Connect with us
Enterijer

Zamenite kuhinjske elemente bez pozivanja majstora

Ambijent kuhinje treba da zrači svežinom, zanimljivom kombinacijom boja i da bude uređen sa akcentom na praktičnost i jednostavnost korišćenja celokupne opreme. Kako kuhinjski elementi vremenom postaju stariji, pod uticajem vode, vlage i pare, kao i dotrajali usled dinamičnog korišćenja, može se ukazati potreba za zamenom delova.

Kuhinjski elementi obuhvataju prostor koji se koristi kako za odlaganje sudova i potrebnih stvari, tako i za ugrađivanje sudopere, mašine za pranje sudova, ali i električne ploče i rerne. Zbog toga što se koriste svakodnevno poželjno je bar nakon deceniju ili dve korišćenja zameniti vratanca za novi utisak i osveženje prostora.

Nabavka potrebnog materijala za obnavljanje kuhinjskih elemenata

Da bi se elementi u kuhinji napravljeni najčešće od drveta – medijapana, hrasta, bukve, javora ili iverice, jednostavno zamenili, bitno je da se nabavi potreban materijal za zamenu. U tom pogledu, važno je odabrati željeno drvo za vratanca, pronaći odgovarajuće police i odlučiti kakav dizajn ručkica će najlepše izgledati. Uz to, obavezno je obezbediti i šrafove, odgovarajuće lajsne i ukrasne detalje koji daju lični pečat ambijentu kuhinje.

Takođe, materijali kao što su lepkovi – klasični i silikoni, zatim trake, zaštitni najloni i oprema za bezbedan rad, imperativ su uspešne realizacije ovakvih poslova u svojoj kuhinji. Podrazumeva se da se oni koji rade sa alatom, iako su amateri, upoznaju sa osnovama i dobro informišu, kako bi posao obavili lako i bez povreda.

Udarne bušilice – alat koji olakšava zamenu elemenata u kuhinji

Za veliki broj poslova renoviranja i zamene u svom domaćinstvu, dovoljne su udarne bušilice, koje omogućavaju lako izvođenje vrlo zahtevnih postupaka i zadataka. Uz snagu od čak 1.200W obezbeđuje se temeljan rad, a najkvalitetniji materijal izrade sa akcentom na udobno rukovanje alatom.

Udarne bušilice imaju raznovrsnu namenu u zameni kuhinjskih delova – omogućava jednostavno skidanje starih šrafova, postavljanje novih, pričvršćivanje, bušenje i spajanje novih elemenata.

Uloga koju imaju udarne bušilice u ovim poslovima zaista je nezamenjiva, a opcija podešavanja broja obrtaja i izbor režima sa i bez udara, poprilično olakšava rad sa alatom.

Tehnike uz koje će kuhinja dobiti novi sjaj

Kako bi ambijent kuhinje bio atraktivno uređen, zamenom kuhinjskih elemenata mogu se uvesti brojne ideje, tehnike i pustiti mašti na volju. Naime, odabirom elegantnih ručki ili sistema otvaranja i zatvaranja elemenata na dodir i uz usporivače, učiniće se ambijent stilizovanim u skladu sa svetskim trendovima u uređenju enterijera.

Takođe, prevlačenje starijih vratanaca tapetama ili dekorisanje nalepnicama na određenim delovima, učiniće da kuhinja postane jednostavno posebna, unikatna i estetski perfektna. Uz korišćenje bušilice, mogu se dodati i drugi dekorativni elementi – na sredinama vratanaca, ili police sa njihove unutrašnje strane. Sve je to način da prostor kuhinje bude skladan, kompaktan, ali i vrlo koristan u pogledu funkcionalnih detalja.

Prethodno su navedeni neki od ključnih elemenata i načina uspešne samostalne zamene kuhinjskih elemenata, radi dobijanja novog izgleda, osvežavajuće estetike i doze funkcionalnosti, što je sveukupno vrlo bitno za pametno korišćenje prostora koji vam je na raspolaganju. Dobićete novu i funkcionalnu kuhinju koja se isplati uz malo volje i truda.