Connect with us

Građevina

Na gradilištima u Novom Sadu oko 11.500 radnika uprkos pandemiji koronavirusa

Objavljeno

:

gradilište

Trend rasta građevinarstva, kao sektora koji je najviše doprineo rastu bruto-domaćeg proizvoda (BDP) u prethodnoj godini, nastavljen je i u 2021. godini. Građevinska industrija se sada oporavila i beleži rast od 5,9 odsto, najveći među privrednim granama. Početkom godine u Srbiji je izdato ukupno 1.480 građevinskih dozvola – 14,8% više nego u istom periodu prošle godine. Od  ukupnog broja dozvola izdatih u januaru, 77,2 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 22,8 odsto na ostale građevine.

Među projektima koji su najviše doprineli rastu građevinarstva nalaze se, pored ostalog, i veliki infrastrukturni projekti na kojima su se radovi odvijali bez prekida i u vreme vanrednog stanja – tu se misli na izgradnju brze pruge Beograd-Budimpešta na deonicama od Beograda do Novog Sada, izgradnja obilaznice oko Beograda, kao i izgradnja velikog broja stambeno-poslovnih kompleksa u Beogradu i Novom Sadu.

U prvih pet gradova  Srbije u kojima se najviše gradi nalazi se i Novi Sad i prema procenama, na novosadskim gradilištima angažovano je oko 11.500 radnika. Poslednjih godina, Novi Sad poprima novo obličje – niču kvartovi i bulevari, sve je manje starih vojvođanskih kuća, a sve više višespratnica.

Advertisement reklama na grenef portalu
Advertisement

Izdvajamo

Popularno