Connect with us
Novosti

Đerdap proglašen prvim geoparkom u Srbiji

Podru─Źje ─Éerdapa je, odlukom Izvr┼ínog saveta Organizacije Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu ÔÇô UNESKO od 10. jula 2020. godine, upisan na listu UNESCO GLOBAL GEOPARKS i progla┼íen prvim geoparkom u Srbiji. Na ovom plenarnom zasedanju Izvr┼ínog saveta Uneska, potvr─Ĺena je odluka Saveta Uneska za globalne geoparkove o izboru Geoparka ─Éerdap za jednog od 15 novih geoparkova u svetu.

Geoparkovi su jedinstvena, geografski celovita podru─Źja koja se odlikuju lokalitetima i pejza┼żem od me─Ĺunarodnog geolo┼íkog zna─Źaja, ali istovremeno i sa izuzetnim prirodnim i kulturnim nasle─Ĺem. Geopark ─Éerdap se prostire na povr┼íini od 1.330 km2, obuhvataju─çi izvanredne lokalitete i fenomene geolo┼íkog karaktera.

Najupe─Źatljiviji prirodni fenomen u Geoparku je ─Éerdapska klisura koja je, sa du┼żinom od preko 100 kilometara, najdu┼ża klisura u Evropi. Sastoji se od ─Źetiri manje klisure i tri kotline: Goluba─Źka klisura, Ljupkovska kotlina, klisura Gospo─Ĺin Vir, Donjomilanova─Źka kotlina, Kazanska klisura, Or┼íavska kotlina i Sipska klisura. Na ovom prostoru Dunav je svojom snagom duboko isklesao sna┼żne kamene planine Ju┼żnih Karpata, gde je, otkrivaju─çi izuzetne lepote geonasle─Ĺa, ostavio iza sebe ÔÇ×knjigu geolo┼íke evolucije Zemljine kore na Dunavu od proterozoika do poslednjeg ledenog dobaÔÇť, referentne lokalitete za srpsku geolo┼íku zajednicu i istorijski va┼żnu lokaciju za razvoj paleontologije, sedimentologije, hidrogeologije i geomorfologije.

tvrdjava

Foto Pixabay: Goluba─Źka tvr─Ĺava

Podru─Źje ─Éerdapske klisure, najdu┼że klisure probojnice u Evropi, odlikuje se slo┼żenim reljefom sa mre┼żom klusura, kanjona i dubokih uvala, ali sadr┼żi lokalitete i segmente koji predstavljaju zna─Źajna svedo─Źanstva o geolo┼íkom i geomorfolo┼íkom razvoju Zemlje. Zato ne ─Źudi prisustvo brojnih kra┼íkih pojava, lokaliteta geolo┼íkog karaktera za┼íti─çenih kao za┼íti─çena podru─Źja: spomenici prirode ÔÇ×Prerasti u kanjonu VratneÔÇť (upravlja─Ź JP ÔÇ×Srbija┼íumeÔÇť), ÔÇ×Prerast ┼áuplja stenaÔÇť (upravlja─Ź Turisti─Źka organizacija Op┼ítine Majdanpek), ÔÇ×Tunelska pe─çina Prerast u kanjonu ZamneÔÇť (upravlja─Ź TO Op┼ítine Negotin) i ÔÇ×BlederijaÔÇť (upravlja─Ź TO Op┼ítine Kladovo), kao i za┼íti─çena podru─Źja od lokalnog zna─Źaja: Spomenici prirode ÔÇ×Rajkova pe─çinaÔÇť, ÔÇ×Bigrena akumulacija kod manastira TumaneÔÇť i ÔÇ×Bigrena akumulacija Beli IzvoracÔÇť koja su, pored podru─Źja Nacionalnog parka ÔÇ×─ÉerdapÔÇť obuhva─çena Geoparkom.

pe─çina

ovo podru─Źje je bilo milenijumsko naselje nekoliko civilizacija, koja datiraju iz vremena mezolita, eneolita, kao i iz rimskog, vizantijskog i turskog perioda

Zbog specifi─Źnog geografskog polo┼żaja, blage klime i raspolo┼żivih, raznolikih prirodnih resursa, ovo podru─Źje je bilo milenijumsko naselje nekoliko civilizacija, koja datiraju iz vremena mezolita (Lepenski Vir, oko 9500-5500 pre n.e), eneolita (najstariji rudnik u Evropi ÔÇô Rudna Glava kod Majdanpeka, oko 5000 godina pre n.e), kao i iz rimskog, vizantijskog i turskog perioda (Trajanova tabla, tvr─Ĺave Goluba─Źki grad i Fetislam, Diana), a tu su i tradicionalne ku─çe, crkve i manastiri.

Progla┼íenje podru─Źja ─Éerdapske klisure i njenog zale─Ĺa ÔÇô delova planinskih masiva Ku─Źaj i Miro─Ź, za prvo podru─Źje u Srbiji koje upisano na listu UNESKO Globalna mre┼ża geoparkova, rezultat je vi┼íegodi┼ínjeg rada i anga┼żovanja dr┼żavnih organa i stru─Źnjaka.

Ministarstvo za┼ítite ┼żivotne sredine je 2014. godine pokrenulo inicijativu za uspostavljanje geoparkova u Republici Srbiji. Krajem 2015. godine formiran je Radni tim za uspostavljanje geoparka ─Éerdap, koji je u skladu sa Operativnim uputstvom UNESCO Global Geopark Network uradio Aplikacioni dosije, koji je preko Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO dostavljen Sekretarijatu UNESCO Global Geoparks.

Geopark ─Éerdap je uspostavljen na osnovu Sporazuma o saradnji izme─Ĺu Ministarstva za┼ítite ┼żivotne sredine, Zavoda za za┼ítitu prirode Srbije, JP ÔÇ×Nacionalni park ─ÉerdapÔÇť i op┼ítina Golubac, Majdanpek, Kladovo i Negotin, kojim je predvi─Ĺeno da JP ÔÇ×NP ─ÉerdapÔÇť bude nosilac aktivnosti Geoparka.

Progla┼íenjem Geoparka ─Éerdap, stvoreni su uslovi za razvijanje praksi i modela za jedinstveno povezivanje za┼ítite geolo┼íkog nasle─Ĺa i regionalnog odr┼żivog ekonomskog razvoja ovog podru─Źja.

Pro┼íirenjem liste sa novih 15 geoparkova u svetu, danas je u globalnu mre┼żu geoparkova upisano 161 podru─Źje od izuzetnog me─Ĺunarodnog geolo┼íkog zna─Źaja koje se prostire u 44 zemlje.

Link za vest objavljenu na Uneskovom vebsajtu povodom proglašenja novih globalnih geoparkova: https://en.unesco.org/news/geopark-2020 .

Izvor: www.ekologija.gov.rs