Connect with us
Materijali

Teretana je da budete zdravi – Odabir podne obloge!

Teretana – jedna od karakteristika zimskog perioda i boravak u zatvorenom prostoru. I da, svi nam savetuju kako treba šetati bez obzira na temperaturu, štaviše savetuju i da vodimo na vazduh i sasvim malu decu, da im neće škoditi malo hladnoće i da će, poput dece iz Skandinavije, zbog toga biti jača i otpornija. Ne znam kako vi, ja hodanje po istopljenom snegu (čitaj blatu) ne smatram nekom rekreacijom, pogotovo što mi sa decom duže traje spremanje za izlazak napolje nego sama šetnja. Obavezno se vratimo blatnjavi, umorni i iznervirani.

Posle svih ovih porodičnih aktivnosti teretana mi nije problem, pogotovo što mi se čini da se na svakom mestu mi roditelji odmaramo više nego kod kuće. A za odmor u zatvorenom i bilo kakvo vežbanje, gde se organizam angažuje dodatno i gde je zaista potrebno da objekat u kojem vežbate bude čist, podovi otporni na trenje, a sprave bezbedne, treba napraviti dobar odabir.

Teretana - gumeni podovi

Teretana – gumeni podovi

Kada dođe vreme za odabir podloge za fitnes centar, često se dešava da se ne uspe sagledati iz prve ruke koje sve osobine ta podloga treba da ima. Zašto je to tako? Odgovor na ovo pitanje nije jednostavan. Zamislite sada da otvarate teretanu i da ste, naravno, ograničeni sredstvima, a nekim čudom, odabir podne obloge tu najviše „trpi“. I šta se dešava? Ono što svaki vlasnik jednog ovakvog objekta percipira kao važno, je u najvećem broju slučajeva cena na prvom mestu, pa izgled, odnosno uklopivost poda u prostor po boji i teksturi, i na kraju, jednostavnost održavanja. Čak iako i sam vlasnik teretane dolazi iz sveta fitnesa ili bodibildinga, mora se uputiti kritika da će gotovo po pravilu izbor poda biti napravljen po prethodno istaknutom principu, uprkos poznavanju problematike.

Teretana - sprave za vežbanje

Teretana – sprave za vežbanje

Teretana i odabir podne obloge

Najvažniji kriterijumi koje mora da zadovolji podna obloga adekvatna za bodibilding, fitnes, aerobik i slično, jesu bezbednost vežbača i funkcionalnost. Prevedeno na osobine podova – protivkliznost, otpornost na opterećenje, elastičnost i istovremeno dobra apsorpcija udaraca. Tek onda, po opadajućem nizu, na red dolaze antibakterijsko svojstvo (koje bi moralo da ima primat nad lakoćom održavanja), pitanje čišćenja i održavanja, pa izgled i cena.

Stav da visokokvalitetna podloga za fitnes nužno mnogo košta je pogrešan.

Doduše, mora se priznati da ima svoje utemeljenje u činjenici da su pre deset, petnaest godina sportski podovi ipak bili novina, koju, uzevši u obzir i veoma visoke cene sprava za vežbanje i ručnih tegova (a to su stavke bez kojih se nikako ne može), mnogi nisu mogli da priušte. Zato je, kada se svedu računi, u izboru između opreme za rad i odgovarajućeg poda, bitku svaki put gubio pod.

Na sreću, sada su okolnosti što se tiče cenovnog faktora, umnogome promenjene, te je dovoljno posvetiti samo malo vremena informisanju na ovu temu da bi se došlo do pravog rešenja. Odgovor na pitanje koju podnu oblogu izabrati zapravo je odgovor na pitanje kojim aktivnostima je prostor namenjen. Ako se radi o klasičnoj teretani, odnosno bodibilding klubu u kom je akcenat na statičkom treningu kakvo je dizanje tegova, idealna podloga za to bi bio POD OD GUME.

Gumeni podovi

Ovi podovi sastavljeni su od prirodne ili sintetičke gume, plastifikatora, manjeg procenta punilaca i boje. Proizvode se u rolnama i pločama debljine 2,3,4 i 5mm, a za specijalne svrhe i do 10mm. Polažu se na podlogu od cementnog ili gipsanog estriha po proceduri koja važi za sve elastične podove, što će reći potpunim lepljenjem za podlogu pomoću odgovarajućeg adheziva za gumu. Odlikuje ih odgovarajući stepen elastičnosti koji doprinosi dobroj apsorpciji udaraca i istovremeno upijanju okolnih zvukova.

