┼żiva─Źke i studentske radove. U sklopu ovogodi┼ínje koncepcije, ┼ŻAD je osmislio anketu na koju u─Źesnici i drugi akteri iz struke mogu anonimno da odgovore i tako daju svoj doprinos izlo┼żbi i istra┼żivanju.

U realizaciju ovogodi┼ínje manifestacije Muzej je uklju─Źio vec╠üi broj volontera. Na ovaj na─Źin, pru┼żili smo moguc╠ünost mladim ljudima da steknu dragoceno iskustvo koje c╠üe im pomoc╠üi u buduc╠üem profesionalnom radu.

Prateći program Salona arhitekture 

Pratec╠üi program Salona arhitekture uvek donosi niz zanimljivih tema, doga─Ĺaja, gostiju i izlo┼żbi, pa tako su i za ovaj osmislili intezivan program.

Paneli, radionice i predavanja odr┼żavac╠üe se utorkom i ─Źetvrtkom od 18h.

Stru─Źna vo─Ĺenja kroz izlo┼żbu bic╠üe sredom u 18h┬ái subotom u 13h.

Salon ─çe sve─Źano otvoriti:

  • Biljana Joti─ç – kustoskinja, vd direktorka Muzeja primenjene umetnosti
  • Dubravka ─Éukanovi─ç – direktorka Republi─Źkog zavoda za za┼ítitu spomenika kulture
  • Maja Lali─ç – arhitektinja i suosniva─Źica udru┼żenja ┼ŻAD i predsednica organizacije Mikser

Autori koncepta su:

  • Muzej primenjene umetnosti
  • ┼Żensko arhitektonsko dru┼ítvo (┼ŻAD)
  • Projekat PreSalona

Za dizajn vizuelnog identiteta je odgovorna Dejana Cvetkovic╠ü, za dizajn prostorne postavke izlo┼żbe su zadu┼żeni Moderni u Beogradu, a organizator je Muzej primenjene umetnosti.┬á

Za vi┼íe informacije posetite Instagram profil Udru┼żenja ┼Żad, ┬ákao i sajt muzeja.

Muzej primenjene umetnosti
Vuka Karad┼żi─ça 18, Beograd
tel: 011 2626 841; 011 2626 494
email: salonarh@mpu.rs
www.mpu.rs
www.salonarhitekture.rs