Connect with us
Arhitektura

projekat: Kreativno – inovativni multifunkcionalni centar ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇŁ

Biv┼ía okretnica za parne lokomotive kod Mostarske petlje u Beogradu bi─çe rekonstruisana i do prole─ça 2025. pretvorena u vi┼íenamenski centar, mesto okupljanja kreativnih i inovativnih ljudi razli─Źitih profila kreativnih industrija.

Investitor: Vlada Republike Srbije, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu, Nacionalna platforma Srbija Stvara
Autor rekonstrukcije i arhitektonsko-urbanisti─Źkog re┼íenja (2022):
AKVS arhitektura, Beograd An─Ĺela Karaba┼íevi─ç Sud┼żum, Vladislav Sud┼żum
Konkursno re┼íenje (2021): AKVS arhitektura, Beograd, An─Ĺela Karaba┼íevi─ç Sud┼żum, Vladislav Sud┼żum, Ana Petrovi─ç, Marija Matijevi─ç, Zoja Mili─ç, Vuk Zlatkovi─ç (saradnik)
Autori enterijera Lo┼żionice (2022): INKA studio, Beograd Marina Lazovi─ç, Predrag Ignjatovi─ç, Dijana Savanovi─ç, Jovana Bo┼íkovi─ç, Jelena Korolija, Dunja Nedeljkovi─ç, Zoran Lazovi─ç, Mina Kosti─ç, Zorana Jovi─ç, Katarina Peji─ç
Originalni projekat Lo┼żionice (1925-1927): Nikola Rai─Źkovi─ç, in┼żenjer
Projektant: MAŠINOPROJEKT KOPRING, Beograd
Izvo─Ĺa─Ź radova: M ENTERIJER GRADNJA, Beograd
Po─Źetak radova: februar 2023.
Završetak radova: februar 2025.
Investiciona vrednost: 52 000 000 EUR

*3d vizualizacije copywright: AKVS arhitektura, INKA studio

Investitor projekta je Vlada Republike Srbije ÔÇô Kancelarija za informacione tehnologije i e-upravu sa nacionalnom platformom Srbija Stvara, a autori rekonstrukcije i novog arhitektonsko-urbanisti─Źkog re┼íenja su An─Ĺela Karaba┼íevi─ç Sud┼żum i Vladislav Sud┼żum, osniva─Źi beogradskog studia AKVS arhitektura, koji je sa svojim timom pobedio na internacionalnom konkursu u novembru 2021. godine.

Nosilac izrade projektne dokumentacije je preduze─çe Ma┼íinoprojekt KORPING, dok projekat enterijera Lo┼żionice potpisuje studio INKA iz Beograda. 1. februara ove godine zvani─Źno je obele┼żen po─Źetak gradnje celog kompleksa, a zavr┼íetak radova planiran je za 2025. godinu. Originalni projekat zgrade Lo┼żionice uradio je in┼żenjer Nikola Rai─Źkovi─ç (1925-27). Lo┼żionica je podignuta u armirano-betonskoj konstrukciji i imala je veliku modernu polukru┼żnu halu sa 31. mestom za sme┼ítaj i izvo─Ĺenje parnih lokomotiva na kolosek, novu okretnicu za lokomotive i administrativnu zgradu.

Objekat Vodotornja je u sada┼ínjem obliku na ovom mestu od 1945. godine, nakon ┼íto je obnovljen i izmenjen usled o┼íte─çenja koja je pretrpeo tokom rata. Prema nezvani─Źnim podacima, u projektovanju tornja koji je postojao izme─Ĺu dva rata u─Źestvovao je ─Źuveni akademik Milutin Milankovi─ç.

