Connect with us
Novosti

Prihodi DELTA HOLDINGA U 2023. godini REKORDNIH 860 MLN EUR

REKORDNI PRIHOD U 2023; PLANIRANI PRIHOD MILIJARDU EVRA U 2024; INVESTICIJE DO 2027 PRELAZE 900 MLN EUR

Delta Holding je u 2023. godini ostvario rekordne rezultate – prihodi od prodaje dostigli su 860 miliona evra, ┼íto je 12% vi┼íe nego u 2022. godini dok EBITDA (operativni profit pre oporezivanja) iznosi 88 miliona evra, ┼íto je za 18% vi┼íe u odnosu na godinu dana ranije. U 2024. godini Delta Holding planira prihode prvi put preko milijardu evra i to 1.065 miliona evra (rast 25%) i EBITDA od 110 miliona evra (pove─çanje od 25%).

ÔÇ×Veoma smo zadovoljni ┼íto delimo sa vama jo┼í jedan od rekordnih uspeha ba┼í u Sava Centru, koji je kruna veoma uspe┼íne godine iza nasÔÇť, rekla je Milka Vojvodi─ç, CEO i vi┼íi potpredsednik za ekonomiju i finansije Delta Holdinga na godi┼ínjoj konferenciji za medije. ÔÇ×Klju─Ź na┼íeg uspeha je motivisan tim, znanje i investicije kao zna─Źajan pokreta─Ź budu─çeg sna┼żnog razvoja i odr┼żivosti. U 2023. godini investirali smo vi┼íe od 140 miliona evra, dok do 2027. godine planiramo preko 900 miliona evra.

U 2023. godini u bud┼żet Republike Srbije upla─çeno je 180 miliona evra.

Na tradicionalnoj godi┼ínjoj konferenciji za medije predstavljeni su rezultati poslovanja svih biznisa u okviru Delta Holdinga sa fokusom na najva┼żnije projekte kompanije u 2024. godini, kao i trogodi┼ínji plan investicija. U septembru 2024. godine planirano je sve─Źano otvaranje Plave dvorane Sava Centra, po─Źetak gradnje velikih projekata u domenu real estate-a. Tako─Ĺe, planirano je i dalje ┼íirenje regionalnog e-commerce biznisa Ananas, koji je ve─ç postigao odli─Źne rezultate u drugoj godini poslovanja sa trostrukim rastom broja partnera i ponude od preko 350.000 artikala.

Samo u segmentu Real Estate-a u naredne tri godine planirano je ulaganje od 800 miliona evra kroz nove projekte. Delta je u okviru Real Estate projekata najavila po─Źetak radova u 2024. godini na Delta Land stambeno-poslovnom konceptu u Bulevaru despota Stefana u Beogradu. Tako─Ĺe, Delta Iron poslovnom kompleksu u Novom Sadu, kao i po─Źetak investicije u Delta District koji objedinjuje poslovni prostor i luksuzno stanovanje u srcu poslovnog centra Novog Beograda, u Bloku 20. U okviru Delta District koncepta 2026. godine bi─çe otvoren i novi hotel najvi┼íe kategorije InterContinetal u cilju oboga─çenja hotelske ponude pred Expo 2027.

Istaknut je razvoj e-commerca, zna─Źaj primene ve┼íta─Źke inteligencije u poslovanju kroz ─Źak 14 projekata u mnogim segmentima poslovanja Delta Holdinga ÔÇô od pametnih re┼íenja u poljoprivredi, preko unapre─Ĺenja usluge u e-commercu, do efikasnosti u distribuciji i logistici.

ÔÇ×Ananas e-commerce je i dalje u razvoju, ali bele┼żi fantasti─Źne rezultate u drugoj godini poslovanja,ÔÇť istakla je Marija Desivojevi─ç Cvetkovi─ç, vi┼ía potpredsednica za strategiju i razvoj Delta Holdinga. ÔÇ×Mnogim trgovcima je Ananas postao kanal broj jedan prodaje. U 2024. klju─Źna re─Ź za Ananas je ekspanzija ÔÇô nakon Severne Makedonije otvaramo tr┼żi┼íta Crne Gore i Bosne i Hercegovine.ÔÇť Ona je predstavila i rezultate strate┼íkog projekta investiranja u solarne elektrane na 15 lokacija. Zahaljuju─çi kori┼í─çenu obnovljivih izvora energije smanjena je emisija ugljen dioksida za ─Źiju apsorbciju na godi┼ínjem nivou bi bilo potrebno 1,4 miliona stabala. ÔÇ×U doba razvoja nove tehnologije osnovni fokus ─çe biti Cyber Security, a ponosno najavljujem da Delta uvodi poziciju CISO odnosno izvr┼ínu poziciju u timu za pitanje Cyber bezbednosti.ÔÇť

Delta Holding je osnovan 1991. godine u Beogradu a trenutno zapošljava skoro 4.000 ljudi na više lokacija u Srbiji i u regionu. Kompanija svoje poslovanje realizuje kroz pet organizacionih celina: Delta Agrar Grupa, Delta Food Processing, Delta Real Estate Grupa, Delta Distribucija i divizija novih tehnologija. Članice Delta Holdinga bave se agrarnom proizvodnjom, proizvodnjom hrane, izvozom, uvozom, zastupanjem inostranih kompanija, distribucijom robe široke potrošnje, prodajom automobila, razvojem nekretnina i razvojem novih tehnologija.

VIŠE O POJEDINAČNIM REZULTATIMA I PLANOVIMA PO ORGANIZACIONIM CELINAMA:

DELTA REAL ESTATE

Delta Real Estate Grupa uspesno je realizovala potpuno renoviranje Sava Centra u koji je investirano ukupno 118 miliona evra. Otvaranje Plave dvorane sa vi┼íe od 4.000 mesta planirano je u septembru 2024. godine.Plava dvorana ─çe predstavljati najve─çu kongresnu i koncertnu dvoranu u jugoisto─Źnoj Evropi. Kolorit po kom je ova dvorana prepoznatljiva je sa─Źuvan, a najve─çe investicije bile su u opremanje dvorane, tako da ona nakonotvaranja omogu─çi najsavremniji audio i vizuelni do┼żivljaj.

U novom investicionom ciklusu Delta Real Estate planira ulaganje od 800 miliona evra do 2027. godine. Ovim investicijama biće pokrenuto više velikih projekata širom Srbije: Delta Land i Delta District u Beogradu, kao i razvoj projekta Delta Iron u Novom Sadu.

Delta Land projekat u Bulevaru despota Stefana u Beogradu predstavlja najsavremeniji mixed-use koncept koji obuhvata stambeni, poslovni i retail kompleks. Delta Iron predstavlja inovativni poslovni kompleks u Novom Sadu i posebno ─çe biti istaknut po broju zelenih povr┼íina. U susret EXPU 2027, po─Źine izgradnja projekta Delta District koji ─çe obogatiti hotelsku ponudu sa hotelom najvi┼íe kategorije od 220 soba i poslovno-stambene zgrade. Delta District ima─çe povezan stambeni deo sa hotelom, te ─çe stanari imati jedinstvenu uslugu hotelskog servisa koji ─çe obuhvatiti kori┼í─çenje svih sadr┼żaja iz hotela (uklju─Źuju─çi ─Źi┼í─çenje i odr┼żavanje).

predstavnik delta agrar obra─ça se medijima u sali za konferencije

Delta Agrar konferencija za štampu / Foto: Delta holding

DELTA AGRAR

Kompanija Delta Agrar planira 340 miliona evra prihoda u 2024. godini (rast od 22%), kao i dalji razvoj kroz investicije u novu tehnologiju i nove proizvodne pogone od 31 miliona evra. Recept za uspeh Delta Agrara je ulaganje u najsavremeniju agrarnu tehnologiju, digitalizaciju poljoprivrede, zbog ─Źega ve─ç danas ve─çi deo poslovanja ─Źini tzv. pametna poljoprivreda. Mapirano je 90% obradivih povr┼íina Delta Agrara. Tako─Ĺe, ova kompanija oformila je tim za digitalnu poljoprivredu, a koriste se i najsavremenije metode: varijabilno ─Ĺubrenje, varijabilna setva, mapa prinosa, prskanje dronom, upotreba ve┼íta─Źke inteligencije.

Delta Agrar je u 2023. godini izvezao poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda u vrednosti od 70 miliona evra, a proizvodi iz Srbije na┼íli su se na tr┼żi┼ítu 38 zemalja, od Evrope, preko Dalekog istoka, do SAD-a.

DELTA AUTO

Delta Auto Grupa u 2023. godini prodala je 3.835 vozila ┼íto je rast od 28% u odnosu na pro┼ílu godinu. U 2023. godini zapa┼żen je bio zaokret kupaca ka premium i luxury vozilima, a ─Źak 40% vrednosti prodaje vozila Delta Auto grupe ─Źine vozila cenovnog ranga preko 100.000 evra. Nakon prve godine Delta Auto kao ekskluzivni uvoznik brenda Maserati za podru─Źje Srbije, Hrvatske i Slovenije, ostvario je prodaju od 32 vozila.

Ukupne planirane investicije u 2024. godini iznosi─çe preko 30 miliona evra. Planirane investicije su u novi multibrend salon, koji ─çe se nalaziti na Novom Beogradu. Savremeni multibrend salon obuhvati─çe i novi prodajni salon Maserati brenda, za koji se o─Źekuje i regionalno ┼íirenje u Slovenij i Hrvatskoj u drugoj polovini 2024. godine.

Tokom 2024. godine, Delta Auto ─çe tr┼żi┼ítu predstaviti ─Źak 20 novih modela iz svog portfolia (BMW, Mini, Honda, KTM, Maserati). Sigurno najve─çu pa┼żnju ljubitelja motocikala privu─çi─çe BMW Motorrad R 1300 GS Adventure koji ─çe biti premijerno predstavljen u septembru 2024. godine, dok MINI dolazi sa potpuno novom porodicom modela.

DELTA DMD

Kompanija Delta DMD, jedan od vode─çih distributera u regionu, ostvarila je rast na tr┼żi┼ítu Srbije od 24%, a u Crnoj Gori od 15% u 2023. godini. Kompanija je obnovila ugovore sa svojim vode─çim partnerima. Pored brojnih inovacija u digitalizaciju poslovanja, u sklopu inciijative odr┼żivog poslovanja uvela je i Go Paperless model. Zahvaljuju─çi izvrsnosti poslovanja, DMD je progla┼íen distributerom godine u Crnoj Gori za brend Ferero.

DTS (Delta Transportni sistem) kompanija ostvarila je zna─Źajan rast prihoda od 14% dok su planovi za 2024. godine jo┼í ve─çi i planiran je rast prihoda od 34% (109 miliona evra), kao i dalja ekspanizija na tr┼żi┼íta Severne Makedonije i Albanije. U proteklom periodu DTS je pro┼íirio skladi┼íni kapacitet na ─Źak 38.000 skladi┼ínih mesta, novim savremenim logisti─Źkim centrom u Novoj Pazovi.

DELTA HOTELI

Poslovanje u oblasti hotelijerstva (Crowne Plaza Beograd, Hotel Indigo Beograd, InterContinental Hotel Ljubljana, i novi brend Radisson Collection Old Mill) u 2023. godini obele┼żen je velikim povratkom gostiju. Ostvareni su rekordni rezultati Deltinog hotelskog biznisa tokom 2023. godine i ukupan prihod iznosi ─Źak 39 miliona evra, dok se za 2024. godinu planira rast od 14% i ukupan prihod od 42 miliona evra. Protekla godina bila je najuspe┼ínija godina Crowne Plaza Beograd sa velikom investicijom u renoviranje hotela i dodatnih sadr┼żaja. Tokom 2024. planira se dalji razvoj i investiranje u dodatne hotelske sadr┼żaje, kao i zna─Źajno pro┼íirenje ponude. U susret doga─Ĺaju EXPO 2027, u sklopu daljeg razvoja hotelskog biznisa najavljeno je otvaranje hotela visoke kategorije, InterContinetal Beograd, u ─Źiju izgradnju ─çe biti ulo┼żeno 100 miliona evra.

ANANAS

E-commerce platforma Ananas u 2023. godini, svojoj drugoj godini poslovanja, zabele┼żila je izuzetno veliki rast, potvr─Ĺuju─çi ambiciju da postane regionalni lider d┼żin u domenu online trgovine. Na 94% po┼ítanskih brojava je isporu─Źeno dva ili vi┼íe Ananas paketa. Sve ve─çi broj trgovaca shvata prednosti Ananas platforme, kao ┼íto su: u┼ítede u tro┼íkovima odr┼żavanja sopstvenih online prodavnica, jednostavnije kori┼í─çenje procesora za pla─çanje, dostavu, pra─çenje porud┼żbine. Kori┼í─çenje Ananas platforme omogu─çava trgovcima da svoj fokus usmere na kvalitet i ponudu proizvoda, dok sve ostalo platforma radi za njih. Broj partnera porastao je vi┼íe od tri puta u odnosu na 2022. godinu.

Pored velikog broja trgovaca ┼íirom Srbije, na Ananas platformi su svoje proizvode po─Źeli da prodaju i neki od vode─çih trgovaca u svojim kategorijama. Broj artikala porastao je 2,7 puta, a u decembru ulistano 43.000 artikala. Promet je pove─çan 4,5 puta u odnosu na pro┼ílu godinu kao rezultat drasti─Źno pove─çane ponude i posete sajtu. Samo u novembru preko 2 miliona razli─Źitih korisnika posetilo je sajt ananas.rs. U 2023. godini Ananas je iza┼íao van granica Srbije i otvorio svoje kancelarije u Severnoj Makedoniji. U ovoj godini planiran je izlazak na nova tr┼żi┼íta regiona, na prvom mestu na tr┼żi┼íta Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ova e-commerce platforma postala je veoma poznata, a prema IPSOS istra┼żivanjima, ─Źak 9 od 10 stanovnika ─Źulo je za brend Ananas.

ODR┼ŻIVO POSLOVANJE DELTA

Delta Holding odlu─Źno nastavlja politiku odr┼żivog poslovanja. U 2023. ula┼żemo u obnovljive izvore energije. Kompanija trenutno raspola┼że sa 15 solarnih elektrana ukupne snage 4,7 MW. Iako su nove elektrane na 9 lokacija pu┼ítene u rad na jesen 2023. godine, ukupna proizvodnja u 2023. bila je 4 puta ve─ça od proizvodnje u 2022. godini, a iznosila je 1.642 MWh.

Osim solarne energije ─Źlanice Delta Holdinga koriste i biomasu kao energent. Zahvaljuju─çi kori┼í─çenju obnovljivih izvora energije smanjena je emisija ugljendioksida za dvadeset devet hiljada tona. O zna─Źaju ovog efekta govori ─Źinjenica da je potrebno ─Źak 1,4 miliona stabala da bi se ova koli─Źina CO2 apsorbovala za godinu dana. Za┼ítiti ┼żivotne sredine kompanija doprinosi i pravilnim zbrinjavanjem otpada. Kao primer navodimo da je recikla┼żom 1.300 tona ambala┼żnog papira sa─Źuvano je 22 hiljade stabala i 41 miliona litara vode dok je procena u┼ítede elektri─Źne energije oko 5,4 GWh.

Podr┼íku razvoju dru┼ítva i zajednice Delta Holding realizuje kroz tradicionalne projekte Dela Fondacije. Projektima Na┼íe selo i Digitalno selo, nastavljeno je sa razvojem sela i modernizacijom poljoprivrede, dok se u okviru projekta Tre─çi roditelj kontinuirano pru┼ża podr┼íka osna┼żivanju i o─Źuvanju porodica koje su u riziku od razdvajanja.