Connect with us
Arhitektura

Kako izgledaju gradovi-duhovi u Kini? (Video)

Gradovi duhova nisu neobična pojava u Kini. U poslednjih nekoliko godina sve je više urbanih sredina koje su iz brojnih razloga napuštene u toku gradnje (presušivanje finanskijskih sredstava, nepoštovanje građevinskih propisa…). Čengong, Erenhot, Ordos i Čendong samo su neki od njih.

Gradovi-duhovi u Kini

Hiljade zgrada sa apartmanima i dupeksima, poslovni centri, muzeji, pozorišta – skoro sve izgrađeno u ovom gradu je prazno i nenaseljeno.

Procenjuje se da je 2 odsto nekretnina dobilo stanovnike. Očekivali su milion stanovnika, naročito radnika koji se zaposleni u rudnicima u okolini grada, ali zgrade, školska igrališta, sve „propada“ čekajući svoje meštane.

– Kineski rast u poslednjih 20 godina bazira se na gradnji zgrada koje niko ne želi, piše magazin Forbs i dodaje da su zapadni mediji sada otkrili brojne „gradove duhova“, koji će verovatno „potonuti“ u dugovima, s obzirom da osnivači i finansijeri nisu prodali nijednu stambenu jedinicu.

U Kini se nadaju da će ove gradove naseliti populacija sa sela, i da njihov izbor više neće biti samo Peking. Urbana populacije Kine, prognozira se, u sledećih 15 godina biće 3 puta veća od američke. U narednim decenijama, od 250 do 300 miliona Kineza preseliće se u gradove, pa će gradska populacija Kine preći milijardu.

Samo do 2020. godine, dakle za 5 godina, Kineska komunistička partija planira da urbanizuje 100 miliona stanovnika. No postavlja se pitanje da li taj plan nije započeo, ili propada, s obzirom na ove prazne gradove.

Dok neki trvde da je još prerano, da su gradovi još u izgradnji i da su više gradilišta nego gradovi, drugi ovu prazninu opravdavaju time da je ovo spor proces. Da bi grad zaživeo, treba da dođe do ekonomske, političke i socijalne integracije, da u njega dođu univerziteti, fabrike, institucije.

Jedno je sigurno, Kinezi su proteklih godina gradili više nego iko. Samo, pitanje je, da li su gradili UZALUD?

Izvor: www.srbijadanas.com