Connect with us
Enterijer

Uređenje stana i energetska efikasnost

Za uređenje stana pronaći ćemo mnogo ideja i svako će ga urediti po svom ukusu. Bez obzira na stil i dizajn enterijera, energetska efikasnost je ono što je poželjno. 

Šta je energetska efikasnost?

Neophodna energija je ona koju svakodnevno koristimo u svom domu da bismo uživali u potpunom komforu. Stan će biti energetski efikasan ukoliko uz najmanje moguće troškove dobijamo sve benefite energije koju koristimo (struja, plin, drva…). Troškove ćete smanjiti bez odricanja tek ako i prostor uredimo tako da se najbolje ostvare potencijali energije.

Prozori

Prvo na šta pomislimo kada je u pitanju ušteda energije jesu kvalitetni prozori. Svi smo se uverili koliko se toplote može uštedeti ako prozori dobro dihtuju, ako su stakla dvostruka, a profili od materijala koji je dobar izolator. Ipak ono što često zaboravljamo jesu komarnici na prozorima.

Komarnici

Na svaki prozor, pa čak i na vrata mogu se ugraditi komarnici. Nekada od obične plastificirane mreže najčešće zelene boje, a sada od čvrstih i otpornih materijala. Pored osnovne funkcije, da zaštite unutrašnji prostor od ulaska insekata, komarnici su postali detalj koji se uklapa uz stil uređenja stana ili kuće.

Zašto su komarnici važni?

Kada su prozori visoko funkcionalni, dobro čuvaju i toplotu i hladnoću, Ipak, ne možemo da zanemarimo njihovu osnovnu funkciju, a to je koliko ih često otvaramo. Čak i tokom zime, a naročito kada dođu topli dani, prozore otvaramo svakodnevno.

Pri svakom od tih otvaranja, komarnici nam olakšavaju provetravanje, rashlađivanje, a sve to uz zaštitu od komaraca, buba i ostalih ,,neželjenih gostiju“ koji bi ušli u stan.

Sa komarnicima možemo da uživamo uz otvoren prozor ili vrata od terase i ne moramo da jurimo i izbacujemo dosadne komarce i ostale bube i bubice.

Podovi

Osnovni elementi svakog stambenog prostora jesu zidovi sa prozorima i vratima i podovi.  Pre nego sa posebnom pažnjom uredimo stan birajući nameštaj, kuhinjske elementa i sve ostale veće ili manje predmete koje ćemo uneti, treba napraviti kvalitetan prostor koji čine upravo zidovi i podovi. Nameštaj ćemo verovatno posle nekog vremena promeniti, ali ono što ostaje jesu kvalitetni podovi na kojima taj nameštaj stoji.

Podna izolacija

I podovi se sada prave i ugrađuju tako da prate trend energetske efikasnosti. Svi znamo da topao vazduh odlazi gore, pa nam je zato, uprkos odgovarajućoj temperaturi u prostoriji, često neprijatno hladno dok hodamo po podu. Najhladnije jeste u prizemlju, ali je dokazano da se i u svakom drugom prostoru bar 15% toplote izgubi kroz podove. Kako sprečiti gubitak toplotne energije? Dobrom podnom izolacijom. Kada je pod izolovan, on postaje otporan na veoma niske temperature i ne dopušta da se postignuta toplota smanjuje. Termoizolacija podova ugrejaće svaki korak, bez obzira na spoljašnju nisku temperaturu.

Zvučna izolacija podova

Kada živimo u višespratnicama naš pod je i nečiji plafon. Koraci po podu, trčanje, pomeranje nameštaja, muzika, nečiji razgovori su zvukovi koje svi često, a nevoljno moramo da slušamo. Zato je pri izgradnji važno posebnu pažnju posvetiti podovima i njihovoj izolaciji koja pored toplote treba da zadrži i zvukove.