Connect with us

Novosti

Koliko je štetno plavo svetlo?

Objavljeno

:

Poslednjih godina vodi se polemika oko toga da li previše plave svetlosti može prekinuti naše cirkadijalne ritmove. Svetlost je važan deo ovog procesa zato što se prema njemu podešava naš cirkadijalni ritam, preko specijalnih senzora za svetlost smeštenih u oku. Međutim, izlaganje  plavom svetlu pre spavanja može poremetiti sat tela, uzrokujući loš san, jer signalizira vašem mozgu da potisne proizvodnju melatonina koji je potreban da zaspite. Takođe može da poremeti druge zavisne telesne procese, kao što su varenje i menstrualni ciklus.

Moderno osvetljenje, kao što su CFL sijalice (kompaktne fluorescentne sijalice) i LED (diode koje emituju svetlost) mogu proizvesti relativno visoke nivoe plave svetlosti, kao i računari, tableti i mobilni telefoni.

Plava svetlost osvetljenja može se smanjiti izborom LED ili CFL sijalica sa „toplo-belom“ bojom, a ne sa „hladno-belom“ ili „plavo-belom“.

Neke sijalice su označene sa „temperaturom u boji“ i najbolje je odabrati temperaturu od 2700 ili 3000K, a neki pametni telefoni i tableti poseduju filter u boji, koji smanjuje količinu emitovane plave svetlosti.

Različite temperature u boji mogu stvoriti različita raspoloženja u prostoru. Upotreba LED hladnog svetla koje je energetski efikasnije može podstaći mozak da ostane budan. Temperatura boje svetlosti koja je preko 4000 Kelvina (K) predstavlja hladne boje i emituje više plave svetlosti, dok toplije temperature boja od 2700-3000K šalju signal vašem mozgu da proizvodi melatonin koji vam pomaže da zaspite – one imaju više žuti / narandžasti sjaj.

Šudži Nakamura, dobitnik Nobelove nagrade za pronalazak svetlećih dioda (LED) koja emituju plavu svetlost, sugeriše da bi lasersko osvetljenje moglo biti budućnost svetlosne tehnologije. Trenutno se uspešno koristi u automobilskoj industriji – u farovima koji mogu da reflektuju svetlost do 600 metara.

Lasersko osvetljenje proizvodi 70% jače osvetljenje po jedinici snage u odnosu na LED tehnologiju.

Međutim, tehnologija laserskog svetla je još uvek u razvoju i nije jeftina za masovnu proizvodnju. Ali to se može promeniti u narednim decenijama sa više naučnih istraživanja jer su potencijalne prednosti lasera ​​to što su kompaktniji od LED dioda, proizvode do 1000K više svetlosti i troše jednu trećinu manje električne energije.

 

 

 

 

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno