Connect with us
Novosti

Bezbednost pri zavarivanju

Bezbednost pri zavarivanju ne mora da bude te┼íka i komplikovana, ali zahteva planiranje i ulaganje u bezbednosnu opremu za zavarivanje, koje se svakako isplati. Imaju─çi u vidu ─Źinjenicu da posao zavariva─Źa podrazumeva izlo┼żenost ekstremnim temperaturama i atmosferskim uticajima sa mogu─çno┼í─çu mehani─Źkih povreda i opekotina tokom rada, da se zavarivanje vr┼íi u razli─Źitim pozicijama i na razli─Źitim mestima, neophodno je ipak dr┼żati se nekih osnovnih principa bezbednosti.

Stabilna radna površina

Pre nego ┼íto se ma┼íite gorionika, potrudite se da povr┼íina na kojoj zavarujete bude stabilna i bezbedna tj. da mo┼że da izdr┼żi radni komad i pru┼żi odgovaraju─çu potporu. Ukoliko radite na zavariva─Źkim kolicma, uverite se da su to─Źkovi fiksirani i da ste na bezbednoj udaljenosti od ostalih aparata i ma┼íina koji se nalaze u okru┼żenju. Sem toga, obratite pa┼żnju da li pod gladak i stabilan. Ukoliko nije, potrudite se da izravnate neravnine i otklonite rupe i pukotine koje bi mogle da izbace iz ravnote┼że sto na kom se nalazi radni komad.

Nezapaljiva ode─ça

Va┼ía ode─ça bi trebalo da je napravljena od nezapaljivih materijala, poput pamuka, ali pored toga, ukoliko ste pu┼ía─Źi, trebalo bi da izbegavate da nosite upalja─Ź u d┼żepu radne ode─çe. Bilo kakva sinteti─Źka me┼íavina materijala ima ve─çu mogu─çnost privla─Źenja varnica od pamuka, koji se tako─Ĺe i lak┼íe gasi ukoliko do─Ĺe do po┼żara. U tu svrhu, mo┼żete se opskrbiti zavariva─Źkim jaknama i keceljama, koje Vam mogu pru┼żiti dodatnu za┼ítitu za vreme zavarivanja, ali je za po─Źetak i pamu─Źno odelo dobro re┼íenje. Za┼ítitna funkcija ko┼żne zavariva─Źke jakne je vi┼íestruka. Sem pomenute za┼ítite od varnica, ona ┼ítiti od hladno─çe prilikom rada na niskim temperaturama ali je i odli─Źna za┼ítita od visokih temperatura koje se osloba─Ĺaju tokom zavarivanja.

No┼íenje ode─çe sa dugim rukavima je tako─Ĺe veoma va┼żno jer, sem uobi─Źajene za┼ítite od varnica, ona ┼ítiti i od UV zra─Źenja, spre─Źavaju─çi nastanak ozbiljnih opekotina.

Za┼ítitna zavariva─Źka oprema

Osnovu za┼ítite pri zavarivanju ─Źini no┼íenje maske i rukavica za zavarivanje, uz ko┼íulju sa duga─Źkim rukavima, pantalone i za┼ítitnu obu─çu. Mnogi zavariva─Źi najradije koriste maske za zavarivanje sa automatskim potamnjivanjem jer tokom rada ne moraju da se mu─Źe sa pode┼íavanjima. Modeli maski koji imaju vi┼íe senzora bolje reaguju na varni─Źenje, a time Vas i bolje ┼ítite omogu─çuju─çi da se koncentri┼íete na posao. Me─Ĺutim, ove maske su po pravilu i skuplje. Izbor pravih zavariva─Źkih rukavica se svodi na odabir onih koje ─çe Vam pru┼żiti pravu meru fleksibilnosti i u isto vreme Vas za┼ítititi od toplote. Odre─Ĺene vrste rukavica pru┼żaju dodatnu za┼ítitu sa oja─Źanim povr┼íinama du┼ż zglobova, ─Źine─çi ih time podesnijim za zavarivanje ┼ítapnom elektrodom ili za vanpoziciono MIG zavarivanje, jer ┼ítite ruke od varnica.

 Suva okolina

Iako je svima vi┼íe nego jasno da struja u kontaktu sa vodom mo┼że biti smrtonosna, mnogi su skloni da prenebregnu bezbednosna uputstva, misle─çi da mala koli─Źina vode i nije toliko opasna. Zato posebno treba voditi ra─Źuna da mesto zavarivanja i njegova okolina budu suvi kako bi se izbegle fatalne posledice.

Pravilno postavljene i uskladištene boce za kiseonik i gasove

Sem ┼íto se moraju skladi┼ítiti daleko od izvora varni─Źenja, boce za┼ítitnog gasa i kiseonika se moraju ─Źuvati u bezbednom, uspravnom polo┼żaju, kako bi se izbeglo udaranje i njihovo o┼íte─çivanje. Udarac ili varnica mogu dovesti do eksplozije boce. Ukoliko radite sa oksi-acetilenom, imajte na umu da je u pitanju ekstremno nestabilan i zapaljiv gas. Iz tog razloga postoji ─Źitav niz mera za┼ítite koje morate da ispunite. Pre svega, boce moraju biti bezbedno uskladi┼ítene i opremljene odgovaraju─çim osigura─Źima i ventilima.┬á

Boce

Manje boce nemojte nikada dr┼żati u kutiji za alat jer njihovo o┼íte─çenje mo┼że izazvati eksploziju.

Dovoljna koli─Źina ventilacije

Pri MIG ili TIG zavarivanju, mo┼że do─çi do isparavanja razli─Źitih gasova koji mogu ozbiljno ugroziti Va┼íe, kao i zdravlje osoba prisutnih u okolini. Tako npr. argon u atmosferi potiskuje kiseonik potreban za disanje. Zato se, bez obzira da li imate instaliran ventilacioni sistem ili ventilator na prozoru, postarajte se da postoji stalan protok sve┼żeg vazduha. Postavljanjem paravana oko radnog mesta lako mo┼żete neutralisati promaju i neometano zavarivati iako su vrata otvorena.

Radno bez zapaljivih materija

Bez obzira da li postoji mogu─çnost do po┼żara do─Ĺe za vreme ili posle zavarivanja, osmatranje lokacije na kojoj se vr┼íi zavarivanje je od izuzetne va┼żnosti. Posebno treba voditi ra─Źuna o tome da li u blizini rade drugi zavariva─Źi i da li se u okru┼żenju nalaze kartonske kutije ili piljevina koji bi se mogli zapaliti ukoliko ih zaka─Źi varnica. Ve─çina po┼żara izazvanih zavarivanjem nastanu satima nakon ┼íto je samo zavarivanje zavr┼íeno. Varnice u piljevini ili kartonima se polako razvijaju, da bi se tek kasnije pretvorile u skupe i opasne po┼żare.

 

GEM TRADE logo

GEM Trade d.o.o.
Bele njive 35, 21000 Novi Sad
+381 21 6623 159, +381 21 452 844
Servis: Rade Kon─Źara 1, 21131 Petrovaradin
office@gemtradedoo.com
www.gemtradedoo.com