3D vizualizacija okretnice Lo┼żionice

3D vizualizacija okretnice Lo┼żionice AKVS arhitektura, INKA studio

Opis rekonstrukcije i arhitektonsko – urbanisti─Źkog re┼íenja (AKVS ARHITEKTURA)

Projekat kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇť ima za cilj da kroz sinergiju starog i novog doprinese prirodnom, dru┼ítvenom i semanti─Źkom ozdravljenju prostora nekada┼ínje Okretnice, Lo┼żionice i Vodotornja ┼Żelezni─Źke stanice Beograd i njenog neposrednog okru┼żenja, kao i da predmetnu lokaciju strate┼íki pozicionira kao simboli─Źno mesto savremenog progresa u domenu kreativnih industrija i ┼íire. Osnovni princip projekta je o─Źuvanje kulturno-istorijskog nasle─Ĺa u sada┼ínjem trenutku, sa jasno nagla┼íenim novim elementima i strukturama koji poput savremenih implanata doprinose ozdravljenju celine i njenom aktivnom uklju─Źenju u kreativne procese proizvodnje savremenog ┼żivota. Osnovni elementi koji ─Źine projekat su javni otvoreni prostor oko Okretnice, rekonstruisani objekti Lo┼żionice i Vodotornja i nova poslovna zgrada ÔÇô Aneks na severoisto─Źnom delu lokacije.

Otvoreni prostor sa okretnicom

Otvoreni prostor novog kompleksa projektovan je kao potpuno novi tip javnog gradskog prostora u Beogradu. Predvi─Ĺeno je da se lako transformi┼íe za potrebe razli─Źitih namena – od neformalnog parka za rad, izlo┼żbe i sajmove na otvorenom, do prostora za velike manifestacije i skupove. Okretnica, u skladu sa svojom originalnom namenom centralne ta─Źke ┼żelezni─Źkog mehanizma, sada postaje ┼żi┼ża pe┼ía─Źkih tokova otvorenog javnog prostora novog kompleksa. Teren oko nje je blago upu┼íten na dole, tako da formira neformalni amfiteatar sa letnjom scenom pod otvorenim nebom, i sa izlo┼żenom originalnom betonskom strukturom Okretnice u samom centru.

3D vizualizacija Lo┼żionice dan

3D vizualizacija Lo┼żionice dan AKVS arhitektura, INKA studio

Nova poslovna zgrada je odignuta od terena tako da se ispod nje teatralno uvode posetioci u ceo kompleks, i to upravo pravcima nekada┼ínjih ┼íina kojima su dolazili vozovi sa Glavne ┼żelezni─Źke stanice. Zastakljeni eskalator vodi─çe posetioce na javnu panoramsku terasu na tre─çem spratu poslovne zgrade, odakle ─çe mo─çi da se sagleda ceo kompleks Lo┼żionice sa okru┼żenjem.
Rekonstruisani objekat Vodotornja ─çe sa javnim prostorom biti povezan pasarelom preko novoplanirane saobra─çajnice uz Mostarsku petlju.

Pejza┼żnim ure─Ĺenjem otvorenog prostora i materijalizacijom novoizgra─Ĺenih struktura na lokaciji projekat te┼żi ponovnom ozdravljenju duha mesta jedinstvene celine kompleksa ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇŁ. U planu je formiranje velikog parka, ekstenzivnim ozelenjavanjem cele lokacije drve─çem koje ─çe uz stvaranje prijatne mikroklime ujedno ┼ítititi od buke i zaga─Ĺenja sa Mostarske petlje u neposrednoj blizini. Parternim ure─Ĺenjem – gabionima ispunjenim lokalnim kamenom, kombinacijom ┼íljunkovitih povr┼íina sa skoro divlje ozelenjenim zonama – evocira se atmosfera stare ┼żeleznice i vozova, i podsti─Źe prirodni, neformalni ambijent spontanog susretanja, stvaranja i razmene ideja mladih kreativaca u budu─çnosti.

3D vizualizacija Lo┼żionice no─çu

3D vizualizacija Lo┼żionice no─çu AKVS arhitektura, INKA studio

Lo┼żionica

Objekat Lo┼żionice je potpuno o─Źuvan u svom originalnom stanju, tako da unutra┼ínji prostor ostane potpuno otvoren i proto─Źan, bez popre─Źnih pregrada, tako da se struktura zgrade stalno sagledava u svoj svojoj veli─Źanstvenosti.

