Connect with us
Enterijer

Kuhinja po meri – Top 10 korisnih saveta

Kuhinja po meri je san svake domaćice. Od boja, kuhinjskih radnih stolova, fioka i elemenata, rasporeda pa sve do najsitnijih detalja. Bilo da angažujete arhitektu ili smišljate sami, kuhinja po meri je kao proces učenja koji se stalno razvija. Gde se nekada jedan član domaćinstva ograničio na kuvanje, kuhinje su sada porodični prostori koji se koriste i za zabavu. Dakle, planiranje kuhinje sa velikim detaljima od samog početka je neophodno.

Dizajniranje kuhinje najbolje rade iskusni profesionalci – ali samo ruku pod ruku sa vama. To je zato što će način na koji koristite svoju kuhinju uticati na izbor dizajna koji ćete duboko doneti. Naš korak po korak će vam pomoći da otkrijete kako da dizajnirate kuhinju po meri kao što bi to uradio profesionalac – ali uvek treba da se zapitate da li svaki korak odgovara tačno onome što želite od gotove sobe u smislu rasporeda i praktičnosti. Na taj način, svoju konačnu listu možete spojiti sa svim slikama kuhinja koje ste sakupili da biste stvorili savršen prostor. U nastavku teksta pročitajte na šta sve treba obratiti pažnju kad se odlučite za dizajniranje kuhinju po meri.

KUHINJA PO MERI – SAVETI I KORACI

1. NAPRAVITE LISTU ŽELJA

Recimo da vam je želja kuhinja sa belim elementima sa drvenom radnom pločom. Počnite sa pisanjem i crtanjem svih karakteristika vaše kuhinje iz snova. Ovo je mesto za razmišljanje. Koji stil dizajna ste željni prihvatiti? Za kojim kuhinjskim uređajima žudite? Zapišite sve za čim ste oduvek čeznuli. Takođe bi trebalo da razmislite o tome šta vam se ne sviđa kod trenutne postavke. Na ovu listu možete uključiti više nematerijalnih ideja sa kojima vaš dizajner može pomoći – ormari od mešanih materijala, različite završne obrade radne površine itd.

Podesite svoju listu želja pregledavajući sajtove i društvene platforme kao što su Pinterest i Instagram za inspiraciju za dizajn enterijera. Časopisi i brošure su takođe korisni izvori koji vam pružaju najnovije kuhinjske trendove. Što više vidite, više ćete početi da dobijate osećaj za stil kuhinje koji preferirate, bilo da se radi o seoskoj klasici ili modernom minimalizmu.

2. ODREDITE BUDŽET ZA DIZAJN KUHINJE

Troškovi kuhinje moraju biti jasno definisani na početku vašeg projekta. Koliko daleko možete ići sa svojom listom želja zavisiće od vašeg budžeta. Morate utvrditi koliko realno možete potrošiti na projekat. Pored same kuhinje, obavezno uključite i dodatke za vodovod, napajanje, osvetljenje, uređaje, podove, dekoraciju, rad i sve završne detalje dizajna. Takođe bi trebalo da dodate još 10% za sve nepredviđene troškove.

Bela kuhinja po meri

foto: Pixabay / Bela kuhinja po meri

3. RAZMISLITE KAKO ĆETE KORISTITI SVOJ PROSTOR

Dizajniranje kuhinje nije samo u izradi rasporeda koji odgovara prostoru – planiranje kuhinje takođe treba da se odvija oko toga kako koristite prostoriju. Prvo, dobro razmislite o tome kako želite da koristite prostor i svojim zahtevima. Današnje kuhinje su centralno središte kuće, tako da dizajnu pristupamo razmišljajući o rasporedu u smislu trenutaka, sa mestima za kuvanje, jelo, zabavu i ponekad mesto za sedenje i rad. Međutim, čak i u velikoj prostoriji, pokušajte da oblasti za pripremu, kuvanje i pranje budu blizu zajedno kako biste bili što efikasniji.

4. IZMERITE

Dobar raspored kuhinje i adekvatno skladište su važniji nego ikad u planiranju kuhinje, ali osiguravajući da se možete uklopiti u sve što želja zavisi od tačnog merenja – nešto što ćete morati da uradite pre nego što posetite profesionalca za dizajn, mada ako oni dođu kod vas, možete da im predate ovu odgovornost. Kada planirate svoju kuhinju, pazite da ne budete previše ambiciozni sa samostojećim elementima. Uverite se da precizno izmerite pod tako da se ostrvo udobno uklapa u vaš prostor. Područje ispod radne površine kuhinjskog ostrva je takođe neophodno jer nudi dovoljno prostora za odlaganje i kuhinjske potrepštine kao što su niski frižideri i duboke fioke.

5. RAZMOTRITE SAVRŠEN IZGLED

Osim estetskih izbora, ideje za raspored kuhinje su mesto gde treba da započnete praktično putovanje dizajna kuhinje. Efektivno planiranje ergonomskog rasporeda kuhinje i maksimiziranje prostora mogu učiniti vreme provedeno u kuhinji još prijatnijim. U svom rasporedu pokušajte da konfigurišete sudoper, frižider, ploču za kuvanje i rernu tako da budu na dohvat ruke jedni drugima, a zatim razmislite o tome šta da stavite u ovu oblast. Ormarići i fioke na izvlačenje u blizini rerne obično su najpogodniji za ulja za kuvanje, lonce i tiganje, dok se prostor u blizini sudopere najbolje koristi za posuđe. Uzmite u obzir prirodno svetlo i saobraćajnice u planiranju rasporeda – prostori za sedenje su najbolje mesto u blizini prozora, dok glavna zona za kuvanje ne bi trebalo da bude i glavna saobraćajnica između hodnika i bašte kroz kuhinju, na primer.

