Connect with us
Energetska efikasnost

PVC-U u slu┼żbi stolarije – prednosti i mane

Odgovoriti na pitanje o prednostima i manama drvenih i PVC prozora nije jednostavno. I jedni i drugi imaju svoje prednosti i mane i jedni i drugi su dobri i nisu dobri kada pravite odabir za svoj dom. Pogotovo ┼íto postoje kategorije koje uop┼íte ne zavise od materijala od kojeg je okvir napravljen. Recimo, toplotni otpor okvira raste sa njegovom debljinom, tako da moramo da se dovijamo ne─Źin sasvim drugim kada ho─çemo da poredimo.

Enterijer kancelarije u ku─çi sa PVC prozorom

Enterijer kancelarije u ku─çi sa PVC prozorom

Istina je da je drvo prirodni materijal i kao takav u ekolo┼íkom smislu ima prednost u odnosu na PVC. Kako su PVC prozori relativno noviji proizvod, norme i propisi, posebno onih koji se bave trajno┼í─çu takvih proizvoda, nisu u celosti obja┼ínjeni. Druga prednost drvenih okvira je ┼íto se oni uglavnom prave u zemlji u kojoj se prodaju, dok je PVC profil u najve─çem broju slu─Źajeva, uvozna roba.

PVC prozor u stanu

Foto: www.prozorivrata.com

Ipak, izrada PVC prozora je relativno jednostavna (rezanje, varenje, sastavljanje) i zato je povoljnija varijanta u odnosu na drvene prozore. Prolaz toplote prozora uglavnom zavisi od vrste stakala jer su stakla glavni deo površine.

Tako pribli┼żno va┼żi tvrdnja da je prolaz toplote drvenih prozora ekvivalentan trokomornom sastavu PVC prozora. Ipak, mo┼żemo re─çi da je kod dobro izra─Ĺenog prozora, propusnost vazduha zatvorenoga drvenoga prozora bolja nego kod PVC prozora. I to je jo┼í jedna prednost drveta. Zagovornici prirodnih materijala mogu ugraditi drvene prozore koji su na vanjskoj strani za┼íti─çeni aluminijskim profilom. Takav prozor udru┼żuje prednosti drvenoga prozora ÔÇô toplina drveta, dobra toplotna izolacija, dimenzijska stabilnost, visoka postojanost, za┼ítita drveta od ultraljubi─Źastih zraka, mraza i vru─çine. Vazduh izme─Ĺu drvenoga i aluminijskog profila omogu─çava i dobro provetravanje.

Kao i svaki materijal i PVC-U se razli─Źito pona┼ía leti i zimi, pogotovo na klimatskim pogadama i razlikama kakva je u na┼íem regionu, a kako da namestite va┼í prozor na „zimski re┼żim“ pro─Źitajte na slede─çem LINKU.

Deo teksta preuzet sa stranice: www.prozorivrata.com