Connect with us
Promo

Zašto trebamo koristiti svemirski wc na zemlji?

LAUFEN-ov WC za odvajanje urina save! je pravi primer revolucije koja se širi projektima širom sveta.

Na─Źin na koji postupamo s urinom u upravljanju otpadnim vodama uzrokuje jedan od glavnih ekolo┼íkih problema dana┼ínjice, tj. one─Źi┼í─çenje nitratima iz ─Ĺubriva koja sadr┼że azot i eutrofikaciju vodenih tela ┼íto rezultiraju vodama osiroma┼íenim kiseonikom koje se nazivaju ÔÇ×mrtve zone“. Ipak, urin je vredan resurs za poljoprivredu ako se supstance u njemu mogu odvojiti i reciklirati. Zajedno s be─Źkim dizajnerskim timom EOOS, LAUFEN je razvio prvi svetski WC sa odvajanjem urina koji zadovoljava industrijske standarde u razvijenom svetu. Ova inovativna WC ┼íolja postupno ulazi u na┼íu svakodnevicu.

Urin kao resurs: lekcije sa svemirske stanice

WC na svemirskoj stanici ISS visoko tehnolo┼íka ma┼íina vredna 23 miliona dolara. Ono ┼íto mu je zajedni─Źko sa save! ┼íoljom je odvajanje urina u samoj WC ┼íolji i njegovo ponovno kori┼í─çenja kao vrednog resursa. U svemiru, fokus je na 95% vode u ljudskom urinu koji se mo┼że koristiti za ponovnu konverziju u pitku vodu. ┼áolja save! pak u procesu iskori┼í─çavanja preostale hemijske supstance kao ┼íto su azot (N), fosfor (P) i kalijum (K). S jedne strane, te supstance predstavljaju ekolo┼íke probleme. Studije koje su sprovele vode─çe istra┼żiva─Źke institucije pokazuju da se prekomerne koli─Źine azota i fosfora ispu┼ítaju u reke i okeane, uzrokuju─çi cvetanje algi i ugro┼żavaju─çi ekosisteme. S druge strane, oni su vredne hranjive supstance u ─Ĺubrivu koja se koriste u poljoprivredi, ako se mogu filtrirati pre nego ┼íto u─Ĺu u otpadne vode.

LAUFEN-ov WC za odvajanje urina save!

foto: Laufen save!

Vreme je za preispitivanje upravljanja otpadnim vodama

Izazov je da se brzo uspostave WC ┼íolje za odvajanje urina kao standard u mnogim kulturama ┼íirom sveta. Kori┼í─çenje urina kao resursa mo┼że se prilagoditi specifi─Źnim kulturnim obi─Źajima i uslovima. U najudaljenijim krajevima urin se mo┼że kombinovati sa odre─Ĺenim bakterijama kako bi se proizvela elektri─Źna energija koja na primer mo┼że napajati telefon. U poljoprivrednim podru─Źjima, urin se mo┼że preraditi kako bi se dobila voda i hranjive supstance za navodnjavanje i ─Ĺubriva.

Od svemira do Nepala i Evrope

EOOS, poznati be─Źki dizajnerski tim posve─çen pitanjima za┼ítite okoline, inovator je ÔÇ×zamke za urin“ koja koristi adheziju, poznatu kao ÔÇ×efekt ─Źajnika“, za odvajanje i odvod urina pravo u WC ┼íolju. Osiguravanje funkcionalnosti u takozvanim ─Źu─Źavcima u Nepalu i u WC ┼íoljama zapadnja─Źkog sveta bio je izazov s kojim su se suo─Źili EOOS i LAUFEN.

Imamo ve─çe ┼íanse za implementaciju ove va┼żne revolucije u velikim razmerama samo ako WC uvek izgleda isto i ne zahteva nikakve promene u na─Źinu na koji se koristi, – ka┼że Harald Gr├╝ndl, menad┼żer EOOS-a.

LAUFEN-ov WC za odvajanje urina save!

foto: Hannover

Prvi WC za odvajanje urina save! za upotrebu u industrijaliziranim zemljama dostupan je ve─ç neko vreme. Nedavno je LAUFEN po─Źeo nuditi i potpuno tehnolo┼íko re┼íenje ugradnje. Prvih 100 save! jedinica instalirano je i temeljno testirano na univerzitetima i istra┼żiva─Źkim institucijama. Od nedavno Evropska svemirska agencija ESA koristi oko 80 save! WC ┼íkoljki u svojoj novoj zgradi u Parizu, a u Be─Źu se njima oprema i prva rezidencijalna zgrada. U projektu Stadtregal, arhitekata GERNER GERNER PLUS. heri&salli, prikupljeni urin koristi se za proizvodnju ─Ĺubriva za zelenilo na fasadi i biljaka na krovu.

LAUFEN-ov WC za odvajanje urina save!

foto: Be─Ź

Odr┼żivost kroz istrajnost

WC save! je ÔÇ×front-end“ koji funkcioni┼íe na mnogo na─Źina u cirkularnoj ekonomiji. Me─Ĺu njima su proizvodnja vode i elektri─Źne energije, proizvodnja ─Ĺubriva, recikliranje na licu mesta, industrijska obrada i upotreba. ÔÇ×Back-endÔÇŁ je otvoren, zavisno o situaciji i poslovnom modelu. Upornost Haralda Gr├╝ndla i njegovog tima postupno se ispla─çuje. Razvijena kao deo programa Fondacije Billa i Melinde Gates ÔÇťVoda, sanitacija i higijenaÔÇŁ, save! WC ┼íkoljka postala je redovna tema na dnevnom redu UN-ovog Svetskog dana voda, a nedavno je predstavljena Svetskoj banci. WC revolucija uzima maha i u Nema─Źkoj. Jedan od slede─çih velikih projekata u pripremi je ÔÇ×EcovillageÔÇŁ, kooperativno i odr┼żivo naselje s 500 stanova u Hannoveru.

LAUFEN logo

Roca logo

Roca Croatia d.d.
Industrijska 1 10290 Zaprešić
T. +385 1 335 0842
info@hr.roca.com
www.hr.roca.com