Connect with us
Arhitektura

Održive fasade i urbani prostor | Međunarodni arhitektonsko-inženjerski forum u Beogradu

SHARE Forum Beograd 2022

Međunarodni forum arhitekture i inženjeringa – SHARE obeležava svoje četvrto izdanje u Beogradu i fokusira se na dizajn i performanse fasada i njihov uticaj na javne prostore. SHARE Forum Beograd 2022 održaće se 23. novembra u hotelu Metropol Palace.

U Beogradu će se sastati lideri arhitekture iz Srbije i inostranstva, kao i profesionalci iz srodnih oblasti; događaj je prilika za povezivanje sa najreprezentativnijim ličnostima iz oblasti arhitekture i građevinarstva. Program SHARE Beograd 2022 obuhvata mnoge teme od interesa, u skladu sa aktuelnim brigama društva da se stvore urbani prostori i zgrade u stanju da se izbore sa klimatskim izazovima. Teme će u dinamičnom formatu predstaviti govornici iz Srbije, Velike Britanije, Holandije, Turske, Slovenije, Severne Makedonije, Bugarske i Francuske.

Najavljeni govornici za događaj su Christos PASSAS – direktor Zaha Hadid Architects, UK; Gideon MAASLAND – direktor MVDRV, Holandija; Kerem YAZGAN, osnivački partner Yazgan Design Architecture, Turska; Branislav MITROVIĆ, osnivač Mitarh d.o.o. arhitektonski studio, Srbija; Thomas COLDEFY, osnivački partner Coldefy & Associés Architectes Urbanistes, Francuska; Besian MEHMETI, osnivač BMA studija, Severna Makedonija; Martin HRISTOV – osnivač E-Arch studija, Bugarska; Milka GNJATO, suosnivač, glavni kreativni direktor Zabriskie, Srbija; Marko KOROSEC, suosnivač REMORKER Architects, Srbija; Tomaž KRIŠTOF, osnivač Studija Kristof, Slovenija; Gregor REICHENBERG, partner Reichenberg Arhitektura, Slovenija.

Forum SHARE Beograd 2022 organizuje SHARE Architects, najveća mreža posvećena profesionalcima u arhitekturi i građevinarstvu u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi.

Registracija SHARE Belgrade 2022

Više informacija o događaju i registracija na linku https://rs.share-architects.com/

Christos Passas specijalni gost na SHARE Beograd 2022

Christos se pridružio Zaha Hadid Architects kao senior dizajner u februaru 1998. Sada je direktor, odgovoran je za vođenje širokog spektra ključnih projekata i konkursa u okviru prakse. Uključen je u mnoge značajne projekte ovog biroa, kao što je Rozental centar za savremenu umetnost u Sinsinatiju; MAXXI: Nacionalni muzej umetnosti 21. veka u Rimu; i mosta šeika Zajeda u Abu Dabiju, vodio je dizajn projekta Phaeno naučnog centra u Volfsburgu, Nemačka, koji je ušao u uži izbor za Stirlingovu nagradu 2006. godine.

Christos je trenutno direktor projekta za nedavno završeni Opus u Dubaiju, UAE, kao i Koncertnu dvoranu Sverdlovske filharmonije u Jekaterinburgu, Rusija i Tehnopark Sberbank u Moskvi, Rusija; novi kompleks od 262.000 m2 koji čini deo šireg kampusa Skolkovo koji se smatra novom „ruskom silikonskom dolinom“ i koji će primiti do 12.000 ljudi u IT i marketinškim centrima.

Kao direktor, Christos takođe vodi niz velikih projekata master plana ZHA, uključujući nasip Admirala Serebrjakova u Novoroskom, Rusija; Rubljovo-Arhangelskoie Smart City, Rusija; Masterplan Kartal Pendik u Istanbulu, Turska; i trg Elefterija u Nikoziji na Kipru.

Projekat Opus Zaha Hadid Architects, UK

Opus Zaha Hadid Architects, UK

Predavanje

Christos je predavao parametarski dizajn i urbanizam u Arhitektonskom udruženju zajedno sa Patrikom Šumaherom u Londonu (2007-2010), radeći na istraživanju digitalnih i parametarskih tehnika za formiranje velikih urbanih naselja. Potom je nastavio da predaje kao gostujući DAAD profesor na Institutu za arhitekturu Dessau (HA) u Bauhausu, Desau (2008-2012), radeći na implementaciji veština digitalnog dizajna za objekte velikih razmera sa složenom geometrijom i karakterom, istražujući jedinstvenost, raznolikost i složenost. Redovno učestvuje u žirijima za dizajn na univerzitetima širom Velike Britanije i Evrope, i čest je gostujući predavač parametarskog dizajna, dizajnerskog razmišljanja i uloge arhitekture.

O Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects je ambiciozan, dinamičan internacionalni arhitektonski i dizajnerski studio osnovan 1980. godine u Londonu, od strane dobitnice Pritzkera Zahe Hadid. Njihov portofolio uključuje transformativne, fluidne, kulturne i stambene prostore, akademske, sportske i infrastrukturne projekte širom sveta.