Svojom polukru┼żnom strukturom Lo┼żionica je fokusirana ka centru Okretnice, a novim intervencijama u enterijeru planirano je da se logika radijalnog i lu─Źnog kretanja prenese i unutra, u prostor kreativno-inovativnog haba. Dvadeset ┼íestgabionskih panela, visokih 5 metara, ispunjeni lokalnih ┼żelezni─Źkim kamenom na mestima nekada┼ínjih ulazaka lokomotiva u Lo┼żionicu, dramati─Źno otvaraju ceo unutra┼ínji prostor hola ka pejza┼żu oko Okretnice i uvode posetioce u prostor haba. Ulazni i izlo┼żbeni hol se prote┼że iza gabionskih panela, natkriven je staklenim krovom, a kako je orijentisan ka jugu, ujedno predstavlja i najosun─Źaniji prostor ka kojem je orijentisan ceo hab. Gabionski paneli imaju ulogu ogromnih brisoleja koji ┼ítite od jakog sunca, i istovremeno ┼ítimuju atmosferu u prostoru unutra, propu┼ítaju─çi mestimi─Źno zrake sunca me─Ĺu kamenjem danju, odnosno isijavaju─çi iz unutra┼ínjeg prostora ka spolja no─çu.

3D vizualizacija Lo┼żionice no─çu

3D vizualizacija Lo┼żionice no─çu AKVS arhitektura, INKA studio

Iznutra, prostor je programski zoniran radijalno u fragmentima kru┼żnih ise─Źaka koji se nadovezuju jedan na drugi. Jedini novi element prostora predvi─Ĺen prvonagra─Ĺenim konkursnim re┼íenjem je ─Źeli─Źna, ┼żuta lu─Źna galerija celom du┼żinom objekta, u velikom brodu sa severne strane, sa koje se radijalno prepu┼ítaju radni prostori u vidu terasa koje levitiraju u vazdu┼ínom prostoru Lo┼żionice. Terase se tipolo┼íki razli- kuju me─Ĺu sobom, tako da su neke u nivou galerije, neke spu┼ítene u vidu tribina ka prizemlju, neke odignute ka galeriji u vidu malih neformalnih prostora za prezentacijeÔÇŽ

Me─Ĺusobno su vizuelno povezane, tako da sve zajedno ─Źine veliki otvoreni radni pejza┼ż novog haba, i dramati─Źno nagla┼íavaju mo─çni ritam originalnih armirano-betonskih ramova Lo┼żionice. Projekat enterijera Lo┼żionice je tokom 2023. godine uradio studio INKA, nadovezuju─çi se na prvonagra─Ĺeno konkursno re┼íenje. Prema re─Źima studija AKVS, projekat enterijera studija INKA pa┼żljivo ─Źuva osnovnu ideju prostora, i zna─Źajno unapre─Ĺuje celokupni projekat, daju─çi mu novi, jedinstveni autorski pe─Źat.

Vodotoranj

Objekat Vodotornja ─çe biti u potpu- nosti rekonstruisan, sa zavr┼ínom obradom u terakota crvenoj nijansi, u duhu crvene konstrukcije mosta Gazela koji je zna─Źajno odredio njegovu sudbinu u pro┼ílosti ÔÇô Mostarska petlja i most Gazela su gra─Ĺeni u periodu 1966-1970, i tako su pozicionirani u prostoru da direktno tangiraju Vodotoranj, ali ga ostavljaju u ┼żivotu.

Sada rekonstruisan, o─Źi┼í─çen od reklama koje su ga sakrivale decenijama, Vodotoranj ─çe biti novi reper u prostoru i znak koji usmerava pogled i kretanje ka Lo┼żionici iz pravca Gazele, bi─çe o─Źuvan i izlo┼żen javnosti kao vredan istorijski dokument industrijske arheologije grada Beograda.

