Connect with us
Arhitektura

#intervju: Ivana Petronijevi─ç, Alumil – Jedinstvo enterijera i eksterijera

Za ─Źasopis ÔÇ×grenef ÔÇô gra─Ĺevinarstvo & energetska efikasnostÔÇŁ o jedinstvu enterijera i eksterijera govori Ivana Petronijevi─ç, arhitekta konsultant kompanije ALUMIL.

ALUMIL nudi idealne sisteme za prozore i vrata za va┼í dom. Njihov ┼íirok asortiman proizvoda razli─Źitih sistema za prozore i vrata su projektovani i razvijeni u sopstvenom odeljenju za istra┼żivanje i razvoj i odlikuju se vrhunskom estetikom, energetskom efikasno┼í─çu i odli─Źnom funkcionalno┼í─çu.

Sve napredniji i veoma tra┼żeni jesu klizni sistemi koji pokrivaju otvore velikih dimenzija. Za┼íto ih arhitekte toliko favorizuju?

Panoramsko zastakljivanje nezamenljiva je komponenta savremene arhitekture kako u stambenim tako i u poslovnim zgradama. Veliki panoramski prozori od poda do plafona ─Źine prostoriju vizuelno ve─çom, stvaraju─çi atmosferu luksuza i udobnosti. Ovaj tip otvora odgovara i tehni─Źki najzahtevnijim arhitektonskim izazovima uz maksimalno kori┼í─çenje staklenih povr┼íina, a uz minimalno kori┼í─çenje vidljivih profila u dizajnu elemenata stolarije. Su┼ítina primene ovakvih otvora jeste prostorna inverzija, kao i jedinstvo enterijera i eksterijera.

foto: S650 Eclipse / ALUMIL

foto: S650 Eclipse / ALUMIL

Staklene povr┼íine imaju dug istorijat jo┼í od 19. veka zbog ekspanzije industrijske revolucije i uvo─Ĺenja razli─Źitih materijala u gra─Ĺevinarstvo. Tehnologija u kojoj se staklo mo┼że me┼íati sa drugim materijalima dala je tada┼ínjim arhitektama beskrajne mogu─çnosti da koriste ovaj prilagodljivi materijal u svom arhitektonskom izrazu. U to vreme, stakleni otvori bili su primenjivani uglavnom na poslovnim i komercijalnim objektima.

Sredinom 20. veka staklo je postalo manje ograni─Źeno na velike poslovne zgrade, a formiranjem Internacionalnog stila, arhitekte su po─Źele da ugra─Ĺuju staklo u privatne stambene objekte i poslovne prostore. Najpoznatiji objekti novog koncepta stanovanja iz ove epohe su The Glass House delo Philip Johnsona i The Farnsworth House delo Mies Van der Rohe-a.

Sada, u prvim decenijama 21. veka, zahvaljuju─çi jo┼í naprednijim tehnolo┼íkim mogu─çnostima, panoramski otvori mogu biti zaista u bilo kakvom geometrijskom obliku. ALUMIL sa ponosom isti─Źe objekte na Serifosu i na Dedinju, N Caved House i K House sa sistemima S650Eclipse i S650Phos.

Vila Kavran, Senjak / foto: Relja Ivani─ç

Vila Kavran, Senjak / foto: Relja Ivani─ç

Koje su najbitnije tehni─Źke karakteristike i koji sve elementi ─Źine jedan ozbiljan klizni sistem?

Klizne sisteme primenjujemo na otvorima koji imaju ┼íirinu ve─çu od 2,2 m, a odli─Źno odgovaraju za ugradnju na otvorima velikih visina, naj─Źe┼í─çe do 4 m. Osnovne komponente kliznog sistema pored aluminijumskih profila ┼ítoka i krila, jesu staklo i okov koji omogu─çava pomeranje krila. Unutar profila nalazi se specijalni termoprekid koji usporava prolazak spolja┼ínje temperature, a spojevi profila i stakala re┼íeni su adekva- tnim gumama. Za glatko i nesmetano pomeranje ovih sistema veoma je va┼żan okov, a na tr┼żi┼ítu su dostupni elementi koji su minimalnog dizajna. Svi sistemi sertifikovani su i testirani na propustljivost vazduha, vodonepropustljivost, otpornost na udar vetra, protivprovalnost, od strane me─Ĺunarodnih institita za sertifikaciju. Pored ovoga, u okviru ALUMIL fabrike u Gr─Źkoj postoji i laboratorija IFT Rosenheim-a.

