Connect with us
Promo

Brick House – Samoodr┼żive fasade

U domenu odr┼żive arhitekture i gra─Ĺevinarstva, potraga za energetski efikasnim materijalima nikada nije bila va┼żnija. Me─Ĺu brojnim opcijama koje postoje, cigla se isti─Źe kao vremenski testiran izbor fasadnog materijala. U daljem tekstu ─çemo detaljnije opisati energetsku efikasnost fasadne cigle, fokusiraju─çi se na njenu primenu u odr┼żivim arhitektonskim praksama.

Fasadna cigla je vekovima klju─Źan materijal u gra─Ĺevinskoj industriji, cenjena zbog svoje trajnosti i estetike. Kao materijal za fasadu, cigla nudi vi┼íe od vizuelne privla─Źnosti – pru┼ża ─Źvrstu barijeru od spoljnih uticaja, unapre─Ĺuju─çi energetsku efikasnost objekta na vi┼íe na─Źina.

Fasadna cigla

foto: Brick House

Jedna od najzna─Źajnijih karakteristika cigle je njen toplotni kapacitet. Za razliku od materijala sa ni┼żim toplotnim kapacitetom, poput drveta ili metala, cigla ima sposobnost da apsorbuje, skladi┼íti i polako osloba─Ĺa toplotu. Ova fizi─Źka karakteristika ima klju─Źnu ulogu u regulaciji unutra┼ínjih temperatura, smanjuju─çi potrebu za preteranim grejanjem ili hla─Ĺenjem tokom cele godine.

Jo┼í jedan aspekt energetske efikasnosti, koji se ─Źesto zanemaruje, je ┼żivotni vek gra─Ĺevinskih materijala. Fasadna cigla je poznata po svojoj trajnosti, sa mnogim fasadama koje opstaju ve─ç vekovima. Njena dugove─Źnost smanjuje potrebu za ─Źestim renoviranjima, ┼íto smanjuje potro┼ínju energije i resursa potrebnih za odr┼żavanjem fasada tokom vremena.

Sa ekolo┼íke ta─Źke gledi┼íta, cigla se isti─Źe kao odr┼żiv izbor fasadnog materijala. Prave se od prirodne gline, obilnog resursa koji se mo┼że lokalno nabaviti u mnogim regionima. Dodatno, moderni procesi proizvodnje cigle evoluirali su da budu energetski efikasniji i proizvode minimalni otpad, pobolj┼íavaju─çi njen karbonski otisak.

Belgijski proizvo─Ĺa─Ź Vandersanden bricks iz na┼íe ponude je uvo─Ĺenjem dekarboniziraju─çih pe─çi u 2 svoje fabrike sve bli┼żi svom obe─çanju ÔÇťTogether to Zero ÔÇô 2050ÔÇť. Koriste─çi ve─ç emitovan CO2 drugih fabrika u svojim visokim pe─çima, emisija ugljen dioksida nastala potro┼ínjom prirodnog gasa tokom procesa pe─Źenja se anulira. Do 2050. godine je u planu da se u svih 9 fabrika implementira ova tehnologija proizvodnje, koja ─çe zajedno sa ve─ç izgra─Ĺenim vetro parkovima potencijalno u─Źiniti Vandersanden prvim karbonsko neutralnim proizvo─Ĺa─Źem opekarskih proizvoda u svetu.

Zaklju─Źno, energetska efikasnost cigle kao fasadnog materijala je neosporiva. Njen toplotni kapacitet, izolacione karakteristike, trajnost i odr┼żivost ─Źine je idealnim izborom za fasadu. Uklju─Źivanjem cigle u dizajn fasada, ne samo da stvaramo objekte koje izdr┼żavaju test vremena, ve─ç i doprinosimo zelenijoj i energetski efikasnijoj budu─çnosti.

Brick House logo

Hilandarska 7a, 11000 Beograd
+381 11 7495187
+381 62 8060131
office@brickhouse.rs
www.brickhouse.rs