Obzirom da je teretana mesto na kom masivne sprave vrše veliki pritisak na pod istovremeno proizvodeći škripu i buku tokom vežbanja, a da se kod ručnog dizanja veliki tegovi nakon trzaja i izbačaja sa manje ili veće visine bacaju na podlogu, ovo svojstvo gumenih podova će biti od esencijalne važnosti. Interesantno je da u njihov sastav ulaze i neki antioksidansi koji, kao u slučaju kozmetičkih preparata za kožu, usporavaju starenje odnosno propadanje i odlažu reparaciju.

Otporni su na mnoge hemikalije, imaju atest na negorivost, i ne klizaju se, te su prava preventiva za nezgode i sportske povrede. Ne upijaju vodu i znoj, i antibakterijski su, pa nema bojazni od razmnožavanja bakterija i razvoja gljivica.

Šta je još karakteristično za gumene podne obloge i na kakvim mestima su oni još adekvatni.

Teretana - sprave za vežbanje

Teretana – sprave za vežbanje moraju biti bezbedne i očuvane

Antistatik PVC

Svojstva vrlo slična gumenom podu, koja ga čine još jednom dobrom alternativom za teretane i fitnes centre, ima ANTISTATIK PVC. Obzirom da se radi o podu od homogenog PVC-a koji je sinonim za praktičnost i higijenu, koji je uz to i antistatičan, nije teško zaključiti da će odgovoriti zadatku. Otporan je na hemikalije i mikroorganizme, ne kliza se čak ni kad je vlažan, takođe ima atest za negorivost (što ga čini teško zapaljivim, ali ujedno i vrlo otpornim na žar cigarete) i izuzetno lako se održava. Ipak, u odnosu na gumu ima jedan nedostatak – vrlo je tanak i zato kao podloga za vežbanje može biti malo tvrd.

Laminat

Koliko je tvrdoća loša osobina jedne obloge za fizičku aktivnost najbolje se uočava na primeru LAMINATA. Za razliku od parketa, koji je optimalna, a ujedno i propisana podloga za timske sportove sa loptom (pre svega košarku) jer ne ometa kretanje igrača a istovremeno omogućava dobro odskakanje lopte; laminat kod bavljenja fitnesom i aerobikom samo odmaže jer ne upija udarce već ih naprotiv odbija (što kod dizanja tegova može biti čak i opasno), a kako pri svakom koraku noga i stopalo nailaze na previše čvrstu i neelastičnu površinu, to uzrokuje propadanje zglobova. Osim toga, laminat (koji je, nažalost, instaliran u većini teretana i fitnes centara) je gladak, a uz to i vodonepropusan, pa zadržavanje kapljica vode i znoja na površini otvara prostor za povrede.

Etison

Pre nego što je laminat postao popularan, dobar procenat podova u teretanama je bio obložen ETISONOM. Iako to generalno i nije bilo toliko loše rešenje, ostaje konstatacija da tepih skuplja više prašine nego bilo koja druga obloga, što posebno može naškoditi zdravlju osoba sklonih alergijama, a obzirom da je etison zalepljen za podlogu nije nimalo lak za održavanje jer ne može da se nosi u servis, pa se suštinski nikada ne može do kraja oprati.

Flotex

Glavne manjkavosti tepiha odnosno etisona otklonjene su osmišljavanjem flotexa. FLOTEX je, naime, obloga jako slična tepihu izrađena od najlonskih vlakana gusto prišivenih za vodootpornu podlogu. Ovakav način izrade, koji suštinski imitira čvorovanje tepiha, flotex čini jedinstvenim materijalom koji pruža sve pogodnosti, a nema nijedan nedostatak tipičan za tepih. Antimikrobska obrada kojoj je izložen u proizvodnji pruža konstantnu zaštitu od bakterija, uključujući stafilokoku i Ešerihiju koli, i od razvoja grinja. Ima glatku površinu, jako udobnu za hodanje i toplu na dodir, koja sprečava zapinjanje, ali istovremeno pruža dovoljno otpora i ne kliza se.

Velika gustina vlakana stvara i veoma dobru akustičnu barijeru, kako za kontaktne tako i za ambijentalne zvuke, što ga, kao i gumu, kvalifikuje kao odličan pod za vežbanje. Ipak, ta ista vlaknasta struktura nije toliko pogodna za opremanje teretane, ali bi zato bila idealna za studio za jogu ili takozvane „školice sporta“, u kojima se deca uzrasta od 3 do 7 godina uvode u svet sporta kroz učenje elementarnih veština poput trčanja, skakanja i dečije gimnastike.

Posle svega rečenog, možete se smatrati edukovanim za podne obloge u teratanama sasvim dovoljno da možete za svoj novac i svoje zdravlje izabrati dobru alternativu. Ili biste radije išli u objekat koji širi prašinu ili ima trošne i nebezbedne sprave, pa se umesto zdravim osećali bolesnim?

Deo teksta preuzet sa stranice: www.podovi.org