Connect with us
Novosti

Moderne brvnare na planinama

Bilo da idete na Kopaonik, Zlatibor, Taru ili Go─Ź, boravak u prirodi nudi nebrojene benefite za psihofizi─Źko zdravlje. Za ljubitelje aktivnog odmora ne postoji bolja solucija od moderne brvnare sme┼ítene u idili─Źnom planinskom predelu. Popularnost im je iz godine u godinu sve ve─ça i ve─ça, a prirodni materijali od kojih su izgra─Ĺene pru┼żaju sjajnu izolaciju tokom hladnih zimskih no─çi. Ako ste brvnare zami┼íljali kao neugledne, tro┼íne drvene ku─çice, prevarili ste se, jer njihov dizajn varira od jednostavnih koliba, pa do modernih, luksuznih vila sa bazenima i saunama. Ako vas zanima gde odsesti ove zime i odmoriti se od stresova savremenog ┼żivota, nastavite da ─Źitate.

Prednosti boravka u brvnari tokom zime

Puno je razloga zašto su brvnare idealan izbor za zimski odmor:

  • Ekolo┼íka odr┼żivost moderne brvnare – Jedna od klju─Źnih stavki koje idu u korist brvnarama kao mestima za odmor je njihova ekolo┼íka odr┼żivost. Brvnare se, kao ┼íto znamo, prave od drveta, obnovljivog i biorazgradivog materijala. Drvo tako─Ĺe ima i prirodna termalna svojstva koja poma┼żu pri o─Źuvanju toplote. Savremenim brvnarama su na raspolaganju moderne tehnologije izolacije, ali i tradicionalne brvnare ne zaostaju na polju izolacije. Ukoliko ste ekolog u du┼íi i stalo vam je do odr┼żivosti, brvnare su odli─Źan izbor.
  • Prirodni ambijent – Savremene brvnare predstavljaju spoj ┼íarmantne rustike sa modernim dizajnom. Ovo ih ─Źini udobnim, estetski privla─Źnim i integrisanim s prirodom. Topla atmosfera koju brvnare emituju predstavlja savr┼íen beg od brzine i haoti─Źnosti ┼żivota u gradu. Savremene brvnare ─Źesto odlikuju veliki prozori sa terasama, koji pru┼żaju pogled na divne krajolike i ─Źine da prostorije budu okupane prirodnom svetlo┼í─çu. Estetika brvnara ─Źesto uklju─Źuje i otvorene planove; takve otvorene prostorije omogu─çuju bolji protok vazduha i svetlosti.
  • Mogu─çnost iznajmljivanja – Kako se ─Źesto na skijanje i planinarenje ide u grupama, brvnare predstavljaju idealno re┼íenje. Zavisno od toga kolika je ekipa u pitanju, mo┼żete da iznajmite ceo prostor i da podelite tro┼íkove. Ovo brvnare ─Źini daleko isplativijom opcijom od hotela.

Vrste brvnara u Srbiji

┼áirom Srbije se mogu na─çi razli─Źite vrste brvnara koje odra┼żavaju tradicionalnu arhitekturu, ali i moderne trendove. Evo nekoliko tipi─Źnih vrsta brvnara koje se ─Źesto mogu videti na srpskim planinama:

  • Tradicionalne – Ono ┼íto prvo pomislite kad ─Źujete re─Ź ,,brvnaraÔÇÖÔÇÖ. Drvene, tradicionalnog izgleda, i s ┼íarmom rustike, uglavnom su izolovane, u planinskim predelima, i savr┼íeno su mesto za mir i opu┼ítanje.
  • Monta┼żne moderne brvnare – Ove brvnare se ─Źesto grade koriste─çi moderne metode konstrukcije. Prednost im je ┼íto se br┼że montiraju, budu─çi da se delovi proizvode unapred i transportuju na gradili┼íte, a zadr┼żavaju udobnost i prednosti tradicionalnih brvnara.
  • Eko-brvnare – Ove brvnare se fokusiraju na ekolo┼íku odr┼żivost. Koriste se materijali koji su prijateljski prema ┼żivotnoj sredini, a ─Źesto se uklju─Źuju i energetski efikasni elementi kao ┼íto su solarni paneli i moderni sistemi grejanja.
  • Rekreativne – Namenjene uglavnom za odmor i rekreaciju, ove brvnare mogu imati dodatke poput terasa, bazena ili prostora za ro┼ítilj kako bi se stvorilo opu┼ítaju─çe okru┼żenje.

Kako se brvnare grade?

Izrada brvnara, naro─Źito onih savremenijih, je komplikovan proces, od planiranja i dizajniranja do izvo─Ĺenja gra─Ĺevinskih radova. Pre svega jer je prvo potrebno na─çi adekvatno drvo. Tip drveta koji ─çe se koristiti zavisi od podneblja i lokalne tradicije, a naj─Źe┼í─çe je to bor, jela, smreka ili hrast. Sa drveta se prvo oguli sva kora, nakon ─Źega balvan ide na ─Źi┼í─çenje, pa na su┼íenje. Su┼íenje je naro─Źito va┼żno kako bi se izbegle deformacije usled vlage. Balvani se potom seku na na krajevima, kako bi lepo nalegli jedni na druge na uglovima, a nakon ┼íto su zidovi gotovi, po─Źinje se sa radom na krovu. Budu─çi da je cela lepota ovih konstrukcija je to ┼íto se nalaze u ruralnim, planinskim predelima, maltene je nemogu─çe izgraditi ih na licu mesta. One se izra─Ĺuju na gradili┼ítima, a onda u delovima dovoze na lokaciju.

Izrada modernih brvnara je utoliko komplikovanija jer ─Źesto podrazumeva poduhvate poput izrade ─Ĺakuzija, sauna, uvo─Ĺenja pametnih ku─çnih sistema (daljinsko upravljanje osvetljenjem, temperaturom, roletnama), i sli─Źno. U dizajnu i konstrukciji ovakvih brvnara se koristi biomimikrija; opona┼íanjem prirodnih procesa i pojava se pobolj┼íava energetska efikasnost i funkcionalnost konstrukcije.

Zaklju─Źak

Te┼íko da postoji udobniji, savremeniji i ,,zelenijiÔÇÖÔÇÖ oblik sme┼ítaja za zimske dane od stare dobre brvnare. Razli─Źiti tipovi omogu─çavaju da svako mo┼że da na─Ĺe sme┼ítaj za odmor po svojoj meri, a tako─Ĺe su finansijski isplativije od hotela. Brvnare neguju ─Źoveka kao bi─çe prirode, a tako─Ĺe predstavljaju podr┼íku lokalnim zajednicama, kojima je turizam glavni izvor prihoda. Sve u svemu, nadamo se da ─çete, naoru┼żani novim znanjima, izabrati najbolji mogu─çi sme┼ítaj za svoju slede─çu skija┼íku ekspediciju!

Autor teksta: Nastasja Kerkovi─ç