3D vizualizacija Vodotornja Lo┼żionice

3D vizualizacija Vodotornja Lo┼żionice AKVS arhitektura, INKA studio

Prostor iznutra ─çe biti potpuno o┼íupljen, bez novih dodataka, osim jedne platforme za stajanje posetilaca, tako da ─çe mo─çi da se sagleda ceo volumen objekta, originalni zidovi od cigle i bronzana kugla na vrhu pre─Źnika 6.5 m, u kojoj je ranije prikupljana voda za parne lokomotive. U unutra┼ínjem prostoru visine skoro 15 m, i pre─Źnika oko 7 m, planiraju se privremene panoramske digitalne projekcije.

Nova poslovna zgrada

Poslovni Aneks uz Lo┼żionicu predstavlja najavu nove prekretnice u tehnolo┼íkom, kreativnom i nau─Źnom razvoju dru┼ítva u savremenom trenutku, kao ┼íto je to pre ta─Źno jednog veka bila sama ┼Żeleznica, i pre skoro pola veka Autoput Beograd – Ni┼í i Mostarska petlja na istom mestu. Pozicioniran je upravno na nekada┼ínje snopove ┼íina koje su povezivale lokaciju sa Glavnom ┼Żelezni─Źkom stanicom, tako da se frontalno sagledava sa pravca mosta Gazela. Svojom karakteristi─Źnom strukturalnom pojavno┼í─Źu, nalik velikom mehanizmu, odi┼íe duhom tehnolo┼íkog napretka. Aneks ─çe biti prva poslovna zgrada u zemlji bez stubova – sve eta┼że ─çe biti oka─Źene na veliko centralno armirano betonsko jezgro, tako da se u zoni prizemlja postigne efekat lebde─çe i mo─çne strukture, i potpuno proto─Źnog prostora ka zoni prolaska od budu─çe metro stanice Gazela na ulasku u lokaciju.

3D vizualizacija Aneks Lo┼żionice no─çu

3D vizualizacija Aneks Lo┼żionice no─çu AKVS arhitektura, INKA studio

Na tre─çoj eta┼żi zgrade planirana je panoramska javna terasa do koje ─çe voditi veliki zastakljeni eskalator, odakle ─çe mo─çi sa visine da se sagleda ceo kompleks Lo┼żionice sa okru┼żenjem. Poslovni Aneks, u duhu ideje o ekolo┼íkom progresu, dobija kiseoni─Źnu opnu ÔÇô vertikalnu ┼íumu sa preko 200 sadnica d┼żinovskih bambusa koji levitiraju oko zgrade, pre─Źi┼í─çavaju─çi vazduh u neposrednom okru┼żenju, pre svega ─Źine─çi sredinu za rad ljudi zdravijom, i istovremeno daju─çi celom kreativno-inovativnom centru novi specifi─Źan identitet kao simbol borbe za zdrav ┼żivot i okru┼żenje u budu─çnosti. ┼áuma bambusa ─çe zna─Źajno doprineti zdravijem mikroambijentu radnog i javnog prostora u neposrednoj blizini saobra─çajno optere─çene Mostarske petlje. Bambus ima veliku povr┼íinu listova za koje se lepe ─Źestice zaga─Ĺenja iz vazduha, pa tako smanjuje nivo CO2, pm 2.5, pm 10 ─Źestica, pra┼íine, oboga─çuje vazduh kiseonikom i vla┼żno┼í─çu i stvara mirnu i prijatnu mikroklimu za boravak ljudi. U odnosu na druge biljke, bambus u atmosferu otpu┼íta 30% vi┼íe kiseonika i apsorbuje vi┼íe ugljen-dioksida. Za oko 400 ljudi koji ─çe raditi u novom poslovnom Aneksu, ┼íuma bambusa ─çe ubla┼żavati u┼żurbani ┼żivot grada ÔÇô sti┼íava─çe zvuke, umanjivati jaku svetlost, uklanjati neprijatne mirise i zaga─Ĺenje iz vazduha, i ujedno ─çe radnu atmosferu obogatiti prijatnim ┼íu┼ítanjem li┼í─ça na vetru, stvaraju─çi ambijent rada u ┼íumi, u samom centru grada.

