Connect with us
Promo

Prednosti Sika ThermoCoat┬« fasadnih termoizolacionih sistema – ETICS

Gra─Ĺevinski objekti za stanovanje i boravak su odgovorni za veliku potro┼ínju energije i emisiju CO2 tokom celog svog eksploatacionog perioda. Jedan od klju─Źnih aspekata za postizanje energetske efikasnosti u gra─Ĺevinskim konstrukcijama je toplotna izolacija. Pobolj┼íanjem toplotne izolacije mogu─çe je posti─çi u┼ítedu energije i do 40% i to smanjenjem potro┼ínje energije potrebne za grejanje i hla─Ĺenje ┼íto posledi─Źno sni┼żava i emisiju CO2. ─îesto, gra─Ĺevine ne zadovoljavaju savremene ekonomske i ekolo┼íke standarde, ┼íto neizbe┼żno dovodi do dileme ÔÇ×obnova postoje─çih ili izgradnja novih gra─ĹevinaÔÇŁ.

Upravo ovde nastupa Sika ÔÇô uz dobro poznate proizvode i sisteme za izgradnju novih objekata, zahvaljuju─çi iskustvu i detaljnom poznavanju problematike, Sika kompanija donosi re┼íenja za obnovu i oja─Źanje postoje─çih objekata i njihovih fasadnih sistema. Sika ThermoCoat┬« sistemi zna─Źajno smanjuju tro┼íkove grejanja, produ┼żavaju ┼żivotni vek objekta i kreiraju zdravu i komfornu mikroklimu u objektu.

Fasadni sistemi toplotne izolacije ÔÇô ETICS

Gra─Ĺevinski elementi koji imaju ve─çu toplotnu provodljivost kao na primer nadvratnici, nadprozornici, spoj terase sa objektom i sl. stvaraju put najmanjeg otpora za prenos toplote. Ovakvi lokalizovani delovi objekta nazivaju se toplotni mostovi. U predelu toplotnog mosta, uve─çani gubici toplote uzrokuju pad unutra┼ínje povr┼íinske temperature ┼íto u odre─Ĺenom trenutku dovodi do pojave kondenza, a nakon toga i pojave bu─Ĺi i plesni. Pojava bu─Ĺi i osloba─Ĺanje spora u prostoriju, mo┼że negativno uticati na zdravlje korisnika.

Sika ThermoCoat® fasadni termoizolacioni sistemi

foto: Sika d.o.o

Prednosti spoljašnjih kompozitnih sistema toplotne izolacije:

 • Pogodni za novogradnju i projekte obnove
 • Brza i jednostavna ugradnja
 • Izuzetno trajna za┼ítita od vremenskih uticaja i atmosferskih zaga─Ĺenja
 • Smanjenje ra─Źuna za grejanje/hla─Ĺenje
 • Objekti zimi postaju topliji, a leti hladniji
 • Spre─Źavanje unutra┼ínje kondenzacije i nastanka plesni
 • Pobolj┼íanje ocene i razreda energetske efikasnosti
 • Smanjenje spolja┼ínje buke
 • Pove─çanje vrednosti imovine

Sika ThermoCoat® fasadni sistemi po meri vašeg doma

Sika ThermoCoat┬« fasadni sistemi uklju─Źuju proizvode koji su namenjeni za za┼ítitu i dekoraciju spolja┼ínjih mineralnih povr┼íina, ali prvenstveno za termoizolaciju objekata. Odlikuje ih proveren kvalitet iza kojeg stoje vi┼íegodi┼ínje istra┼żivanje, znanje, iskustvo, kao i referentni evropski instituti koji su potvrdili isti i dodelili nam ETA sertifikat o performansama komponenti fasadnih sistema (Evropska tehni─Źka saglasnost).

Primarna uloga na┼íih termoizolacionih sistema je toplotna izolacija odnosno obezbe─Ĺivanje komfornih uslova boravka u objektima i njihov du┼żi ┼żivotni vek, a sa druge strane i pobolj┼íanje energetske efikasnosti odnosno u┼íteda novca za grejanje i hla─Ĺenje objekata.

Sika ThermoCoat┬« sistemi obezbe─Ĺuju toplotni komfor u objektu i poma┼żu u spre─Źavanju razvoja bu─Ĺi i plesni. Sika ThermoCoat┬« sistemi obezbe─Ĺuju minimalne gubitke energije kroz fasadne zidove, kao deo termi─Źkog omota─Źa, koji mogu da budu i preko 40%, i na taj na─Źin obezbe─Ĺuju finansijsku u┼ítedu za krajnjeg korisnika. Obezbe─Ĺuju manje tro┼íkove odr┼żavanja i doprinose za┼ítiti ┼żivotne sredine, kroz manju emisiju ┼ítetnih gasova oslobo─Ĺenih prilikom stvaranja energije za grejanje i hla─Ĺenje. Sika ThermoCoat┬« sistemi obezbe─Ĺuju estetsku i funkcionalnu za┼ítitu objekta sa mogu─çno┼í─çu odabira nijanse iz ┼íiroke lepeze nijansi zavr┼ínih dekorativnih maltera.

Sika ThermoCoat® fasadni termoizolacioni sistemi

foto: Sika d.o.o.

SIKA ThermoCoat® termoizolacioni sistemi omogućavaju:

 • Do 15 godina garancije
 • Lako─çu ugradnje
 • Odli─Źnu paropropusnost
 • Visoku vodoodbojnost
 • Dugoro─Źnost fasade
 • Ujedna─Źen dekorativni efekat

Komponente i presek sistema

┼Żivotni vek odnosno dugoro─Źnost svakog termoizolacionog sistema zavisi od vrste i debljine izolacionih obloga, debljine i vrste lepka/osnovnog maltera ugra─Ĺenog u sistem, kao i od zavr┼íne obrade odnosno vrste, granulacije, nijanse dekorativnog maltera. Sika ThermoCoat┬« termoizolacioni sistem je razvijen vode─çi ra─Źuna o svim navedenim kvalitativnim karakteristikama komponenti, ─Źine─çi tako svoja re┼íenja pouzdanim, dugoro─Źnim i energetskim efikasnim.

Komponente i presek sistema

foto: Sika d.o.o.

 1. Lepak za izolacione obloge: Sika ThermoCoat® Fix /Uni /Net
 2. Izolaciona obloga: Beli EPS; MW Tiplovi (sidra)
 3. Armaturna mre┼żica: Sika ThermoCoat┬« Mesh
 4. Osnovni malter za armiranje: Sika ThermoCoat® Uni/Net
 5. Podloga: Sika ThermoCoat® Acryl Primer /Silicate Primer
 6. Dekorativni malter: Sika ThermoCoat® Acryl EPS/AcrylTop/690 Si&Si/ Silicate Top

Sika logo

Sika Srbija d.o.o.
Patrijarha Pavla 1 ÔÇô 22310 ┼áimanovci ÔÇô Srbija
Tel: +381 22 2155 778
W. www.sika.rs