Connect with us

Enterijer

Izaberi opremu za kupatilo koja će ga učiniti neodoljivim

Objavljeno

:

Belo kupatilo oprema i enterijer

Svakodnevne aktivnosti počinju i završavaju se upravo u kupatilu. Zbog njegove funkcionalne uloge, neophodno je da instalacije budu kvalitetno urađene, a kako bi bilo praktično, udobno i moderno da poseduje adekvatnu opremu, usklađenu sa prostornim mogućnostima i potrebama korisnika.

IZBOR SANITARIJA

U zavisnosti od veličine kupatila, ali i ličnog ukusa treba izabrati odgovarajuće elemente opreme za kupatila. Usled širokog dijapazona izbora, svako može pronaći ono što mu treba. Te tako, WC šolje mogu biti podne ili postavljene na zid, vodokotlić može biti njihov sastavni deo – monoblok, pozicioniran iznad šolje ili ugradni. Lavaboi se takođe razlikuju u pogledu dimenzija i dizajna, te osim okruglih, ovalnih i pravougaonih, mogu se naći i ugaoni ili vrlo neobičnih formi, u sklopu komoda, tj. ugradni, poluugradni, slobodnostojeći, nadgradni ili konzolni, sa stubom ili polustubom. Za veća kupatila podesni su bidei i kade, dok se u onima manje raspoloživog prostora pre nalaze tuš kabine, koje opet mogu biti različitih oblika, kako pravougaonog, polukružnog, kvadratnog, pa sve do tuš stena. Prostor za kupanje može biti i na podu bez pregradnog zida, razdvojen staklenim paravanima.

NEZAOBILAZAN JE I KUPATILSKI NAMEŠTAJ

Ne treba zanemariti da kupatila potrebuju elemente u kojima će se odlagati kozmetika, sredstva za čišćenje, peškiri, kao i uređaji. Stoga je bitno izabrati adekvatan kupatilski nameštaj koji je nužan deo opreme za kupatila, bilo da su posredi komode, vitrine, vertikale, otvorene ili zatvorene police, manjih ili većih dimenzija. Važno je da prostor bude praktičan, a nameštaj funkcionalan, te je idealna opcija da se s tom namenom iskoristi prostor ispod lavaboa, da korpa za veš bude deo ormana, da su ogledala sa ugrađenim policama ili vratanca ormarića.

LED CEVI ZA MODERNU RASVETU

Danas kupatila uobičajeno nemaju prirodno osvetljenje, te je jedan od nezaobilaznih detalja pri njegovom uređenju osmišljavanje rasvete, kao neizostavnog dela opreme za kupatila. Led cevi sastavljene su iz mnoštva led sijalica, ravnomerno raspoređenih. Dobar su izbor zbog jednostavne ugradnje i dugotrajnosti, ali, pre svega, ekonomičnosti budući da se njihovom upotrebom ne rasipa previše energije. Led cevima postiže se visok nivo osvetljenja, koje ostaje jednakog intenziteta i posle dužeg vremena, a mogućno je i usmeravanje svetlosti u željenom pravcu. Kako pružaju energetsku uštedu, te su i ekološki izbor, led cevi pravo su rešenja za savremena kupatila.

VAŽNA JE I ESTETIKA

Izborom opreme za kupatilo, odnosno vrsta (keramika, mermer, granit…) i formi pločica, sanitarija, nameštaja i osvetljenja, a na kraju i sitnih detalja, možemo dobiti kupatilo iz snova. Odabir materijala, dezena i boja treba da je sinhronizovan i sa veličinom prostora, te su tako za manje kvadrature poželjnije svetle i neutralne nijanse opreme za kupatilo, dok se pojedini zidovi mogu istaći pločicama sa dizajnom mozaika, cvetnih ili geometrijskih šara. Dodavanje detalja jarkih boja takođe može doprineti pravom osveženju, dok stakleni paravani mogu pružiti osećaj dubine prostora. Za one smelije, dobar izbor su i sanitarije u tamnoj boji, na primer crnoj, ili u kombinaciji dveju nijansi, ili pak stakleni lavaboi, čime kupatilo biva atraktivno i moderno. Dakle, dobro osmišljenim estetskim uređenjem dobićemo enterijer u kojem ćemo boraviti sa zadovoljstvom.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno