Connect with us
Budu─çnost

U Srbiji 6 postrojenja za proizvodnju energije iz biomase

U Srbiji ─çe biti izgra─Ĺeno ┼íest postrojenja za kombinovanu proizvodnju elektri─Źne i toplotne energije iz biomase i biogasa. Ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za podr┼íku izgradnji ┼íest postrojenja za kombinovanu proizvodnju elektri─Źne i toplotne energije iz biomase i biogasa su potpisani pro┼íle nedelje, pa ─çe dr┼żavna subvencija iznositi 1,6 milona dolara.

Obnovljiva energija

Obnovljiva energija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Anti─ç je rekao da je ukupna vrednost tih postrojenja 22,7 miliona evra i da ─çe njihovom izgradnjom Srbija dobiti kapacitete od ukupno 6,32 MW instalisane elektri─Źne snage postrojenja koja koriste obnovljive i lokalno dostupne izvore energije.

On je istakao da ugovori sa ┼íest investitora koji ─çe izgraditi ta postrojenja potvr─Ĺuje strate┼íku opredeljenost Vlade za podizanje u─Źe┼í─ça obnovljivih izvora energije i potrebu da Srbija krupnim koracima ide u pravcu stabilnog energetskog sistema, gde ─çe se dogovorno koristit ugalj, ali i energija vetra, biomase i biogasa.

Anti─ç je ocenio da je u─Źe┼í─çe biomase u proizvodnji energije u Srbiji ÔÇ×zaista zanemarljivoÔÇť, ali je istakao da u isto─Źnoj Srbiji postoje ogromni potencijali za proizvodnju eletri─Źne i topotne energije iz biomase. Biomasa je jedan od najve─çih obnovljivih izvora energije, a Srbija spada u vrh evropskih zemalja po koli─Źini neiskori┼í─çene biomase. Prema ranijim procenama, ukupan energetski potencijal biomase u Srbiji iznosi 3,1 miliona tona ekvivalentne nafte (drvna biomasa: 1,5 miliona i poljoprivredna: 1,6 miliona).

On je istakao da će Ministarstvo rudarstva i energetike dati podršku lokalnim samoupravama u tom regionu da zajedno razgovaraju o proizvodnji struje i toplotne energije iz biomase, koja bi mogla da greje te gradove i opštine.

Obnovljivi izvori energije

Obnovljivi izvori energije

Kako su saop┼ítili Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i UNDP, bespovratna sredstva za podr┼íku izgradnji postrojenja za kombinovanu proizvodnju struje i toplotne energije iz biomase i biogasa dobili su Forkom iz Beograda, BGS gama BP Ba─Ź, BGS alfa BP Ba─Ź, BGS beta Ba─Ź, Biogas enerd┼żi (Energy) Alibunar i Beoelektra iz Boto┼ía kod Zrenjanina.

Prema saop┼ítenju, bespovratna sredstva su dodeljena u iznosu od 15 odsto ukupne investicione vrednosti svakog pojedina─Źnog projekta, odnosno maksimalno 275.000 dolara, pod uslovom da je ukupna investiciona vrednost pojedina─Źnog projeta ve─ça od 1,2 miliona dolara.

Ugovorima se predvi─Ĺa isplata 30 odsto ukupno dodeljenog novca, dok ─çe preostalih 70 odsto biti ispla─çeno tek nakon realizacije ukupne investicije i priklju─Źenja postrojenja na distributivnu mre┼żu.

Izvor: obnovljiviizvorienergije.rs