Connect with us
Arhitektura

Zgrade u Bruklinu- odgovor na otu─Ĺenost (Video)

Nju Jork je centar modernog sveta. Ogromne zgrade i najneobi─Źniji objekti, temeljne prezentacije i marketin┼íke genijalosti mogu se videti ba┼í u ovom gradu u Americi. Poslednji poduhvat tog tipa je saradnja izme─Ĺu fotografa i re┼żisera Muguela de Guzmana iz Imagen Subliminal studija i ameri─Źkog studija ODA. U kratkom filmu se mogu videti dizajneri koji i jesu glumci u ovom projektu kako bacaju loptu, hvataju cve─çe i dobaciju se balonima izme─Ĺu terasa.

Moderan eksterijer zgrade

Foto: www.dezeen.com

Ono ┼íto je film trebalo da predstavi je svojevrsna interakciju izme─Ĺu stanovnika zgrade kako bi se podstaklo dru┼żenje ┼żitelja zgrade i izbegla toliko pominjana i u ovakvim velikim gradovima najprisutnija, otu─Ĺenost ljudi na malom prostoru.

Ono ┼íto su dizajneri prostora hteli da postignu realizovano je velikim staklenim povr┼íinama koji kada stoji┼í na terasi mo┼że┼í videti i susednu zgradu i ┼íirok pogled na Menhetn. ┼áirokim ba┼ítama na otvorenom se dobija ose─çaj male zajednice koja je upu─çena jedna na drugu.

Arhitekte su dizajnirale ma┼íirane blokove veli─Źine 80.000 kvadratnih metara kao odgovor na istaknuti ugao na lokaciji u Brooklin-u Park Slope.

Foto: www.dezeen.com

Balkoni se povla─Źe unazad i prema gore do ulice ┼íto je postignuto drvenenim oblogama i rezidencijalnim kamenom – dok je zatvorena fasada orijentisana na 4. aveniju. Prema arhitektama, koji su stvorili sli─Źnu igrivu fasadu za zgradu stanova u Kvinsu, ovaj Jekill-and-Hide eksterijer pokazuje promenljivi identitet Bruklina iz stambenog prostora u komercijalnu ─Źetvrt.

„U ovoj interakciji izme─Ĺu razli─Źitih spolja┼ínjih elemenata se poziva na generacijski i kulturni pomak, gde mesta kao ┼íto je Bruklin koji su u velikoj meri stambeno okru┼żenje, nastavlja transformaciju u jedan od velikih kulturnih epicentara Njujorka“, rekao je studio.

Foto: www.dezeen.com

Unutra┼ínjost zgrade pokazuje meku zavr┼ínu obradu koja je napravljena kao kontrast geometrijskom eksterijeru. U predvorju, me┼íavina razli─Źitih vrsta drveta, betona i metala, pru┼ża pozadinu koja izgleda kao zeleni zid.Svaki od apartmana ima visoki plafon, prozore i vrata u staklu kroz celu visinu, kao i neutralnu paletu, uklju─Źujuc╠üi podne plo─Źe od belog hrasta. Italijanski mramor, uvezeni porcelan i mramor bele boje c╠üe „obuc╠üi“ kupatila.

Prevedeno sa stranice: www.dezeen.com