Connect with us
Arhitektura

Zgrade u Bruklinu- odgovor na otuđenost (Video)

Nju Jork je centar modernog sveta. Ogromne zgrade i najneobičniji objekti, temeljne prezentacije i marketinške genijalosti mogu se videti baš u ovom gradu u Americi. Poslednji poduhvat tog tipa je saradnja između fotografa i režisera Muguela de Guzmana iz Imagen Subliminal studija i američkog studija ODA. U kratkom filmu se mogu videti dizajneri koji i jesu glumci u ovom projektu kako bacaju loptu, hvataju cveće i dobaciju se balonima između terasa.

Foto: www.dezeen.com

Ono što je film trebalo da predstavi je svojevrsna interakciju između stanovnika zgrade kako bi se podstaklo druženje žitelja zgrade i izbegla toliko pominjana i u ovakvim velikim gradovima najprisutnija, otuđenost ljudi na malom prostoru.

Ono što su dizajneri prostora hteli da postignu realizovano je velikim staklenim površinama koji kada stojiš na terasi možeš videti i susednu zgradu i širok pogled na Menhetn. Širokim baštama na otvorenom se dobija osećaj male zajednice koja je upućena jedna na drugu.

Arhitekte su dizajnirale maširane blokove veličine 80.000 kvadratnih metara kao odgovor na istaknuti ugao na lokaciji u Brooklin-u Park Slope.

Foto: www.dezeen.com

Balkoni se povlače unazad i prema gore do ulice što je postignuto drvenenim oblogama i rezidencijalnim kamenom – dok je zatvorena fasada orijentisana na 4. aveniju. Prema arhitektama, koji su stvorili sličnu igrivu fasadu za zgradu stanova u Kvinsu, ovaj Jekill-and-Hide eksterijer pokazuje promenljivi identitet Bruklina iz stambenog prostora u komercijalnu četvrt.

„U ovoj interakciji između različitih spoljašnjih elemenata se poziva na generacijski i kulturni pomak, gde mesta kao što je Bruklin koji su u velikoj meri stambeno okruženje, nastavlja transformaciju u jedan od velikih kulturnih epicentara Njujorka“, rekao je studio.

Foto: www.dezeen.com

Unutrašnjost zgrade pokazuje meku završnu obradu koja je napravljena kao kontrast geometrijskom eksterijeru. U predvorju, mešavina različitih vrsta drveta, betona i metala, pruža pozadinu koja izgleda kao zeleni zid.Svaki od apartmana ima visoki plafon, prozore i vrata u staklu kroz celu visinu, kao i neutralnu paletu, uključujući podne ploče od belog hrasta. Italijanski mramor, uvezeni porcelan i mramor bele boje će „obući“ kupatila.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com