Connect with us
Arhitektura

Odr┼żive fasade i urbani prostor | Me─Ĺunarodni arhitektonsko-in┼żenjerski forum u Beogradu

Me─Ĺunarodni forum arhitekture i in┼żenjeringa ÔÇô SHARE obele┼żava svoje ─Źetvrto izdanje u Beogradu i fokusira se na dizajn i performanse fasada i njihov uticaj na javne prostore. SHARE Forum Beograd 2022 odr┼żac╠üe se 23. novembra u hotelu Metropol Palace.

U Beogradu c╠üe se sastati lideri arhitekture iz Srbije i inostranstva, kao i profesionalci iz srodnih oblasti; doga─Ĺaj je prilika za povezivanje sa najreprezentativnijim li─Źnostima iz oblasti arhitekture i gra─Ĺevinarstva. Program SHARE Beograd 2022 obuhvata mnoge teme od interesa, u skladu sa aktuelnim brigama dru┼ítva da se stvore urbani prostori i zgrade u stanju da se izbore sa klimatskim izazovima. Teme c╠üe u dinami─Źnom formatu predstaviti govornici iz Srbije, Velike Britanije, Holandije, Turske, Slovenije, Severne Makedonije, Bugarske i Francuske.

Najavljeni govornici za doga─Ĺaj su Christos PASSAS ÔÇô direktor Zaha Hadid Architects, UK; Gideon MAASLAND ÔÇô direktor MVDRV, Holandija; Kerem YAZGAN, osniva─Źki partner Yazgan Design Architecture, Turska; Branislav MITROVIC╠ü, osniva─Ź Mitarh d.o.o. arhitektonski studio, Srbija; Thomas COLDEFY, osniva─Źki partner Coldefy & Associ├ęs Architectes Urbanistes, Francuska; Besian MEHMETI, osniva─Ź BMA studija, Severna Makedonija; Martin HRISTOV ÔÇô osniva─Ź E-Arch studija, Bugarska; Milka GNJATO, suosniva─Ź, glavni kreativni direktor Zabriskie, Srbija; Marko KOROSEC, suosniva─Ź REMORKER Architects, Srbija; Toma┼ż KRI┼áTOF, osniva─Ź Studija Kristof, Slovenija; Gregor REICHENBERG, partner Reichenberg Arhitektura, Slovenija.

Forum SHARE Beograd 2022 organizuje SHARE Architects, najvec╠üa mre┼ża posvec╠üena profesionalcima u arhitekturi i gra─Ĺevinarstvu u Centralnoj i Jugoisto─Źnoj Evropi.

Registracija SHARE Belgrade 2022

Vi┼íe informacija o doga─Ĺaju i registracija na linku https://rs.share-architects.com/

Christos Passas specijalni gost na SHARE Beograd 2022

Christos se pridru┼żio Zaha Hadid Architects kao senior dizajner u februaru 1998. Sada je direktor, odgovoran je za vo─Ĺenje ┼íirokog spektra klju─Źnih projekata i konkursa u okviru prakse. Uklju─Źen je u mnoge zna─Źajne projekte ovog biroa, kao ┼íto je Rozental centar za savremenu umetnost u Sinsinatiju; MAXXI: Nacionalni muzej umetnosti 21. veka u Rimu; i mosta ┼íeika Zajeda u Abu Dabiju, vodio je dizajn projekta Phaeno nau─Źnog centra u Volfsburgu, Nema─Źka, koji je u┼íao u u┼żi izbor za Stirlingovu nagradu 2006. godine.

Christos je trenutno direktor projekta za nedavno zavr┼íeni Opus u Dubaiju, UAE, kao i Koncertnu dvoranu Sverdlovske filharmonije u Jekaterinburgu, Rusija i Tehnopark Sberbank u Moskvi, Rusija; novi kompleks od 262.000 m2 koji ─Źini deo ┼íireg kampusa Skolkovo koji se smatra novom ÔÇ×ruskom silikonskom dolinomÔÇť i koji c╠üe primiti do 12.000 ljudi u IT i marketin┼íkim centrima.

Kao direktor, Christos tako─Ĺe vodi niz velikih projekata master plana ZHA, uklju─Źujuc╠üi nasip Admirala Serebrjakova u Novoroskom, Rusija; Rubljovo-Arhangelskoie Smart City, Rusija; Masterplan Kartal Pendik u Istanbulu, Turska; i trg Elefterija u Nikoziji na Kipru.

Projekat Opus Zaha Hadid Architects, UK

Opus Zaha Hadid Architects, UK

Predavanje

Christos je predavao parametarski dizajn i urbanizam u Arhitektonskom udru┼żenju zajedno sa Patrikom ┼áumaherom u Londonu (2007-2010), radec╠üi na istra┼żivanju digitalnih i parametarskih tehnika za formiranje velikih urbanih naselja. Potom je nastavio da predaje kao gostujuc╠üi DAAD profesor na Institutu za arhitekturu Dessau (HA) u Bauhausu, Desau (2008-2012), radec╠üi na implementaciji ve┼ítina digitalnog dizajna za objekte velikih razmera sa slo┼żenom geometrijom i karakterom, istra┼żujuc╠üi jedinstvenost, raznolikost i slo┼żenost. Redovno u─Źestvuje u ┼żirijima za dizajn na univerzitetima ┼íirom Velike Britanije i Evrope, i ─Źest je gostujuc╠üi predava─Ź parametarskog dizajna, dizajnerskog razmi┼íljanja i uloge arhitekture.

O Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects je ambiciozan, dinami─Źan internacionalni arhitektonski i dizajnerski studio osnovan 1980. godine u Londonu, od strane dobitnice Pritzkera Zahe Hadid. Njihov portofolio uklju─Źuje transformativne, fluidne, kulturne i stambene prostore, akademske, sportske i infrastrukturne projekte ┼íirom sveta.