Connect with us
Gra─Ĺevina

Domi┼íljatost in┼żenjerskog tima na gra─Ĺevinskoj lokaciji – Jadran

Kako izgleda graditi objekat povr┼íine preko 10.000 kvadrata, koji je samo 57 centimetra udaljen od najbli┼żeg kom┼íije? ┼áta je sve potrebno uraditi da bi se izvele tri eta┼że ispod nivoa ulice u samom centru Novog Sada?

Odgovor na ova, ali i druga zanimljiva pitanja sa izgradnje nove Palate pravde u srpskoj Atini dali su nam in┼żenjeri gra─Ĺevinske kompanije ÔÇ×JadranÔÇŁ iz Beograda, koja je generalni izvo─Ĺa─Ź na ovom projektu.

Nova zgrada novosadskog pravosu─Ĺa nalazi se u strogom centru grada, na uglu Ulica Maksima Gorkog i Stra┼żilovske i u njoj ─çe biti sme┼íteni sudovi i tu┼żila┼ítvo. Izgradnja je po─Źela avgusta pro┼íle godine, a ve─ç po otvaranju gradili┼íta, in┼żenjerska ekipa kompanije ÔÇ×JadranÔÇŁ susrela sa prvim izazovima.

Pozicija parcele zadavala je ogromna ograni─Źenja u samoj organizaciji gradili┼íta, ali i po pitanjima transporta materijala, ulaza i izlaza, sme┼ítaja radnika, pozicioniranja kranaÔÇŽ Jedan od problema naravno bio je i manjak skladi┼ínog prostora, koji re┼íavamo preciznim operativnim planiranjem resursa i sukcesivnom isporukom materijala
ÔÇô obja┼ínjava Tamara Slavi─ç, jedan od in┼żenjera na gradili┼ítu.

Izgradnja Palate pravde u Novom Sadu

Izgradnja Palate pravde u Novom Sadu – gra─Ĺevinska kompanija ÔÇ×JadranÔÇŁ iz Beograda

Samo gradili┼íte, dodaje na┼ía sagovornica, okru┼żeno je sa jedne strane ulicom, a sa druge stambenim objektima i izazov je bio izvesti tri eta┼że do 10 metara ispod nivoa ulice u centru grada, posebno jer su te eta┼że bile potopljene ispod nivoa podzemnih voda.

U toj fazi bilo je neophodno dr┼żati jamu suvom i konstantno, minimum ┼íest meseci dr┼żati sni┼żen nivo podzemne vode pomo─çu depresionih bunara, a bez ijednog rizika po temelje suseda. Obaranje nivoa podzemne vode izveli smo pametnim in┼żenjerskim re┼íenjem, odnosno kori┼í─çenjem znanja iz geologije u na┼íu korist. Dijafragme su produ┼żene do sloja gline koji je na dvadeset drugom metru i zid je u┼íao duboko u glinu, napraviv┼íi svojevrsnu ÔÇ×─Źa┼íuÔÇŁ od na┼íe temeljne jame, u koju voda prodire minimalno.
ÔÇô obja┼ínjava Tamara Slavi─ç.

Palata pravde Novi Sad

Izgradnja nove Palate pravde u Novom Sadu / foto: Jadran d.o.o.

Ona dodaje da je prodor podzemne vode, koji se pojavio na par mesta nakon iskopa i otkrivanja dijafragmi re┼íen poliuretanskim injektiranjem pukotina sa postavljanjem talpi od ─Źeli─Źnog pocinkovanog lima.

Prodor podzemne vode kroz zbijen sloj podtla i tampon sloja tucanika re┼íen je zamenom ugro┼żenog dela tla lomljenim kamenom frakcije 120-400 mm i ponovnim nasipanjem i zbijanjem tucanika u projektovanim slojevima.
ÔÇô ka┼że sagovornica ÔÇ×grenefaÔÇŁ.

Palata pravde 3D vizualizacija

Nova Palata pravde ─çe imati staklenu fasadu

Zbog blizine susednih objekata od kojih je najbli┼żi udaljen svega 57 centimetra obezbe─Ĺenje je ura─Ĺeno dijafragmama dubokim 24 metara. Kako obja┼ínjava Bo┼íko Makis─ç, ┼íef gradili┼íta na projektu, prilikom pripreme platoa za izvo─Ĺenje dijafragmi, ispod temelja najbli┼żeg susednog objekta, fundiranog na ┼íipovima in┼żenjeri su nai┼íli na ┼íupljine izme─Ĺu ┼íipova susednog objekta.

Problem je re┼íen novim tehni─Źkim re┼íenjem, koje podrazumeva podbetoniranje susednog objekta i izgra─Ĺena je nova za┼ítitna armirano-betonska zid-zavesa prema gradili┼ítu. Ina─Źe, konstrukcija nove zgrade pravosu─Ĺa je skeletna armirano-betonska, sa jezgrima za ukru─çenje, a plo─Źe su ravne debljine 25 cm sa kapitelima. Stubovi u osnovnom rasteru 7,80 m, dimenzija 60/60 cm prote┼żu se od prvog do ┼íestog sprata, dok se od prizemlja do temelja dimenzija stubova pove─çava. Po obodu objekta projektovane su grede. Armirano betonski zidovi su debljine od 16, 20, 25 i 30 cm.
ÔÇô navodi Bo┼íko Maksi─ç, iz gra─Ĺevinske kompanije ÔÇ×JadranÔÇŁ.

Nedostatak manipulativnog prostora unutar gradili┼íta iziskivao je domi┼íljatost in┼żenjerskog tima i kad je u pitanju pozicioniranje krana. Stacionirani kran ankerisan je u plo─Źu izvedenu do kote terena, ─Źime su izbegnuti balasti. Time je omogu─çeno minimalno zauze─çe prostora kranom, a temeljna plo─Źa krana je ujedno i deo gradili┼íne saobra─çajnice.

Mogu─çnost postavljanja samo jednog krana zna─Źajno usporava radove, pa je uveden rad u dve smene. To nam daje mogu─çnost da pratimo dinamiku
ÔÇô poja┼ínjava Bo┼íko Maksi─ç.

Prikaz fasade sa dvorišne strane - Palata pravde, Novi Sad

Prikaz fasade sa dvori┼íne strane – Palata pravde, Novi Sad

Radovi na temeljnoj jami i konstrukciji nisu jedini izazovi na ovom, izuzetno zna─Źajnom projektu. In┼żenjeri gra─Ĺevinske kompanije ÔÇ×JadranÔÇŁ ka┼żu da specifi─Źne izazove o─Źekuju prilikom izvo─Ĺenja i sinhronizacije svih instalaterskih radova, pogotovo ako se uzme u obzir kompleksnost telekomunikacionih i signalnih signalizacija u zgradama pravosu─Ĺa. Tako─Ĺe, nova Palata pravde specifi─Źna je po tome ┼íto ─çe imati dva dizajnerska re┼íenja fasade. Strana prema ulici ─çe biti od stakla, dok ─çe dvori┼ína strana biti oplemenjena biljakama. Kompletan zavr┼íetak radova o─Źekuje se jula 2023. godine.

Jadran doo logo

Jadran d.o.o.
Anrija ┼Żamea 4, 11060 Beograd
T: +381 11 2781 333
office@jadran-bg.rs
www.jadran-bg.rs