Connect with us
Arhitektura

projekat: Organske forme autenti─Źnog karaktera

Po─Źetna ta─Źka ovog projekta je bila razrada ve─ç funkcionalnog prostora, kako organizaciono tako i estetski. Zahtev klijenta je bio da se prostor potpuno transformi┼íe i dobije novi autenti─Źan karakter. Zato smo i ideji pristupili sa oblikovne strane.

Prilikom razvoja koncepta najvi┼íe sam se vodio emocijom i efektom koji smo ┼żeleli da postignemo. Inspiraciju smo tra┼żili i u prirodi, organskim formama i nepravilnim oblicima. Prostorom dominira be┼ż boja ÔÇô ona je osnova i baza celog dizajna. Kako je ┼żelja klijenta bila stvoriti sveden i estetski ─Źist prostor, odabir svetlih tonova je u tome dosta pomogao i ostavio mesta da se eksperimenti┼íe kombinacijom raznovrsnih materijala name┼ítaja ÔÇô prirodno drvo, kamen, lan, staklo…

Naziv objekta: Enterijer stana / Autor projekta: Filip Rašković / foto: Ana Kostić

Naziv objekta: Enterijer stana / Autor projekta: Filip Rašković / foto: Ana Kostić

Od toga najvi┼íe pa┼żnje privla─Źi trpezarijski sto. U mnogim svojim projektima pozicija trpezarije zauzima centralno mesto. Kao ┼íto je ranije u doma─çinstvima to bilo ognji┼íte, trudim se da organizacijom prostora sa─Źuvam deo tradicije, okupljanje oko trpeze i zajedni─Źke obroke u domu. Sto je akcentovan velikom biljkom koja izvire iz stola, ali je u izboru materijala i boja za povr┼íinu ostao sveden. Prirodni kamen kori┼í─çen za nogare stola se provla─Źi i kroz druge elemente name┼ítaja u stanu ÔÇô obloga kuhinjskog ostrva, sastavni deo kafe stola… formiraju─çi tako lajtmotiv koji je dao projektu jedinstven pe─Źat.

Najzastupljeniji komadi name┼ítaja su danskog brenda FermLiving, poput velike modularne sofe, fotelje i pomo─çnog sto─Źi─ça, dok je preostali name┼ítaj dizajniran posebno za ovaj projekat i ra─Ĺen po meri. Za veliki deo podne povr┼íine je kori┼í─çen mikrotoping u toplom sivom tonu, a zidne obloge u beloj boji su od gipsa. Izrada krivudavog gipsanog panela koji se nalazi iza sofe je bio i najve─çi izazov u toku izvo─Ĺenja, jer se radio na samoj lokaciji, pa je bilo potrebno ispratiti precizno detalje kako bi se dobila ┼żeljena forma. Ista je situacija i sa oblogom bio-ethanolskog kamina, koji stvara poseban ambijent u ve─Źernjim satima.

Naziv objekta: Enterijer stana / Autor projekta: Filip Rašković / foto: Ana Kostić

Naziv objekta: Enterijer stana / Autor projekta: Filip Rašković / foto: Ana Kostić

Inspiraciju ─Źesto nalazim i u klijentima i njihovom ┼żivotnom stilu, ono u ─Źemu se oni ose─çaju najbolje, najprirodnije i najvi┼íe svojim. Kao i svaki ─Źovek, svaki prostor je jedinstven i uvek te┼żim tome da izvu─Źem najve─çi potencijal iz njega. Kako smo ve─ç unapred jasno definisali projektni zadatak, samo projektovanje je proteklo poprili─Źno jednostavno i lako. Izvo─Ĺenje je uvek puno izazova, ali se sve uz dobru podr┼íku i poverenje klijenta savlada. Rezultat dobrog projekta je ─Źinjenica da klijenti u┼żivaju u svakom trenutku provedenom u stanu.

ÔÇ×Imala sam veliku ┼żelju da svoj ┼żivotni prostor potpuno preuredim i izbri┼íem sve detalje koji bi me podse─çali na pro┼ílost. Krenuli smo u celokupnu rekonstrukciju stana i nekoliko meseci se izmestili kako bi se prostor transformisao. Moj dom je mesto gde se radujem slobodnom vremenu sa porodicom i prijateljima. Dom je za mene uto─Źi┼íte i skloni┼íte od svih oluja, prostor gde se ose─çam najvi┼íe svojom. Prepustila sam se celom procesu i u┼żivala u svakom detalju koji smo kroz projekat zajedno razra─Ĺivali. Nismo imali previ┼íe nedoumica oko dizajna jer su se Filipova i moja estetika poklopile na samom po─Źetku, tako da je ceo proces tekao jako inspirativno. Stvorili smo ogledalo moje porodice u kom mi se kona─Źno svi─Ĺa ┼íta vidim.ÔÇť Nata┼ía Bekvalac

Filip Rašković i Nataša Bekvalac / foto: Adem Griljević

Filip Rašković i Nataša Bekvalac / foto: Adem Griljević

Naziv objekta: Enterijer stana
Lokacija: Dedinje
Površina: 200 m2
Godina: 2022.
Autor: Filip Rašković
Fotografija: Ana Kosti─ç