Poslednjih decenija sve je aktuelnija Zelena gradnja u skladu sa standardima energetske efikasnosti i odr┼żivosti, pa u to ime ALUMIL isti─Źe da poseduje EPD dokument o ne┼íkodljivosti proizvoda tokom celog njegovog ┼żivotnog ciklusa koji je potreban za apliciranje na LEED procenu, kao i C2C sertifikat o odr┼żivosti proizvoda.

S650 Eclipse / ALUMIL

S650 Eclipse / ALUMIL

Panoramski pogled i korelacija korisnika sa prirodom i okru┼żenjem donosi ve─çi komfor i kvalitet ┼żivota. Koliko je bitan odabir stakla s obzirom da ovaj materijal prekriva preko 80% povr┼íine?

Panoramski otvori predstavljaju neraskidiv spoj adekvatno odabranih aluminijumskih sistema i stakala. Na tr┼żi┼ítu su dostupni veoma napredni modeli stakala, koji uz punjenje me─Ĺuprostora plemenitim gasovima, posti┼żu veoma dobre koeficijente prolaska toplote i primenjuju se na objektima B i A razreda.

─îesto se javlja pitanje da li je bolje primeniti dvoslojno ili troslojno staklo, a odgovor na to se dobija prora─Źunom Uw za potrebne dimenzije otvora. U puno slu─Źajeva veoma dobre vrednosti Uw koeficijenata posti┼żemo i sa primenom dvoslojnog stakla. Tako─Ĺe, velika povr┼íina povla─Źi za sobom i ve─çu debljinu stakla, pa je potrebno imati u vidu da izme─Ĺu stakala mora biti i dovoljan razmak kako bi on imao svoju funkciju svojevrsnog izolatora.

Me─Ĺutim, velike povr┼íine krila imaju i veliku te┼żinu, zato je va┼żno voditi ra─Źuna o tome prilikom odabira aluminijumskog profila kao nosa─Źa i okova za pomeranje. ALUMIL profili imaju veliku nosivost, odnosno mogu da prihvate staklopakete te┼żine do 600 kg po krilu.

Vila Kavran, Senjak

Vila Kavran, Senjak / foto: Relja Ivani─ç

Koje sisteme zasen─Źenja imamo na raspolaganju i u kojoj meri treba da se oslonimo na njih kako bismo postigli ┼żeljenu unutra┼ínju klimu?

Sistem zasen─Źenja mo┼że da doprinese spre─Źavanju direktnog prodora toplote. Odabir vrste zasen─Źenja najvi┼íe zavisi od samog projekta i vrste otvora. Kada je u pitanju panoramsko zastakljivanje, klasi─Źne rolo roletne nisu preporu─Źljive za velike ┼íirine zbog udara vetra, pa su ─Źeste opcije klizne ┼żaluzine, gde se klijenti u ve─çem broju slu─Źajeva opredeljuju i za laganije vidove zasen─Źenja, odnosno rolo platna koja se montiraju sa unutra┼ínje strane i imaju aluminijumsku kutiju minimalnih dimenzija. Platna dostupna na tr┼żi┼ítu za ovu namenu mogu biti mre┼żasta ili puna, sa opcijama blokiranja prodora svetlosti do 75%.

Ukoliko su u pitanju klasi─Źan prozor ili balkonska vrata, naj─Źe┼í─çe se koriste spolja┼ínje roletne ili ┼żaluzine sa ┼íarkama. Klasi─Źne drvene ┼żaluzine se u dana┼ínje vreme, a posebno u primorju, ─Źesto menjaju u aluminijumske zbog lak┼íeg odr┼żavanja. Aluminijumske ┼żaluzine mogu, kao i ostali aluminijumski profili da se boje u bilo koju boju po RAL-u bez mnogo uticaja na cenu, pa ih je i bojom mogu─çe uklopiti, primera radi, na objekte mediteranskog stila ili objekte koji su pod za┼ítitom kao kulturno dobro, a daleko su otpornije na atmosferske uticaje.

www.alumil.rs

Alumil Yu Industry a.d.
A. GTC SQUARE ÔÇô Milutina Milankovi─ça 11b,
11070 Novi Beograd, Srbija
T. +381 11 614 92 10
E. projektbiro@alumil.com
W. www.alumil.rs