Siva kuhinja po mer

foto: Pixabay / Siva kuhinja po meri

6. NAPRAVITE PRAVI IZBOR ORMARA

Traženje ideja za kuhinjski ormarić je zabavan deo planiranja kuhinje. Polazna tačka je da razmislite kako želite da vaša kuhinja izgleda i kako se oseća. Razmislite o tome kako se to može odnositi ne samo na dnevni boravak i trpezariju, posebno ako je deo otvorenog prostora, već i kako se uklapa sa vašim ukupnim planom za kuću. Prikupite slike kuhinja koje vas inspirišu i počnite da usavršavate svoje ideje, razmišljajući o tome kako bi one mogle da odgovaraju vašem prostoru, stolariji na drugim mestima u kući i periodu vašeg imanja. Ako volite tradicionalne kuhinjske ideje, razmislite o detaljima o ormarima. Sa savremenom kuhinjom sa ravnim prednjim dijelom, razmislite o tome da li vam se to sviđa u budućnosti. S obzirom na nivo ulaganja, ormari su verovatno jedina stvar koju ne želite da menjate, ali uvek možete da prefarbate zidove i zamenite pozadinu.

7. UZMITE U OBZIR PROPORCIJE, RAZMERU I SIMETRIJU ORMARIĆA

Dizajniranje kuhinje je fina ravnoteža praktičnosti i estetike – sa uticajem većeg dela ormara važan element koji treba uzeti u obzir. Pored stila ormara, uzmite u obzir njegove proporcije i nastojte da stvorite neki osećaj simetrije postavljanjem ključnih karakteristika, kao što je dimnjak koji uokviruje štednjak, kao centralni komad. Specifičnosti će biti određene veličinom i visinom vaše sobe.  Najbolje je pokrenuti visoke jedinice do plafona ili malo ispod, ako imaju zaklon“. Grupne jedinice sa metar praznog prostora iznad u prostoriji sa visokim plafonom izgledaju neuravnoteženo i obično je bolje popuniti prazan prostor sa više ormarića, koji se mogu koristiti za odlaganje stvari koje se retko koriste kao što su vaze i velike činije.

8. BOJA KUHINJE

Sve je veća potražnja za idejama boja za kuhinju. Lako se može prilagoditi: unutrašnjost ormarića sa staklenim frontom može se ofarbati u jednu boju, okviri vrata u drugu ili se kvake menjati po želji. Pošto kuhinja obično predstavlja užurbano i užurbano srce kuće, a ne spokojan prostor, svetle, tople, privlačne boje zidova mogu savršeno da funkcionišu. Alternativno, manji komadi svetlijih nijansi takođe dodaju dubinu i ličnost neutralnom kuhinjskom prostoru. Korišćenje boje za dodavanje boje na prednju stranu ormarića, barsku stolicu ili regal nije samo isplativo, već i omogućava da se sa lakoćom unese jedinstveni nalet ličnosti. Kuhinje su pune mogućnosti boja, od uređaja i podova, do tretmana prozora i ormara. Počnite tako što ćete odlučiti koliko ste trajnih obaveza spremni da preuzmete. Jedna od najjednostavnijih i najjeftinijih opcija je farbanje zida koji se može lako ažurirati ako vam dosadi.

Kuhinja po meri sa elementima i posuđem

foto: Unsplash / Braon- bela kuhinja po meri

9. IZMERITE DOVOLJNO PROSTORA NA RADNOJ POVRŠINI

Kada dizajnirate kuhinju uvek je važno da imate prostor na radnoj površini od najmanje 600 mm sa obe strane sudopera i ploče za kuvanje, pranje i pripremu hrane. Takođe je neophodno obezbediti prostor blizu rerne za topla jela. Iako je svaki aspekt dizajna kuhinje važan, izbor materijala za radnu ploču je posebno važan, jer ima tako veliki vizuelni uticaj. Takođe želite da razmotrite različite karakteristike svake vrste materijala kako biste napravili najbolji izbor za svoj životni stil.

10. IZABERITE DOBAR POD ZA KUHINJU

Ideje za podove u kuhinji su još jedan element dizajna kuhinje koji treba uzeti u obzir u fazi planiranja. Kuhinjski pod mora da bude izdržljiv i po mogućnosti lak za održavanje, a takođe može i poboljšavati stil i uspeh vaše sobe. Izbor materijala zavisi od vašeg budžeta i odnosa prema karakteru, lepoti i praktičnosti.

Uopšteno govoreći, svi materijali se mogu koristiti sa podnim grejanjem, ali uvek proverite sa svojim dobavljačem pre kupovine. Lakoća čišćenja je nešto što morate uzeti u obzir kada dizajnirate kuhinju – a to je posebno važno za podove. Više saveta o podovima u kuhinji možete pročitati u našem članku ovde.

Ukoliko su vam ovi saveti bili korisni a potrebni su vam saveti i za uređenje enterijera u neutralnim bojama, obavezno pročitajte i ovaj naš članak.