Connect with us
Novosti

Čišćenje bazena – Zašto sam zavoleo jednog robota?

Kada sam pre godinu dana krenuo u potragu za adekvatnim bazenom za dvorište shvatio sam da je ponuda zaista široka i da je cenovno baš veliki raspon. U svakom slučaju na vama je da se odlučite da li želite neku jeftiniju u isto vreme i manje kvalitetniju varijantu ili ste, ipak, pristalica kvaliteta koji će trajati, ali opet ima svoju cenu.

Ipak, ono što mi je privuklo veću pažnju je dodatna bazenska oprema koja ne spada u standardne ponude za ugradnju bazena. Ona ima svoju cenu, ali ste “spašeni” svakodnevnog manuelnog kontrolisanja kvaliteta vode. Narodski rečeno, automatika radi sve sama, dozira odgovarajuću vrednost hlora i svake sekunde kontroliše pH vode. Održavanje higijene i kvaliteta vode je važno svakom vlasniku i korisniku bazena. Konkretno, jedan poznanik je prošle godine pravio bazen kada sam i ja, s tim da on automatiku nije uzeo u obzir jer je smatrao da mu nije neophodna. Rešio je da sam proverava kvalitet vode i dozira hemiju.

Ove godine je ipak ugradio automatiku. Zanima vas zašto? Pa, voda mu se “kvarila” na svakih deset dana što je dovelo do većih troškova održavanja bazena i kada je sabrao troškove shvatio je da će mu se ovo ulaganje isplatiti.

Robot za čišćenje bazena - zodiac rc 4300

Robot za čišćenje bazena – zodiac rc 4300

Za mene jednako važna stavka je održavanje čistoće bazena. E, to ima nekoliko varijacija. Uglavnom se ljudi odlučuju za standardno čišćenje bazena poučeni Holivudskim filmovima. Mada, kada malo bolje razmislim, niti ja imam telo pool boy-a, a nemam ni tako dobro “inspiraciju”na ležaljci kao pomenuti gospodin. U startu sam se odlučio za robot-usisivač i tu kreće naša “veza”. Kako to izgleda u stvarnosti?

Bazeni su uglavom pozicionirani u dvorištima porodičnih kuća i okruženi zelenilom. Nakon vetrovite noći jedan deo lišća, iglica sa borova ili trave završi u bazenu. Komšija koji ima pool boya, koji doduše nije ni nalik onim iz filmova, kreće u sređivanje bazena. Ja kuvam kafu, a dok voda ne provri, ubacujem moj usisivač u bazen. Verzija koju sam uzeo čisti podnu površinu bazena, ali i zid. Nakon kafe i doručka moja porodica je na bazenu koji je u potpunosti očišćen. Kod komšije su nakon sat vremena manuelnog rada možda na pola puta. Samo u filmovima se ručno bazen očisti za dva minuta. E sada, pomnožite cenu održavanja bazena na mesečnom nivou, pa puta recimo dve godine i dolazite do vrednosti jednog solidnog robota.

Moj robot i ja smo već drugu godinu u ozbiljnoj vezi. Ne u bilo kakvoj, već emotivnoj vezi. Ljubav je obostrana, mada kada bolje razmislim, ipak ja njega malo više volim.

Autor teksta: Predrag Rađen, urednik časopisa Grenef