Connect with us
Budu─çnost

Norve┼íki NBT se pridru┼żuje kompaniji Windvision u realizaciji 800 MW vetroelektrana u Srbiji

NBT AS (NBT), kompanija sa sedi┼ítem u Oslu koja investira u vetroelektrane velike snage, postala je partner kompaniji WV International (ranije Windvision) u razvijanju projekata vetroelektrana u Srbiji ukupne snage 800 MW. Kompanije ─çe na srpskom tr┼żi┼ítu nastupati pod imenom WV-NBT Srbija.

WV International je 2010. godine zapo─Źeo rad na projektima vetroelektrana u Srbiji. Projekti su sada u naprednoj razvojnoj fazi i spremni su za realizaciju pod transparentnim, konkurentnim i adekvatnim tr┼żi┼ínim uslovima, koje ─çe najavljeni sistem aukcija omogu─çiti.

WV International posluje u oblasti obnovljivih izvora energije skoro 20 godina i prisutan je u osam zemalja: Holandiji, Belgiji, Francuskoj, ┼ápaniji, Maroku, Srbiji, Senegalu i Tunisu. Uspe┼íno je realizovao preko 200 MW projekata vetroelektrana u Belgiji i Francuskoj, ishodovao dozvole za preko 800 MW i izrastao u tim od preko 50 zaposlenih sa ekspertizom za celokupan ┼żivotni ciklus projekata izgradnje postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije.

NBT razvija projekte vetroparkova i upravlja ovim elektranama na tr┼żi┼ítima u razvoju. Kompanija je osnovana 2004. godine sa sedi┼ítem u Oslu u Norve┼íkoj, a najaktivnija je u Kini i Ukrajini. NBT je pustio u rad vetroelektranu u mestu Baicheng, u provinciji Jilin u Kini, instalisane snage 50 MW. To je je bio prvi projekat za proizvodnju elektri─Źne energije iz energije vetra koji je obezbedio projektno finansiranje u Kini. Kasnije, tokom 2011. i 2012. godine, NBT je pustio u rad i vetroelektrane Linxi I i II, instalisane snage 100 MW, koje se nalaze u Unutra┼ínjoj Mongoliji. U Ukrajini je NBT drugi po veli─Źini proizvo─Ĺa─Ź i operater energije vetra, sa projektima Zophia od 800 MW i Sivashenergoprom od 250 MW.

Budu─çi da stalno razmatra prilike za projekte i na ostalim tr┼żi┼ítima u razvoju, NBT je prepoznao Srbiju kao pouzdano okru┼żenje za zelenu energiju i odlu─Źio da udru┼żi snage sa kompanijom WV International kako bi zajedni─Źki realizovali portfolio projekata.

Cilj je da se do 2026. godine pusti u rad 800 MW vetroelektrana, a prvih 168 MW ─çe biti na mre┼żi ve─ç 2023. godine. WV International i NBT ─çe razviti i izgraditi vetroelektrane u skladu sa me─Ĺunarodnim standardima koji odgovaraju zahtevima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Ekvatorskim principima. Vetroelektrane ─çe zna─Źajno doprineti privrednom razvoju, doneti zna─Źajne poreske prihode, obezbediti do dve hiljade radnih mesta tokom izgradnje i imati trajan ekonomski uticaj ─Źak i nakon zavr┼íetka izgradnje. Tako─Ĺe, ovi projekti ─çe zna─Źajno pove─çati udeo obnovljivih izvora u ukupnoj potro┼ínji elektri─Źne energije u Srbiji, ┼íto je jedan od najva┼żnijih ciljeva energetskog sektora Republike Srbije.

NBT i Windvision logo