Connect with us
Arhitektura

Prednosti hidrosetve u odnosu na klasi─Źan na─Źin setve travnog semena (VIDEO)

Ukoliko je zemlji┼íte te┼íko, zbijeno, senovito, ili poseduje neku drugu karakteristiku koja stvara komplikacije prilikom klasi─Źnog na─Źina setve, Hidrosetva nudi re┼íenje u pogledu samog na─Źina zasnivanja travnjaka ali i odgovaraju─çih tipova me┼íavina u zavisnosti od tipa zemlji┼íta.

VE─ćA OTPORNOST NA BOLESTI

Materijal koji se koristi za Hidrosetvu sastoji se od jednog varijeteta trave ili monokulture, pa je samim tim umanjena šansa za razvoj bolesti nego kod travnjaka koji je zasnovan od više varijeteta.

U┼áTEDA NOVCA NA VE─ćIM POVR┼áINAMA

Nakon ┼íto se postavi mehanizacija specijalizovana za Hidrosetvu, potrebno je jo┼í samo malo truda prilikom zasnivanja travnjaka pomo─çu spreja. Ako uzmemo u obzir sav potreban materijal neophodan za klasi─Źan tip setve, a re─Ź je o velikim povr┼íinama, onda je ova tehnologija sasvim razuman izbor.

Green Decor hidrosetva logo

PRIMENA HIDROSETVE

KOSINE, USECI, NASIPI

Hidrosetva se primenjuje na povr┼íinama sa nagibima gde ima ulogu dodatnog stabilizatora, pre svega zbog ja─Źine korenovog sistema koji vezuje tlo i aplikacije mase pod pritiskom koja se na taj na─Źin lepi za pov┼íinu i spre─Źava klizanje semena u inicijalnoj fazi klijanja. Na povr┼íinama ve─çeg nagiba se uglavnom primenjuje zajedno sa 3D erozionom mre┼żom. Osim uloge stabilizatora, ima i estetsku vrednost jer omogu─çava ozelenjavanje ovih tipova povr┼íina koje su izuzetno nepogodne za druga─Źiji na─Źin ozelenjavanja.

DEPONIJE, PEPELIŠTA

Na povr┼íinama jako lo┼íeg i izmenjenog zemlji┼ínog sastava poput deponija i pepeli┼íta, gde su gotovo nemogu─çi uslovi za razvoj vegetacije, tehnologijom hidrosetve se uspe┼íno formirao sloj trave na delu ogledne povr┼íine pepeli┼íta u Obrenovcu gde su izvo─Ĺeni radovi 2015. godine. Ovom rekultivacijom zemlji┼íta uticalo se i na spre─Źavanje rasipanja pepela na delu povr┼íine gde je aplicirana masa, gde je koren trave uspeo da ve┼że pepeo i stablizuje ga.

KOMERCIJALNE POVRŠINE

Osim primene na specifi─Źnim terenima, tehnologija hidrosetve se primenjuje i na komercijalnim ve─çim povr┼íinama (ravnim, kosim) gde u velikoj meri uti─Źe na pojeftinjenje procesa zasnivanja travnjaka, pre svega zbog brzine izvo─Ĺenja radova u odnosu na standardan na─Źin setve semena. Osim brzine apliciranja mase na povr┼íinu i samog izvo─Ĺenja radova, br┼że dolazi i do klijavosti semena zbog dodatnih komponenti koje ─Źine hidrosetvenu masu, pa su prvi rezultati klijanja vidljivi posle 7 dana.

ZELENI KROVOVI

Hidrosetva je na┼íla svoju primenu i u ozelenjavanju krovova, a prednosti se ogledaju upravo u tome ┼íto pojednostavljuje proces formiranja vegetacionog prekriva─Źa, koji je u ovim uslovima dosta ote┼żavaju─çe izvesti na standardan na─Źin, tj. setvom semena. Pre svega se to odnosi na potrebnu mehanizaciju za standardnu setvu semena i operacije nakon setve koje je ─Źak u nekim uslovima te┼íko ili nemogu─çe izvesti. Vegetacioni prekriva─Ź koji se planira zavisi od vrste zelenog krova, pa se shodno vrsti zelenih krovova planiraju semenske sme┼íe koje se dodaju hidrosetvenoj sme┼íi. Kako je sam proces pojednostavljen, shodno tome hidrosetva predstavlja povoljnije re┼íenje u odnosu na standardnu setvu semena.

SPORTSKI TERENI

Zbog velikih povr┼íina koje imaju sportski tereni i velikog utro┼íka vremena i mehanizacije u formiranju travnjaka setvom semena, hidrosetva je u znatnoj meri pojeftinila i ubrzala izradu povr┼íina ovog tipa. Kako je travnjak formiran hidrosetvom dosta otporniji, a sportski tereni su povr┼íine intezivnog kori┼í─çenja, manja se o┼íte─çenja stvaraju u samom travnjaku. Golf tereni imaju standarde pri odabiru semenskih sme┼ía i najzahtevniji su pri odr┼żavanju, fudbalski tereni su izlo┼żeni ja─Źem tro┼íenju, ali ovom tehnologijom koja svojim komponetama ima pobolj┼íana svojstva kao i pravim odabirom semenske sme┼íe u zavisnosti od vrste sportskog terena, mnoge mane standardne setve semenom su prevazi─Ĺene.

Green Decor doo logo

Green Decor d.o.o.
Lazareva─Źki drum 7, 11000 Beograd
T. +381 11 357 2909
M. +381 63 341 389
office@greendecor.co.rs
www.greendecor.co.rs