Connect with us
Arhitektura

Zelene zgrade – potrebe prirodnog okru┼żenja u gradovima

S obzirom na gustinu naseljenosti velikih gradova, postoji sve ve─ça potreba da se vazduh koliko god je to mogu─çe u pomenutim okolnostima u─Źini „lak┼íim“ za disanje. Zelene zgrade se nude kao odgovor. Naravno, jasno je da je ovakvo ┼íto mogu─çe jedino ako se na neki na─Źin priroda „dovede“ u gradove i u─Źini mogu─çim njihov rast na samoj gra─Ĺevini. Upravo na taj na─Źin, spolja┼ínjost┬á zelene zgrade u Parizu, u Francuskoj, oplemenjena je zelenim biljkama. I ne samo to. Misija lokalne firme Maison Edouard Francois bila je, ne samo da u─Źini ovu zgradu „zelenom“ ve─ç ju je dizajnirala da ┼íiri seme ┼íirom grada.

Zelene zgrade

Foto: www.dezeen.com, Objekat ÔÇťM6B2 Tower of BiodiversityÔÇŁ , arhitekta Maison Edouard Fran├žois, Pariz

Dakle, Maison Edouard Francois je dizajnirao M6B2 toranj za biodiverzitet kako bi pokazao da se visokogradnje mogu koristiti za stvaranje ekolo┼íki prihvatljivih gradova sa puno biljnog i ┼żivotinjskog ┼żivota. Zahvaljujuc╠üi izuzec╠üu na ograni─Źenju visine od 37 metara u Parizu, tim je stvorio zgradu veli─Źine 50 metara iznad svojih kom┼íija na reci Gauche, na ju┼żnoj obali reke Sene.

Nastavljajuc╠üi se na prethodna istra┼żivanja studija u arhitekturi pokrivenim biljkama, tim je stvorio fasadu sa dvostrukom ko┼żom za kula od 16 spratova. Spoljni sloj je sastavljen od mre┼że od ner─Ĺajuc╠üeg ─Źelika, koja deluje kao penja─Źki ram za biljke, tako da kada dune vetar, njihovo seme c╠üe se pro┼íiriti ┼íirom grada.

Zelene zgrade, Objekat ÔÇťM6B2 Tower of BiodiversityÔÇŁ , arhitekta Maison Edouard Fran├žois, Pariz

Foto: www.dezeen.com, Objekat ÔÇťM6B2 Tower of BiodiversityÔÇŁ , arhitekta Maison Edouard Fran├žois, Pariz

Ipak, treba naglasiti da je u misiji zelenih zgrada, napravljena razlika izme─Ĺu┬á┬áizme─Ĺu zelenih zidova i zelenih fasada.

Ovaj, kako su ga nazvali u Francuskoj, „seoski „urbanizam izgleda fantasti─Źno i odupire se vertikalnom gradu. „Pokrivena biljkama iz divljih prirodnih podru─Źja, na┼ía kula je alat za bacanje semena: ona dozvoljava vetru da rasprostire klasi─Źno-─Źisto seme u urbano okru┼żenje.“

Unutra┼ínja fasada pokrivena je reciklabilnim zelenim titanijumskim panelima koji trepere kada ga sunce obasja tako da kula postaje svetionik. Njegova zelena boja namenjena je za rast mahovine. „Njegove titanijumske obloga generi┼íu tzv. moire obrasce koji mu daju suptilan, promenljiv karakter“, objasnio je studio. „Kula je, dakle, ne samo sredstvo za razvoj susedstva, vec╠ü i alat za razvoj u vec╠üem obimu, jer destiluje zelenu auru do pariskog grada.“

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com