Connect with us
Novosti

Bezbednost pri zavarivanju

zavarivanje

Bezbednost pri zavarivanju ne mora da bude teška i komplikovana, ali zahteva planiranje i ulaganje u bezbednosnu opremu za zavarivanje, koje se svakako isplati. Imajući u vidu činjenicu da posao zavarivača podrazumeva izloženost ekstremnim temperaturama i atmosferskim uticajima sa mogućnošću mehaničkih povreda i opekotina tokom rada, da se zavarivanje vrši u različitim pozicijama i na različitim mestima, neophodno je ipak držati se nekih osnovnih principa bezbednosti.

Stabilna radna površina

Pre nego što se mašite gorionika, potrudite se da površina na kojoj zavarujete bude stabilna i bezbedna tj. da može da izdrži radni komad i pruži odgovarajuću potporu. Ukoliko radite na zavarivačkim kolicma, uverite se da su točkovi fiksirani i da ste na bezbednoj udaljenosti od ostalih aparata i mašina koji se nalaze u okruženju. Sem toga, obratite pažnju da li pod gladak i stabilan. Ukoliko nije, potrudite se da izravnate neravnine i otklonite rupe i pukotine koje bi mogle da izbace iz ravnoteže sto na kom se nalazi radni komad.

Nezapaljiva odeća

Vaša odeća bi trebalo da je napravljena od nezapaljivih materijala, poput pamuka, ali pored toga, ukoliko ste pušači, trebalo bi da izbegavate da nosite upaljač u džepu radne odeće. Bilo kakva sintetička mešavina materijala ima veću mogućnost privlačenja varnica od pamuka, koji se takođe i lakše gasi ukoliko dođe do požara. U tu svrhu, možete se opskrbiti zavarivačkim jaknama i keceljama, koje Vam mogu pružiti dodatnu zaštitu za vreme zavarivanja, ali je za početak i pamučno odelo dobro rešenje. Zaštitna funkcija kožne zavarivačke jakne je višestruka. Sem pomenute zaštite od varnica, ona štiti od hladnoće prilikom rada na niskim temperaturama ali je i odlična zaštita od visokih temperatura koje se oslobađaju tokom zavarivanja.

Nošenje odeće sa dugim rukavima je takođe veoma važno jer, sem uobičajene zaštite od varnica, ona štiti i od UV zračenja, sprečavajući nastanak ozbiljnih opekotina.

Zaštitna zavarivačka oprema

Osnovu zaštite pri zavarivanju čini nošenje maske i rukavica za zavarivanje, uz košulju sa dugačkim rukavima, pantalone i zaštitnu obuću. Mnogi zavarivači najradije koriste maske za zavarivanje sa automatskim potamnjivanjem jer tokom rada ne moraju da se muče sa podešavanjima. Modeli maski koji imaju više senzora bolje reaguju na varničenje, a time Vas i bolje štite omogućujući da se koncentrišete na posao. Međutim, ove maske su po pravilu i skuplje. Izbor pravih zavarivačkih rukavica se svodi na odabir onih koje će Vam pružiti pravu meru fleksibilnosti i u isto vreme Vas zaštititi od toplote. Određene vrste rukavica pružaju dodatnu zaštitu sa ojačanim površinama duž zglobova, čineći ih time podesnijim za zavarivanje štapnom elektrodom ili za vanpoziciono MIG zavarivanje, jer štite ruke od varnica.

 Suva okolina

Iako je svima više nego jasno da struja u kontaktu sa vodom može biti smrtonosna, mnogi su skloni da prenebregnu bezbednosna uputstva, misleći da mala količina vode i nije toliko opasna. Zato posebno treba voditi računa da mesto zavarivanja i njegova okolina budu suvi kako bi se izbegle fatalne posledice.

Pravilno postavljene i uskladištene boce za kiseonik i gasove

Sem što se moraju skladištiti daleko od izvora varničenja, boce zaštitnog gasa i kiseonika se moraju čuvati u bezbednom, uspravnom položaju, kako bi se izbeglo udaranje i njihovo oštećivanje. Udarac ili varnica mogu dovesti do eksplozije boce. Ukoliko radite sa oksi-acetilenom, imajte na umu da je u pitanju ekstremno nestabilan i zapaljiv gas. Iz tog razloga postoji čitav niz mera zaštite koje morate da ispunite. Pre svega, boce moraju biti bezbedno uskladištene i opremljene odgovarajućim osiguračima i ventilima. 

Boce

Manje boce nemojte nikada držati u kutiji za alat jer njihovo oštećenje može izazvati eksploziju.

Dovoljna količina ventilacije

Pri MIG ili TIG zavarivanju, može doći do isparavanja različitih gasova koji mogu ozbiljno ugroziti Vaše, kao i zdravlje osoba prisutnih u okolini. Tako npr. argon u atmosferi potiskuje kiseonik potreban za disanje. Zato se, bez obzira da li imate instaliran ventilacioni sistem ili ventilator na prozoru, postarajte se da postoji stalan protok svežeg vazduha. Postavljanjem paravana oko radnog mesta lako možete neutralisati promaju i neometano zavarivati iako su vrata otvorena.

Radno bez zapaljivih materija

Bez obzira da li postoji mogućnost do požara dođe za vreme ili posle zavarivanja, osmatranje lokacije na kojoj se vrši zavarivanje je od izuzetne važnosti. Posebno treba voditi računa o tome da li u blizini rade drugi zavarivači i da li se u okruženju nalaze kartonske kutije ili piljevina koji bi se mogli zapaliti ukoliko ih zakači varnica. Većina požara izazvanih zavarivanjem nastanu satima nakon što je samo zavarivanje završeno. Varnice u piljevini ili kartonima se polako razvijaju, da bi se tek kasnije pretvorile u skupe i opasne požare.

 

GEM TRADE logo

GEM Trade d.o.o.
Bele njive 35, 21000 Novi Sad
+381 21 6623 159, +381 21 452 844
Servis: Rade Končara 1, 21131 Petrovaradin
office@gemtradedoo.com
www.gemtradedoo.com