Connect with us
Novosti

Dodeljene nagrade Liderka odr┼żive energetike 2023

Dubravka ─Éedovi─ç Handanovi─ç, ministarka rudarstva i energetike, Maja Turkovi─ç, izvr┼ína potpredsednica kompanije CWP Europe, i Ana D┼żoki─ç, suosniva─Źica energetske zadruge Elektropionir, ovogodi┼ínje su laureatkinje nagrade „liderka odr┼żive energetike“ za izvanredan doprinos odr┼żivoj energetici i predanost procesu energetske tranzicije, demokratizacije i decentralizacije energetike u Srbiji.

Konferencija WISE

Konferencija WISE

Ova presti┼żna nagrada nazvana „Liderka odr┼żive energetike“ dodeljena je prvi put na konferenciji „┼Żene Srbije u odr┼żivoj energetici ÔÇô liderstvo u energetskoj tranziciji“, koju je organizovala WISE Srbija mre┼ża ┼żena. Nagradu su uspostavili Centar za promociju odr┼żivog razvoja, nevladina organizacija, i Nema─Źka organizacija za me─Ĺunarodnu saradnju GIZ.

Ambasadorka Savezne Republike Nema─Źke u Beogradu, Anke Konrad, sve─Źano je otvorila konferenciju istaknuv┼íi da Srbija ima zna─Źajan potencijal za pove─çanje u─Źe┼í─ça ┼żena u energetskom sektoru, koje trenutno zauzimaju mali procenat. Konrad je istakla va┼żnost organizacija poput WISE u podr┼íci ┼żenama koje razumeju potrebe energetske industrije, kao i izazove koji se pojavljuju u karijerama u tom sektoru.

Maja Turković, izvršna potpredsjednica kompanije CWP Europe

Anke Konrad i Maja Turković, izvršna potpredsjednica kompanije CWP Europe

Maja Turković, izvršna potpredsednica kompanije CWP Europe, izjavila je povodom primanja nagrade:

„Ovaj trenutak predstavlja veliku ─Źast za mene, budu─çi da sam deo izuzetnih ┼żena koje svojim predanim radom ostvaruju pozitivne i zna─Źajne promene u energetskom sektoru. Ova nagrada predstavlja za mene inspiraciju i motivaciju da nastavim sa ulaganjem napora u ja─Źanje podru─Źja obnovljivih izvora energije, inovacija i odr┼żivih re┼íenja, zahvaljuju─çi kompaniji CWP Europe, koju s ponosom predstavljam.“

Ana D┼żoki─ç, suosniva─Źica energetske zadruge Elektropionir

Ana D┼żoki─ç, suosniva─Źica energetske zadruge Elektropionir

Primaju─çi nagradu, Ana D┼żoki─ç, suosniva─Źica energetske zadruge Elektropionir, je istakla da samo pre par godina ne bi rekla da ─çe se na─çi na ovom mestu i da ─çe mala porodi─Źna borba koja je krenula od jednog krova, dobiti ove razmere koje ima danas. A, to je, izme─Ĺu ostalog, energetska zadruga Elektropionir i gradnja solarnih elektrana na Staroj planini.

„Moj neki glavni doprinos u celoj pri─Źi bio je da otvorimo obi─Źnim ljudima mogu─çnost da postanu nosioci energetske tranzicije i aktivni u─Źesnici procesa u kojem je va┼żno da ┼íto vi┼íe nas bude uklju─Źeno. To je proces koji nije va┼żan samo za firme, nego i za gra─ĹaneÔÇŁ, istakla je ona.

Rezultati istra┼żivanja o ulozi ┼żena u doma─çinstvima i ┼żena u poslovnom sektoru u energetskoj tranziciji tako─Ĺe su predstavljeni na konferenciji. Istra┼żivanje, koje je obuhvatilo 911 ┼żena u doma─çinstvima i ┼żena u poslovanju, pru┼żilo je uvid u kako ┼żene percipiraju svoju ulogu u energetskoj tranziciji te ┼íta im je potrebno kako bi unapredile energetsku efikasnost u svojim domovima i kompanijama. Tako─Ĺe su izrazile potrebu za podr┼íkom, kako finansijskom tako i institucionalnom, kako bi se njihovo u─Źestvovanje u energetskoj tranziciji ostvarilo na puno zna─Źajnijem nivou. ┼Żene su tako─Ĺe ukazale na potrebu rodno osetljivih politika zasnovanih na kvalitetnim podacima, pri ─Źemu je ─Źak 98% anketiranih ┼żena izrazilo mi┼íljenje da ┼żene trebaju biti aktivno uklju─Źene u dono┼íenje energetskih i klimatskih politika.

Do sada je samo 1% ku─çanstava u Srbiji instaliralo solarne panele, dok je 4% koristilo toplotne pumpe za bolju energetsku efikasnost.Istra┼żivanje je tako─Ĺe ukazalo na to da su ┼żene koje su samohrane majke ili ┼żive same manje sklone energetskoj obnovi svojih objekata.

┼Żene u poslovnom sektoru izrazile su o─Źekivanje ve─çih subvencija dr┼żave za zelene inicijative u svojim firmama, povoljnije uslove za kreditiranje i ukidanje PDV-a na primenu zelenih tehnolo┼íkih re┼íenja i dekarbonizaciju.

Rezultati istra┼żivanja objavljeni su u publikaciji pod nazivom „Uloga ┼żena u doma─çinstvima i ┼żena u poslovnom sektoru u energetskoj tranziciji – INICIJATIVE VREDNE PODR┼áKE.“