Opis enterijera Lo┼żionice (INKA STUDIO)

Vrlo promi┼íljen i jasno postavljen koncept arhitekture ─Źitavog kompleksa kreativno-inovativnog multifunkcionalnog centra ÔÇ×Lo┼żionicaÔÇŁ kroz konkursno re┼íenje studija AKVS, bio je vrlo inspirativna baza za dalje projektovanje unutra┼ínjeg prostora Lo┼żionice sa ─Źijom smo se estetikom odmah identifikovali i sa lako─çom nadovezali. Kroz razradu enterijera, bilo je va┼żno zadr┼żati koncept zalu─Źenog kontinuiranog toka objekta ÔÇ×Lo┼żioniceÔÇŁ kako zbog dinamike povezivanja funkcija nagla┼íavaju─çi ideju multifunkcionalnosti koja je neophodna za ovaj tip objekta tako i radi ostvarivanja utiska ve─çeg prostora.

Programski radijalno zoniran prostor, sadr┼żi tri funkcionalno, tehnolo┼íki i vizuelno jasno diferencirane celine koje se me─Ĺusobno nadovezuju jedna na drugu. Centralnu zonu ─Źini zona izlo┼żbenog prostora, kreativnih habova, radionica, u─Źionica, sala za sastanke, prezentacije, probe i kreativna istra┼żivanja. Njom dominira ─Źeli─Źna, ┼żuta, lu─Źna galerija umetnuta izme─Ĺu o─Źuvanih postoje─çih armirano betonskih ramova Lo┼żionice, izra┼żavaju─çi nedvosmislen stav autora da se svaki novi detalj umetnut u postoje─çu strukturu jasno naglasi i da svojom novom namenom odra┼żava duh vremena u kojem je nastao, istovremeno ne ugro┼żavaju─çi istorijsko nasle─Ĺe.

3D vizualizacija centralnog prostora Lo┼żionice

3D vizualizacija centralnog prostora Lo┼żionice AKVS arhitektura, INKA studio

Iz istog razloga ona je i celom svojom severnom stranom distancirana od postoje─çeg fasadnog zida Lo┼żionice, ÔÇ×levitiraju─çiÔÇť u vazdu┼ínom prostoru. Konstrukcija galerije je re┼íena kao lagana ─Źeli─Źna konstrukcija koja ne optere─çuje prostor, tretiraju─çi svaki njen detalj kao estetski element. Radi ostvarivanja kontinuiranih vizura i sagledavanja autenti─Źne konstrukcije Lo┼żionice, a istovremeno vode─çi ra─Źuna o upotrebljivosti i multifunkcionalnosti prostora za budu─çe korisnike ÔÇ×plutaju─çeÔÇť terase galerije su u pojedinim segmentima zastakljene.

Svaki od ovih koncepcijski posebnih celina je dizajniran tako da se mo┼że ostvariti multifunkcionalnost. Na severnoj strani galerije projektovane su konvencionalne kancelarije, ali i radionice i sale za sastanke, dok na ju┼żnoj strani galerije dominira koncept savremenog haba gde se tribine i izdignute galerije sa otvorenim co-working prostorima, naizmeni─Źno prepli─çu sa zastakljenim prostorima kreativnih inkubatora i sala za sastanke profesionalnih udru┼żenja. Kroz centralnu zonu prolazi glavni ulaz u Lo┼żionicu preko koga se ostvaruje veza ÔÇ×Beograda na vodiÔÇť sa novoformiranim javnim prostorom sa Okretnicom.

3D vizualizacija radnog prostora Lo┼żionice

3D vizualizacija radnog prostora Lo┼żionice AKVS arhitektura, INKA studio

Druga vrlo va┼żna celina koja se nadovezuje na ulazni hol je prostor multifunkcionalne sale ili takozvani ÔÇ×Black BoxÔÇť. Kao jedinstven prostor u gradu, vizuelno i funkcionalno prepoznatljiv, namenjen ozbiljnim kulturnim sadr┼żajima, projektovan je tako da tehnolo┼íki mora zadovoljiti potrebe najraznovrsnijih doga─Ĺaja.

