Connect with us
Budućnost

U Srbiji 6 postrojenja za proizvodnju energije iz biomase

Objavljeno

:

U Srbiji će biti izgrađeno šest postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase i biogasa. Ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za podršku izgradnji šest postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase i biogasa su potpisani prošle nedelje, pa će državna subvencija iznositi 1,6 milona dolara.

Obnovljiva energija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da je ukupna vrednost tih postrojenja 22,7 miliona evra i da će njihovom izgradnjom Srbija dobiti kapacitete od ukupno 6,32 MW instalisane električne snage postrojenja koja koriste obnovljive i lokalno dostupne izvore energije.

On je istakao da ugovori sa šest investitora koji će izgraditi ta postrojenja potvrđuje stratešku opredeljenost Vlade za podizanje učešća obnovljivih izvora energije i potrebu da Srbija krupnim koracima ide u pravcu stabilnog energetskog sistema, gde će se dogovorno koristit ugalj, ali i energija vetra, biomase i biogasa.

Antić je ocenio da je učešće biomase u proizvodnji energije u Srbiji „zaista zanemarljivo“, ali je istakao da u istočnoj Srbiji postoje ogromni potencijali za proizvodnju eletrične i topotne energije iz biomase. Biomasa je jedan od najvećih obnovljivih izvora energije, a Srbija spada u vrh evropskih zemalja po količini neiskorišćene biomase. Prema ranijim procenama, ukupan energetski potencijal biomase u Srbiji iznosi 3,1 miliona tona ekvivalentne nafte (drvna biomasa: 1,5 miliona i poljoprivredna: 1,6 miliona).

On je istakao da će Ministarstvo rudarstva i energetike dati podršku lokalnim samoupravama u tom regionu da zajedno razgovaraju o proizvodnji struje i toplotne energije iz biomase, koja bi mogla da greje te gradove i opštine.

Obnovljivi izvori energije

Kako su saopštili Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i UNDP, bespovratna sredstva za podršku izgradnji postrojenja za kombinovanu proizvodnju struje i toplotne energije iz biomase i biogasa dobili su Forkom iz Beograda, BGS gama BP Bač, BGS alfa BP Bač, BGS beta Bač, Biogas enerdži (Energy) Alibunar i Beoelektra iz Botoša kod Zrenjanina.

Prema saopštenju, bespovratna sredstva su dodeljena u iznosu od 15 odsto ukupne investicione vrednosti svakog pojedinačnog projekta, odnosno maksimalno 275.000 dolara, pod uslovom da je ukupna investiciona vrednost pojedinačnog projeta veća od 1,2 miliona dolara.

Ugovorima se predviđa isplata 30 odsto ukupno dodeljenog novca, dok će preostalih 70 odsto biti isplaćeno tek nakon realizacije ukupne investicije i priključenja postrojenja na distributivnu mrežu.

Izvor: obnovljiviizvorienergije.rs

Advertisement reklama na grenef portalu

Izdvojeno

Sa portala

Energetska efikasnost objekata Energetska efikasnost objekata
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Energetska efikasnost objekata u kriznom vremenu

Radeći u polju energetske efikasnosti objekata poslednjih 10-ak godina, na mnogobrojnim projektima različitih nivoa energetske efikasnosti i održivosti u najširem...

Ytong zelena gradnja Ytong zelena gradnja
Energetska efikasnost1 mesec ranije

Zelena gradnja i najvažnije odlike

“Zelenim” se nazivaju oni objekti koji su građeni po principima održive gradnje. Najvažnije odlike „zelene gradnje“ su: manja potrošnja energije...

Antenall tim za projektnu podršku na projektima Antenall tim za projektnu podršku na projektima
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Kako naći najbolju podršku za vaš projekat?

Velika tražnja dovela je i do hiper ponude gde nije lako razaznati kome se obratiti od inženjera, arhitekata, projektnih biroa...

Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu Energetska efikasnost je dobitna kombinacija i za kompanije i za klimu
Energetska efikasnost2 meseca ranije

Najbolji način za smanjenje troškova i emisija štetnih gasova

S obzirom na to da se kompanije širom sveta suočavaju s ogromnim pritiskom kada je reč o troškovima energije i...

Divus Apartmani Divčibare Divus Apartmani Divčibare
Arhitektura2 meseca ranije

ENERGY NET predstavlja najnoviji projekat Divus apartmani Divčibare

Vođena svrhom da stvara bolju atmosferu po meri čoveka u skladu sa prirodom, kompanija ENERGY NET već više od 30...

Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču Vegetativni zidovi na fasadnom omotaču
Arhitektura3 meseca ranije

Vegetativni zidovi u arhitekturi

Vegetativni zidovi koji fasadni omotač pretvaraju iz statičnog u dinamičan odnos prema posmatraču, u gustim urbanim sredinama imaju veliki potencijal...

Sadržaj

Popularno