Connect with us
Gra─Ĺevina

Na gradilištima u Novom Sadu oko 11.500 radnika uprkos pandemiji koronavirusa

Trend rasta gra─Ĺevinarstva, kao sektora koji je najvi┼íe doprineo rastu bruto-doma─çeg proizvoda (BDP) u prethodnoj godini, nastavljen je i u 2021. godini. Gra─Ĺevinska industrija se sada oporavila i bele┼żi rast od 5,9 odsto, najve─çi me─Ĺu privrednim granama. Po─Źetkom godine u Srbiji je izdato ukupno 1.480 gra─Ĺevinskih dozvola – 14,8% vi┼íe nego u istom periodu pro┼íle godine. Od┬á ukupnog broja dozvola izdatih u januaru, 77,2 odsto dozvola odnosi se na zgrade, a 22,8 odsto na ostale gra─Ĺevine.┬á

Me─Ĺu projektima koji su najvi┼íe doprineli rastu gra─Ĺevinarstva nalaze se, pored ostalog, i veliki infrastrukturni projekti na kojima su se radovi odvijali bez prekida i u vreme vanrednog stanja – tu se misli na izgradnju brze pruge Beograd-Budimpe┼íta na deonicama od Beograda do Novog Sada, izgradnja obilaznice oko Beograda, kao i izgradnja velikog broja stambeno-poslovnih kompleksa u Beogradu i Novom Sadu.

U prvih pet gradova┬á Srbije u kojima se najvi┼íe gradi nalazi se i Novi Sad i prema procenama, na novosadskim gradili┼ítima anga┼żovano je oko 11.500 radnika. Poslednjih godina, Novi Sad poprima novo obli─Źje – ni─Źu kvartovi i bulevari, sve je manje starih vojvo─Ĺanskih ku─ça, a sve vi┼íe vi┼íespratnica.