Posebna pa┼żnja je posve─çena projektovanju konfiguracija scensko-gledali┼ínog prostora, tehni─Źko-tehnolo┼íkog, kao i prostora namenjenog publici. Predvi─Ĺen da bude transformabilnog karaktera, scensko-gledali┼íni prostor, daje mogu─çnost formiranja razli─Źitih konfiguracija od bioskopa, konferencija, kongresa do baletskih predstava i rok koncerata. Promenom odnosa izme─Ĺu scene i gledali┼íta projektom je predvi─Ĺeno i vi┼íe konfiguraciji za pozori┼íne predstave kao i modne revije i druge sli─Źne doga─Ĺaje.

3D vizualizacija Food and Beverage Lo┼żionice

3D vizualizacija Food and Beverage Lo┼żionice AKVS arhitektura, INKA studio

Tre─çu zna─Źajnu, ali funkcionalno i tehnolo┼íki druga─Źiju celinu od svega pomenutog ─Źini Food & Beverage hala. Ona je transparentnom staklenom pregradom vizuelno povezana sa izlo┼żbenim prostorom, gde se iz unutra┼ínjeg prostora u nju ulazi i isto tako velikim staklenim fasadnim zidom sa pripadaju─çom ba┼ítom na koju se iz nje izlazi. Ova transparentnost prostora je bila imperativ kako bismo zadr┼żali duga─Źke vizure lu─Źne, podu┼żne ose objekta i vezu sa spolja┼ínjim prostorom preko restorana ka ba┼íti. Otvoreni prostor velike visine preseca ─Źeli─Źna, ┼żuta, lu─Źna galerija kao nastavak vizuelnog kontinuiteta sa centralnim delom Lo┼żionice.

Kontinuitet galerije se produ┼żava do prostora ispod kog su sme┼ítene zatvorene kuhinje za izlaga─Źe kojima su one neophodne sa pripadaju─çim magacinskim prostorima i toaletom. Ostali izlaga─Źi kao i galerija za potrebe posetilaca sme┼íteni su u punoj visini Lo┼żionice sa predivnim vizurama ka ba┼íti restorana i otvorenom prostoru sa Okretnicom. Prema preporukama eksperata iz oblasti F&B sektora, projektovane su pored 5 toplih i 4 hladne kuhinje, 2 pop-up pozicije, suvenirnica ili delikatesna radnja, kao i prostor za koncept takozvane ÔÇ×open kitchenÔÇť oko koje ─çe se formirati razli─Źiti programi ÔÇô gostuju─çe kuhinje, promocije, radionice i sl. Gabion vrata, kao jako bitan element kako eksterijera tako i enterijera, umnogome defini┼íu i ─Źine atmosferu Lo┼żionice autenti─Źnom.

3D vizualizacija multifunkcionalna dvorana Lo┼żionice

3D vizualizacija multifunkcionalna dvorana Lo┼żionice / foto: AKVS arhitektura, INKA studio

Poput gabiona, veliki komadi kamenih blokova, kao asocijacija na ┼żeleznicu, se javljaju u delovima enterijera info pulta i garderobe za posetioce u centralnom holu evociraju─çi na nekada┼ínji prostor i namenu Lo┼żionice. U okviru izlo┼żbenog prostora posebno su dizajnirani izlaga─Źki sistemi koji prate savremene trendove u izlaganju. Osnovni konstruktivni delovi izlaga─Źkog sistema ─Źine ÔÇ×skeleÔÇŁ koje su jednostavne za manipulaciju i eksploataciju, monta┼żno su demonta┼żne i prilagodljive razli─Źitim tipovima postavki u prostoru. Elementi primarno stoje u magacinu Lo┼żionice, i iznose se po potrebi u toku privremenih izlo┼żbenih postavki, tako da je izlo┼żbeni prostor, u periodu kada nema postavki, slobodan.