Connect with us
Arhitektura

Kako izgledaju gradovi-duhovi u Kini? (Video)

Gradovi duhova nisu neobi─Źna pojava u Kini. U poslednjih nekoliko godina sve je vi┼íe urbanih sredina koje su iz brojnih razloga napu┼ítene u toku gradnje (presu┼íivanje finanskijskih sredstava, nepo┼ítovanje gra─Ĺevinskih propisa…). ─îengong, Erenhot, Ordos i ─îendong samo su neki od njih.

Gradovi-duhovi u Kini

Hiljade zgrada sa apartmanima i dupeksima, poslovni centri, muzeji, pozori┼íta –┬áskoro sve izgra─Ĺeno u ovom gradu je prazno i nenaseljeno.

Procenjuje se da je 2 odsto nekretnina dobilo stanovnike. O─Źekivali su milion stanovnika, naro─Źito radnika koji se zaposleni u rudnicima u okolini grada, ali zgrade, ┼íkolska igrali┼íta, sve „propada“ ─Źekaju─çi svoje me┼ítane.

– Kineski rast u poslednjih 20 godina bazira se na gradnji zgrada koje niko ne ┼żeli, pi┼íe magazin┬áForbs i dodaje da su zapadni mediji sada otkrili brojne „gradove duhova“, koji ─çe verovatno „potonuti“ u dugovima, s obzirom da osniva─Źi i finansijeri nisu prodali nijednu stambenu jedinicu.

U Kini se nadaju da ─çe ove gradove naseliti populacija sa sela, i da njihov izbor vi┼íe ne─çe biti samo Peking. Urbana populacije Kine, prognozira se, u slede─çih┬á15 godina bi─çe 3 puta ve─ça od ameri─Źke. U narednim decenijama, od 250 do 300 miliona Kineza preseli─çe se u gradove, pa ─çe gradska populacija Kine pre─çi milijardu.

Samo do 2020. godine, dakle za 5 godina, Kineska komunisti─Źka partija planira da urbanizuje 100 miliona stanovnika. No postavlja se pitanje da li taj plan nije zapo─Źeo, ili propada, s obzirom na ove prazne gradove.

Dok neki trvde da je jo┼í prerano, da su gradovi jo┼í u izgradnji i da su vi┼íe gradili┼íta nego gradovi, drugi ovu prazninu opravdavaju time da je ovo spor proces. Da bi grad za┼żiveo, treba da do─Ĺe do ekonomske, politi─Źke i socijalne integracije, da u njega do─Ĺu univerziteti, fabrike, institucije.

Jedno je sigurno, Kinezi su proteklih godina gradili više nego iko. Samo, pitanje je, da li su gradili UZALUD?

Izvor: www.srbijadanas.com