Connect with us
Gra─Ĺevina

Srbija potpisala sporazum koji bi trebao da spre─Źi pranje novca u gra─Ĺevinskom sektoru

Na samom po─Źetku godine ministarstvo gra─Ĺevinarstva potpisalo je sporazum koji bi trebao da re┼íi neke od problema iz ovog sektora. Resorna ministarka Zorana Mihajlovi─ç potpisala je sa v. d. direktorom Uprave za spre─Źavanje pranja novca ┼Żeljkom Radovanovi─çem sporazum o saradnji. Ona je za betu rekla da je taj sporazum potpisan na osnovu dokumenta Vlade Srbije „Procena rizika od pranja novca i procena rizika od finansiranja terorizma“, gde je i sektor gra─Ĺevinarstva targetiran kao jedan od potencijalno rizi─Źnih za pranje novca.

Zorana Mihajlovi─ç, ministarka gra─Ĺevine, saobra─çaja i infrastrukture RS

„Ovaj sporazum je izuzetno va┼żan za Ministarstvo gra─Ĺevinarstva, posebno imaju─çi u vidu da se u dokumentu koji je Vlada Srbije usvojila pro┼íle godine nagla┼íava da se plasiranje prljavog novca u nekretnine naj─Źe┼í─çe odvija kroz investiranje u izgradnju stambeno-poslovnih objekata i u kupovinu nepokretnosti. Ovim sporazumom u─Źini─çemo saradnju sa Upravom jo┼í efikasnijom, jer ─çemo znati kada i na koji na─Źin da reagujemo“, rekla je ona.

Ministarstvo gra─Ĺevinarstva, saobra─çaja i infrstrukture,u svom saop┼ítenju prenelo je da je Srbija potpisivanjem ovog sporazuma postala jedina zemlja u regionu koja je na taj na─Źin institucionalno regulisala oblast gra─Ĺevine i koja na sistematski na─Źin re┼íava problem plasiranja „prljavog novca“ u taj sektor.

Izvor:Beta