Connect with us
Novosti

Koliko je štetno plavo svetlo?

Poslednjih godina vodi se polemika oko toga da li previ┼íe plave svetlosti mo┼że prekinuti na┼íe cirkadijalne ritmove. Svetlost je va┼żan deo ovog procesa zato ┼íto se prema njemu pode┼íava na┼í cirkadijalni ritam, preko specijalnih senzora za svetlost sme┼ítenih u oku. Me─Ĺutim, izlaganje┬á plavom svetlu pre spavanja mo┼że poremetiti sat tela, uzrokujuc╠üi lo┼í san, jer signalizira va┼íem mozgu da potisne proizvodnju melatonina koji je potreban da zaspite. Tako─Ĺe mo┼że da poremeti druge zavisne telesne procese, kao ┼íto su varenje i menstrualni ciklus.

Moderno osvetljenje, kao ┼íto su CFL sijalice (kompaktne fluorescentne sijalice) i LED (diode koje emituju svetlost) mogu proizvesti relativno visoke nivoe plave svetlosti, kao i ra─Źunari, tableti i mobilni telefoni.

Plava svetlost osvetljenja mo┼że se smanjiti izborom LED ili CFL sijalica sa ÔÇ×toplo-belomÔÇť bojom, a ne sa ÔÇ×hladno-belomÔÇť ili ÔÇ×plavo-belomÔÇť.

Neke sijalice su ozna─Źene sa ÔÇ×temperaturom u bojiÔÇť i najbolje je odabrati temperaturu od 2700 ili 3000K, a neki pametni telefoni i tableti poseduju filter u boji, koji smanjuje koli─Źinu emitovane plave svetlosti.

Razli─Źite temperature u boji mogu stvoriti razli─Źita raspolo┼żenja u prostoru. Upotreba LED hladnog svetla koje je energetski efikasnije mo┼że podstac╠üi mozak da ostane budan. Temperatura boje svetlosti koja je preko 4000 Kelvina (K) predstavlja hladne boje i emituje vi┼íe plave svetlosti, dok toplije temperature boja od 2700-3000K ┼íalju signal va┼íem mozgu da proizvodi melatonin koji vam poma┼że da zaspite – one imaju vi┼íe ┼żuti / narand┼żasti sjaj.

┼áud┼żi Nakamura, dobitnik Nobelove nagrade za pronalazak svetle─çih dioda (LED) koja emituju plavu svetlost, sugeri┼íe da bi lasersko osvetljenje moglo biti budu─çnost svetlosne tehnologije. Trenutno se uspe┼íno koristi u automobilskoj industriji – u farovima koji mogu da reflektuju svetlost do 600 metara.

Lasersko osvetljenje┬áproizvodi 70% ja─Źe osvetljenje po jedinici snage u odnosu na LED tehnologiju.┬á

Me─Ĺutim, tehnologija laserskog svetla je jo┼í uvek u razvoju i nije jeftina za masovnu proizvodnju.┬áAli to se mo┼że promeniti u narednim decenijama sa vi┼íe nau─Źnih istra┼żivanja jer su potencijalne prednosti lasera ÔÇőÔÇőto ┼íto su kompaktniji od LED dioda, proizvode do 1000K vi┼íe svetlosti i tro┼íe jednu trec╠üinu manje elektri─Źne energije.