Connect with us
Energetska efikasnost

PVC-U u službi stolarije – prednosti i mane

Odgovoriti na pitanje o prednostima i manama drvenih i PVC prozora nije jednostavno. I jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane i jedni i drugi su dobri i nisu dobri kada pravite odabir za svoj dom. Pogotovo što postoje kategorije koje uopšte ne zavise od materijala od kojeg je okvir napravljen. Recimo, toplotni otpor okvira raste sa njegovom debljinom, tako da moramo da se dovijamo nečin sasvim drugim kada hoćemo da poredimo.

Enterijer kancelarije u kući sa PVC prozorom

Enterijer kancelarije u kući sa PVC prozorom

Istina je da je drvo prirodni materijal i kao takav u ekološkom smislu ima prednost u odnosu na PVC. Kako su PVC prozori relativno noviji proizvod, norme i propisi, posebno onih koji se bave trajnošću takvih proizvoda, nisu u celosti objašnjeni. Druga prednost drvenih okvira je što se oni uglavnom prave u zemlji u kojoj se prodaju, dok je PVC profil u najvećem broju slučajeva, uvozna roba.

PVC prozor u stanu

Foto: www.prozorivrata.com

Ipak, izrada PVC prozora je relativno jednostavna (rezanje, varenje, sastavljanje) i zato je povoljnija varijanta u odnosu na drvene prozore. Prolaz toplote prozora uglavnom zavisi od vrste stakala jer su stakla glavni deo površine.

Tako približno važi tvrdnja da je prolaz toplote drvenih prozora ekvivalentan trokomornom sastavu PVC prozora. Ipak, možemo reći da je kod dobro izrađenog prozora, propusnost vazduha zatvorenoga drvenoga prozora bolja nego kod PVC prozora. I to je još jedna prednost drveta. Zagovornici prirodnih materijala mogu ugraditi drvene prozore koji su na vanjskoj strani zaštićeni aluminijskim profilom. Takav prozor udružuje prednosti drvenoga prozora – toplina drveta, dobra toplotna izolacija, dimenzijska stabilnost, visoka postojanost, zaštita drveta od ultraljubičastih zraka, mraza i vrućine. Vazduh između drvenoga i aluminijskog profila omogućava i dobro provetravanje.

Kao i svaki materijal i PVC-U se različito ponaša leti i zimi, pogotovo na klimatskim pogadama i razlikama kakva je u našem regionu, a kako da namestite vaš prozor na „zimski režim“ pročitajte na sledećem LINKU.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.prozorivrata.com