Connect with us
Budućnost

U Srbiji 6 postrojenja za proizvodnju energije iz biomase

U Srbiji će biti izgrađeno šest postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase i biogasa. Ugovori o dodeli bespovratnih sredstava za podršku izgradnji šest postrojenja za kombinovanu proizvodnju električne i toplotne energije iz biomase i biogasa su potpisani prošle nedelje, pa će državna subvencija iznositi 1,6 milona dolara.

Obnovljiva energija

Obnovljiva energija

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić je rekao da je ukupna vrednost tih postrojenja 22,7 miliona evra i da će njihovom izgradnjom Srbija dobiti kapacitete od ukupno 6,32 MW instalisane električne snage postrojenja koja koriste obnovljive i lokalno dostupne izvore energije.

On je istakao da ugovori sa šest investitora koji će izgraditi ta postrojenja potvrđuje stratešku opredeljenost Vlade za podizanje učešća obnovljivih izvora energije i potrebu da Srbija krupnim koracima ide u pravcu stabilnog energetskog sistema, gde će se dogovorno koristit ugalj, ali i energija vetra, biomase i biogasa.

Antić je ocenio da je učešće biomase u proizvodnji energije u Srbiji „zaista zanemarljivo“, ali je istakao da u istočnoj Srbiji postoje ogromni potencijali za proizvodnju eletrične i topotne energije iz biomase. Biomasa je jedan od najvećih obnovljivih izvora energije, a Srbija spada u vrh evropskih zemalja po količini neiskorišćene biomase. Prema ranijim procenama, ukupan energetski potencijal biomase u Srbiji iznosi 3,1 miliona tona ekvivalentne nafte (drvna biomasa: 1,5 miliona i poljoprivredna: 1,6 miliona).

On je istakao da će Ministarstvo rudarstva i energetike dati podršku lokalnim samoupravama u tom regionu da zajedno razgovaraju o proizvodnji struje i toplotne energije iz biomase, koja bi mogla da greje te gradove i opštine.

Obnovljivi izvori energije

Obnovljivi izvori energije

Kako su saopštili Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije i UNDP, bespovratna sredstva za podršku izgradnji postrojenja za kombinovanu proizvodnju struje i toplotne energije iz biomase i biogasa dobili su Forkom iz Beograda, BGS gama BP Bač, BGS alfa BP Bač, BGS beta Bač, Biogas enerdži (Energy) Alibunar i Beoelektra iz Botoša kod Zrenjanina.

Prema saopštenju, bespovratna sredstva su dodeljena u iznosu od 15 odsto ukupne investicione vrednosti svakog pojedinačnog projekta, odnosno maksimalno 275.000 dolara, pod uslovom da je ukupna investiciona vrednost pojedinačnog projeta veća od 1,2 miliona dolara.

Ugovorima se predviđa isplata 30 odsto ukupno dodeljenog novca, dok će preostalih 70 odsto biti isplaćeno tek nakon realizacije ukupne investicije i priključenja postrojenja na distributivnu mrežu.

Izvor: obnovljiviizvorienergije.rs