Connect with us
Novosti

Tvr─Ĺava Koznik – gospodar Rasine

Sme┼íten na obroncima Kopaonika, sa impozantnim pogledom na okolni pejza┼ż, tvr─Ĺava Koznik se smatra jednim od najo─Źuvanijih i najlep┼íih primera srednjevekovnog odbrambenog graditeljstva u Srbiji. Iako se ne zna mnogo o nastanku ove impozantne tvr─Ĺave, pri─Źe iz lokalnog folklora oboga─çuju iskustvo svakog ko dobije priliku da je poseti.

Popularnost ove tvr─Ĺave sa godinama raste, kako zbog raznih manifestacija koje se prire─Ĺuju me─Ĺu njenim zidinama, tako zbog pe┼ía─Źkih tura, ali i zbog ─Źinjenice da se nalazi u blizini najve─çe na┼íe planine i najpose─çenijeg turisti─Źkog centra, Kopaonika, ali i Vrnja─Źke Banje. Ukoliko ┼żelite da ovogodi┼ínji skija┼íki odmor na Kopaoniku obogatite sa malo kulture i istorije, do Koznika mo┼żete sti─çi putem preko Brze─ça, Krive reke i Milentije.

Istorija ÔÇ×Jerininog gradaÔÇť

Nakon Mari─Źke bitke, knez Lazar je dao da se jugoistok njegove zemlje pripremi za udare nadolaze─çe protivni─Źke vojske. Tako su nastala utvr─Ĺenja u Pirotu, Prokuplju, kao i Koznik, koji se prvi put pominje u Lazarevoj povelji manastiru Lavra Svetog Atanasija na Svetoj gori. U povelji stoji da je napisana u ÔÇ×plemenitom gradu KoznikuÔÇť. U gradu su ─Źesto boravili i njegova supruga Milica i sin Stefan Lazarevi─ç.

Stefan eventualno sva sela oko Koznika dodeljuje dodeljuje Radi─Źu Postupovi─çu. Na Kozniku se dosta radilo, tvr─Ĺava se utvr─Ĺivala i dogra─Ĺivala, a nema sumnje da su ti napori bili vezani za najezdu Turaka koja se svakog ─Źasa is─Źekivala. Radi─Ź je ┼żiveo u doba vladavine despota ─Éura─Ĺa Brankovi─ça, ─Źija je supruga upravo Jerina iz legende. Narod je u to doba bio optere─çen ogromnim porezima (kulucima) koji su i┼íli na izgradnje puteva, mostova, i utvr─Ĺenja, a narod je Jerinu smatrao glavnim krivcem za njegove patnje. Najpoznatija je pri─Źa u kojoj je despotica zavela takav kuluk, da su ─Źak i koze bile upregnute da materijal za izgradnju nose na vrh brda. Koznik je tako prozvan Jerininim gradom.

Tvr─Ĺava Koznik planina Kopaonik

Tvr─Ĺava Koznik planina Kopaonik / foto: Jovana Jovi─ç

Izgled i izgradnja Koznika

Grad Koznik je izgra─Ĺen na visokom terenu, opkoljen o┼ítrim stenama s tri strane, dok se ka njemu prilazi s zapadne, manje strme strane. Oblik mu je neuobi─Źajen i prati konturu terena, s najve─çom du┼żinom od 58 metara i ┼íirinom od 44 metara. Bedemi grada su oja─Źani sa 8 kvadratnih kula, raspore─Ĺenih na pribli┼żno istom rastojanju. Tri kule na isto─Źnom bedemu su manje od tri na ju┼żnom i zapadnom bedemu, dok su severna (Don┼żon kula) i severozapadna kula znatno ve─çe i verovatno su slu┼żile i kao stambeni prostor.

Arheolo┼íkim istra┼żivanjima na─Ĺeni su ostaci ukrasne kamene plastike, koja je karakteristi─Źna za Moravski stil gradnje. U prilog tome da je Koznik podignut u vreme kneza Lazara i u Moravskom stilu ide to ┼íto su na grudobranu jedne od kula prona─Ĺeni ostaci maltera crvenkaste boje.

Tvr─Ĺava Koznik – grad vitezova

Popularnosti ove tvr─Ĺave umnogome doprinosi manifestacija ÔÇ×Koznik – grad VitezovaÔÇť, nastala na inicijativu gra─Ĺana Aleksandrovca i Brusa. Ljubitelji srpske srednjevekovne kulture mogu da u┼żivaju u vite┼íkim igrama i performansima, kao i u umetni─Źkom programu slikarske kolonije ÔÇ×Kozniku u pohodeÔÇť.

Autor teksta: Nastasja Kerkovi─ç